خرید تور تابستان

ایمن الظواهری کیست؟ | از پزشکی تا رهبری القاعده

ایسنا، به نقل از سایت عربی۲۱ نوشت: «”ابومحمد، ابوفاطمه، محمد ابراهیم، ابوعبدالله، ابوالمعز، طبیب، معلم، نور، استاد، ابومحمد نورالدین و عبدالمعز” برخی از اسامی مستعار ایمن الظواهری، رهبر القاعده هستند که در حمله پهپادی آمریکا در کابل، کشته شد.

قتل وی بعد از چهار ماه از حضورش در یک فایل تصویری در آوریل صورت می‌گیرد. الظواهری آن زمان شایعه قتلش را تکذیب کرده بود.

الظواهری که سابق بر این چشم پزشک و از خانواده متوسطی از پزشکان و روحانیان دینی بود، رهبری القاعده را بعد از کشته شدن اسامه بن لادن به دست نیروهای آمریکایی در مه ۲۰۱۱ برعهده گرفت. پیش از آن الظواهری دست راست بن لادن و صاحب نظر در القاعده بود.

پلیس فدرال آمریکا(اف بی آی)، وی را به قتل اتباع آمریکایی متهم کرده بود.

برنامه “پاداش به خاطر عدالت” وابسته به وزارت خارجه آمریکا نیز پاداشی شامل ۲۵ میلیون دلار را در ازای دادن اطلاعاتی برای بازداشت الظواهری تعیین کرده بود.

برخی کارشناسان او را مغز متفکر حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در آمریکا می‌دانند.

الظواهری از پزشکی تا رهبری القاعده
“ایمن محمد ربیع الظواهری” ۱۹ ژوئن ۱۹۵۱ در قاهره، پایتخت مصر به دنیا آمد و اهل خانواده‌ای متوسط و شامل بسیاری از پزشکان و دانشمندان بود.

جد وی ربیع الظواهری، امام جمعه ارشد الازهر بود. عبدالرحمن عزام یکی از دایی‌های وی نیز اولین دبیرکل اتحادیه عرب بود.

منتصر الزیات، نماینده گروه‌های اسلام گرا در کتابش آورده است که جد مادری وی عبدالوهاب عزام، استاد ادبیات شرق و رئیس دانشگاه قاهره است اما پدرش پزشک مشهور و استاد طب دانشگاه عین شمس بود. دایی‌اش محفوظ عزام معاون رئیس حزب کارگر بود.

وی در سن کم به اخوان المسلمین پیوست و در سن ۱۵ سالگی به دلیل عضویت در این گروه بازداشت شد.

او در سن ۱۶ سالگی نیز به اولین گروه محرمانه اسلام گرا پیوست و مثل بیشتر نسل دهه‌های هفتاد قرن گذشته از نوشته‌های سید قطب تاثیر پذیرفت.

الظواهری سال ۱۹۷۴ از دانشکده پزشکی فارغ التحصیل شد. وی مدرک ارشد جراحی را از دانشگاه قاهره در سال ۱۹۷۸ گرفت. افرادی که با الظواهری در دانشکده پزشکی دانشگاه قاهره درس می‌خواندند می‌گفتند او جوانی سرزنده بود که به سینما می‌رفت و موسیقی گوش می‌داد و با دوستانش شوخی می‌کرد.

الظواهری جزو صدها افرادی است که به دلیل ارتباط با ترور انور سادات، رئیس فقید مصر در سال ۱۹۸۱ پرونده آن‌ها برای محاکمه ارجاع داده شد. وی به دلیل در اختیار داشتن سلاح غیرقانونی سه سال را در زندان گذراند.

الظواهری همچنین مؤسس جنبش جهاد اسلامی مصر است. این جنبش مخالف دولت مصر بود و برای سرنگونی آن با ابزارهای خشونت آمیز تلاش کرد. در سال ۱۹۹۸ این گروه با رهبری الظواهری در گروه القاعده ادغام شد.

وی به نقش داشتن در انفجارهای هفت اوت ۱۹۹۸ در سفارت‌های آمریکا در تانزانیا و کنیا متهم است.

به دنبال آن الظواهری به عربستان و افغانستان سفر کرد تا با اسامه بن لادن آشنا شد و با او به سودان رفت. بعدا به افغانستان رفت و بعد از انفجار ناو کول و تجاوزات ۱۱ سپتامبر به یکی از مهم‌ترین افراد تحت تعقیب آمریکا تبدیل شد.

دوستش منتصر الزیات می‌گوید که الظواهری زیر شکنجه مجبور شد مکان دوستش “عصام القمری” را لو بدهد که بعدا پلیس او را در درگیری‌ها به قتل رساند. این حادثه و قتل زن و پسرش در حمله آمریکا در افغانستان تأثیر بسیار بدی روی او گذاشت و باعث شد از پلیس و دستگاه‌های امنیتی در تمام کشورهای عربی نفرت پیدا کند و آن‌ها را کافر بخواند. همچنین باعث نفرت او از غرب و آمریکا شد. این حوادث باعث شد او تمام اتفاقات را نتیجه توطئه‌های غرب بداند.

الظواهری آخرین بار در شهرک خوست شرق افغانستان در اکتبر ۲۰۰۱ دیده و بعد از آن مخفی شد».


شفقنا به نقل از الشرق الاوسط نوشت: «ایمن الظواهری 71 ساله که جو بایدن شامگاه دوشنبه از کشته شدنش در یک حمله آمریکا خبر داد، یکی از مهمترین سرکردگان تروریسم بین المللی در دهه های گذشته محسوب می شود.

این جراح مصری الاصل از مهمترین بنیانگذاران گروه القاعده و مسئول چندین حمله در آسیا، آفریقا و برخی کشورهای اروپایی بود. پس از حملات یازده سپتامبر، وزارت امور خارجه آمریکا پاداش 25 میلیون دلاری برای ارائه هرگونه اطلاعاتی که منجر به دستگیری او شود، تعیین کرد».

الظواهری از یک خانواده متوسط مصری است که در زمینه های زیادی از شهرت بالایی برخوردارند؛ پدرش محمد ربیع الظواهری یک پرشک برجسته و استاد دانشگاه قاهره بود. شیخ محمد الاحمدی الظواهری یکی از نیاکانش، سی و چهارمین امام اعظم الازهر بود. مادر الظواهری امینه عزام از یک خانواده سیاسی و دختر عبدالوهاب عزام رئیس دانشگاه قاهره، و برادرش عزام باشا نیز اولین دبیرکل اتحادیه عرب بین سالهای 1945 تا 1952 میلادی بود.

الظواهری در قاهره متولد شد. او یک خواهر دوقلو به نام هبه محمد الظواهری و یک برادر کوچکتر به نام محمد الظواهری دارد. خواهرش استاد آنکولوژی در انستیتو ملی سرطان در دانشگاه قاهره است. اما برادرش در سازمان امدادرسانی اسلامی بین المللی در بوسنی و کرواسی و آلبانی کار می کرد و در سال 2000 در امارات دستگیر و به مصر تحویل داده شد که پس از محکومیت در زمینه همکاری با گروه جهاد در مصر به اعدام محکوم شد. پس از انقلاب 2011 میلادی که باعث سرنگونی رژیم حسنی مبارک شد، آزاد شد اما بار دیگر در آگوست 2013 پس از سرنگونی حکومت اخوان المسملین دوباره دستگیر شد.

براساس اطلاعات موجود در مورد کودکی الظواهری و جوانی اش، او فردی آرام، ساکت، کوشا در تحصیل و عاشق مطالعه و شعر بود. دردانشگاه قاهره پزشکی خواند و سال 1974 با معدل بسیار خوبی فارغ التحصیل شد. او همچنین مدرک فوق لیسانس جراحی را اخذ کرد.

در سال 1981 الظواهری یکی از صدها نفری بود که در پس ترور انور سادات بازداشت شدند. براساس گفته وکیلش منتصر الزیات، در زندان های مصر شکنجه شد و نامش با تلاش برای ترور حسن الالفی وزیر وقت کشور مصر گره خورده بود. او همچنین برای ترور عاطف صدقی نخست وزیر فقید مصر برنامه ریزی کرد.

الظواهری سال 1985 برای کار به عنوان پزشک راهی جده عربستان شد و در اوایل بنیانگذاری القاعده، مشاور شخصی اسامه بن لادن شد که سال 1986 برای اولین بار با او دیدار کرده بود. سال 1993 به آمریکا رفت و تحت نام مستعار «عبدالمعز» در مساجد کالیفرنیا خطبه خوانی می کرد.

سال 2001 نام ظواهری درفهرست 22 «تروریست خطرناک» تحت تعقیب دفتر تحقیقات فدرال آمریکا در دوران ریاست جمهوری جرج بوش پسر قرار گرفت . نامش همچنین بین افرادی که در ترور بی نظیر بوتو نخست وزیر پیشین پاکستان در سال 2007 دست داشتند، دیده می شد.

سرکرده القاعده چهار زن داشت که از اولی چهار دختر و یک پسر به نام های فاطمه، امیمه، نبیله، خدیجه، محمد و عایشه داشت. دو نفر از دخترانش و محمد در حملات هوایی آمریکا پس از حملات یازده سپتامبر کشته شدند».

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

  1. خدا همه مجاهدین اسلام رحمت کنه.قطعا مسلمین انتقام این جنایت بزرگ از شیطان بزرگ آمریکا خواهند گرفت.
    وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ
    هرگز كسانى را كه در راه خدا كشته شده‏ اند مرده مپندار بلكه زنده‏ اند كه نزد پروردگارشان روزى داده مى ‏شوند

    2
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا