خرید تور نوروزی

مالیات در ۱۴۰۱

شهرام سیدقلعه، فعال اقتصادی، در یادداشتی برای انصاف نیوز درباره‌ی مالیات در سال ۱۴۰۱ نوشت:

در لایحه بودجه سال 1401 درآمدهای مالیاتی دولت بیش از 60 درصد افزایش داشته است به نظر می‌رسد دولت جهت حل مشکلات اقتصادی، افزایش درآمد مالیاتی را به عنوان یک راهکار مناسب دنبال می‌کند.

هر شخص یا بنگاه اقتصادی موظف است بخشی از درآمد خود را جهت تأمین هزینه‌های عمومی جامعه در اختیار دولت قرار دهد. مالیات قدرالسهم هزینه هر شهروند یا هر شخص حقیقی یا حقوقی است از مخارج عمومی جامعه.

هر شخص حقیقی در هر سال درآمدی دارد. این درآمد را باید جهت مصارف و هزینه‌های جاری و شخصی و خانوادگی مصرف کند و بخشی از آن را هم برای مصارف عمومی و اجتماعی در اختیار دولت قرار دهد. به دیگر سخن می‌بایست پس از کسر هزینه‌های اجباری و حیاتی مثل غذا و پوشاک و اجاره خانه و هزینه آب و برق و ثبت نام مدرسه و غیره مبلغی از درآمد سالیانه مازاد وجود داشته باشد که بخشی سهم دولت شود بعنوان مالیات و بخشی هم مثلاً پس انداز شود.

در شرایط فعلی جامعه طبق آمار و اطلاعات موجود بخش بزرگی از مشمولین مالیات توان تأمین و پرداخت هزینه‌های معقول و ناگزیر خود را ندارند. پس اگر برنامه افزایش درآمد مالیاتی دولت موجب فشار بیشتر به این دسته شود، مسئله جای تأمل بسیار دارد. رکود تورمی حاکم بر بازار دست بنگاههای اقتصادی خرد و کلان را هم برای پرداخت بیشتر مالیات بسته است. بنگاه‌های بزرگ عمدتاً زیان ده هستند و نه تنها مالیات و عایدی برای دولت ندارند بلکه برای تعطیل نشدن و جلوگیری از بیکارشدن کارکنانشان باری هم روی دوش دولت هستند.

بنگاه‌های خصوصی کوچک و متوسط هم به دلایلی که نیازی به بازگو کردن ندارند در این سالیان اخیر اکثراً گرفتار استمهال بدهی‌ها و دست و پنجه نرم کردن با رکود و در تلاش فرسایشی برای بقا هستند. لذا تا بهتر نشدن شرایط بازار انتظار درآمد بیشتر از این بخش هم که منتج به مالیات بیشتر شود چندان انتظار معقولی نیست.

به طور کلی اخذ مالیات بیشتر اگرچه راهکار بسیار خوبی برای افزایش درآمدهای سالم دولت است ولی مالیات بیشتر وقتی منصفانه و محقق شدنی است که حاصل درآمد بیشتر باشد. درآمد بیشتر از دل رونق و توسعه خارج می‌شود. پس مالیات بیشتر خود نتیجه حاصل از گشایش‌ها و راهکارهاست نه وسیله‌ای برای گشایش، نه راهکاری برای حل مشکل.

رونق و گردش اقتصادی بازار درآمد ایجاد می‌کند. درآمد بیشتر مالیات بیشتر را در پی دارد. افزایش درآمد مالیاتی دولت از چاپ پول و تورم جلوگیری می‌کند و به گردش سالم و مؤثر پول در اقتصاد کمک می‌کند و باعث رونق می‌شود و این چرخه مرتب تقویت می‌شود. افزایش درآمد مالیاتی دولت معلول بر طرف شدن رکورد در بازار، رونق و افزایش سطح عمومی درآمدهاست و در صورت ادامه شرایط رکود تورمی، افزایش درآمد مالیاتی منطبق با روال منطقی اقتصاد نیست.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

  1. جناب سید قلعه، فرمایشات تان کاملا متین، اما این چیزها و مشکلاتی که بدرستی بدان اشاره کردید و اینکه درآمدی باید بدست آمده باشد تا مالیات آن پرداخت شود (کمااینکه میگویند مالیات بر درآمد) ، اصلا برای دولت و حکومت مهم نیست! درآمدی باشد یا نه، هیچ فرقی نمیکند!! داروغه های وصول مالیات باید از مردم مالیات بگیرند، بهر قیمتی که شده! بعبارت دیگر، مردم تحت هر شرایطی باید هزینه های دولت و حکومت را تامین کنند، با مالشان، اگر ندارند با جانشان…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا