خرید تور تابستان ایران بوم گردی

نقد نسیم آنلاین به «کلیپ ایستاده ایم 2»

بخشی از متن: «امان از وقتی که دوستان انقلابی، آوانگارد شوند و بازهم  بخواهند با استفاده از جذابیت های مورد علاقه به اصطلاح مخالفان به جذب آنها بپردازند، دیگر همه باورها و عقاید و ارزش های دینی کنار می رود».

«سعید مستغاثی» در یادداشتی در نقد کلیپ “ایستاده ایم 2” در سایت اصولگرای «نسیم آنلاین»، نوشت:

وقتی برای نخستین بار کلیپ “ما ایستاده ایم” را تماشا کردیم، از آن آمیختگی ظریف هنر و باور و اندیشه در بستر سینما و موسیقی و معماری دچار شعف و غرور شدیم. حرف های قابل درک روز در قالب یک داستانک جذاب و غافلگیر کننده (که عناصر تصویری انقلاب اسلامی بدون هیچ نمای گل درشت و یا شعاری در میان تصاویرش جای می گرفتند) با پرداخت خوش ریتم و ساختاری قابل قبول و شعر و موسیقی گویا و خاطره انگیز و … تقریبا خیلی هایی که حتی با این گونه فضاها و نمادها و شعرها بیگانه بودند را جذب کرد. نوعی تلاش که بعدا در کلیپ هایی از قبیل شهدای غواص تکرار شد و نوید یک حرکت و جریان جوان و تازه نفس و پویا در عرصه هنرهای تصویری این سرزمین داشت.

وقتی خبر یافتیم که گویا همان تیم سازنده کلیپ “ما ایستاده ایم” با بودجه ای مناسب تر مشغول ساخت محصولی جدید با همان حال و هوا هستند، بی صبرانه در انتظار بودیم که نتیجه کار را ببینیم تا به قول معروف باز هم حظ بصری برده و در این زمانه ترکتازی آثار تلخ و سیاه شبه روشنفکری، هوایی تازه کنیم. اما متاسفانه آنچه ماحصل کار به عنوان کلیپ یا نماهنگ “ما ایستاده ایم تا آخرین قطره خون” به نمایش درآمد، اگر نگوییم در حد فاجعه که خیلی غم انگیز بود!

باور کردنی نیست که سازنده همان قطعه کوتاه تصویری و تماشایی “ما ایستاده ایم” اینک شبه کارتونی با تقلید دست چندم از مجموعه “فانتزی نهایی” ساخته باشد و ای کاش همه این اثر مانند همان “فانتزی نهایی” یکدست و با ساختاری متناسب از کار درآمده بود. آن مجموعه خصوصا بخش “اشباح درون” که در سال 2001 روی پرده سینماها رفت، کاری نو و بکر به شمار آمد که بعدا بسیاری به تقلید از آن به ساخت این گونه آثار دست زدند و با تاکید بر خلق کاراکترهای انیمیشنی برگرفته از شخصیت های زنده و ارائه تصویری در حد و اندازه همان شخصیت ها، شیوه معروف به “کپچر– موشن”را از همین جا به طور گسترده وارد عالم سینما کردند. این شیوه از کارتون هایی مانند “قطار سریع السیر قطبی” و “سرود کریسمس” به فیلم های “ارباب حلقه ها” و “طلوع سیاره میمون ها” و “آواتار” و شخصیت های زنده/کارتونی مانند “گالوم” (در سری “ارباب حلقه ها”) و “سزار” (در فیلم “بر آمدن سیاره میمون ها” و بعدا “طلوع سیاره میمون ها”) رسید.

اما کلیپ “ما ایستاده ایم تا آخرین قطره خون” شروعی قانع کننده دارد (اگرچه تیتراژ حدود سه دقیقه ای که نزدیک به نیمی از اثر را در بر گرفته، این تصور را پیش می آورد که باید در انتظار کلیپی حداقل نیم ساعته باشیم!) اما در حین همین تیتراژ پس از پرواز هواپیمای شماره 655 از باند فرودگاه ، ادامه پرواز هواپیما را به صورت انیمیشن، با طراحی و اجرایی آماتوری، اندکی به اصطلاح توی ذوق مخاطب می زند، ولی تداوم حرکت کادر تصویر به روی شخصیت اصلی کلیپ که درحال نصب پرچم ایران برفراز گنبدی سبز رنگ است،باعث می شود که آن گاف تصویری را فراموش کرده و به خود بگوید شاید از دستشان در رفته، شاید این نسخه روتوش نشده و ورسیون ماقبل نهایی است، شاید اصلا این نسخه این اشکال را دارد، شاید…

