داستان مردی اسرائیلی که به دلیل نقض تحریم های ضد ایرانی گرفتار شد
دادگاه عالی اسرائیل درخواست تجدیدنظر در حکم الی کوهمن برای جلوگیری از استردادش به امریکا را رد کرده است. او متهم است که سال ها تحریم های وضع شده علیه ایران را نقض کرده است و سابقه طولانی در فرار ازپیگرد قانونی داشته است.
دادگاه عالی اسرائیل تایید کرده است که یک ارتدکس افراطی اسرائیلی 66 ساله به نام الی کوهن باید به امریکا مسترد شود. کوهن از سوی دادگاهی در امریکا به اتهام فروش تجهیزات نظامی به ایران و نقض قوانین و مقررات محکوم شده است. با توجه به کیفرخواست او در دو نوبت در سال های 2012 و 2013 میلادی قطعات نظامی به ایران فروخته است قطعاتی یدکی که برای جنگنده ها مورد استفاده قرار می گرفته اند. هر چند که او اتهام نقض ممنوعیت فروش تسلیحات به ایران را رد کرده است اما دادگاه او را به اتهام فروش بدون مجوز تجهیزات نظامی به ایران و برنامه ریزی برای پولشویی متهم کرده است”.
سایت “المانیتور” در ادامه از داستان کوهن به عنوان ماجرایی باورنکردنی یاد می کند و می نویسد:”او در بخش مرکزی شهر “نتانیا” در اسرائیل بزرگ شد. او در بستر جنبش مذبهی صهونیستی بزرگ شد و به عنوان افسر در بخش نیروهای دفاعی اسرائیل در واحد مهندسی فعالیت کرد در جنگ زخمی شد. او بخشی از تیم توسعه تانک های مرکاوا بود. در سال 1989 میلادی او شرکتی را تاسیس کرد که برای صادرات تجهیزات نظامی و تعمیر آن ها به خارج از اسرائیل فعال بود. شرکت او از وزارت دفاع اسرائیل مجوز دریافت کرده بود. از آن زمان، کوهن گرفتار جنجال بر سر فروش تجهیزات نظامی به ایران است”.
این سایت در ادامه می افزاید:”در سال 1992 میلاید دستگاه اطلاعاتی پرتغال کشف کرد که کوهن در آن کشور با سه ایرانی برای مذاکره به منظور فروش تسلیحات دیدار کرده است. کوهن در آن زمان از خود دفاع کرد آن هم با این توجیه که به نمایندگی از دولت اسرائیل وارد مذاکره شده بود. او در امریکا در سال 1993 میلادی بازداشت شد آن هم به اتهام صادرات غیر قانونی تجهیزات نظامی به ایران با این حال، کوهن پس از گذراندن نیمی از یک سال محکومیت بازداشت خانگی آزاد شد. هنگامی که تلاش کرد در سال 1997 میلادی در اسرائیل اقدامات مشابهی را انجام دهد از اتهام فروش تجهیزات نظامی به ایران و نقض قوانین و مقررات صادرات تبرئه شد. او با لزوم پرداخت جریمه هایی معمولی مواجه شد اما به زندان محکوم نشد. کوهن بار دیگر در سال 2000 میلادی با مشکل حقوقی مواجه شد. او در آن سال متهم شد که نفربرهای زرهی و موتورهایی را به ایران فروخته است. در آن زمان نیز دادستان موفق به اثبات اتهام نشد و کیفرخواست از دستور کار خارج شد. در سال 2002 میلادی کوهن متهم به فروش تجهیزات نظامی دیگری به ایران شد اما بار دیگر محکوم نشد”.
“ئیسرائیل کوهن” روزنامه نگار ارتدکس افراطی نزدیک به گروه یهودی “حسیدی” که کوهن با آن در ارتباط بوده است به المانیتور می گوید که او در آن گروه از جایگاه قابل احترامی برخوردار بوده است. او موی گوید که کوهن در خانه ای مجلل زندگی می کرده است. گفتنی است که حسیدی ها موعودگرایان یهودی هستند”.
یک منبع ناشناس از درون حسیدی ها می گوید که موقعیت کوهن در درون آن جامعه به هیچ وچه تحت تاثیر جنجال های اخیر قرار نگرفته و آنان معقتدند که نباید تا این اندازه جنجال ایجاد می شد. او می گوید که الی کوهن مرد خوبی بود که از مردم حمایت می کرد و در میان حسیدی ها فردی محبوب بوده است.
المانیتور اما اکنون اشاره می کند که به نظر می رسد دادستان و قضات امریکایی تحت فشار از سوی دستگاه های امنیتی اسرائیلی وامریکایی درباره پرونده کوهن بوده اند و اکنون معتقدند که شواهد کافی علیه کوهن درباره 20 سال تجارت با کشور دشمن (ایران) وجود دارد.
این سایت در ادامه به نقل از “یوزی ملمن” خبرنگار اطلاعاتی اسرائیلی اشاره می کند که ممکن است در طول سال های گذشته اسرائیل قصد داشته تا با استفاده از کوهن اهداف خود و فعالیت هایش را مخفی کند. او در این باره می گوید:”فردی مثل کوهن در ارتباط با ایران بود. این موضوع می توانست به نفع اسرائیل و دستگاه های اطلاعاتی آن تمام شود. ممکن است اطلاعاتی های اسرائیل از او به عنوان عاملی برای جمع آوری اطلاعات استفاده کرده باشند. کوهن اما خود باور دارد که استردادش به امریکا و پذیرش این موضوع از سوی اسرائیل برای حل و فصل مشکلات امریکا و اسرائیل در موارد و مسائل دیگر است که ممکن است روابط آن دو را دچار خدشه کند”.
این سایت در پایان اشاره می کند که این اولین باری نیست که رسوایی بزرگی در اسرائیل درباره فروش غیر قانونی تسلیحات به ایران مطرح می شود و در این باره می افزاید:”برای مثال در دهه 90 میلادی “ناحوم منبر” به فروش تسلیحات به ایران متهم شد و به 16 سال زندان محکوم شد”.