دلواپسیهای شریعتمداری از احتمال احیای برجام در «دولت انقلابی»
حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامهی کیهان دربارهی احتمال احیای برجام در «دولت انقلابی» نوشت:
«۱- تئوری بازیها – Game Theory – اگرچه شاخهای از ریاضیات کاربردی است ولی امروزه در تعاملات تجاری و سیاسی و … نیز مورد استفاده قرار میگیرد. با این توضیح که وقتی پای یک معاهده و یا تعامل سیاسی در میان است، طرفین میکوشند برای هر یک از اقدامات خود، اقدام طرف مقابل را حدس زده و ارزیابی کنند. با انجام این بررسیها که به حدس زدن عکسالعمل حریف در بازی شطرنج بیشباهت نیست، میتوانند خروجی فلان تعامل تجاری، سیاسی و یا اقتصادی را در حد و اندازه قابل قبولی پیشبینی کنند. استفاده از این فرمول در چالش هستهای پیش روی نیز ضروری است. مخصوصاً آن که مسئولان محترم کشورمان طی دو دههای که از عمر چالش هستهای یاد شده میگذرد تصویر روشنی از رفتار و اهداف خصمانه حریف به دست آوردهاند و دستگاه محاسباتی آنان توان و قدرت بیشتری برای ارزیابی و پیشبینی حرکات حریف در اختیارشان گذارده است و … بگذریم.
۲- برجام به گواهی اسناد و شواهد غیر قابل انکار، فاجعهای بود که آمریکا و اروپا با بهرهگیری از وادادگی دولت آقای روحانی به ملت و نظام تحمیل کردند و در حالی که موضوع و انگیزه مذاکرات لغو تحریمها بود، نه فقط هیچ تحریمی لغو نشد، بلکه صدها تحریم جدید هم به تحریمهای قبلی افزوده شد. خروج ترامپ از برجام که به طمع امتیازگیری بیشتر از ایران صورت گرفت بیآنکه بخواهد، خدمت بزرگی به جمهوری اسلامی ایران بود. با این توضیح که ترامپ به گفته خانم موگرینی بعد از تضمین از آقای روحانی مبنی بر این که ایران حتی در صورت خروج آمریکا از برجام نیز، در برجام باقی میماند! اقدام به خروج از برجام کرد و انتظار داشت که ایران برای بازگشت آمریکا به برجام، امتیازات بیشتری به حریف واگذار کند! ولی مقامات بالادستی چنین اجازهای به دولت آقای روحانی ندادند و ترفند ترامپ نتیجه معکوس داد. ایران بازگشت آمریکا به برجام را مشروط به سپردن تعهداتی کرد که در « طرح راهبردی مجلس برای لغو تحریمها » به تصویب رسیده بود. رهبر معظم انقلاب در دیدار فرماندهان نیروی دریایی با ایشان (۱۹/۱۱/۹۹) اشارهای هوشمندانه به این نکته داشته و فرمودند: «آن طرفی که حق دارد برای ادامه کار برجام شرط معیّن کند ایران است. علّت هم این است که ایران از اوّل به تمام تعهّدات برجامی خودش عمل کرد، جمهوری اسلامی به تمامی تعهّدات برجامی عمل کرد؛ آنها نقض کردند. ما حق داریم برای ادامه برجام شرط بگذاریم و این شرط را هم گذاشتیم و گفتیم و هیچ کس هم از آن عدول نخواهد کرد». دولت آقای رئیسی با این دستورالعمل به مذاکرات وین رفت تا از فاجعه خسارت محض برجام که در دولت قبل بر سر ملت آوار شده بود، آواربرداری کند.
۳- این حق طبیعی و قانونی ماست که روی شرایط خود برای بازگشت آمریکا به برجام اصرار داشته باشیم. به این بخش از بیانات حضرت آقا که از آن با عنوان «سیاست قطعی جمهوری اسلامی» یاد کردهاند توجه کنید: «اگر میخواهند ایران به تعهّدات برجامی-که چند تعهّد آن را لغو کرده- برگردد، باید آمریکا تحریمها را کلاً لغو بکند؛ آن هم نه به زبان و روی کاغذ که بگوید لغو کردیم؛ نه، بایستی در عمل تحریمها را لغو کنند و ما راستیآزمایی کنیم و احساس کنیم که درست تحریمها لغو شده، آن وقت ما هم به این تعهّدات برجامی برمیگردیم؛ این سیاست قطعی جمهوری اسلامی است و مورد اتّفاق مسئولان کشور هم هست و از این سیاست بر نخواهیم گشت».
۴- اگرچه از متن پیشنویس توافقی که از سوی جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارائه شده و متنی که ایران در پاسخ به آن ارائه کرده است، اطلاع دقیقی منتشر نشده است ولی فحوای اظهارات آقای امیر عبداللهیان وزیر محترم امور خارجه کشورمان و نظرات مطرح شده از جانب مقامات و رسانههای غربی حاکی از آن است که موضوعاتی نظیر «تضمین آمریکا»، «لغو تحریمها»، «PMD»یا همان «ابعاد نظامی احتمالی» (بازرسیهای گسترده و فراگیر برای اطمینان از این که ایران درپی تولید سلاح هستهای نبوده و نخواهد بود)… موضوعات اصلی مورد مناقشه است. در این وجیزه اشاره به نکاتی را ضروری میدانیم. بخوانید!
۵- با جرأت میتوان گفت که هیچ تضمینی از جانب آمریکا معتبر نیست! میپرسید چرا؟! پاسخ روشنتر از آن است که نیازی به استدلالهای پیچیده داشته باشد. مگر برجام یک معاهده بینالمللی نبود؟! و مگر آمریکا به عنوان یکی از کشورهای ۱+۵ آن را امضاء نکرده و بر اجرای آن متعهد نشده بود؟! ولی به وضوح شاهد بودیم که نه فقط به هیچیک از تعهدات برجامی خود عمل نکرد، بلکه به راحتی از برجام نیز خارج شد و آب هم از آب تکان نخورد! این همه در حالی بود که شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه ۲۲۳۱ اجرای برجام و تعهدات طرفین در این سند بینالمللی را تضمین کرده بود. حالا باید پرسید برفرض که آمریکا برای اجرای تعهدات خود تضمین مستحکمی هم بدهد، چه تضمینی هست که تضمین خود را لغو نکند و از انجام تعهدات خود سر باز نزند؟!
برادر عزیزمان جناب آقای دکتر امیر عبداللهیان میفرمایند تضمین آمریکا نباید فقط روی کاغذ باشد! که باید گفت؛ آیا برای آمریکا تضمین روی کاغذ با سایر تضمینها، مثلاً تضمین همراه با تأیید چند کشور دیگر و یا حتی تضمین برخاسته از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و … فرقی دارد؟! مگر تضمین آمریکا در برجام همراه با ۵ کشور دیگر نبود؟ و مگر قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را به آسانی زیر پا نگذاشت؟! بنابراین کدام عقل سلیم میتواند برای تضمینهای آمریکا کمترین -تاکید میشود کمترین- اعتباری قائل باشد؟!
گفته شده که ایران در مقابل نقض عهد آمریکا، دریافت غرامت را پیشنهاد کرده است! این پیشنهاد نیز بیارزش است و هرگز تضمینکننده نیست! فرض کنید که آمریکا این پیشنهاد را بپذیرد! چه تضمینی هست که اگر تعهدات خود را نقض کرد، در قبال آن غرامت بپردازد؟! مگر بر خلاف تمامی قوانین تعریف شده در حقوق بینالملل، صدها میلیارد دلار از داراییهای ما را بلوکه نکرده است؟! اگر از پرداخت غرامت نیز خودداری کند، چه باید کرد؟! … پس چاره چیست؟! بخوانید!
۶- تنها تضمین قابل اعتماد و اطمینانآور این است که ایران هم در مقابل نقض عهد آمریکا دست به اقدامی بزند که انجام آن در اختیار خودش است و برای انجام آن به هیچ کانون و مرجع بیرون از دایره اختیارات خود، حتی شورای امنیت سازمان ملل نیز نیازی نداشته باشد. دقیقاً نظیر آنچه در طرح مجلس با عنوان «طرح راهبردی لغو تحریمها» آمده بود. یعنی خودداری از انجام تعهدات خود. چارهسازترین پیشنهادی که میتواند و باید در توافق پیش روی گنجانده شود، آن است که ایران با صراحت و به روشنی اعلام کند، در صورت نقض عهد آمریکا، ایران از NPT خارج خواهد شد. مطمئن باشید که در صورت خروج از NPT هیچ اتفاق نامطلوبی رخ نخواهد داد. ماده ۱۰ معاهده عدم اشاعه سلاحهای هستهای (NPT) این حق را برای کشورهای عضو قائل شده است. و این، تنها – و تاکید میشود که تنها- تضمین قابل قبول و موثر است.
۷- «لغو همه تحریمها» یکی دیگر از شرایطی است که به عنوان « سیاست قطعی جمهوری اسلامی است و مورد اتّفاق تمامی مسئولان کشور» مطرح شده است. در برخی از اظهار نظرها سخن از لغو تحریمهای برجامی و یا تحریمهای ترامپ و یا تحریمهای هستهای! در میان است. به بیان دیگر، قرار است (یعنی آمریکا در پی آن است) که تعدادی از تحریمهای برجامی و هستهای را لغو کند اما بسیاری از تحریمها که تحت عناوین خصمانه و من درآوردی دیگر نظیر حقوق بشر، حضور در منطقه، برنامه موشکی و … وضع شدهاند باقی بماند. در این حالت لغو چند تحریم نیز تاثیر چندانی ندارد و همان تحریمها با عناوین دیگر به صحنه خواهد آمد. عزیزان مذاکرهکننده که تاکنون با اقتداری قابلتقدیر در مقابل زیاده خواهیهای حریف ایستادهاند باید در توافق پیش روی خواستار لغو همه تحریمها و تحت همه عناوین نظیر آیسا، سیسادا، ویزا، کاتسا و … شوند. و مطمئن باشند که در غیر اینصورت، عملاً هیچ تحریمی را نمیتوان لغو شده تلقی کرد».
انتهای پیام