به هرحال کار ادامه یافته و هرچه پیش می رود، فضای انیمیشنی (رنگ پردازی ها و اضافات صحنه ها) در تقابل با صحنه های زنده (مثل صحنه موتور سواری دوستان شخصیت اصلی یا بازی فوتبال بچه ها یا آن قهوه خانه کنار دریا و یا رنگ کردن قایق ها و … ) بیشتر خود را به رخ می کشد و این دوگانگی تصویر لحظه به لحظه بیشتر شده تا اینکه در صحنه گرفتن توپ توسط پسر بچه جنوبی از آب دریا  و افتادن سایه ابر روی سرش، سپس صحنه ادامه پرواز همان هواپیما و بعد اصابت موشک و … فیلم وارد انیمیشنی دم دستی و بسیار آماتوری شده که در تلفیق دو فضای زنده و انیمیشن (خصوصا در نماهای شناور شدن اجساد روی آب و گرفتن آنها توسط مردم و رمبو بازی های شخصیت اصلی پس از گرفتن پرچم و تقابل با ناوهای آمریکایی و …) در مانده و در صحنه های نمایش توفان و درهم شکستن ناوهای آمریکایی و خصوصا تصویر آن موج های دریا، نهایت این درماندگی به منصه ظهور می رسد که تماشاگر حرفه ای سینما را به یاد کارتون های دو بعدی لهستانی یا مجارستانی و یا انیمیشن هایی که با نخ کاموا یا میله و تخته و سیم کار می شد، می اندازد!

سازندگان اثر می توانستند با انیمیت کردن کلیت کار از همان صحنه گرفتن توپ توسط پسربچه جنوبی و به اصطلاح عبور به زمان گذشته و تلفیق حال و گذشته، ساختار متناسب و قابل قبولی بدست دهند (حتی با همین کار آماتوری جلوه های تصویری که امروزه هرکسی با یک نرم افزار “تری دی استودیو” و کمی آشنایی با آن، شاید تصاویری حرفه ای تر و قابل قبول تر از کار دربیاورد) و پس از بازگشت به حال، مجددا از ساختار انیمیشنی وارد فضای زنده شوند. البته اگر جلوه های تصویری به صورت نیمه حرفه ای حتی در حد فیلم “رسوایی 2” کار می شد و تلفیق دو فضای زنده و انیمیشن تا حدودی قابل قبول درمی آمد، مقصود برآورده شده بود. حتی می شد با همان سیستم “کپچر– موشن” (که در ایران هم موجود است و با آن آثاری هم ساخته شده)، کلیت اثر را در فضای انیمیشنی ساخت و حاصل نسبتا مثبتی عرضه داشت.

اما تلاش برای تلفیق این دو فضا با آن جلوه های تصویری آماتوری (که گویا قسمت اعظم بودجه کلیپ را هم مصرف کرده) ، به کلیت کار لطمه جبران ناپذیر زده است. اگرچه در سینما و تلویزیون ایران، تجربه های تلفیقی زنده و انیمیشن موفقی ارائه شده که یکی از حرفه ای ترین آنها در صحنه های درگیری هواپیماها در سریال “در چشم باد”در خاطرمان مانده است. می شد از آن تجارب استفاده کرد و به این صورت،  زحمات به قول خودشان دو ساله یک گروه و امیدهای بسیاری از مخاطبان سینمای انقلاب را برباد نداد .
دیگر راجع به سرود کلیپ و شعر و صدای خواننده اش سخنی باقی نمی ماند، فقط یک نکته اینکه،امان از وقتی که دوستان انقلابی، آوانگارد شوند و بازهم  بخواهند با استفاده از جذابیت های مورد علاقه به اصطلاح مخالفان به جذب آنها بپردازند، دیگر همه باورها و عقاید و ارزش های دینی کنار می رود.

طرفه آن که در همین روزها سریال ماندگار “دلیران تنگستان” (که در تلویزیون دوران طاغوت ساخته شده) در حال پخش مجدد است. به نظرم تقریبا در کمتر قسمتی از این سریال، از زبان مجاهدان تنگستانی و فرمانده آنها، رییس علی دلواری حرف و حدیثی از اسلام و ظلم ستیزی امام حسین (ع) نمی شنویم و یا عناصری از اسلام انقلابی همچون روحانیت مبارز و جلوه های اعتقادی مبارزات تنگستانی ها را مشاهده نمی کنیم . شاید اگر کسی از تاریخ ساخت این سریال مطلع نباشد، بدون تردید آن را متعلق به دوران پس از انقلاب بداند!  مجاهدان تنگستانی در این سریال با شعار “الله اکبر” به متجاوزان انگلیسی یورش برده و از خاک خود دفاع می کنند، اما شخصیت های کلیپ “ما ایستاده ایم تا آخرین قطره خون”، پرچم خود را پرچم کاوه دانسته ! و خود را همچون رستم !! و سوار بر رخش به مقابله با ناوهای آمریکایی می روند!

اشکال ندارد، بالاخره اینها هم از اسطوره های افسانه ای ادبیات ما هستند، اما آیا واقعا رزمندگانی که در طول 8 سال دفاع مقدس به مقابله با متجاوزان شتافتند، پرچم خود را پرچم کاوه می دانستند یا دلاورانی که امروز به دفاع از حرمین اهل بیت (علیهم السلام ) برخاسته اند، با تاسی به رستم و سوار بر رخش جان خود را فدا می کنند؟!

