خرید تور تابستان

تذکر آیت‌الله محقق داماد به قضات درباره‌ی «خطا و تساهل در خون و مجازات غیرمشروع»

آیت الله سید مصطفی محقق داماد در نامه ای سرگشاده به قضات کشور تاکید کرد: باعث تاسف است که در این ایام افرادی از ذوی المناصب بدون هیچگونه آشنایی با الفبای قضاوت و آگاهی از صعوبت امر نسبت به دستگاه قضایی تعیین تکلیف می‌کنند، و به آنان امر و نهی می‌نمایند یکی تسریع می خواهد و دیگری تغلیظ می طلبد! ولی اطمینان دارم که اینگونه فضا سازی‌های غیرکارشناسانه و غیر مسؤلانه هرگز تاثیری در قضات شریف و خردمند و شجاع و با تقوا نخواهد داشت و موجب بی احتیاطی و خدای ناکرده تساهل در اعراض و نفوس نمی‌گردد.

متن نامه آیت الله سید مصطفی محقق داماد که نسخه ای از آن در اختیار جماران قرار گرفته است، در پی می آید:

حدود یک قرن از تاریخ تشکیل دادگستری مدرن ایران می‌گذرد. در این مدت به رغم نشیب و فرازهای بسیار به دلیل وجود قضات فاضل، شجاع ونفوذ ناپذیر در این دستگاه آرایی صادرشده که به علت دقت و مستدل بودن و انطباق با قانون و شرع در تاریخ قضاء ایران می درخشد و موجب افتخار و سربلندی و عرضه به جهانیان بوده و هم اکنون منبعی غنی برای دانش حقوق بشمار می‌رود .

قدرت قضایی قضات شریف در این مدت پشتوانه ای برای حفظ حقوق عامه اعم از خصوصی و کیفری واجرای عدالت و تامین آزادی‌ها بوده و ملت ایران در پناه اسطوره ها و استوانه هایی از دانش قضایی احساس آرامش می کرده اند . قضات ضعیف و احیانا نفوذ پذیر معدود و شناخته شده ومشاربالبنان و محکوم به انزوا بودند.

پس از انقلاب اسلامی با ورود چهرهایی از اجتهاد و فقاهت به دادگستری این امید و آرزو افزون یافت که دانش حقوق در آغوش تفقه تکامل و ارتقا یابد و نمونه ای از عدالت اسلامی و الگویی برای ارایه به جهانیان باشد.

در این ایام که کشورمان با بحران ناآرامی مواجه است و تمام مشکلاتی که موجباتش را ناتوانی دولتها فراهم ساخته اند امروز به دامن دستگاه قضایی سرازیر شده، قضات کشورمان را با امتحانی عظیم روبرو ساخته است. امتحانی که ناظرین آن عموم احاد ملت ایران و داور نهایی آن پروردگاه متعال است. الیس الله باحکم الحاکمین !

سروران کرام ! انتظار از شما بزرگواران ژرف نگری و امعان نظر درصدور رای بخصوص در دماء است که به اجماع فقها بلکه همه خردمندان عالم این موضوع جای احتیاط کامل می باشد. خطا و تساهل در خون و مجازات غیر مشروع نسبت به افراد را حافظه تاریخ فراموش نخواهد کرد! به این حدیث نبوی توجه فرمایید؛

ادروا الحدود عن المسلمین ماستطعتم فان وجدتم للمسلم مخرجا فخلوا سبیله فان الامام لان اخطأ فی العفو خیر من ان یخطئ فی العقوبه . (کنزالعمال/۱۲۹۷۱)

این جمله شریف زمانی از پیامبر رحمت (ص)صادر شده که هنوز اثری از اندیشه تفسیر مضیق درامور کیفری نه در مغرب زمین ونه هیچ نقطه ای از جهان وجود نداشته است .

با ورود اصطلاحات و نهادهای فقهی در قوانین کیفری ایران کارصدور رای درامور جزایی آن هم بنام دین خدا کار آسانی نیست زیرا برای تفسیر و تبیین آنها مراجعه به منابع معتبر فقهی و طبعا اجتهاد قضایی لازم است و در غیر اینصورت لا سمح‌الله رای صادره فاقد مشروعیت خواهد بود.

باعث تاسف است که در این ایام افرادی از ذوی المناصب بدون هیچگونه آشنایی با الفبای قضاوت و آگاهی از صعوبت امر نسبت به دستگاه قضایی تعیین تکلیف میکنند، و به آنان امر و نهی می نمایند یکی تسریع می خواهد و دیگری تغلیظ می طلبد! ولی اطمینان دارم که اینگونه فضا سازیهای غیرکارشناسانه و غیر مسؤلانه هرگز تاثیری در قضات شریف و خردمند و شجاع و با تقوا نخواهد داشت و موجب بی احتیاطی و خدای ناکرده تساهل در اعراض و نفوس نمی گردد.

رعایت دقیق آیین دادرسی کیفری که یکی از زیباترین ره اورد های تمدن و خرد بشری است و توجه همه جانبه نسبت به رعایت حقوق متهم و درکنار همه این اصول توجه به اصل انسانی – اسلامی احتیاط در دماء مورد استدعا از شما بزرگواران صاحب مناصب بالای قضایی بخصوص منصب نظارت می باشد.

ان ربک لبالمرصاد (فجر/۱۴) والسلام

سید مصطفی محقق داماد -۲۴ اذرماه

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. بعید است گوشی بشنود کلام حق را، استاد و الا به این سرعت قطعیت و صدور حکم محاربه و اجرا؟ آیین دادرسی و دیوان عالی و حق داشتن و انتخاب وکیل و ……

    4
    1
  2. متاسفانه کسی گوشش به این حرفها نیست. اینها کاری کرده اند که استخوانهای مرحوم ماکیاولی در گور می لرزد! یک مطلبی یادم امد که سالها پیش درباره همین اقای محقق داماد خواندم و قسمتی که به اوضاع امروز هم ربط دارد را همینجا میاورم تا شاهدی باشد بر ادعای قبلی مبنا بر نرود میخ اهنین در سنگ باشد. تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۱۰/۱۶ افشای یک اشتباه قضایی توسط آیت الله محقق داماد: به گزارش نامه نیوز به نقل از ایلنا، آیت الله مصطفی محقق داماد عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، شب گذشته در مراسم رونمایی از جدیدترین کتاب آیت الله العظمی موسوی اردبیلی با عنوان “حقوق و دادرسی کیفری در آیینه فقه” که در سالن آمفی تئاتر دانشگاه مفید قم برگزار شد، …… «همین 48 ساعت پیش، یک انسانی بنابر اعترافاتی که کرده بود، ممکن بود پای چوبه دار کشته شود؛ او یک شاگرد تعویض روغنی بود که بعد از 4 سال به قتلی اعتراف کرده بود و حکم اعدام هم برای او صادر شده بود؛ 48 ساعت قبل از اجرای حکم اعدام، متهمی در گیلان دستگیر می شود و به این قتل مذکور اعتراف می کند؛ از این شاگرد تعویض روغنی سؤال می شود که چرا به این قتل اعتراف کردی؟ پاسخ داد که مأموران آگاهی، آنقدر مرا کتک می زدند که با خودم گفتم من زیر این شکنجه کشته خواهم شد، پس چه بهتر که اعتراف کنم و با اعدام کشته شوم تا کتک کمتری بخورم؛ وقتی از او پرسیده شد که چرا در دادگاه اعتراف کردی؟ پاسخ داد می دانستم که اگر در دادگاه اعتراف نکنم، به محض برگشت از دادگاه دوباره کتک می خورم.»

    7
    3
      1. احسان جان دردت به سرم این اشتباه مامور نیست دردت به سرم. به تاریخ مطلب نقل شده اگر توجه می فرمودید مشخص می شد که این نوع اشتباهات دیگر استثنا نیست تا به حساب مامور گذاشته شود. اینها تبدیل به سیستم شده است. اعتراف گیری با کتک تبدیل به سیستم شده است و به اگاهی هم منحصر نمی شود. کتک تبدیل شده است به ابزار رسمی تادیب و تنبیه و ایجاد رعب.

  3. سلام – آقای دکتر محقق داماد تنها عمامه داری ( معمم ) هستند که با وجود بعد مسافت و ضیق وقت پای سخنان و مجالس ایشان بارها رفته ام و خرسند از بار علمی,ادبی و تاریخی اجتماعی وی بازگشته ام – در عجبم که در این وانفسای قحط الصدق , چرا از وجودشان در هیچ مسئولیتی نباید بهره ببریم ؟بویژه در امر قضا ؟

    3
    2
  4. علاوه بر نفوذ دستگاه های دیگر در دادگاه ها قوانین کیفری هم ایرادات زیادی دارند که کسی به فکر اصلاح آنها نیست.
    ضمن اینکه این موضوع فراموش نشود که دادگاه ها در ایران اکثرا بیطرفانه نیست
    اصل برپایی دادگاه در کشور با اصل برقراری عدالت و تندیس معروف ترازو و چشم بسته مجسمه رعایت نمی شود
    به عنوان مثال بنده به نظام و حکومت و شخص خاصی معترض هستم حال در دادگاهی محاکمه می شوم که رییس آن توسط همانی که من اعتراضی بر علیهش دارم انتخاب می شود .
    در ایران فعلی دادگاه آمده تا از حقوق نظام جمهوری اسلامی و حکومت دفاع کند (((دفاع))) آیا دادگاه کارش دفاع کردن است یا برقراری عدالت با توجه به قوانین موجود !!!

  5. خداراشکر که استاد با این نامه به وضوح از قضاتی که حکم اعدام محاربان و قاتلان و جانیان را امضا کرده اند دفاع کردند تا شیطنتهای بی انصاف نیوز که از روی دست بی بی سی چند روز پیش خبری را برای القای خشونت آمیز بودن حکم الهی اعدام از جانب استاد مطرح کرده بود، بی اساس شود. اعدام خشونت نیست، درمان خشونت است. اگرچه طبق نظر استاد عزیزم جناب محقق داماد باید در صدورش احتیاطهای لازم را به عمل آورد. درست مثل زمانی که چاره ای جز چاقو زدن و جراحی بدنی که به غده ی سرطانی گرفتار شده نیست. آیا شما عمل جراح را به خشونت تعبیر میکنید؟؟؟!!!

    1
    2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا