مهم ترین اخبار اقتصادی امروز: قیمت ارز آزاد و صرافی، شاخص بورس، قیمت سکه و امکان استیضاح فاطمی امین
ایسنا نوشت: نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از کیفیت خودروهای داخلی گفت: واردات خودرو یک ضرورت است.
سیدکریم حسینی ظهار کرد: برای ساماندهی بازار خودرو و ارتقا کیفیت ساخت خودرو در کشور و همچنین ایجاد رقابت برای بالابردن کیفیت و کاهش قیمت ها، واردات خودرو ضروری است.
وی افزود: تا زمانی که شرکتهای داخلی خودروساز به مطالبه و خواستههای مردم بی اعتنا هستند و از نظر کیفی محصولات خود را ارتقا نمیدهند و خودروی بی کیفیت وارد بازار میکنند، واردات خودرو یک ضرورت است.
نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از کیفیت خودروهای داخلی گفت: برای تنظیم بازار خودرو و بهبود وضعیتی که در بازار خودرو شاهد هستیم باید هرچه سریعتر نسبت به واردات خودرو اقدام شود.
حسینی با بیان اینکه استیضاح دوم وزیر صمت در نوبت مجلس است، ادامه داد: وزیر صمت یک مرتبه در مجلس استیضاح شده و اکنون مجددا استیضاح دوم ایشان در نوبت است و در این زمینه بحث واردات خودرو یکی از اصلیترین مسائلی است که در استیضاح ایشان مطرح خواهد شد.
نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: واردات خودرو مصوبه دولت و مجلس بوده و وزارت صمت باید هرچه سریعتر تعهد واردات خودرو را عملی کند اما تاکنون اقدام خاصی که منجر به واردات خودرو شود انجام نشده است.
بورس تهران اولین روز از زمستان 1401 را با نقشه بازاری سرتاسر سبز آغاز کرد تا نویدبخش روزهای بهتر در آخرین فصل سال برای سهامداران باشد.
به گزارش تجارتنیوز، امروز از دقایق ابتدایی شروع معاملات شیب صعودی آغاز شد و در فاز دوم و پس از ساعت 11 شاهد افزایش شدت تقاضا در بازار بودیم. نماگر اصلی تالار شیشهای در پایان با رشد 41 هزار و 802 واحدی بر فراز ارتفاع یک میلیون و 538 هزار واحدی ایستاد.
شاخص هموزن نیز با همسو با نماگر اصلی موفق به ثبت رشد 2.37 درصدی شد. این رشد برای نماگر هموزن رشد 10 هزار و 552 واحدی به همراه داشت. صنایع هتل و رستوران و همچنین شیرینیجات با رشد بیش از 3 درصد برترین عملکرد را بین سهام کوچک و متوسط داشتند.
رکورد ارزش و حجم معاملات در اولین روز دی ماه
عملکرد مطلوب نماگر اصلی تالار شیشهای با رکورد ارزش و حجم معاملات همراه شد. ارزش معاملات خرد (سهام + حق تقدمها) در روز جاری در محدوده 4 هزار و 467 میلیاردی قرار گرفت تا اولین روز از دی ماه 1401 از نظر ارزش معاملات بالاتر از تمام روزهای معاملاتی پاییز امسال قرار گیرد. نکته مهم دیگر حجم معاملات بود که در محدوده 14 میلیارد و 460 میلیون برگه سهم معامله شده قرار گرفت.
شاخص ورود و خروج پول حقیقی
بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی حکایت از ورود سرمایه این افراد به بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه تا لحظه تنظیم این گزارش، خبر از ورود 369 میلیارد تومان به بورس میدهد. ساز کوک اعداد و ارقام جانبی بورس تهران سهامداران را به ادامهدار بودن صعود امیدوار کرده است.
نقشه بورس تهران امروز با حضور 588 نماد سبز و 53 نماد منفی نمایانگر قدرت مطلق خریداران در بازار بود. ارزش دلاری بازار سرمایه ایران در پایان معاملات روز چهارشنبه معادل 257 میلیارد دلار شد.
نمادهای اثرگذار بر معاملات
امروز نمادهای فولاد، فارس، فملی، شپنا، شبندر و شستا بیشترین تاثیر مثبت را روی شاخص کل بورس داشتند. در مقابل در روزی که به سختی نمادی با رنگ سرخ در بازار یافت میشد نمادهای دانا، سپ، آسیاتک، قمرو، پرداخت و غبهنوش در بر دارنده بیشترین تاثیر منفی روی شاخص کل بودند.
در سوی دیگر بازار، نمادهای آریا، کگهر، فجهان، صبا، شگویا، ارفع و زاگرس بیشترین تاثیر مثبت را روی شاخص کل فرابورس داشتند. از طرفی بپاس، وهور، گوهران، کشرق و تماوند بیشترین تاثیر منفی را روی این شاخص داشتند.
بیشترین خالص خرید حقیقیها متعلق به نمادهای شتران، وپاسار، شپدیس، کویر، شبندر، کگل و شاوان بود. در لیست بیشترین ارزش صف فروش نمادهای وسالت، انرژی1، آریان، وفتخار و وحافظ در این لیست به چشم میخورد. بیشترین ارزش صف خرید نیز متعلق به نمادهای شتران، خفنر، گشان، شپلی و نوری بود که نماد جدید حاضر در این لیست است.
قیمت دلار انتهای هفتهای که گذشت وارد کانال جدید شد. این اسکناس آمریکایی اکنون دلایل زیادی برای پیشروی در کانال جدید دارد.
به گزارش تجارتنیوز، قیمت دلار در معاملات پشت خطی آخر هفته وارد کانال جدید شد و پس از آن قیمت دلار بازار آزاد نیز همین مسیر را پیمود.
در لحظه تنظیم این گزارش، قیمت دلار توافقی 36 هزار 584 تومان قیمت خورده است که نسبت به قیمت هفته گذشته آن تغییر زیادی نداشته است و حدود سه هزار و 800 تومان با دلار بازار آزاد فاصله دارد.
قیمت دلار صرافی ملی نیز به طور معمول، قیمتی مشابه با دلار توافقی دارد. قیمت دلار نیمایی نیز همچنان در کانال 28 هزار تومان قرار دارد.
قیمت دلار در بازارهای همسایه
قیمت دلار در دو بازار سلیمانیه و هرات میتواند تاثیر بسزایی در قیمت دلار داخل کشور داشته باشد. در حال حاضر قیمت دلار هرات 39 هزار و 540 تومان و قیمت دلار سلیمانیه نیز 40 هزار 170 هزار تومان ثبت شده است.
قیمت درهم نیز در لحظه تنظیم این گزارش 11 هزار و 50 تومان تعیین شده و دلار درهم نیز 40 هزار و 553 تومان برآورد میشود.
افزایش انتظارات تورمی و اخبار رسیده از برجام در آخر هفته گذشته باز هم موجب شد قیمت دلار سقف تاریخی جدیدی را تجربه کند. اکنون سه دلیل میتواند برای ادامه روند افزایشی قیمت دلار وجود داشته باشد؛ کسری بودجه سنگین دولت در سال 1401، احتمال کاهش درآمدهای ارزی در صورت قطعی گاز صنایع در زمستان و ادامه رشد بالای متغیرهای پولی از جمله مهمترین عوامل اثرگذار بر قیمت دلار هستند.
به طور کلی قیمت این اسکناس آمریکایی نسبت به چند ماه گذشته روندی بیسابقهای را تجربه کرده و اکنون در قله تاریخی خود ایستاده است. عده زیادی معتقد هستند برجام به آخر کار خود رسیده و انتشار ویدئوی جو بایدن در مورد مخالفت آمریکا با احیای برجام حاکی از این مورد است؛ اما هنوز عده دیگری به امضای قرارداد برجام امیدوار هستند و میگویند این مورد قاعدتا تاثیری کاهشی بر بازار دلار دارد.
همچنین سکه و دلار در آذر با رشدهای به ترتیب ۱۴.۳ و ۱۱.۷ درصدی پس از بازار خودرو پربازدهترین بازارهای ماه آذر بودهاند.
انصاف: یکی از منابع آگاه بازار طلا در ساعت ۱۴:۳۰ به خبرنگار انصاف نیوز گفت: در این لحظه قیمت خرید دلار آزاد ۴۰ هزار تومان و فروش آن ۴۰ هزار و سیصد تومان است.
گزارش تجارتنیوز، وزیر صنعت، معدن و تجارت دلیل افزایش قیمت خودرو را افزایش قیمت دلار دانست.
فاطمی امین در خصوص علت افزایش قیمت خودرو، گفت: نرخ ارز از پنج مسیر بر بازارهای کشور تاثیر میگذارد. یکی بر روی مواد اولیه است. مثلا در خصوص محصولی مانند خودرو حدود 10 تا 20 درصد از قطعات آن را متناسب با نوع خودرو وارد کشور میکنیم. وقتی که قیمت دلار افزایش مییابد قیمت تمام شده خودرو نیز بالا میرود. اما این قیمت تمام شده با قیمتی که اکنون در بازار است متفاوت است.
وی اضافه کرد: نکته مهم این است که از این مسیر قیمت خودرو در بازار در حال افزایش نیست. ما امروز یک قیمت تولیدکننده و یک قیمت بازار داریم. قیمت بازار بعضا 200 تا 300 میلیون بالاتر از قیمت تولید کننده است. آنچه که در این دو ماه خیلی در این بازار آشفتگی ایجاد کرده قیمتهای بازار است. قیمتهای بازار به دنبال افزایش قیمت قطعات بالا نرفته است، بلکه از آنجا که عرضه و تقاضای خودرو در بازار متوازن نیست، خودرو به نادرستی تبدیل به یک کالای سرمایهای شده و افرادی که میخواهند ارزش پول خود را حفظ کنند به سراغ خرید خودرو میروند.
بررسی دلایل گرانی خودرو
وی در ادامه گفت: پس وقتی قیمت دلار افزایش پیدا میکند قیمت خودرو نیز بالا میرود. اگر دلار نیز پایین بیاید قیمت خودرو نیز کاهش پیدا میکند. در سالهای گذشته نیز دقیقا قیمتهای بازار با قیمت ارز بالا رفته و با قیمت ارز نیز پایین آمده است. راه حل این است که ما در درجه نخست بین عرضه و تقاضا در بازار خودرو تعادل برقرار کنیم.
وزیر صنعت تصریح کرد: خوشبختانه میزان تولید خودرو بسیار خوب در حال پیشرفت است. در آبان ماه 122 هزار دستگاه خودرو سواری، وانت و کامیون تولید شده است که در پنج سال گذشته بی نظیر بوده است. اکنون تولید خودروسازان هرکدام ماهانه به بیش از 60 هزار دستگاه افزایش یافته است. تقریبا تا آخر آذرماه خودروسازان توانستهاند به اندازه کل تولید سال قبل، خودرو تولید کنند. پس تولید خودرو اکنون روند خوبی را طی میکند.
فاطمیامین افزود: بحث واردات خودرو نیز از دو ماه پیش کلید خورده است. ما چهار سال سالانه حدود 500 هزار خودرو در بازار کسری داشتیم. یعنی تقاضا حدود 1.5 میلیون است، اما از سال 97 تا قبل از امسال سالانه زیر یک میلیون خودرو تولید شده است. پس ما در این بازار تقاضای انباشته داریم.
وی افزود: طبیعی است که رفع این تقاضای انباشته زمان بر است. دو راهکار بیشتر نیست؛ یکی افزایش تولید و دیگری واردات خودرو است. در حوزه تولید که رشد زیادی داریم. واردات نیز از آبان ماه نهایی شد.
وزیر صنعت عنوان کرد: دولت در شهریور ماه آئین نامه واردات خودرو را مصوب کرد. یکسری ایراد را مجلس به آن وارد کرد. نهایتا سوم آبان ماه آئین نامه نهایی شد. همین روزها است که نخستین گروه خودروهای وارداتی وارد گمرک شوند. ما برنامه عرضه گسترده خودروهای وارداتی را پیش بینی کرده ایم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: تا دو هفته پیش شرکتهایی که واردات را عهده دار بودند کار را جدی نمیگرفتند و فکر میکردند اجرایی نمیشود. زیرا سابقه آن را داشتند. مثلا سال 82 که واردات خودرو آزاد شد تا سال 84 حدود دوسال طول کشید تا واردات عملیاتی شود. اما امسال در عرض دو ماه واردات خودرو انجام شد. در حالی که الان پیچیدگی واردات خیلی بیشتر شده است. طبق قانون الزام شده تا واردکنندگان باید انتقال فناوری نیز داشته باشند که این مقداری کار را کندتر میکند. خوشبختانه کار در حال پیشرفت است.
وی گفت: برآورد ما این است که با تولید زیادی که در حال انجام است و در ماههای آتی نیز افزایش پیدا خواهد کرد و با حجم گستردهای که برای واردات پیش بینی شده است، بازار میتواند به تعادل برسد. اما نکته مهم این است که ما هم در بازار مسکن و هم در بازار خودرو یکسری قواعد را کم داریم. مانند قانون مالیات بر عایدی سرمایه که در خیلی از کشورها وجود داشته و بازار را تنظیم میکند. از یک طرف ما باید با قواعدی که میگذاریم تقاضا را تنظیم کنیم و از طرف دیگر عرضه را افزایش دهیم.
دنياي اقتصاد : در روزهای پایانی هفته گذشته نرخ سکه طلا در معاملات بازار تهران مجددا در مسیر افزایشی قرار گرفت و به آخرین سطوح قیمتی کانال ۱۸ میلیون تومانی رسید. با انتشار سیگنالهایی در زمینه تشدید تحریمهای سیاسی-اقتصادی علیه ایران در روزهای گذشته، سطح انتظارات تورمی در میان معاملهگران بازار افزایش یافت و با بالارفتن دست خریداران قیمت سکه افزایشی شد. در نهایت قیمت هر قطعه از این فلز گرانبها در معاملات پایانی روز پنجشنبه یکم دی ماه با حدود ۲۹۰ هزار تومان افزایش قیمت نسبت به نرخ روز چهارشنبه به رقم ۱۸ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان رسید. روز پنجشنبه برخلاف روند افزایشی بازار سکه، نرخ دلار در معاملات بازار متشکل ارزی کشور با نوسانات کاهشی اندک همراه بود. هر برگ از این اسکناس آمریکایی در پایان معاملات روز گذشته با حدود ۱۳ تومان کاهش نسبت به نرخ روز چهارشنبه به رقم ۳۶هزار و ۲۲۰ تومان رسید.
بازگشت انتظارات تورمی به بازار؟
در روزهای میانی هفته پایانی آذر ماه اخباری مبنی بر احتمال از سرگیری مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی منتشر شد که این اخبار سبب واکنش کاهشی بازار شد. اما با فرا رسیدن روزهای پایانی هفته گذشته و انتشار برخی سیگنالهای منفی از جانب طرف آمریکایی، سطح انتظارات تورمی در میان فعالان بازار مجددا افزایش یافت و روند کاهشی شاخصهای بازار با شکست مواجه شد. در راستای روند کاهشی مذکور نرخ هر برگ دلار در معاملات سامانه بازار متشکل ارزی کشور از کانال 36 هزار تومانی خارج شد و با افت قیمت چشمگیر حدودا هزار و 200تومانی به سطوح قیمتی انتهای کانال 34هزار تومانی رسید. اما در روزهای پایانی هفته این افزایش قیمت جبران شد و نرخ ارز مذکور مجددا به کانال 36 هزار تومانی بازگشت.
در روز پنجشنبه نیز دلار متشکل در پلههای دوم و سوم کانال 36 هزار تومانی به نوسان پرداخت و در نهایت با حدود 13 تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین در رقم 36 هزار و 220 تومان ثبت شد. این در حالی است که مشاهدات بهعمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران حاکی از آن است که روند نرخ ارز در معاملات غیررسمی بازار افزایشی بوده است. به عقیده بسیاری از تحلیلگران بازار ارز تهران در صورت تداوم روند افزایشی نرخ دلار غیررسمی، قیمت دلار در معاملات بازار متشکل نیز مجددا دچار نوسانات افزایشی خواهد شد، چرا که افزایش شکاف میان ارقام رسمی و غیررسمی بازار عامل افزایش تمایل افراد به فعالیتهای سوداگرانه ارزی میشود. در روزهای پایانی هفته گذشته افزایش سطح انتظارات تورمی تاثیر قابل توجهی بر معاملات بازار سکه نیز گذاشت. در همین راستا هر قطعه ربع و نیم سکه به ترتیب در سطوح قیمتی ابتدای کانالهای 9 و 12 میلیون تومانی معامله شدند. نرخ هر قطعه سکه طلا ضرب امامی نیز در این روز با افزایش قیمت 290 هزار تومانی نسبت به نرخ روز چهارشنبه در رقم 18 میلیون و 990 هزار تومان به فروش رسید.
دنیایاقتصاد : بانک مرکزی آمارهای عملیات اجرایی سیاست پولی را بهروز کرد. بر اساس اطلاعیه این بانک، موضع عملیاتی این نهاد سیاستگذاری در آخرین حراج برگزار شده براساس وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی همچون هفتههای قبل، توافق بازخرید (ریپو) بود. بانک مرکزی در آخرین حراج برگزارشده در تاریخ ۲۸آذر اقدام به تزریق بیشاز ۱۰۳هزار میلیارد تومان در قالب توافق بازخرید کرد.
این نخستین باری است که در سال۱۴۰۱ میزان تزریق منابع بانک مرکزی به بالای ۱۰۰هزار میلیارد تومان رسید و به این ترتیب رکورد ریپو شکسته شد. در حراج ۲۱آذر نیز میزان ریپو به بالای ۹۶هزار میلیارد تومان رسید و پس از گذشت تقریبا ۴ماه رشد قابل ملاحظهای را تجربه کرد. البته نرخ توافق بازخرید همچنان در سطح ۲۱درصد باقیمانده است. این افزایش چشمگیر در میزان ریپوی بانک مرکزی بهمعنای افزایش تقاضای بانکها برای منابع است. استقراض غیرمستقیم بانکها از بانک مرکزی در قالب ریپو مرکزی بر رشد پایهپولی موثر است؛ چراکه آمارهای اخیر پایه پولی از رشد این فاکتور مهم بازار پول همزمان با افزایش استقراض بانکها از بانک مرکزی حکایت دارد.
بانک مرکزی همچنین جدیدترین نرخ سود در بازار بینبانکی را اعلام کرد. براساس اعلام این نهاد سیاستگذاری پولی در تاریخ ۲۹آذر، نرخ سود بینبانکی با ادامه روند صعودی خود در نیمه دوم آذرماه، به ۰۱/ ۲۱درصد رسید و به این ترتیب به بیشترین مقدار پساز نیمه مرداد سال جاری رسید. شکافی که بین نرخ بهره سیاستی و نرخهای بازاری در ماههای اخیر وجود داشته است نشاندهنده این موضوع است که تاثیری را که نرخ سود سیاستی باید بهعنوان مهمترین ابزار سیاستگذاری پولی بر سایر نرخها و بازارها داشته باشد، ندارد و اینگونه بهنظر میرسد که این نرخ قابلیت سیاستگذاری خود را از دست میدهد. البته بهنظر میرسد که بانک مرکزی درصدد است تا در نرخهای سیاستی خود تجدیدنظر کند.
انتهای پیام