خرید تور نوروزی

نوری‌نائینی: در وادی توسعه گم‌گشته‌ایم

همایش «مرزهای دانش توسعه» در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد (1)

گروه اقتصادی، انصاف نیوز: «عمیقا اعتقاد دارم با وجود تلاش‌هایی که در همه این چند دهه برای توسعه ایران انجام شده است، متاسفانه هنوز نمی‌دانیم دنبال چه هستیم و شاید تعبیر مناسب برای این وضعیت ما، گم‌گشتگی در وادی توسعه باشد.» این یکی از مهم‌ترین فرازهای سخنرانی دکتر نوری‌نائینی در همایش مرزهای دانش توسعه بود.

محمدسعید نوری‌نائینی، استاد برجسته برنامه‌ریزی توسعه، در این همایش که به مناسبت نوزدهمین سالگرد درگذشت دکتر حسین عظیمی در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، گفت: بر خلاف مراحل گوناگون رشد انسان، توسعه به عنوان یک دیسیپلین، قدمت چندانی ندارد اما با این وجود هنوز به فهمی مشترک از آن نرسیده‌ایم.

او به واژه‌گزینی‌های گوناگون فارسی‌زبانان برای واژه Development اشاره کرد و گفت: متاسفانه بر سر هیچ‌یک از مفاهیم اساسی دنیای مدرن تفاهم نداریم و این افتراق به ویژه درباره توسعه هم به چشم می‌خورد.

نوری‌نائینی ادامه داد: جهان به تعریف مشخصی درباره توسعه رسیده است و ما هم می‌توانیم این تعریف را بپذیریم یا نپذیریم اما نمی‌توانیم آن را تغییر دهیم.

این کارشناس برجسته توسعه به برشمردن تحولات فکری جهان پس از دوران رنسانس پرداخت و گفت: ما نه توسعه به مفهومی که در غرب تعریف شده است را قبول داریم و نه خود به تعریف مشخصی از آن رسیده ایم و اختلاف‌نظر تا جایی‌ست که حتی عده‌ای از به‌کار بردن لفظ توسعه ابا دارند و می‌گویند این واژه بار مفهومی خاصی دارد. همه این‌ها نشان می‌دهد که تعبیر گم‌گشتی در وادی توسعه، درست و بجاست.

نوری‌نائینی به سوابق سازمان برنامه و بودجه هم اشاره کرد و ادامه داد: از همان ابتدای تاسیس این سازمان متوجه نبودیم که برنامه و بودجه را باید بنا کرد و ساخت. بنابراین در دوره‌های فراوانی رانت نفت، کار سازمان توزیع درآمدهای نفتی و در زمان مشکل و مضیقه، کارش توزیع فقر و توزیع رانت است.

او با اشاره به تلاش‌های مرحوم عظیمی برای تعریف مفهوم بومی توسعه گفت: عظیمی عقل و علم و احساس را به هم آمیخت و برای همین یادش در میان علاقه‌مندان به توسعه ایران ماندگار شد.

نوری‌نائینی در خاتمه اظهار داشت: گرچه در کوتاه‌مدت نمی‌توان بر مشکلات مفهومی و شکلی توسعه در ایران غلبه کرد اما تلاش‌هایی از جنس تلاش عظیمی برای درونی‌کردن مفهوم توسعه می‌تواند چون چراغی فراراه همه ما قرار بگیرد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا