خرید تور نوروزی

رمز محبوبیت «خاتمی»، اعتقاد به «کرامت انسان»

حجت‌الاسلام احمد حیدری در یادداشتی با عنوان «رمز محبوبیت «خاتمی»، اعتقاد به «کرامت انسان»» که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، به بهانه‌ی سالگرد انتخابات دو خرداد ۷۶ نوشت:

مهم‌ترین نعمت خداوند به بشر که با افتخار یادآوری شده، نعمت «کرامت» است: «وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ» (اسراء/70). مهمترین ظهور کرامت هم عقل، آزادی و اختیار است. گر چه ملائکه مختار و بلند مرتبه‌اند ولی چون عقل محض‌اند و گرایش مادی در آنان نیست، جز خوبی را برنمی‌گزینند و لذا با آن مرتبت متعالی‌، شایسته مقام «خلافت» نبودند و نیستند و مقام متعالی «خلافت» را فقط انسانی سزاست که از «حمأ مسنون»(حجر/33) [گِل متعفن یعنی پست‌ترین ماده] خلق شده و از روح خدایی(سوره ص/72) در او دمیده گردیده و سالک از «اسفل السافلین»(تین/5) تا «اعلی علیین» بوده و به مقام «فی مقعد صدق عند ملیک مقتدر»(قمر/55) می‌رسد.

کرامتی که خداوند به بشر داد، در «عقل، فهم، آزادی و اختیار» بود لذا خداوند حتی شناخت و عبادت خود را بر او تحمیل نکرد بلکه کریمانه و با محبت و عشق، او را به پیمودن مختارانه راه «محبوبیت» و «معشوق شدن» سوق داد: «قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ»(آل عمران/31) [(ای پیامبر به مردمان) بگو اگر خدا را دوست داريد، از من پيروى كنيد تا «محبوب» خدا شوید] و بارها بر این آزادی و اختیار تأکید کرد.

پیامبر نیز کرامت و آزادی انسان را سرلوحه تعالیم و عمل خود قرار داد و نه با مکلّف کردن، که با عاشق ساختن مردم به ساختن «مدینة النبی» همت کرد و مدینه پیامبر، شهر شور و عشق شد. انقلاب اسلامی در راستای انقلاب پیامبر برای حاکمیت بخشیدن به عشق بین «خدای عاشق و انسان معشوق» شکل گرفت و امام با زبان کرامت و محبت مردم را مخاطب قرار داد و به سوی ساختن مدینه فاضله فراخواند و با اجابت کم‌نظیر مردم مواجه گشت.

نزدیک به نیم قرن پیش مردم ایران برای رسیدن به کرامت اعطایی خداوند، دو حماسه بزرگ «انقلاب اسلامی» که اوج آن 22 بهمن 57 بود و «دفاع مقدس» که اوج آن سوم خرداد 61 و «فتح خرمشهر» بود، را خلق کردند. با خاتمه دفاع مقدس 8 ساله (31 شهریور 59 تا 29 تیر 66) و رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی در 14 خرداد 68، مرحله جدیدی از جمهوری اسلامی شروع شد که با افول معیارهای کرامت، آزادی، انتخاب و مردمی بودن همراه شد و زبان تکلیف، ولایت پذیری، اطاعت مطلق و «شیعه تنوری»، زبان جایگزین گشت.

دولت سازندگی با وجود خدمات شایان ولی با روآوردن به شبه انسداد سیاسی و اجرای سیاست تعدیل اقتصادی، کرامت مردم را خدشه‌دار کرد و در اواخر آن دولت، مردم احساس کردند حاکمیت در صدد است کرامت، آزادی و اختیارشان را مخدوش کند و فردی را به عنوان «رئیس جمهور» بر آنان تحمیل نماید لذا حماسه سومی را در دوم خرداد 76 خلق کردند و «سید محمد خاتمی»؛ سیدی نجیب از تبار یاران «روح الله» و فرزند «روح الله» را به ریاست جمهوری برگزیدند و با رأی کم‌نظیر خود، دوباره دلدادگی خود به کرامت، آزادی و انتخاب را فریاد کردند.

سیدمحمد خاتمی هم در دوران 8 ساله ریاست جمهوری، به جدّ منادی کرامت، آزادی و انتخاب مردم شد و شعارش توسعه سیاسی، بسط آزادی و کرامت بود و آگاهانه از دادن شعار اقتصادی ابا می‌کرد زیرا بر این باور بود که اگر کرامت انسان در کشور رعایت گردد و به مردم آزادی و انتخاب داده شود، مردم خود، برترین‌هارا برخواهند گزید و کشور را خواهند ساخت و اقتصاد را رونق خواهند بخشید و همین گونه هم شد که در دوران 8 ساله حکومتش، اقتصاد ایران در شکوفاترین مرحله در 40 سال اخیر بود و مخالف و موافق بر موفقیت دولتش در اداره عالمانه اقتصاد و جراحی‌های بزرگی همچون تک نرخی کردن ارز، کم کردن اتکای به نفت، متعادل سازی قیمت سوخت و بنزین و … با کمترین تکانه اجتماعی و فشار بر اقشار مستضعف، اذعان دارند.

گرچه اقتدارگرایان در دوران 8 ساله ریاست جمهوری‌اش با به راه انداختن هر 9 روز یک بحران مانند قتل‌های زنجیره‌ای، حمله به کوی دانشگاه، قتل عام مطبوعات و …، که هر کدام به تنهایی دولتی را به سقوط می‌کشاند و با «تدارکاتچی» خواستن او و با نوشتن نامه‌های تهدیدآمیز و تحدیدخواه از جانب سرداران و …؛ در راه موفقیتش سنگ‌ها انداختند ولی چون خواهان کرامت، آزادی و اختیار مردم بود و مردم این را از او باور داشتند، در کوران بحران‌ها توانست درخشان‌ترین عملکرد را از خود به جا گذارد و امروز با گذشت ربع قرن از انتخاب حماسی دوم خرداد و با ممنوع التصویر و ممنوع الحضور بودن او در اجتماعات مردمی و …، هنوز هم در اوج محبوبیت است. امید که در سالگرد «حماسه مردمی دوم خرداد» که مولود «حماسه مردمی سوم خرداد» بود، قدرتمندان در «سیره خاتمی» تأمّل و تدبّر کنند و از او درس «مردمی بودن» بگیرند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. اصول گرایان می خواهند رئیسی برای‌شان یک خاتمی باشد ، محبوب بین ملت ، دریغ که رئیسی ، خاتمی نیست ، ملت آنکه اصول گرایان می پندارند هم

    11
    4
  2. محمد خاتمی اگر محبوبیتی پیداکرد ، بخاطر چهره خندان و سخنرانی های بظاهرفرهنگی وی بود و همچنین شعار دفاع از آزادی و کرامت انسانی .او در8 سال ریاست جمهوری خود ، دزد و اختلاسگر و قاتل نبود و از این بابت قابل احترام است .اما او قصد دفاع عملی از حقوق پایمال شده انسان ایرانی نداشت .خواست ملی یک جنبش در دوم خرداد76 ، احقاق حقوق انسان ایرانی بود .او میتوانست باپایگاه مردمی بی نظیر خود ، با مقاومتهای مدنی خشونت پرهیز ، اولا … ثانیا قانون اساسی را بنفع احقاق حقوق ملت تغییردهد .تا فجایع بعدی رخ ندهند و درتاریخ ایران جاودانه شوند .متاسفانه افکار خاتمی هم درچارچوب … کارمیکرد .او به امید یک ملت پشت پازد .متاسفانه از اعتراضات دانشجویان درسال 78 حمایت نکرد همانها که درپیروزی وی سهم بسزایی داشتند .آزادی هزینه میخواهد .درمقابل حتما از جانب … هم عطایا و مزایایی گرفت … و زبانش کوتاه .متاسفانه مردم و ایران عزیزما ، گرفتار ادمهای ترسوی پرمدعا شد .

    5
    2
    1. سلام
      اول باید دید که آیا جامعه آن زمان ظرفیت خواسته های شما را داشت. تغییرات ناگهانی هیچ وقت جواب نمی دهد. اگر آن زمان آقای خاتمی این موارد مورد نظر شما را به رای و رفراندوم می گذاشت جامعه دو تیکه می شد و اختلاف ایجاد شده کشور را از بین می برد. باید صبر کرد تا اول جامعه پذیرای اصلاحات شود و سپس اقدام کرد.
      بعد از وفات پیامبر، مردم پذیرای حکومت علی بن ابیطالب نشدند و فرد دیگری را انتخاب کردند ولی 25 سال بعد همگی دست به دامن ایشان شدند.

    2. اینها که گفتی یکی به نعل یکی به میخ است اما یک چیز را درست گفتی ،در آن شرایط عمل او بهترین عمل بود ،زیاده روی،اورا همچون بنی صدر می شد.اکنون او را از مردم دور میدارند وهمین دلیل انسان بودن اوست و گرنه چه کسی را کشته است که مغضوب باشد؟

  3. ناصر قوامی( از پیشکسوتان اصلاح طلب) : حمایت خاتمی از همتی اشتباه بزرگی بود. اگر خاتمی محبوبیت داشت لااقل به احترام محبوبیتش مردم نگذاشتند همتی از رای های باطله شکست بخورد البته وقتی سطح توقع به حضیض کشیده شود باخت از آرای باطله نشانه محبوبیت خاتمی می شود.دنیای سیاست با غولهایی مثل لینکلن ،گاندی،پینوشه،زلنسکی و غیره صحبت از محبوبیت کسی که به گفته برادرش از دنیای سیاست رفته جوک سال است.

    2
    3
    1. ترس از عکس و اسم یک نفر توسط بزرگان شما نشان محبوبیت نیست ؟؟ بسم الله ، جنتی و فراتر از او نترسند و اعلام تایید صلاحیت خاتمی را بکنند برای 1404 تا سید مردمان با سید سرداران رقابت کنند

  4. عجب جوکی!
    «حماسه مردمی دوم خرداد» که مولود «حماسه مردمی سوم خرداد» بود!!

    شما اصلاح طلبان سازش طلب ، که با مقاومت میانه ای ندارید . این جوک ها چیه میگید .

    سالها با شانتاژ های سخیفی مانند اقتدار طلب ، دلواپس و گروه فشار ، عوام را فریب دادید و خود را ناجی ملت معرفی کردید . وقتی دولت روحانی به روی کار آمد ، آن همه هوچی گری اصلاح طلبان دروغین رو شد . معلوم شد که اصلاح طلب دروغین مصداق واقعی اقتدار طلب است.

    3
    7
    1. جز فحش در سخنت ندیدم .دریغ از یک سند و مدرک.کارها وحرفهای احساسی و بی پشتوانه ی دلیل مارا بدینجا کشانده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا