خرید تور نوروزی

ترکیب جمعیتی افغانستان | چرا افغانستانی با افغان فرق دارد؟

افغانستان دارای چهار قومیت کلی است که یکی از آنها پشتون‌ها یا همان افغان‌ها هستند.

یورونیوز نوشت: تکه تکه بودن قومیت‌ها در افغانستان به بی‌ثباتی در این کشور حدوداْ ۳۸ میلیون نفری کمک می‌کند زیرا در این کشور هیچ یک از قومیت‌ها به تنهایی دارای اکثریت مطلق نیست.

تنوع قومی بیش از یک قرن است که از عوامل اصلی بروز تحولات سیاسی و درگیری‌ها در افغانستان محسوب می‌شود و انتظار می‌رود در تشکیل دولت جدید توسط طالبان نیز نقش داشته باشد.

مروری کنیم بر موزائیک اقوام مختلف در افغانستان.

پشتون‌ها یا افغان‌ها

پشتون‌ها بیش از ۴۰ درصد جمعیت افغانستان، یعنی اکثریت قومی این کشور را تشکیل می‌دهند. آنها اکثراً مسلمان سنی هستند و به زبان پشتو صحبت می‌کنند. افغان ها از اقوام ایرانی خارجی به شمار رفته و تصور می‌شود یکی از بازماندگان سکاها هستند. این قوم از قرن ۱۸ میلادی به طور منظم دولت و ارتش را در کنترل خود داشته است.

غالب اعضای طالبان که پس از دوران اول حکومت‌شان در فاصله سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی امروز برای دومین بار قدرت را در دست گرفته‌اند، پشتون‌ هستند. دو رئیس جمهوری قبلی تحت حمایت ایالات متحده در افغانستان، یعنی حامد کرزی و اشرف غنی نیز از این قوم بودند.

موقعیت برتر پشتون‌ها که محل سکونت عمده آنها در منطقه‌ای هلالی شکل از مرز پاکستان تا مرز ایران در شرق و جنوب کشور گسترده است، معمولا حس انتقاد و نارضایتی سایر اقوام را برمی‌انگیزد زیرا اینان در برابر قوم پشتون، خود را از نظر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به حاشیه رانده شده می‌بینند.

تاجیک‌ها

دومین گروه قومی بزرگ در کشور که حدود یک چهارم جمعیت را تشکیل می‌دهند تاجیک‌ها هستند که به گویش دری صحبت می‌کنند و از اقوام ایرانی داخلی به شمار می‌روند. آنها عمدتاً در شمال و غرب کشور حضور دارند و دارای مواضع و استحکاماتی در دره پنجشیر، شهر هرات در غرب و نیز در برخی از ولایات شمالی هستند.

مقاومت دره پنجشیر در برابر اشغال ارتش شوروی در دهه ۱۹۸۰ و نیز در برابر حکومت اول طالبان، زبانزد است. این محل سنگر مشهورترین شخصیت سیاسی و تاریخی تاجیک یعنی احمدشاه مسعود، قهرمان مقاومت ضد شوروی و مبارزه با طالبان است که در ۹ سپتامبر ۲۰۰۱، یعنی دو روز پیش از حملات ۱۱ سپتامبر آمریکا، به دست یک بمب‌گذار انتحاری منتسب به القاعده کشته شد.

برهان‌الدین ربانی که او هم تاجیک بود، از سال ۱۹۹۲ تا قبل از سقوط کابل به دست طالبان در سال ۱۹۹۶ رئیس جمهوری افغانستان بود. عبدالله عبدالله، معاون پیشین رئیس جمهوری و مذاکره کننده ارشد دولت سابق در مذاکرات با طالبان از قومیت مشترک پشتون و تاجیک است اما بیشتر تاجیک شناخته می‌شود.

هزاره‌ها

هزاره‌ها که حدود ۱۰ درصد از جمعیت افغانستان را تشکیل می‌دهند و به گویش دری صحبت می‌کنند، احتمالا از تبار ترکان آسیای میانه یا یکی از قومیت های چینی هستند و عمدتا در مرکز کشور سکونت دارند. اکثر افغانستانی هایی که به ایران مهاجرت کرده اند از این قوم هستند.

آنها اقلیتی شیعه هستند که قرن‌ها به دست گروه‌های مختلف به ویژه طالبان که آنها را بدعت‌گذار در دین اسلام می‌دانند، مورد آزار و اذیت شدید قرار گرفته‌اند. هزاره‌ها همچنین هدف بمبگ‌ذاری‌ها و حملات مرگبار داعش نیز بوده‌اند.

آسوشیتدپرس
افغانستانآسوشیتدپرس

ازبک‌ها

اقلیت ازبک که آنها هم حدود ۱۰ درصد از کل جمعیت افغانستان را تشکیل می‌دهند، عمدتا در شمال کشور و در مناطق نزدیک به مرز ازبکستان سکونت دارند. ازبک‌ها عمدتا مسلمان سنی هستند که از ترکان آسیای میانه به شمار می‌روند

عبدالرشید دوستم، فرمانده مقتدر افغان از این گروه قومی است. گفته می‌شود که او در سال ۲۰۰۱ صدها، بلکه هزاران زندانی طالبان را قتل‌عام کرده است.

اقوام دیگر

از میان دیگر اقوام افغانستان که بیشتر از بقیه در حاشیه هستند می‌توان به ترکمن‌ها، قرقیزها، قزاق‌ها، بلوچ‌ها و نورستانی‌ها اشاره کرد. نورستانی‌ها که مسلمان نبودند و به محل زندگی آنها کافرستان گفته می‌شد، در قرن نوزدهم میلادی به زور مسلمان شدند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. برخی از آمارهای این مقاله در مورد درصد جمعیتی اقوام افغانستان شدیدا مورد تردید است.

    همچنین، برخلاف آمار داده شده، اکثریت جمعیت افغان های مهاجر به ایران، از دو قومیت تاجیک و پشتون هستند. ما سال ها درگیر ساخت خانه بودیم، نزدیک به دو دهه قبل، بیشتر کارگرهای ساختمانی از اهل سنت تاجیک و پشتون بودند. همچنین، حدود یک دهه قبل، برای ایزوگام خانه ی خود اقدام کردیم، کارگرها پشتون و طرفدار طالبان بودند و افتخار می کردند که دارند با دولت وقت آن زمان یعنی حامد کرزی، تقابل و مخالفت می کنند. آن زمان و اکنون، در بسیاری از نقاط شهر همین افراد ساکن بودند.

    به نظر می رسد که طی چهار دهه دستی پنهان یا آشکار در کار بوده است تا به مسوولین ایرانی چنین القا کند که اکثریت مهاجران افغانستانی، هزاره اند، در حالی که به جز موج اول مهاجرت افغان ها به ایران در انتهای دهه ی پنجاه که با محوریت هزاره ها بوده است، در بیشتر روندهای بعد، اقوام پشتون، تاجیک و ازبک به ایران ورود نموده اند و این امر حتی در مقالات جمعیت شناسی مهاجران افغان نیز منعکس شده است.

    18
    8
  2. در مورد جمعیت ترک تباران یعنی هزاره ها و اوزبیک ها بسیار مغرضانه نوشتید. پشتونها اکثریت نیستند این خودفریبی است

    21
    9
  3. این مقاله به شدت مغرضانه وغیره حرفه ای نوشته شده هزاره ها ساکنان اصلی افغانستان هستند وار تبار هستند هیچ ربطی به اقوام چینی ندارند و دیگه اینکه نزدیک به ۲۰ الی ۳۰ درصد جمعیت افغانستان را هزاره ها تشکیل میدهند در واقع جمعیت هزاره ها بیشتر از تاجیک ها است اما به دلیل تفاوت مذهبی یعنی شیعه بودن وتفاوت ظاهری در صد سال اخیر پس از دوران عبدالرحمان همواره مورد کشتار و،نسل کشی وتبعیض سینماتیک قرار گرفته .

    20
    9
  4. وقتی اطلاعات ندارید با احتمال و شاید مطلب نزارید خیر سرتون
    مثلا انصاف نیوز هم هستید
    مطلبی که نوشتید بیشتر جفنگه تا منصفانه و درست

    7
    1
  5. سلام. اطلاعات و یافته های تان مخصوصا از نظر ترکیب جمعیتی درست نیست. چندین منبع بی طرف را مطالعه کنبد.بعد نتیجه گیری کنید.

    6
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا