چرا احتمال تکرار 11 سپتامبر در آمریکا دشوار است؟
سایت امریکایی “ووکس” با انتشار مطلبی نوشته “دانیل بایمن” استاد دانشگاه جورج تاون و عضو ارشد در مرکز سیاست خاورمیانه در موسسه بروکینگز و نویسنده کتاب “القاعده، داعش وجنبش جهادی جهانی” به چرایی این موضوع می پردازد که احتمال وقوع حوادثی تروریستی از نوع یازدهم سپتامبر 2001 میلادی امروز به نسبت قبل در امریکا کمتر است. او می نویسد:”12 سپتامبر سال 2001 میلادی اعضای خانواده و دوستان از من به عنوان یک کارشناس تروریسم می پرسیدند آیا بار دیگر القاعده به ما اسیب خواهد زد. اکنون 15 سال از آن تاریخ می گذرد این پرسش هنوز هم مطرح است اما جای القاعده را داعش گرفته است. در سال 2001 میلادی من پیش بینی کردم که احتمال تلفات گسترده تر تروریستی در امریکا وجود دارد. خوشبختانه پیش بینی من اشتباه بود. برای شماری از دلایل امروز امریکا امن تر از 15 سال پیش است. این بدان معنی نیست که امریکا از تروریسم کاملا مصون است . وقوع حوادثی چون اورلاندو و سان برناردینو به ما یادآوری کردند که تروریسم هنوز هم نگرانی ای واقعی برای امریکا است. با این حال، در حمله تروریستی در سال 2015 میلادی در پاریس 130 نفر کشته شدند، در بمبگذاری اوکلاهاما سیتی در سال 1995 میلادی 168 نفر کشته شدند و یا در بمبگذاری لاکربی در سال 1988 میلادی 170 نفر کشته شدند اما در حادثه یازدهم سپتامبر بیش از سه هزار نفر جان خود را از دست دادند. از سوی دیگر اگرچه تهدیدات تروریستی در داخل خاک امریکا به حداقل ممکن کاهش یافته است با این حال، گروه های تروریستی هم چنان منافع امریکا را درکشورهای مسلمان در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری تهدید می کنند”.
به گزارش خرداد، این تحلیلگر مسائل تروریسم در ادامه به عواملی اشاره می کند که امروز امریکا را نسبت به 15 سال قبل امن تر کرده اند و در این باره می نویسد:”عامل نخست آن است که تعداد کمتری از تروریست های امریکایی وجود دارند. پس از حادثه یازدهم سپتامبر این دید غلط بوجود آمد که اکثریت مسلمانان امریکایی از گروه های افراطی حمایت می کنند در حالی که واقعیت غیر از این بود. واقعیت آن بود که تعداد کمی از مسلمانان امریکایی خطری جدی محسوب می شدند و یا قادر به ساخت بمب بودند. عامل دیگر آن است که پیش از حادثه یازدهم سپتامبر القاعده در تلاش بود که مشکل ایجاد شده با اوردن هزاران جوان مسلمان افراطی به اردوگاه های افراطی در افغانستان را حل کند. آن گروه ارتشی کوچک ساخت که قادر به انجام عملیات تروریستی در سرتاسر جهان بود. با این حال، اثبات کرد که برای افراطی های مسلمان امریکایی سفر و آموزش کار دشواری است. پس از سقوط طالبان آموزش القاعده در پاکستان و افغانستان تا حد زیادی مختل شد. هم چنین حملات مداوم پهپادی امریکا کار را برای ایجاد گروه ها و هسته ای بزرگتر برای القاعده دشوارتر کرد و آن گروه دیگر قادر به سازماندهی نیروهایش در سطح گسترده نبود. در نتیجه پس از آن می بینیم که در حوادثی چون اورلاندو، سان برناردینو و در ماراتن بوستون مسلمانان افراطی جای آدمکش های آموزش دیده و ورزیده را گرفتند. در نتیجه، اگرچه حملات پس از یازدهم سپتامبر نیز مرگبار بودند اما در صورتی که قاتلان آموزش دیده آن اقدامات را انجام می دادند احتمال تلفات بیش تر وجود داشت. در اینجا باید اعتبار اصلی را به عملیات ضد تروریستی پلیس فدرال امریکا (اف بی آی) و سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) داد. آنان سبب شدند تا کار برای القاعده دشوار شود و در حال حاضر اقدام مشابهی را برای جلوگیری از آموزش و سازماندهی داعش انجام می دهند. به همین خاطر امروز تکرار واقعه ای مشابه یازدهم پسامبر برای تروریست ها دشوارتر است”.
کارشناس امور تروریسم در موسسه بروکینگز اشاره می کند که تهدید واقعی امروز برای امریکا در خارج از مرزهای آن کشور است و در این باره می نویسد:”اگرچه توانسته ایم بر القاعده فائق آییم اما مشکل اصلی امروز مقابله با ایدئولوژی خشونت و نفرت ضد غربی هستیم که داعش مروج آن است. تا پیش از حادثه یازدهم سپتامبر این ایده که امریکا و غرب مشکل اصلی کشورهای مسلمان هستند به طور جدی از سوی گروه های مذهبی افراطی مورد توجه قرار نمی گرفتند. اکنون سوء ظن مسلمانان نسبت به ارزش های غربی می تواند با لفاظی های خصمانه برخی از سیاستمداران غربی و تبعیض هایی علیه مسلمانان از جمله ممنوعیت پوشش بورکینی تشدید شوند و وضعیت را بدتر کنند”.
او در ادامه می افزاید:”ایدئولوژی در خاورمیانه قدرتمند است و نفوذ دارد. در 12 سپتامبر 2001 میلادی حضور نیروهای افراطی مذهبی به غیر از الجزایر آن چنان گسترده نبود و نقشی حاشیه ای داشتند. امروز اما گروه های افراطی وابسته به القاعده و داعش را می توان در الجزایر، عراق، لیبی، منیجریه، پاکستان، سومالی، سوریه و یمن و بسیاری دیگر از کشورها از جمله در کشورهای متحد ما هم چون مصر نیز مشاهده کرد. این گروه ها هم چنین در جنوب آسیا نیز حضور دارند”.
انتهای پیام