بازهم اشکال ندارد، برای پیدا کردن زبان مشترک و تاثیر در مخاطب (اگر فرض می کنید همه مخاطبان شما از شیفتگان رستم و اسفندیار بوده! یا به قولی به اصطلاح ملی گرا هستند و ایران پرست) از عناصر افسانه ای و ادبیات اسطوره ای هم بهره بگیرید ولی در زیر سایه آنها، باورها و اعتقادات را دفن نکنید. همان باورها و اعتقاداتی که نزدیک به چهل سال، در واقعیت باعث شده این ملت در برابر همه هیمنه و هجوم استکبار و اعوان و انصارش  بایستد و حقیقتا رزمندگانش را به مقاومت تا آخرین قطره خون وادار سازد.

انتهای پیام

بانک صادرات

پیام

  1. انگار هزینه نجومی 1 میلیارد و 200 میلیون تومنی این کلیپ مضحک از نظر نویسنده نسیم آنلاین اصلا ارزش نقد نداشته!

    2
    3
    1. این هزینه دروغ بود و متاسفانه نقد منصفانه کلیپ رو به حاشیه برد اتفاقا نقد باید نقد خود کار باشد نه حواشی دروغ تایید نشده

  2. فداى يك لاخ موى جناب خاموشى ! انجام چنين هنرنمائى هاى بزرگى طبعاً پرتى هم دارد، مگر همين جناب خاموشى در زمان مهرورزان دستور ندادند كه براى تشويق ساير رسانه ها مبلغ 3.5 ميليارد تومان ناقابل بعنوان جايزه نقدى تقديم به دو نشريه اصولگراى 9 دى و پنجره – به صاحب امتيازى شيخ حميد رسائى و دكتر عليرضا زاكانى – شود ؟ مگر با همين نوع كلكهاى رشتى ويروس فتنه را فرارى ندادند ؟! خب، الان دوباره برگشته گناه سازمان تبليغات يا حوزه هنرى چيست ؟ گر تو بهتر ميزنى ، بستان بزن !

    1
    2
    1. بفرما همینو می گفتم الان اظهار نظر ها در مورد کلیپ است یا حرفای صد من یه غاز تایید نشده
      آخرت خودمون رو به حرفی که نمیدونیم چقدر درسته چقدر غلط و چقدر سوگیرانه نفروشیم

  3. به عنوان یک انقلابی واقعا برای نویسنده نسیم آنلاین متاسفم، انگار هنوز نمیدونن سبک سورئال یا همون تخیلی عجیب و غریب ماورایی چی هست، کنار رفتن ارزش های دینی با آوردن نام اسطوره های ایران؟! پناه بر خدا از دست این آدم های متحجر، نکنه فکر کردید همه اونایی که برای به گفته شما ایران پرستی در جنگ شهید شدن هم فکر شما بودن که هرطور دلتون خواست اونا رو برای خودتون مصادره میکنید، به شما بود با این افکارتون ایران رو دو دستی به عراق بخشیده بودید صرفا به خاطر اینکه اونا هم با گفتن ‘الله اکبر’ به ایران حمله میکردن! انقدر مردم رو از انقلاب دور نکنید، شماها هستین که باعث شدین سینما انقدر چندش آور باشه، از دیدگاه من ایستاده ایم بسیار زیبا و اثرگذار با روش نو بود.

    2
    1
    1. بفرما همینو می گفتم الان اظهار نظر ها در مورد کلیپ است یا حرفای صد من یه غاز تایید نشده
      آخرت خودمون رو به حرفی که نمیدونیم چقدر درسته چقدر غلط و چقدر سوگیرانه نفروشیم

  4. یعنی در تندروی کردن نویسنده این نقد همین بس که مهمترین آرم اسلامی پرچم ایران یعنی الله وسطش که اینقدر تابلو بوده رو ندیده و اونو ملی گرایی نامیده!
    بخدا همین غربی ها با این همه جنایتشون باز سالی حداقل یه فیلم در حد جلوه های سینمایی شاهکار میدن بیرون تا آمریکای خون آشام رو قهرمان نشون بدن. بعد تو ایران نهایت جلوه هامون بچه بازیه واسه فیلم سازای اونوری. بعد عزیزان باشگاه فیلم سوره اومدن این طلسم رو شکستن و حقیقت رو با جلوه های ویژه نشون دادن و خدایی امکانات نداشتن که بیشتر از هفت دقیقه بسازن. بعد شما بجای اینکه خوبیهای اثر رو ببینید و خستگی خیلی شدید سازندگان رو در کنید، با پتک کوبیدین تو سر و صورت اثر و عواملش. همینه که بعد از این نماهنگ اثر فاخر سینماییبا جلوه های ویژه در حد بالا به اون صورت دیده نشد. بعد در کمال وقاحت میگید که با یه جلوه ویژه ساده کار تمومه؟عوامل فیلم های خفن هالیوودی آمریکایی که دارن مغز جوونای مارو تصاحب میکنن هم عین شماها فکر می کردن الان کلکشون کنده بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا