خرید تور تابستان

مقام امیرهوشنگ ابتهاج بیشتر از این حرف ها است

جهان صنعت نوشت: منابع محلی و فعالین هنری استان گیلان با کمپین‌هایی در فضای مجازی نسبت به محل خاکسپاری «امیرهوشنگ ابتهاج» اعتراض‌هایی را مطرح کرده‌اند و خواستار رسیدگی به اوضاع نامناسب آن شده‌اند.
مقبره سایه ادبیات ایران، امروز در گوشه‌ای از پارکی در جنوب شهر رشت به حال خود رها شده و اراده‌ای هم برای افزایش همیت مسوولان مربوطه دیده نمی‌شود. «سایه» حالا، دور از ارغوانش در جایی به دور از سایه حتی یک درخت، در خاک زادگاهش آرمیده و دل دوست‌دارانش از شرایط مزارش، ‌آرام ندارد.
حدود ۵ ماه از درگذشت «امیرهوشنگ ابتهاج»، شاعر معاصر کشور می‌گذرد. سایه سترگ ادبیات ملی ایران در ۱۹ مردادماه ۱۴۰۱ و در ۹۴ سالگی، پس از هفته‌ها مبارزه با بیماری، به علت نارسایی کلیه در بیمارستانی در شهر «کلن» آلمان جهان فانی را وداع گفت. پیکر «سایه» پس از ۱۷ روز کشمکش و مناقشه، سرانجام در باغ محتشم شهر زادگاهش (رشت) به خاک سپرده شد.
فردای روز درگذشت «ابتهاج»، خانه ارغوان که در مالکیت شرکت سیمان تهران است برای ادای احترام به این شاعر، تا روز تشییع پیکرش در معرض بازدید عموم قرار گرفت. در ۲۰ مردادماه اعلام شد که تاریخ تشییع و خاکسپاری توسط خانواده «سایه» اطلاع‌رسانی خواهد شد.
حرف‌وحدیث‌هایی مبنی بر ماندن پیکر «سایه» در آلمان و بعدها بر سر محل دفنش در ایران به وجود آمد. «یلدا ابتهاج» در واکنش به تاخیری که برای انتقال پیکر پدرش به ایران پیش‌آمده بود در اینستاگرامش نوشت: «متاسفانه شاهد خامی‌هایی بودیم که بازگشت پیکر او را به وطن تا به امروز به تاخیر انداخته. بی‌حرمتی به ساحت او و پیکر او که در هر آیین و مرامی ناپسند است، بخشودنی نیست، از جانب هر کسی، حتی نزدیکان او، بی‌حرمتی به مردم ایران است. با اقداماتی که اینجا در آلمان من و برادرانم (کیوان و کاوه) انجام داده‌ایم امید داریم تا در روزهای آینده بتوانیم او را در آخرین سفرش در بازگشت به زادگاهش بین مردمی که دوستشان داشت و برای آنان سرود، همراهی کنیم.»
این نوشته از اختلاف یلدا، کاوه و کیوان با خواهرشان حکایت می‌‌کرد. هواپیمای حامل پیکر «امیرهوشنگ»‌، ۲ هفته پس از فوتش در «کلن» آلمان، سرانجام در حوالی ساعت ۲۱ روز چهارشنبه، دوم شهریورماه در فرودگاه امام‌ خمینی تهران به زمین نشست. این درحالی است که پیکر او بنا به اطلاع قبلی، قرار بود در ۲۶ شهوریورماه به ایران برسد و مراسم تشییع پیکرش فردای همان‌روز در ۲۷ شهریورماه برگزار شود. به هر ترتیب، رسیدن سایه به ایران نیز گرهی از سرنوشت پرپیچ‌‌وخمش باز نکرد.
در آخرین اطلاعیه، اعلام شد که پیکر «سایه» نهایتا در صبح روز جمعه، ۴ شهریورماه از مقابل تالار وحدت تهران تشییع و ظهر همان روز در باغ محتشم رشت به خاک سپرده می‌شود. مراسم تشییع، طبق برنامه در تهران برگزار شد اما در کمال ناباوری اعلام شد که زمان دفن پیکرش به روز شنبه موکول شده است. این خبر، در روزهایی که به نظر می‌رسید ماجرای بازگشت «سایه» به خاک وطن به پایان رسیده، آب سردی بود روی سر سوگواران سایه. سرنوشت پیکر ابتهاج، باز در‌ هاله‌ای از ابهام فرو رفت…
اعلام محل دفن سایه در باغ محتشم رشت در حالی بود که پیش از آن انتظار می‌رفت پیکر این شاعر در جوار درخت «ارغوان» دفن شود. همین، واکنش انتقادآمیز بسیاری از دوست‌داران ابتهاج را برانگیخت. تعدادی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی نیز، باغ محتشم رشت را از لحاظ موقعیت، محل مناسبی برای دفن این شاعر ملی نمی‌دانستند. به هرحال‌، پیکر «امیرهوشنگ ابتهاج» در ۵ شهریورماه، با حضور پرشمار مردم در باغ محتشم رشت به خاک سپرده شد.
حالا پس از حدود ۵ ماه، مقبره «سایه» در باغ محتشم شرایط مطلوب و درخوری ندارد. پیکر «ابتهاج»، علی‌رغم وجود فضاهای بسیار بهتر در باغ محتشم رشت، در گوشه‌ای از پارک، کنار مسیر ورودی و در نزدیکی پیاده‌روی خیابان دفن شده است. کیفیت سنگ مزار این شاعر، بسیار نامرغوب است و حفاظ شیشه‌ای بی‌کیفیت روی آن، باعث جمع شدن قطره‌های آب زیر حفاظ شده که در مرور زمان به سنگ مزار آسیب خواهد زد. به گفته محلی‌ها، باغ محتشم رشت روزها، یکی از مراکز خرید و فروش مواد مخدر است و شب‌ها به خوابگاه بی‌خانمان‌های شهر تغییر چهره می‌دهد. سگ‌های ولگرد نیز به تعداد زیاد در نزدیکی مقبره به چشم می‌خورند.
آن‌طور که پیداست، سرنوشت پرقصه شاعر وطن حالا به لطف بی‌توجهی مسوولان فرهنگی کشور و مدیران استان گیلان و شهر رشت تمامی ندارد. از درست یا اشتباه بودن انتخاب محل دفن پیکر «هوشنگ ابتهاج»‌ اگر بگذریم، مقبره سایه ادبیات ایران، امروز در گوشه‌ای از پارکی در جنوب شهر رشت به حال خود رها شده و اراده‌ای نیز برای افزایش همیت مسوولان مربوطه دیده نمی‌شود. امروز «سایه» ‌در این پارک، در این کناره بی‌فروغ در خاک زادگاهش آرام گرفته است. نه بویی از ارغوان است و نه حتی شعری از او بر سنگ مزارش نوشته شده ‌است. مجسمه‌ای سرد با سنگ مزار سبز کدر.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا