خرید تور تابستان

لزوم اعزام هیئت ویژه به غرب کشور | احسان هوشمند

احسان هوشمند، پژوهشگر مسائل اقوام در هم میهن نوشت:

در هفت روز گذشته بخشی از شهرستان‌های غرب کشور شاهد رویدادهای تلخ و غم‌انگیزی بود. اتفاقات شهرهای جوانرود، سقز، بوکان، مهاباد و پیرانشهر و قروه نشانه‌های نارضایتی بخشی از هم‌وطنان ما از روندهای موجود است. پیش از این عدم مشارکت قابل‌توجه بخشی از هم‌وطنان به‌ویژه در غرب کشور در انتخابات اخیر مجلس و ریاست‌جمهوری نشانه‌های بروز این نارضایتی را هویدا کرده بود. درگذشت خانم مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد جرقه‌ای بود که موجب بروز اعتراضات وسیعی در گوشه و کنار کشور شد.
همزمان با دیگر نقاط کشور، غرب کشور نیز در دو ماه گذشته به صورت مستمر شاهد حضور اعتراضی گروهی از شهروندان در خیابان‌ها بود. اعتراض‌هایی که گاه و بیگاه با خشونت نیز همراه بود و به‌تدریج به خشونت بیشتر منجر شد. شوربختانه در هفت روز گذشته ابعاد این خشونت‌ها بسیار بیشتر شده و موجب کشته و زخمی شدن شماری از هموطنان شد. برخی اتفاقات دیگر مانند حملات و آتش زدن مشکوک چند خانه شهروندان ایل بزرگ منگور هم موجب شد تا احتمال بروز خشونت دوطرفه میان شهروندان در مهاباد افزایش یابد که خوشبختانه مهار شد. روز گذشته نیز جوانرود در استان کرمانشاه و پیرانشهر در استان آذربایجان غربی شاهد افزایش التهاب و خشونت بود. در این شرایط شهروندان چشم‌انتظار ابتکار عملی اثربخش در غرب کشور هستند تا بخشی از رنج‌های مردم التیام و برای کاهش خشونت‌ها تدابیر تازه و جدی‌ای اندیشیده شود.
در شرایط موجود به جز نیروی‌های انتظامی و شهروندان معترض نیروی واسط و میانه مرکب از معتمدین و دلسوزان و مشفقان در میدان نیست که بتواند به کاهش التهاب یاری رساند. مسئولین محلی و استانی نیز استفاده از ظرفیت‌های مدنی و اجتماعی برای مدیریت شرایط دشوار موجود را تاکنون به صورت جدی و هماهنگ و برنامه‌ریزی شده مورد توجه قرار نداده‌اند. استمرار خشونت‌ها موجب چرخه بیشتر و عمیق‌تر خشونت می‌شود و بر درد و رنج هموطنان در کل کشور به‌ویژه در غرب می‌افزاید و به فعال شدن شکاف‌های دیگر منجر می‌شود. استمرار این وضعیت نافی اداره معقول کشور است. در دو ماه گذشته تنها پس از اتفاقات غم‌انگیز زاهدان و خاش که با تلفات فراوان همراه بود، در ابتکارعملی چند هیئت برای ریشه‌یابی حوادث و بررسی علل بروز خشونت‌ها عازم منطقه شد. حضور این هیئت‌ها موجب کاهش نسبی خشونت‌ها شد و به تغییرات در ساختار انتظامی استان سیستان و بلوچستان و به‌صورت محتمل تغییرات بعدی در مدیریت عالی استان منجر شده و می‌شود. با این تجربه مشخص شد که حضور هیئت ویژه نه‌تنها موجب سواستفاده نمی‌شود و نشانی از ضعف تلقی نمی‌شود، بلکه با ابتکار عمل می‌توان به کاهش خشونت‌ها و مدیریت شرایط امیدوار بود. اگر این روند در سیستان و بلوچستان استمرار داشته و با مسببین احتمالی بروز خشونت و حوادث برخورد مناسب گیرد اثرات امیدبخشی در پی خواهد داشت.
تجربه اعزام هیئت ویژه و ترمیمی به سیستان و بلوچستان نشان داد ابتکار عمل در سطوح مختلف، آن هم در شرایطی که مدیران محلی از توانایی و دانش و تجربه لازم و تدبیر مورد نیاز برای مواجهه با شرایط موجود
برخوردار نبودند، می‌تواند در کاهش خشونت‌ها اثرگذار باشد. لذا ضروری است مقامات عالی‌رتبه کشور با درک واقع‌بینانه از شرایط دردناک و غم‌انگیز به‌وجودآمده برای مدیریت شرایط موجود وارد عمل شوند و با ابتکار عملی مؤثر، هیئتی برای ریشه‌یابی حوادث و برخورد با کم‌کاری‌ها یا خطاهای احتمالی اعزام شود. این اقدام در شرایط ملتهب کنونی می‌تواند بر بهبود شرایط اثرگذار باشد. چنانچه اراده اعزام هیئت شکل گیرد، می‌توان با استفاده از ظرفیت‌های کارشناسی برای اقدامات مؤثر پیشنهادات بعدی را به مسئولان امر ارائه کرد. امروز هم‌وطنان سنی‌مذهب ما در غرب کشور چشم‌انتظار ابتکار عمل و اقدامات ترمیمی مسئولان ارشد و عالی‌رتبه کشور هستند. امید است با اعزام یک هیئت ویژه با اختیارات فوق‌العاده به درد‌ها و رنج‌های هموطنان عزیز در غرب کشور توجه جدی مبذول شود. فراموش نکنیم منطقه درگیر تنش‌های مذهبی و قومی مشهود و عمیقی است و در این شرایط ایران عزیز ما بیش از هر زمان نیازمند تدبیر و آرامش و عقلانیت.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا