خرید تور نوروزی

چرا ترانه «برای…» شروین حاجی‌پور ماندگار شد؟

جابر تواضعی، روزنامه‌نگار در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:

حدود دو ماه پیش ویدئویی از کنسرت داریوش وایرال شد که در آن جمعیت جوری ترانه «اون که رفته» را هم‌خوانی می‌کرد که داریوش سکوت کرد تا ترانه‌اش را با طنین صدای آن‌ها بشنود. بعد ویدئویی درآمد از دخترکی که در کنسرت رضا صادقی چنان از ته دل و با ضجه همراه او می‌خواند که جگر آدم کباب می‌شد. یک هنرمند چی می‌خواهد جز این که اثرش این‌طور با بندبند وجود مخاطبش بیامیزد؟ راز ماندگاری یک اثر هنری چیست؟ چه چیزی باعث می‌شود لعل وجودش از زیر غبار زمان هم بدرخشد و حتی بیش‌تر از قبل؟

عیار هر اثر هنری در بستر زمان مشخص می‌شود و اگر از این آزمون سربلند بیرون بیاید، هویتی جدای از سازنده‌اش پیدا می‌کند. اما گاهی تاریخ روی دور تند است. زمان، همه چیز را فشرده می‌کند و شراب هفت‌ساله، یک‌شبه جا می‌افتد. این دقیقا همان اتفاقی است که برای ترانه «برای…» شروین حاجی‌پور افتاد. از دل برآمد و بر دل‌ نشست و فارغ از خالقش -که معلوم نیست کجا است- با بازاجرای خوانندگان و نوازندگانی که حتی فارسی نمی‌دانند، مرزهای جغرافیایی را درمی‌نوردد.

کیارستمی می‌گفت ترجیح می‌دهد خودش بماند تا آثارش. گمانم خودش هم می‌دانست دروغ می‌گوید. مهم‌ترین چیزی که هنرمند را به خلاقیت وا‌ می‌دارد، به قول اروین یالوم، سائق (سوق‌دهنده، رانه) مرگ است. در انیمیشن «کوکو»، ارواح تا وقتی در جهان بعد هستند که هنوز در یاد و خاطره کسی روی زمین باقی مانده باشند. گاهی ماندگاری در شرایط اضطرار اتفاق می‌افتد و اضطراری بالاتر از مرگ نیست. مرگی که نقطه مقابلش زنده‌ ماندن و حیات جسمی نیست و با «نحوه بودن» تعریف می‌شود. ترانه «برای» یک سرود جمعی است و شروین حاجی‌پور نوای موسیقیایی ابیاتی را که دیگران سروده‌اند، درک کرده.

به این ترانه می‌شود اضافه کرد ترانه‌هایی را که در این برهه، کارکرد دیگری پیدا کرده‌اند. از بازسرایی و بازخوانی سرودهای انقلاب 57 تا «بلاچاو» ایتالیایی و حتی ترانه «هم‌صدای خوبم» گوگوش که از این به بعد آن را با حس‌وحال مهسا امینی در حال خواندن آن، به یادش خواهیم آورد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. این ترانه یک افتضاح تاریخی بود و آینده ها به عقل مردم این زمان شک می کنند که برای سگ و گربه و برهنگی و رقص و بوسه و الکل در ملا عام کشوری آزاده و مستقل را به آشوب کشیدند

    44
    215
  2. ملغمه ای از آشفتگی های آدمهای سرگشته و افسرده
    که تسلیم بیچارگی و رکود زندگی خسته کننده ی تکراری شانند

    19
    72
  3. برای هر کدوم از برای های شروین ساعتها گریه کردم برای زخمهای فراموش شده روحم که با این ترانه عریان شدن و دوباره دردش خونم رو به جوش آورد …. برای یک زندگی معمولی. ….

    131
    22
  4. یک کلمه ای که ننه بزرگم می‌گفت از تمام شروین ها و انسانهایی مانند ایشون شنیدنی تر بود.ننه روحت شاد.شروین آدم باش.

    6
    24
    1. بله درست میفرمایید ، البته توی خیابوناش فقر و فحشا بیداد نمیکنه ، مردم به هم عشق میورزن و با باطوم ازشون دلجویی نمیشه ، بچه های کوچیک تا کمر توی سطل زباله به دنبال روزیشون نمیگردن و صدها مورد دیگه …

      8
      4
  5. کاش برای بی عدالتی و بدبختی مردم ایران یه ترانه میخوند ن برای خواهرم خواهرت خواهرامون

    1
    16
  6. اره بایدم برای شما به یاد ماندنی ترین ترانه باشه،به هر صورت شما ظاهرا عاشق سگ و آزادی بی قید و بند زنانید،،، سکوت شما خیلی بهتر از نوشتنتونه

    4
    24
  7. شروین حاجی پور و امثال او در این ایام یا مسخ شده و یا خریده شده اند .خواندن ترانه برای رقص و میگساری و بوسه و بغل رایگان و دزدی و مواد مخدر و سگ بازی و بی بند و باری .، پلتفرم نسخه ایست از جانب غرب . مثلاً برای قلب‌های دردمند مفت خورانی داعشی و اغتشاشگر و ولگرد که چشم بسته برای تجزیه کشوری که خون دلها خورده و مردمش خونها داده‌اند تا امنیت و ثبات باشد .باید مزدوری و نوکری کنند و با آتش زدن قرآن و پرچم و مأمور امنیت و سر بریدن و ترور مردم رنج کشیده .یک حقانیت کاذب را علیه تمامیت ارضی کشور ترند کنند و در مقابل دلار و اقامتشان را بگیرند .شروینها این روزها برای شهید قرار دادن تروریستها میخوانند و سوشیال مانی میگیرند .و کشته های حملات تروریستی این ملت سرفراز را نادیده میگیرند .این گونه خلایق همان بهتر که طوق بندگی استکبار بر گردنشان باشد.چون ایرانی نیستند ….

    4
    25
    1. تو ایرانی نیستی کوری این همه خیانت و نمیبینی
      مثل آدم زندگی کردن از غرب اومده؟
      تو … نمیفهمی اینجور چیزارو

      8
      5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا