خرید تور نوروزی

می‌خواهند پوتین را از شورای امنیت بیرون کنند!

| ترجمه‌ی انصاف نیوز | پاتریک وینتور، سردبیر دیپلماتیک:

تلاشی برای منزوی کردن ولادیمیر پوتین به صورت دیپلماتیک با به چالش کشیدن حق روسیه برای داشتن یک کرسی دائمی در شورای امنیت سازمان ملل در جریان است، روسیه در سال 1991 بدون مجوز مناسب این کرسی را از اتحاد جماهیر شوروی منحل شده گرفت و حالا که این کشور دست به یک اقدام نظامی گسترده علیه اوکراین زده است عده ای می پرسند آیا می توان روسیه را از حق وتویی که متعلق به یک کشور منحل شده است محروم کرد؟

این تلاش‌ها در شرایطی صورت می‌گبرد که روسیه رییس دوره ای شورای امنیت هم هست، و حالا برخی از دیپلمات‌ها همچنین به دنبال این هستند که ببینند آیا مبنایی برای برکناری روسیه از ریاست شورا وجود دارد یا خیر. ریاست هر ماه بین 15 عضو شورای امنیت چرخش می کند و رییس دوره ای شورا این حق را دارد که  دستور کار ماهانه شورا را شکل دهد و جلسات آن را اداره کند.

واسیلی نبنزیاس، فرستاده روسیه، چهارشنبه شب ریاست جلسه اضطراری شورای امنیت در نیویورک را بر عهده داشت یعنی درست زمانی که پوتین حمله خود به اوکراین را اعلام کرد. نبنزیاس شروع به خواندن متنی کرد که کرملین برای توجیه حمله به تلفنش فرستاده بود. او در جلسه ی شورای امنیت ادعا کرد که تهاجمی در کار نیست درست در همان زمانی که یک عملیات نظامی ویژه در دونباس آغاز شده است.

اکثر اعضای شورا در این جلسه، روسیه یکی از پنج عضو دائمی شورای امنیت را محکوم کردند و دبیرکل سازمان ملل متحد آنتونیو گوترش هم در اقدامی نادر روسیه را به نقض منشور سازمان ملل متهم کرد.

درهمین حال پیش‌نویس طرح شورای امنیت در محکومیت روسیه که همچنین خواستار خروج بی‌قید و شرط روسیه از اوکراین شده است در پشت صحنه در نیویورک در حال مذاکره است و احتمالا روز جمعه مورد بحث قرار خواهد گرفت، اما روسیه به‌عنوان عضو دائمی از حق وتوی خود علیه این پیش نویس استفاده خواهد کرد.

سفیر اوکراین در سازمان ملل، سرگی کیسلیسا، در جلسه چهارشنبه شب گفت که ماده 4 منشور سازمان ملل می گوید که سازمان ملل تنها برای کشورهای صلح دوست که شرایط منشور را می پذیرند باز است. او گفت که اقدامات روسیه نشان داد که این کشور با این شرایط مطابقت ندارد. اما او همچنین از گوترش خواست تا یادداشت های حقوقی نوشته شده توسط مشاور حقوقی سازمان ملل متحد در تاریخ 19 دسامبر 1991 را در شورای امنیت توزیع کند، زمانی که فدراسیون روسیه اجازه دارد به عنوان جانشین اتحاد جماهیر شوروی به شورای امنیت بپیوندد. اوکراین مدعی است که جمهوری‌های تشکیل‌دهنده اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 اعلام کردند که اتحاد جماهیر شوروی دیگر وجود ندارد، با از بین رفتن شوروی باید حق قانونی هر یک از کشورهای تشکیل دهنده اتحاد شوروی، از جمله روسیه، برای حضور در شورا از بین می‌رفت.

هیچ تصمیمی مبنی بر اجازه عضویت روسیه در شورای امنیت هرگز به مجمع عمومی ارائه نشده است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، منشور سازمان ملل هرگز اصلاح نشد. همچنان از اتحاد جماهیر شوروی و نه روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل یاد می شود و تلاش ها برای حذف روسیه از شورا بر همین مبنا ادامه دارد.

در مقابل در سال 1991، ورود چین به شورای امنیت منوط به قطعنامه بود. عضو سازمان ملل متحد که اصول مندرج در این منشور را به طور مداوم نقض کرده باشد، ممکن است به پیشنهاد شورای امنیت توسط مجمع عمومی از سازمان اخراج شود. با این وجود روس ها ادعا می کنند که اقدامات این کشور در حمله به اوکراین در راستای بند 51 منشور مبنی بر دفاع از خود انجام شده است.

تنش بین اوکراین و روسیه در نشست چهارشنبه هنگامی که کیسلیسا در پایان جلسه به همتای روس خود نگاه کرد و گفت: «برای جنایتکاران جنگی برزخی وجود ندارد» و افزود: «آنها مستقیماً به جهنم می‌روند» به نقطه ی جوش خود رسید به این حال هنوز چیزی روی زمین تغییر نکرده است.

گوترش روز پنجشنبه در بیانیه‌ای کوتاه تلویزیونی گفت: «عملیات نظامی روسیه اشتباه، خلاف منشور و غیرقابل قبول است». او بار دیگر از پوتین خواست که عملیات را متوقف کند و نیروها را به روسیه بازگرداند.

هیأت دیپلماتیک روسیه سخت در تلاش است تا حمایت چین را حفظ کند، چین البته هرگز تمایلی به خروج روسیه از شورای امنیت نداشته و هرگز از طرح اخراج آن هم حمایت نخواهد کرد اما مقامات آمریکایی می گویند: «اقدامات تهاجمی روسیه در اینجا برای چین و سایرین خطراتی را به همراه دارد. به نفع چین نیست که از یک درگیری ویرانگر در اروپا حمایت کند و اصول حاکمیت و تمامیت ارضی را که ادعا می کند آن را گرامی می دارد سرپیچی کند.»

چین به این اظهارات واکنشی نشان نداده است!

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا