در دیدار شمخانی با اصلاح طلبان چه گذشت؟
«براساس اظهارات علی شکوریراد سخنگوی جبهه و سپس فاطمه راکعی نایبرییس دوم جبهه اصلاحات، احتمالا فاز بعدی این دیدار، ارایه راهکارهای مصداقی برای عبور از بحران خواهد بود؛ راهکارهایی که باید دید آیا از سوی مسوولان قوا مورد توجه قرار میگیرد یا اینکه پس از فرو کش کردن بحران، دوباره «در» برای مسوولان بر همان «پاشنه» سابق میچرخد؟»
اعتماد نوشت: راکعی، نایبرییس جبهه اصلاحات گفت: میزبانان این نشست نیز خواستار ارایه پیشنهادات مصداقی از سوی اصلاحطلبان شدهاند. اصلاحطلبان نیز در بیانیه خود تاکید کردهاند که پیشنهادات اصلاحی خود را در آینده ارایه میکنند.
فاطمه راکعی درباره جلسه اصلاحطلبان با رئیس قوه قضائیه و دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: میزبانان این نشست خواستار ارایه پیشنهادات مصداقی از سوی اصلاحطلبان شدهاند. اصلاحطلبان نیز در بیانیه خود تاکید کردهاند که پیشنهادات اصلاحی خود را در آینده ارایه میکنند.
به گزارش اعتماد، ۱۸مهرماه بود که رییس دستگاه قضا از ضرورت گفتوگو با طیفها و اقشار مختلف صحبت کرد. اژهای همچنین اعلام کرد آماده شنیدن نظرات و انتقادات طیفها و اقشار مختلف است. اظهارنظری که بازتابهای فراوانی در میان فعالان سیاسی و احزاب پیدا کرد و از آن استقبال فراوانی شد. در همان مقطع نیز اعلام شد که به زودی نشستهایی با طیفهای مختلف سیاسی میان مسوولان ارشد حاکمیتی و احزاب سیاسی برگزار خواهد شد تا در آن راهکارهای عملیاتی برای برونرفت از مشکلات ارایه شود.
بر این اساس، ابتدا روز دوشنبه۳۰آبانماه خبرگزاری برنا خبری را درباره نشست هیاترییسه جبهه اصلاحات ایران با حضور چهرههایی چون، بهزاد نبوی، جواد امام، محمود صادقی و حسین مرعشی با رییس قوه قضاییه و علی شمخانی منتشر کرد. سپس چهارشنبه ۲آذرماه برخی رسانهها به نقل از علی شکوریراد جزییات بیشتری را در خصوص محتوای این دیدار منتشر کردند. هرچند جزییات دقیقی درباره این دیدار در برنا و اقتصاد نیوز منتشر نشد، اما برخی اخبار حاشیهای حکایت از آن داشت که ناآرامیهای اخیر در کشور باعث شده تا سیاستگذاران کلان کشور به فکر استفاده از دیدگاههای سیاسی بیفتند. نتیجه این رویکرد تازه مسوولان تصمیمساز، دعوت از برخی چهرههای سیاسی اصلاحطلب بود.
علی شکوریراد، سخنگوی جبهه اصلاحات درباره دیدار هیاترییسه جبهه اصلاحات با رییس قوه قضاییه و دبیر شورای عالی امنیت ملی به اقتصادنیوز گفت: «در این دیدارها تحلیلی از آنچه این روزها در ایران جریان دارد ارایه شد. همچنین توضیحاتی درباره خواستها و مطالبات بحق معترضان داده و بر پرهیز از برخوردهای خشن با معترضین و به خصوص بهکارگیری نیروهای لباس شخصی تاکید شد.» سخنگوی جبهه اصلاحات تاکید کرد که به رسمیت شناختن حق اعتراض مردم و اجتناب از اغتشاش نامیدن همه اعتراضات و نیز ایجاد فرصت امن برای طرح اعتراضات مردم به خصوص در دانشگاهها از نکات دیگری بود که به آن پرداخته شد.»
شکوریراد همچنین درباره تاثیرگذاری این دیدار گفت: «اعضای جبهه اصلاحات نظرات خود را با مسوولانی که ملاقات کردند در میان گذاشتند و به خصوص در زمینه برخورد با معترضان و بازداشتشدگان، هشدارهای لازم را داده و متذکر شدند که برخورد با معترضان میبایست برخورد قانونی و دموکراتیک باشد و از هر نوع برخورد خشن اجتناب شود.» وی همچنین درباره ابعاد انتخاباتی این دیدار، خاطرنشان کرد: «اصلا درباره انتخابات صحبت نشد و اساسا هنوز هیچ رویکردی نسبت به انتخابات در جبهه اصلاحات وجود ندارد.»
جزییات دقیقتر از راهبردهایی که اصلاحطلبان روی آن پافشاری میکنند
در همین خصوص فاطمه راکعی نایبرییس جبهه اصلاحات در جریان گفتوگو با «اعتماد» جزییات دقیقتری درباره راهبردهای پیشنهادی اصلاحطلبان برای عبور از چالش پیش رو ارایه کرده و میگوید: «بهطور کلی اصلاحات به دنبال تحقق مردمسالاری و دموکراسی در کشور است و مبتنی بر این ضرورت مسائل را پیگیری میکند. معتقدم که سیستم هم باید با نگاه مردمسالارانه با مردم مواجه شود و مطالبات آنها را محقق کند. هر فرد ایرانی باید آزادانه دیدگاههای خود را مطرح کند. اینکه آیا عموم جامعه به این دیدگاهها توجه میکنند یا نه بحث دیگری است.»
او ادامه میدهد: «با شناختی که از شخصیت، منش و روش آقای خاتمی و نگاهشان به مسائل دارم، معتقدم هر حرکتی باید مسالمتجویانه باشد تا خونی از دماغ یک ایرانی ریخته نشود. آقای خاتمی فارغ از اینکه در چه پستی حضور دارند، همواره ایران را برای همه ایرانیان خواستهاند. اصلاحطلبان نیز مبتنی بر این رویکرد فکری، راهبردهای خود را برای عبور از بحران ارایه میکنند.» او تاکید میکند: «اگر هیاترییسه جبهه اصلاحات دیداری با آقایان اژهای و شمخانی داشتهاند، تلاش کردهاند تا این رویکرد همگرایانه را به گوش مسوولان تصمیمساز کشور برسانند. بیانیه آقای خاتمی و پس از آن بیانیه جبهه اصلاحات در راستای این رویکرد کلی ارایه شدهاند که کشور به سمت دموکراسی، افزایش مشارکتهای عمومی، مدارا، شایستهسالاری، تعامل و تنشزدایی گام بردارد.»
راکعی در پاسخ به این پرسش که آیا نشانهای از توجه مسوولان حاکمیتی به این مطالبات مشاهده شده است، میگوید: «بر اساس گزارشی که به جبهه اصلاحات ارایه شده در این نشست به عدم رفتارهای تند و خشن از سوی حاکمیت تاکید شده است. ضمن اینکه عنوان شده باید مطالبات مردم شنیده شود. پس از مرگ دردناک مهسا امینی، زنان، دختران و جوانان ایرانی، نسبت به این رخداد همذاتپنداری کرده و خواستار پاسخگویی مسوولان به این حرکتهای خشن شدند. جبهه اصلاحات معتقد است از آغاز اگر یک عذرخواهی ساده صورت میگرفت، بسیاری از مشکلات بعدی رخ نمیدادند. اما سیستم تن به عذرخواهی، دلجویی از مردم و مجازات مقصران خودداری کرد و کار به جایی رسید که بیش از ۷۰ روز هنوز تجمعات اعتراضی ادامه دارد.»
نایبرییس جبهه اصلاحات با اشاره به اینکه بخش انبوهی از خانوادهها هنوز به اصلاحات اعتقاد دارند، ادامه میدهد: «چکیده صحبتهای ما این است که همه باید به حاکمیت قانون تن دهند. دانشگاهها و دانشجویان باید آزادی بیان و پس از بیان داشته باشند. محصوران آزادشده و زمینه اعمال اصلاحات لازم در قانون اساسی فراهم شود. به نظر میرسد میزبانان این نشست نیز خواستار ارایه پیشنهادات مصداقی از سوی اصلاحطلبان شدهاند. اصلاحطلبان نیز در بیانیه خود تاکید کردهاند که پیشنهادات اصلاحی خود را در آینده ارایه میکنند. بنابراین در ادامه پیشنهادات به صورت مصداقی ارایه میشوند.»
راکعی با اشاره به اینکه این رویکردهای مشارکت جویانه به این معنا نیست که اصلاحطلبان از مطالبات مردم کوتاه آمده باشند، میگوید: «ذات و بنیان جنبش اصلاحطلبی با همراهی مردم گره خورده است. اصلاحات وقتی بحث مدارا را مطرح میکند به این معنا است که همه طیفها و گروهها باید امکان و اجازه اظهارنظر را داشته باشند. اقوام، گروهها، ادیان، قومیتهای مختلف در کشورمان باید در لوای قانون امکان زندگی آزاد را داشته باشند. کشور باید به سمت توسعه حرکت کند و الگوی توسعه ایرانی باید با حضور همه طیفها و گروهها تدوین شود. در این مدل اجرایی، تنها خط قرمز موجود تندروی و خشونت است. همه در برابر قانون یکی هستند و هیچ فرد و جرانی فراتر از قانون وجود ندارد. امروز شاید برای آشتی دیر شده باشد، اما برای عبور از بحران و خونریزیهای بیشتری هنوز فرصت وجود دارد.»
براساس اظهارات علی شکوریراد سخنگوی جبهه و سپس فاطمه راکعی نایبرییس دوم جبهه اصلاحات، احتمالا فاز بعدی این دیدار، ارایه راهکارهای مصداقی برای عبور از بحران خواهد بود؛ راهکارهایی که باید دید آیا از سوی مسوولان قوا مورد توجه قرار میگیرد یا اینکه پس از فرو کش کردن بحران، دوباره «در» برای مسوولان بر همان «پاشنه» سابق میچرخد؟
انتهای پیام
عنوان : خطاب به سید محمد خاتمی
به نام خدا
با سلام خدمت جناب حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی
به جرات می توان گفت آقای خاتمی از جمله اندک سیاستمدارانی هستند که می توان بدون ترس و لرزش از عواقب نامه به ایشان نامه زد.
به نظر می رسد برای امید آفرینی و زنده کردن دلهای مردم در این فضای تاریک ناشی از ذهنیت جزم اندیش اصولگرایان رادیکال به مسائل کشور باید مراجع عزیز حوزه علمیه قم و روحانیت و اصولگرایان معتدل نوگرایی مشروع در زمینه ی ساخت موشک ها و تسلیحات نظامی را به مقتضیات روز و مظاهر تمدنی و ضروریات زندگی تعمیم بدهند و آن را واجب شرعی اعلام کنند و در چارچوب این اجازه و پشتیبانی فضای امن برای تجدد مشروع و سازگار با احکام شرعی از سوی دانشگاهیان و جوانان صورت بپذیرد تا این اعتقاد برایشان ایجاد شود که آنان هم منشا تغییر و اثر و ارتقای کشور هستند و اسلام فقط احکام ثابت نیست بلکه اسلام تغییر سودمند برای مقتضیات جامعه را نیز واجب شرعی می داند و به نظر این حقیر زنده ماندن مردم و قوت اسلام و جذابیتش به همین نوگرایی مشروع در حوزه های مختلف است که لازمه ی آن توجه به عقل به عنوان ادله استنباط احکام شرعی پس از قرآن کریم و حدیث و اجماع در عین اجرایی و عملیاتی فکر کردن مسئولان معتقد به اجرای دین حداکثری نسبت به موانع و قدرت مردمی است که متفاوت می اندیشند. چه بخواهیم چه نخواهیم از راههای نظرجویی از مردم مثل انتخابات نظرات آنان را مراعات کنیم جلوی اعتراض خشن و خسارت را گرفته ایم در غیر اینصورت اگر رعایتی صورت نگیرد این اعتراض و مخالفت در قالب و شکل های غیر مسالمت آمیز باعث خشم و خسارت می شود.
جمهوری اسلامی ایران حکومت اسلامی در قالب دولت-ملت امروزی است نه دولتهای دوران باستان پس باید مسئولان عزیز هویت ملت را که بر گرفته از ارزش های همه ی آحاد مردم است را منعکس کند نه آنچه برخی خود خیال پردازی می کنند. اگر خیال پردازی ها ادامه یابد مردم سر افکنده و سرخورده میشوند. بیاییم واقع بین باشیم. جامعه ی واقعی ایران مثل تیم فوتبال ملی می باشد. در آن بازیکنانی مثل آقایان ترابی و امیری حضور دارند و در کنار آنان سردار آزمون و دیگر بازیکنانی که از روی تنوع تتو ها و نقشهایی را روی بدن خود دارند. به نظر شما چرا تیم ملی یکپارچگی خود را در برابر رقیب حفظ می کند ؟ اگر قرار باشد برخی بازیکنان به خاطر مو سر و برخی تفاوت ها مجازات سنگین شوند این تیم از هم می پاشد. بیاییم هویت ملی را آنگونه که هست منعکس کنیم. با تنگ نظری و جزم اندیشی نیاییم منافق و سالوس تولید کنیم.
جام جهانی 2022 قطر و محدودیت های معقول اعلامی دولت این کشور برای حجاب و ممنوعیت مصرف مشروبات الکی و منکرات دیگر در این کشور می تواند یک الگو الهام بخش حداقل در حد جرقه در ذهنها باشد که میشود مثلا مجازات فرد بدحجاب که حجاب کاملی ندارد را ریزتر و اجرایی تر و دقیق تر بدون عقب نشینی از اجرای حکم شرعی حجاب و بدون گناه هتک حرمت زن پی گرفت. بیاییم حداقل آزمایشی برای عدم رعایت پوشش مو سر مجازات نگذاریم و تمرکز گشت ارشاد بر روی مانتو و شلوار باشد. حتی سخت تر از قبل بگیرد. ببینیم این تجربه چه میشود.
خود حاکمیت باید ظرفیت های اصلاحی موجود در قانون اساسی و حاکمیت را تبلیغ گسترده کند. چرا اصل 59 قانون اساسی مبنی بر استفاده از همه پرسی برای وضع قوانین عادی مجلس خاک می خورد ؟ چرا وظایف رییس جمهور و دولت و مجلس کامل اجرا نمی شود؟ چرا مردمسالاری دینی ارتقا نمی یابد؟ چرا مسئولین مشغول به امور روزمره شده اند؟ بی رو در وایسی باید گفت باید ملت را زنده کرد. باید دوستانی که طرفدار اجرای حداکثری احکام دینی هستند حتما مراعات و رعایت همنوع و مردم برای وحدت و حفظ ایران واحد را نیز به شدت رعایت کنند.نگذارید به اتکا به برخی خشونت ها بی جهت در مورد اسلام دروغ پردازی کنند. دلها را باید زنده کرد. دوستانی که از کربلا می گویند و مقاصدی پشت روایت هایشان دارند بدانند امام حسین (ع) خود و خانواده ی خورد را با دید عملیاتی فدا کرد وگرنه رویداد عاشورا می توانست قربانیان بیشتری بگیرد. امام در شب عاشورا یاران خویش را آزاد گذاشت نگویید از منبرها که آنهایی که رفتند میروند جهنم.تندروی نکنید. عقلانیت سید الشهدا برای زنده ماندن اسلام حقیقی در تاریخ و برای شیعه و غیرو را آنجور که منافع سیاسی و باندی یک عده تامین میشود نادیده نگیرید. عاشورا در امتداد صلح امام حسن(ع) و پذیرش صلح تحمیلی به امام علی (ع) هست. عبرت باید گرفت گرچه عده ای توان درک اجرای اسلام به شکل شدنی و عملیاتی از سوی رسول الله و ائمه اطهار را تا پای جان خویش ندارند و تلویحی با روایتهایی که برای منافعشان هست حتی می گویند معصومین اشتباه کردند در حالی که نمی فهمند در یک موقعیت خاص ضرورت و مصلحت اسلام چیست و باعث خیلی از مشکلات انباشته فعلی کشور هستند.
اصلاح طلبان باید مطالبات معترضین با خواسته های برخواسته از جامعه ی مدرن غربی را به زبان مورد فهم اصولگرایان و با توجه به پیش فهم های ذهنی آنان ترجمه و مسئولان را مطلع و آگاهی آنان را ارتقا دهند. حتی اگر اصلاح طلبان اقبالی نداشته باشند اما می توانند حداقل گزارشگری صحیحی از وضع کشور ارائه دهند.
باید همه ی اقشار مردم با هر اندیشه ای چه متجدد و چه مذهبی از سوی شورای محترم نگهبان به رسمیت شناخته شوند و حتی اگر آقایان اصلاح طلب پرونده های امنیتی دارند و نمیشود آنان را تایید کرد باید خود شورای نگهبان نیروی سیاسی جدیدی که بلندگوی قشر متجدد جامعه است را در کنار رقیب اصولگرایی ایجاد کند در غیر اینصورت متاسفانه بن بست ایجاد میشود. چه مذهبی و چه متجددینی که با فشار معمولا لباس نفاق اصغر بر تن می کنند از یک واحد هستند و قوی شدن اسلام به تقویت پیوند مردم ایران و زنده شدن دلهای آنان است.
مجلس فعلی یا مجلس بعدی باید قانون عادی مربوط به حجاب و انتخابات و صنعت هسته ای و ضروریات روز کشور را با همه پرسی و مشورت از مردم اصلاح کند و اگر شورای محترم نگهبان قشر متجدد جامعه را بپذیرد و به رسمیت بشناسد راه برای ارتقای مردمسالاری دینی و گذار به دولت پارلمانی و تشکیل دولت در سایه و افزایش کارآمدی هموار میشود و نگرانی از ردصلاحیت ها دیگر نخواهد بود. پس به رسمیت شناختن قشر متجدد مهمتر از حتی به رسمیت شناختن انحصار اصلاح طلبان برای نمایندگی این قشر است.
کیفیت فرمانبرداری مردم حدود اختیارات ولایت فقیه را از امور حسبه تا مطلقه ( متولی اداره همه ابعاد زندگی مردم ) تعیین می کند و باید مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان تشخیص دهنده ی مصلحت موقتی و روز اسلام مامور شود به این اقدام که برخی اختیارات ولایت فقیه متناسب همراهی مردم به شکل موقتی به رییس جمهور تفویض شود. به نظر میرسد برخی اختیارات رییس جمهور در دهه 60 مانند هماهنگی بین قوا و اصل شفاف مسئولیت اجرای قانون اساسی خیلی مفید به نظر میرسد. واقعا می توان با بازنگری مثبت در قانون اساسی در دوره هایی حکمرانی را ارتقا داد.
با تشکر