زوایای پنهان در آتشسوزی برج تجاری مشهد
معاون دادستان مشهد با اشاره به آتشسوزی در یکی از مرتفعترین برجهای اداری و تجاری این شهر، میگوید که ضعف مدیریت بحران و کمبود امکانات در این حادثه خودنمایی کرد.
روزنامه «خراسان» نوشته است: آتشسوزی گسترده در یکی از مرتفعترین برجهای اداری و تجاری مشهد، بار دیگر کمبود امکانات و نقاط ضعف امور شهری را طوری به رخ مسئولان کشید که بسیاری از زوایای پنهان در وقوع حوادث خطرناک نمایان شد و اگر نبود از خودگذشتگی تعدادی از نیروهای امدادی و حرکت های خودجوش مردمی، این حادثه تلخ به فاجعهای اسفبار تبدیل میشد.
معاون دادستان مشهد که با توجه به اهمیت و حساسیت ماجرا از همان دقایق اولیه وقوع آتشسوزی، در محل حضور یافته بود، به برخی از ضعفها و مشکلات شهری هنگام بروز چنین حوادثی اشاره کرد و در گفتوگوی اختصاصی به «خراسان» گفت: بسیاری از ضعفها در مدیریت بحران را نمیتوان کتمان کرد و باید همه نقاط ضعفی که هنگام وقوع حوادث آشکار میشود در جلسات کارشناسی مسئولان ذیربط مورد توجه جدی قرار گیرد.
قاضی «حیدری» افزود: مدیریت یکپارچه بحران که بارها مورد تأکید مسئولان پس از وقوع حوادث تلخ قرار گرفته، هنوز به طور جدی به مرحله عمل نرسیده است و نوعی سردرگمی در مدیریت بحران، حتی در یک ماجرای آتشسوزی رخ مینماید.
این مقام قضایی همچنین به ازخودگذشتگی برخی از نیروهای آتشنشانی برای مهار شعلههای آتش اشاره کرد و گفت: اگرچه در این حادثه سه تن از آتشنشانان خدوم مصدوم و روانه بیمارستان شدند، اما بسیاری از شهروندان از کمبود امکانات و خدمات آتشنشانی گلایهمند بودند، چراکه با وجود پیشرفتهای علمی در تجهیزات و فناوریهای نوین برای اطفای حریق، هنوز در مشهد نتوانستهاند تجهیزات مناسب و پیشرفته را برای مهار آتش در ارتفاع فراهم یا از آسانسورهای اطفای حریق استفاده کنند.
سرپرست مجتمع قضایی انقلاب اسلامی مشهد، کمبود نیروهای انتظامی در محل وقوع حادثه برای کنترل ترافیک، تجمع تعداد زیادی از شهروندان برای گرفتن عکسهای سلفی، آیلندگذاری و یکطرفه شدن خیابان به خاطر وجود مراکز تجاری و … را از دیگر نقاط ضعف در مدیریت بحران دانست و اضافه کرد: نباید مسئولان امر با گذشت زمان از وقوع چنین حوادثی، دیگر نقاط ضعف شهری و کمبود امکانات و تجهیزات را به فراموشی بسپارند و پس از رخداد یک حادثه تلخ، دوباره همین مسائل و موضوعات مطرح شود.
قاضی حیدری در پاسخ به این پرسش که آتشسوزی در برج سلمان عمدی بود یا نه؟ گفت: آنچه بررسیهای دقیق و تحقیقات میدانی قضایی نشان داد، این است که این حادثه تنها یک آتشسوزی عادی بوده است اما اینکه حادثه مذکور به طور عمدی یا غیرعمدی رخ داده، باید توسط کارشناسان ذیربط و بهویژه آتشنشانی مشخص شود، اما به یقین پروندهای در اینباره تشکیل میشود و همه جوانب این حادثه از نظر قضایی مورد توجه قرار میگیرد تا با کسانی که در وقوع این حادثه قصوری داشتهاند، برخورد جدی شود.
وی با تأکید بر اینکه همه واحدهای این برج تحویل مالکان و مستأجران شده است، درباره علت وقوع آتشسوزی نیز گفت: در حال حاضر هنوز نظر کارشناسان امر به دستگاه قضایی ارسال نشده و قرار است تا فردا (چهارشنبه) نتیجه کارشناسی اعلام شود، اما هماکنون فرضیههایی مانند عدم رعایت نکات ایمنی از سوی متصدی یا متصدیان کارگاه طلاسازی، افتادن ته سیگار و برخی موارد دیگر مطرح شده است که قطعی نیست و باید به طور دقیق مورد کنکاشهای کارشناسی قرار گیرد.
معاون دادستانی مشهد تصریح کرد: تاکنون بنا بر گزارشهای موجود، داخل واحدهای تجاری خسارتی ندیدهاند و برخی از واحدهای اداری و نمای کامل ساختمان دچار خسارتهایی شده است.
این مقام قضایی همچنین به گزارشهای شفاهی برخی مسئولان درباره نداشتن مجوز بهرهبرداری از برج سلمان اشاره کرد و افزود: باید تحقیقات جامعی درباره گزارشهای مذکور انجام شود تا درستی یا نادرستی این موارد و همچنین رعایت نشدن اصول بلندمرتبهسازی در برج سلمان مشخص شود و مورد بررسی قرار گیرد.
انتهای پیام