معافیت سربازی چه شد؟ نظر ستاد کل نیروهای مسلح منفی است؟
در حالی که آمار سربازان فراری داخل و خارج از کشور در کمترین حالت پانصد هزار نفر و در بیشترین حالت سه میلیون نفر (!) بیان میشود مجلس لایجه ای درباره معافیت متاهلان صادر نمود که نظر ستاد کل نیروهای مصلح نیز باید در مورد آن بررسی شود.
به گزارش مهر، سخنگوی شورای نگهبان، گفت: در موضوعات مربوط به نظام وظیفه نظر ستاد کل نیروهای مسلح برای شورای نگهبان مهم است و این سازوکار و فرآیند به لحاظ قانونی باید طی شود.
هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری که صبح امروز شنبه (۲۳ بهمن) در محل شورای نگهبان برگزار شد، با اشاره به بررسی طرحهای مختلف در شورای نگهبان، گفت: طرح جهش تولید دانش بنیان جزو طرحهای خوب مجلس است. شورای نگهبان ایرادات و ابهاماتی به این طرح وارد کرد که نظرات شورای نگهبان در این باره در جهت تقویت این مصوبه است.
وی بیان کرد: شورای نگهبان طی جلسات مختلف مصوبه مجلس درباره لایحه رتبهبندی معلمان را بررسی و ابهاماتی را به این لایحه وارد کرد و مجلس باید این ایرادات را رفع کند.
سخنگوی شورای نگهبان، گفت: در لایحه رتبه بندی معلمان ابهاماتی وجود دارد که اگر روشن شود، به نفع فرهنگیان و معلمان است تا در اجرا با مشکلی مواجه نباشد.
طحان نظیف ادامه داد: دولت در حد لایحه خود بار مالی این لایحه را قبول کرده است و ما نامه دیگری را دریافت نکردیم. لذا نسبت به مواردی که در مجلس به مصوبه اضافه شده است، ایراد داریم. واقعیت این است که اگر این مصوبه شفاف و دقیق نباشد، رضایت کسی را در عمل در پی نخواهد داشت. ما در این رابطه همکاریهایمان را با مجلس ادامه میدهیم. با دولت جلسات مختلفی برگزار شده و ادامه دارد و به طور ویژه ما با نمایندگان و مقامات دولتی صحبت کردیم. امیدواریم نسبت به اقدامات و اشکالات به خصوص در بحث بار مالی، دولت و مجلس به یک جمعبندی و تفاهم مشترک برسند.
طحان نظیف ادامه داد: لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها چند بار بین مجلس و شورای نگهبان رفت و آمد داشته است و هنوز هم یکسری ابهامات و مغایرت با قانون اساسی دارد که باید مرتفع شود.
وی گفت: اصلاحیه یکی از بندهای قانون بودجه ۱۴۰۰ که به نفع تولیدکنندگان آجر و کورههای آجرپزی است، از سوی شورای نگهبان تأیید شد که امیدواریم این اقدام در قیمت تمام شده مسکن هم تأثیر بگذارد.
طحان نظیف بیان کرد: طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان هم در شورای نگهبان بررسی شد که دو ابهام داشت و باید برطرف شود.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: اخیراً نامهای از هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام دریافت کردیم که بر اساس آن یکسری ایرادات به مصوبه مجلس درباره طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار وارد شده است. ما این موارد را به مجلس شورای اسلامی ارائه دادیم و به محض اینکه مجلس این ایرادات را برطرف کند، شورای نگهبان مصوبه مجلس را مورد بررسی قرار خواهد داد.
طحان نظیف در خصوص اصلاح قانون انتخابات نیز، گفت: کمیسیون شوراهای مجلس در حال بررسی طرحهای اصلاح قانون انتخابات است. ما حاضریم تجارب شورای نگهبان را در اختیار آنان قرار دهیم تا قوانین انتخابات به بهترین شکل اصلاح شود.
وی ادامه داد: اصلاح ثبتنامها، انواع تخلفات و تبلیغات و نقش آفرینی احزاب از جمله مسائلی است که باید در قانون انتخابات لحاظ شود. به دنبال اصلاحات جامع قانون انتخابات هستیم. طبیعتاً باید اصلاح چنین مصوباتی از مجلس شروع شود.
سخنگوی شورای نگهبان درباره آخرین وضعیت اصلاح قانون انتخابات، گفت: اصلاح قانون انتخابات موضوعی است که بارها ما در شورای نگهبان بر آن تاکید کردیم. قوانین انتخاباتی ما نیازمند اصلاحات جامع و جدی است و باید بر مبنای سیاستهای کلی انتخابات باشد.
طحان نظیف درباره طرح ساماندهی خودرو، اظهار داشت: ابهاماتی ما به این مصوبه داشتیم که در نهایت رفع شد. هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام هم یکسری ایرادات به این طرح گرفته است و باید رفع شود.
وی افزود: شورای نگهبان نسبت به این مصوبه ایراد و ابهام و اشکالی ندارد. هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام باید در نهایت به شورای نگهبان اعلام کند که آیا مجلس ایرادات مورد نظر آنان را مرتفع کرده است یا خیر.
سخنگوی شورای نگهبان بیان کرد: نمایندگان مجلس بیشترین ارتباط را با مردم دارند. مراجعات زیادی به آنان میشود. نمایندگان بر اساس قانون باید نظارت و قانونگذاری کنند. آنان منعی برای نظارت ندارند اما نباید در امور قوای دیگر دخالت کنند.
طحان نظیف ادامه داد: آنان میتوانند از ابزارهای نظارتی خود استفاده کنند. البته طبق بیانات مقام معظم رهبری نمایندگان نباید در انتصابات دخالت نداشته باشند. اگر واقعاً نمایندگان در انتصابات دولتی دخالت داشته باشند، حتماً شورای نگهبان این موضوع را مورد توجه قرار میدهد.
وی تاکید کرد: نظارت نمایندگان اگر منجر به دخالت آنها در عزل و نصبها شود، حتماً تخلف است و شورای نگهبان حتماً در بررسی صلاحیتها آن را مدنظر قرار میدهد. مجدداً میگویم که نظارت با دخالت فرق دارد. سوال، استیضاح و تحقیق و تفحص حق قانونی نمایندگان است و میتوانند از این اختیارات استفاده کنند.
نظر ستاد کل نیروهای مسلح درباره قانون سربازی مهم است
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگار مهر، مبنی بر اینکه اخیراً کمیسیون تلفیق بودجه مصوبهای درباره ارائه کارت معافیت رایگان به برخی از مشمولان غایب سربازی داشته که گفته میشود نظر دولت و ستاد کل نیروهای مسلح در این باره اخذ نشده است. با توجه به این شرایط، اگر این مصوبه در صحن مجلس به تصویب برسد، آیا شورای نگهبان آن را میپذیرد یا خیر، گفت: معمولاً در موضوعات مربوط به نظام وظیفه نظر ستاد کل نیروهای مسلح برای شورای نگهبان مهم است و این سازوکار و فرآیند به لحاظ قانونی باید طی شود.
طحان نظیف در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر، مبنی بر اینکه به نظر شما آیا جای تعیین تکلیف مشمولان غایب سربازی در لایحه بودجه است یا اینکه بهتر است دولت با هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح لایحه جداگانهای را در این باره به مجلس ارائه دهد، اظهار داشت: بارها گفتیم که ترجیح این است که در قانون بودجه موضوعات مربوط به بودجه مطرح شود و جای احکام غیر بودجهای در قانون بودجه نیست و اثر خوبی در نظام حقوقی ما ندارد و این مسیر از نظر ما قابل دفاع نیست.
وی بیان کرد: در قانون بودجه باید دخل و خرج دولت مشخص شود و موضوعات غیر بودجهای باید در جای خودش بررسی و تبدیل به قانون شود.
سخنگوی شورای نگهبان درباره قانون نظارت بر رفتار نمایندگان نیز گفت: در این بحث اگر بحث نظارت بر صلاحیت باشد که در چارچوب صلاحیت شورای نگهبان است اما بحث نظارت بر رفتار نمایندگان طبق قانون در چارچوب و اختیارات مجلس است. قانون نظارت بر رفتار نمایندگان اشکالاتی دارد و نیازمند اصلاح است.
وی درباره بررسی ویژگی شخصیتی کاندیداهای انتخابات بعد از آنکه انتخاب میشوند، اظهار داشت: شورای نگهبان در حد پیشبینی قانون که نقص هم دارد، عمل میکند. اینکه روحیه فردی بعد از مسئولیت تغییر کند، ارتباطی به شورای نگهبان ندارد و شورای نگهبان ناظر بر انتخابات است و این موضوع در حوزه صلاحیت هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان است.
طحان نظیف در پاسخ به سوالی درباره مصاحبه یکی از رؤسای اسبق پلیس مبنی بر ردصلاحیت یک نماینده مجلس به دلیل سخنرانی علیه خودروسازان و مافیای خودرو، گفت: از اینکه چنین مباحثی را مطرح کردند تعجب کردیم.
موضوع را بررسی کردیم و در پرونده این نماینده حتی یک کلمه درباره خودرو و خودروسازی وجود نداشت و در هر دورهای که این فرد در انتخابات شرکت کرده، تأیید صلاحیت شده و ردصلاحیتی در کار نبوده است. از کسانی که مسئولیتهایی دارند، میخواهیم دقیقتر و سنجیدهتر صحبت کنند.
وی در پاسخ به سوالی درباره قانون تغییر وضعیت ایثارگران، اظهار داشت: شورای نگهبان وظیفه بررسی مصوبات مجلس را دارد، اما وقتی مصوبهای تبدیل به قانون شد، پیگیری آن برعهده هیئت نظارت مجلس است. باید از نمایندگان مجلس در این باره سوال کنید و شورای نگهبان وظیفهای در این زمینه ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شورای نگهبان کلیت لایحه بودجه ۱۴۰۱ و در مرحله بعد تغییرات و مصوبات مجلس در این خصوص را چطور ارزیابی میکند، گفت: با توجه به اینکه هنوز لایحه بودجه در مجلس تصویب نشده و حتی گزارش کمیسیون تلفیق هم به مرحله نهایی نرسیده است، نمیتوان اظهار نظر قطعی در این خصوص داشت.
وی تاکید کرد: هر چه بودجه واقعیتر باشد، امکان کنترل نظم و انضباط مالی بهتر خواهد بود و ما از این به بعد نکات مجلس درباره بودجه را بیشتر بررسی میکنیم و نکات را ارائه خواهیم کرد.
انتهای پیام