خرید تور نوروزی

راه اندازی نهضت پاکسازی زمین های کشاورزی از تراریخته ها

سلامت نیوز گزارش داد: کشور روسیه کشت هر نوع گیاه، دستکاری ژنتیکی حیوانات، تولید محصولات و افزودن مواد شامل این بخش (تراریخته) در محصولات و فرآورده های غذایی را جرم اعلام کرده است. در این دستور که از سوی ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه مصوب شده، آمده است: کشت هر گونه گیاه و تولید هرگونه محصولات تغییر ژنتیک یافته ممنوع است.مطابق این قانون محکومیت قضایی عاملان تخلف در این زمینه و همچنین افزودن محصولات تراریخته در تولید مواد غذایی پیش بینی شده که شامل پرداخت ۱۵۰۰ تا ۷۵۰۰ دلار جریمه نقدی می شود.

بنابر آمارهای رسمی، در 10 سال اخیر، سهم محصولات دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته) در صنایع غذایی روسیه از 12 درصد به 0.01 درصد کاهش یافته است. در حال حاضر تنها 57 محصول غذایی این کشور حاوی موجودات دستکاری شده ژنتیکی (GMO) است و دولت روسیه مصمم است در برنامه‌ای این کشور را به بزرگترین تولید کننده جهانی محصولات غذایی با کیفیت، سالم و اکولوژیک تبدیل کند.

چرا روسیه محصولات تراریخته را ممنوع کرد؟

طبق آمار سازمان بین اللمل در حال حاضر کشور روسیه یکی از 10 کشور پیشرفته در دنیا از نظر فن آوری است. از سوی دیگر این کشور سعی کرده در این سالها با انقلابی در کشاورزی صادراتی هم به کشورهای اروپایی و آمریکایی داشته باشد و چون کمیسیون ارزیابی زیست‌محیطی روسیه سلامت هیچ‌یک از این محصولات به‌صورت تجاری را تأیید نکرده و حالا همه محصولات تراریخته زیر نظر دولت روسیه کشت می‌شوند و به هیچ وجه به‌صورت تجاری کشت نمی‌شوند.

در حقیقت بسیاری از کشورها قوانینی را برای حفظ سلامتی مردم و محیط زیستشان از خسارت‌هایی که محصولات تراریخته می‌زند، دنبال می‌کنند چون بر آسیب هایی که این محصولات می تواند وارد کند واقف هستند.

کاترین رضوی مدیرعامل موسسه توسعه پایدار و محیط زیست در گفت و گو با سلامت نیوز می گوید: بسیاری از کشورها مانند ترکیه درآمد بالایی از کشاورزی دارند اما ریسک تولید محصولات تراریخته را قبول نمی کنند چون نمی خواهند بازار کشورهای اروپایی را از دست بدهند و روسیه هم این موضوع را کاملا درک کرده است و همین سیاست را دنبال می کند.

او با اشاره به اینکه روسیه از نظر کشاورزی درحال توسعه است ادامه می دهد: از سال 2007 به بعد سطح زیر کشت محصولات تراریخته در کشور روسیه افزایش چشمگیری داشت اما از زمانیکه در سال 2013 آزمایش های بیوشیمیایی کشورهای اروپایی خطرات این محصولات را نشان داد دیگر کم شد و حالا هم که کاملا ممنوع شده است.

رضوی مشکلات زیست محیطی و افزایش بیماری هایی نظیر سرطان را عامل مهمی در ممنوعیت کشت این محصول در روسیه می داند.

ممنوعیت محصولات تراریخته در کشورهای اروپایی

در طول 30 سال اخیر که کشت محصولات تراریخته در دنیا افزایش یافته بود اکنون جامعه اروپا به دلیل زیان‌های ناشی از تولید محصولات تراریخته اکنون تنها 11 درصد از سطح زیر کشت اراضی کشاورزی در دنیا زیر کشت محصولات تراریخته است و در فاصله سال‌های 2013 تا 2014 فقط یک درصد سطح زیر کشت محصولات تراریخته در تمام دنیا افزایش یافته است.

در حال حاضر کشورهای سویس، آلمان، اتریش، ژاپن، فرانسه، ایتالیا، ایرلند شمالی، صربستان، مجارستان، یونان، بلغارستان، لوکزامبورگ، هلند، روسیه، لهستان، اسلونی، کراوسی، نیوزلند و …. از جمله کشورهایی هستند که برای تولید محصولات تراریخته ممنوعیت ایجاد کردند.

مدیرعامل موسسه توسعه پایدار و محیط زیست می گوید: بسیاری از کشورها چه توسعه یافته و چه در حال توسعه تا اطلاع ثانوی تولید یا واردات محصولات تراریخته را ممنوع کرده اند چون به خطرات آن کاملا واقف هستند.

ایران اما به دنبال محصولات تراریخته

با وجودیکه در اکثر کشورهای توسعه یافته که از نظر تکنولوژی از ما برتری دارند تولید و فروش محصولات تراریخته ممنوع است اما دولت در برنامه ششم توسعه نه تنها هیچ برنامه ای را برای توسعه کشاورزی ارگانیک لحاظ نکرده، بلکه در صفحه 360 از این برنامه با تأکید بر «تولید انبوه و تجاری سازی محصولات تراریخته (دستکاری شده ژنتیکی) با اولویت برنج و پنبه» بر تصویب سیاستهای کلان برای تولید این محصولات پافشاری می کند. همچنین به گفته دبیر کل خانه کشاورزی و وزیر اسبق جهاد کشاورزی سالانه 5.5 میلیارد دلار محصولات تراریخته وارد کشور می‌‌شود.

رضوی می گوید: وقتی محصولی در دنیا کنار زده می شود و بیشتر دانشمندان استفاده از آن را ممنوع می کنند ما هم باید به اتکا به دانش آنها همین رویه را پیش بگیریم نه اینکه راه رفته آنها را ادامه دهیم تا کشاورزی کشور متحمل هزینه های بالا شود و بعد به این نتیجه برسیم.

او ادامه می دهد: کشور سوئیس هم در حوزه دانش بیوتکنولوژی در حد آمریکا است اما این کشور با داشتن دانشمندان سرآمد اجازه کشت این محصولات را درسرزمین خود نمی دهد و روسیه هم به این نتیجه رسیده اما هنوز مسئولان ما آن را نمی پذیرند.

بنابراین مشخص است اکنون در اروپا نهضت پاکسازی اراضی کشاورزی از محصولات تراریخته به راه افتاده است و کشورهایی که خودشان تراریخته ها را به عرصه تولید آوردند، اکنون به این نتیجه رسیده‌اند که باید زمین‌های کشاورزی خود را از تولید این محصولات پاکسازی کنند.

۳۹ کشور کشت محصولات تراریخته یا دستکاری شده ژنتیکی را منع و ۶۴ کشور نیز برچسب گذاری محصولات تراریخته را اجباری کرده اند. اما باید پرسید چرا در این شرایط هنوز مسولان ما اصرار بر تولید و واردات این محصولات را دارند؟

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا