آیتالله ایازی: محاربه مربوط به جنگ و اخافه و فساد با مردم است نه اعتراض مردمی که از بی کفایتی و فقر به تنگ آمدهاند
پایگاه خبری جماران نوشت: یک عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم با انتقاد از یک بیانیه منتسب به مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در تأکید بر برخورد شدید با معترضان، گفت: باعث تأسف است برای علما و روحانیتی که روزگاری شخصیتهای بزرگی در آن حضور داشتند که آموزگار اخلاق و ادب بودند، فکر میکنند باید این گونه عمل کنند.
مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با آیت الله سید محمدعلی ایازی در پی می آید:
آیا تحریک و تشویق قوه قضائیه به صدور احکام سخت و شدید با این توجیه که از اعدام به عبرتآموزی تعبیر شود و باعث می شود حقوق ملت استیفا شود، از نظر شما سخنی صحیح و منطقی است؟
در پاسخ به این سئوال چند نکته قابل تأمل است. اول از ادبیات سخیف و زشت این آقایان طبق دستور قرآن با کرامت عبور می کنم. اما اینکه گفته شده در تمام کشوهای دنیا، قانون در همه مراحل صدور حکم، تشخیص نهایی را به نظر قاضی واگذار کرده است، این مسئله در صورتی است که قضاوت در یک فرایند شفاف از مراحل دادرسی با وکیل مستقل و هیئت منصفه برگزار شود؛ در آن صورت تشخیص نهایی را به نظر قاضی و هیئت منصفه میگذارند تا در فرصتی مناسب بررسی کنند نه این که در مدتی کوتاه در فضای احساسی حکم صادر شود. گویا این آقایان از نظام قضائی مستقل دنیا خبر ندارند که این گونه سخن می گویند.
نکته دوم در استناد به آیه محاربه است؛ محاربه مربوط به جنگ و اخافه و فساد با مردم است نه اعتراض مردمی که از بی کفایتی و ایجاد فقر و فلاکت و تورم، گرانی و عقب ماندگی به تنگ آمده اند.
محاربه و اخافه با مردم است
کسانی که اطلاع و معلومات فقهی دارند و به دلیل بیاستقلالی و دستور، موضع نمیگیرند، اصل را بر احتیاط بر دماء و فروج میگذارند
محاربه و اخافه با مردم است. حداکثر این مسأله اگر شکل جنگ مسلحانه با حکومت پیدا کند، عنوان «بغی» است که خداوند در سوره حجرات فرموده «وَ إِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنینَ اقْتَتَلُوا» در اینجا عنوان و کاربرد محاربه مصادره کردن یک حکم فقهی برای مسئله دیگری است.
روحانی مستقل به قوه قضاییه توصیه می کند که از خشونت بپرهیزید
نکته سوم اینکه، کسانی که اطلاع و معلومات فقهی دارند و به دلیل بیاستقلالی و دستور، موضع نمیگیرند، اصل را بر احتیاط بر دماء و فروج میگذارند. اگر کسی روحانی مستقلی باشد و ورشکستگی هم نداشته باشد که از اجحاف دفاع کند، به قوه قضائیه توصیه میکند که شما در احکامی که صادر میکنید همان گونه که در قواعد فقهی ما اصل بر احتیاط دماء و فروج است از خشونت بپرهیزید.
حدیث نبوی می فرماید، در خون احتیاط کنید، نه این که جانب قدرت را بگیرید
حدیث نبوی -که فقهای ما به آن استناد کردهاند- می فرماید، در خون احتیاط کنید. نه این که جانب قدرت را بگیرید. به هین دلیل است که در روایات فریقین از پیامبر(ص) و ائمه علیهم السلام، از علمایی که عطف به قدرت دارند مذمت شده است. در روایتی پیامبر(ص) درباره فضیلت علما میفرماید «العلماء امناء الرسل»(عالمان امنای رسل هستند)؛ «ما لم یدخلوا فی الدنیا»(تا زمانی که داخل دنیا نشوند). کسی از حضرت سوال کرد «قیل یا رسول الله و ما دخولهم فی الدنیا؟» (اینکه میفرمایید دخول در دنیا کنند یعنی چه؟) پیامبر(ص) فرمود: «اتباع السلطان» (وقتی صاحب قدرت به آنها میگوید، بدون اینکه به مبانی فقهی توجه کند موضع میگیرد).
اینجا به جای اینکه برخی علما از مردم حمایت کنند و مسائل گرانی و مشکلات و بیکاری را نقد کنند، در صحبتها و بیانیههایشان میگویند که بکشید! استدلال آنان به «بازدارندگی در جامعه» است، که این استدلالی سست و بدعتی آشکار در فقه و حقوق و خلاف«عدالت قضایی» است؛ چنان که در ماده ۱۴۱ قانون مجازات اسلامی تصریح شده، «مسؤولیت کیفری، شخصی است».
انتقاد شدید از بیانیه «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم»
ورشکستگی برای کسانی است که تاریخ روحانیت را که همواره در کنار مردم بوده و دفاع از حقوق مردم از خصلت های نیک او بوده، امروز به تاراج برده و به جای توصیه به آرامش و رعایت مصلحت و خویشتنداری، توصیه به کشتن کند
اگر عالمانی از حقوق مسلم قانون اساسی دفاع کنند یعنی حق اعتراض و انتقاد را به رسمیت میشناسند، ورشکستگی نیست. آن جایی خودباختگی است که از خود رأی و استقلال نداشته باشند
باعث تأسف است برای علما و روحانیتی که روزگاری شخصیتهای بزرگی در آن حضور داشتند که آموزگار اخلاق و ادب بودند، فکر میکنند باید این گونه عمل کنند. «ورشکستگی» هم متعلق به این شیوه از دفاع از دین است. ورشکستگی در فنای استقلال روحانیت است که روز به روز منزلت خود را در جامعه به حراج بگذارد، ورشکستگی برای کسانی است که تاریخ روحانیت را که همواره در کنار مردم بوده و دفاع از حقوق مردم از خصلت های نیک او بوده، امروز به تاراج برده و به جای توصیه به آرامش و رعایت مصلحت و خویشتنداری، توصیه به کشتن کند. اگر عالمانی از حقوق مسلم قانون اساسی دفاع کنند یعنی حق اعتراض و انتقاد را به رسمیت میشناسند، ورشکستگی نیست. آن جایی خودباختگی است که از خود رأی و استقلال نداشته باشند. ادب کلام را هم به فراموشی گذاشته باشند.
علما توصیه کنند که رعایت احتیاط کنند نه اینکه چیزی بگویند که مردم را نسبت به روحانیت ناامید میکند
روحانیت باید به مردم آرامش دهد، مردم احساس کنند که از آنان حمایت میکنند
برخی اشاره کردند که مجازات پایینتر مثل قطع انگشت و دست و پای مخالف، میتواند اثربخش باشد، اما تبعید در شرایط کنونی بیخاصیت است. این سخن دست بردن در احکام و تضعیف استقلال قوه قضائیه نیست؟
اولا، جنبه بازدارندگی از اسباب اصل تشریع مجازات از سوی شارع حکیم و نیز عقلا، است و همین یک ملاک در تناسب جرم و مجازات در اصل تشریع و قانونگذاری است، اما آنچه میزان مجازات را اعم از حد و تعزیر، از نظر اندازه و شدت و سهولت در مرحله اجرا تعیین میکند، تنها خود «جرم» و «وضع مجرم» است و نه میزان بازدارندگی برای دیگران.
در مواردی که قتل اتفاق نیفتاده است، اقتضا این است که بررسی شود چرا شخص دست به خشونت زده، اگر ریشه در عوامل فردی مثل بیماری روحی و یا فشار بیرونی داشته در چنین جایی که خصوصا مردم از شرایط به تنگ آمده و اعتراض دارند و زمینه اعتراض هم از آنها گرفته شده است -که به هیچ وجه من از خشونت دفاع نمی کنم از هر طرفی که باشد- باید این علما توصیه کنند که رعایت احتیاط کنند نه اینکه چیزی بگویند که مردم را نسبت به روحانیت نا امید و قدرتمدار میکند. روحانیت باید به مردم آرامش دهد، مردم احساس کنند که از آنان حمایت میکنند. چون در صورتی میتواند حرف روحانیت مؤثر باشد که در میان مردم و در برابر سختیها و مشکلات و ناکارآمدیهایی که حکومت دارد، حامی آنان باشد.
استاد مطهری می گوید چون کلیسا نتوانست حق طبیعی مردم را به رسمیت بشناسند عملاً مردم دین را کنار گذاشتند؛ می گوید مشکلی که در کلیسا و مسیحیت به وجود آمد، فقط اختصاص به آنها ندارد و یک روز امکان دارد روحانیت شیعه مبتلا به چنین تجربه تلخی شود
چنین مواضعی که از برخی روحانیون اتخاذ میشود چه تبعاتی منفی متوجه جایگاه روحانیت خواهد کرد.
استاد مطهری در پنجاه سال پیش در کتاب «علل گرایش به مادیگری» مسئلهای را مطرح میکند که چرا مردم در غرب از دین گریزان شدهاند؟ ایشان در پاسخ میگوید، به دلیل اینکه کلیسا در مقابل خواستههای طبیعی مردم ایستاد و مردم خیلی تلاش کردند بین این دو جمع کنند، اما چون کلیسا نتوانست حق طبیعی مردم را به رسمیت بشناسند عملاً مردم دین را کنار گذاشتند. آنگاه میگوید مشکلی که در کلیسا و مسیحیت به وجود آمد، فقط اختصاص به آنها ندارد و یک روز امکان دارد روحانیت شیعه مبتلا به چنین تجربه تلخی شود. باز به ایشان میگوید: «هر وقت و هر زمان که پیشوایان مذهبى مردم -که مردم آنها را نماینده واقعى مذهب تصور میکنند- پوست پلنگ میپوشند و دندان ببر نشان میدهند و متوسل به تکفیر و تفسیق میشوند، مخصوصاً هنگامى که اغراض خصوصى به این صورت درمى آید، بزرگترین ضربه بر پیکر دین و مذهب به سود مادیگرى وارد میشود».[1]
ترویج دو قطبی باحجاب و بیحجاب چه تبعاتی منفی را متوجه جامعه میکند؟
یکی از آموزههای مهم قرآن کریم مذمت تنازع است. قرآن کریم، در حالی به مسلمانان از آثار منفی آن سخن میگوید که در میان آنان اختلافات دینی و مذهبی وجود دارد، نه اینکه فرض کنیم کسی تعالیم شریعت، را انجام میدهد یا نمیدهد. زیرا جامعۀای که دارای تنوع اعتقادی و سیاسی است، اختلاف طبیعی است، اما میگوید نزاع نباید باشد(انفال: 46)، از آثار آن بیادبی، بدبینی، کینه و بیاعتمادی است. از آثار آن سلب آرامش است که از فلسفههای حضور دین است. در نتیجه، دو قطبی کردن جامعه درباره جامعه ای که عدهای از مردم که ممکن است درباره برخی از احکام که نمیدانند و یا هنوز به ضرورت آن نرسیدهاند که جزو دستورات دینی است و باید عمل کنند، باعث ایجاد شکاف در جامعه میشود و همان فلسفهای که در مذمت نزاع هست در دو قطبی کردن هم وجود دارد. یعنی دو قطبی تشدید خصومت و ایجاد بیاعتمادی میکند و در بین خانوادهها اختلاف و فاصله ایجاد میکند. خصوصا اگر اتهام بی عفتی زده شود.
[1]. مطهرى، مجموعه آثار، ج 1، ص 491.
انتهای پیام
کیفی ترین وبنیادی ترین موضعگیری،ابتداتصحیح تعریف محارب است…سپس یاتشکیکی تلقی کردن کیفربراساس تشکیک درارتکاب ویااختیارصِرف قاضی در انتخاب کیفر ازنفی بلدتاقتل…سپاس ازآیت الله ایازی
با سلام اراذل و اوباش غربزده و بعضا مرفهین بی درد هیچکدام مطالبه نان و رهایی از فقر و فلاکت نداشته اند ظاهرا حضرت آیت اله اخبار را به درستی دنبال ننموده اند و یا به ایشان درست اطلاع رسانی نشده اند و بعضا هم لباسان دغدغه معترضین اقتصادی نبوده و حتی یک شعار اقتصادی نداده اند . درضمن تصور نمی کنم دغدغه طبیعی اکثر مردم برهنگی و رهایی از حجاب باشد ….
معترضین اگر شعار های اقتصادی ندادن به دلیل این است که مطمئن هستن فایده ای ندارد و میدانند که بی عرضه ها نمیتوانن مشکلات آنهارا حل کنند یعنی به این سطح از آگاهی رسیده اند و دیگر هیچ امیدی به ظالمان ندارند
کسی اومد تو خیابان و کشت و کشتار و .. کرد قبول محاربه هست ولی خیلی ها فقط گرسنه هستند نمیدونم چرا بعضی ها که وصل هستند و شکمشون داره میترکه نمیخان بفهمن که مردم از سر ناچاری میان اعتراض میکنند.. اعتراض کنند کشته میشن اعتراض نکنند از گرسنگی میمیرن ویا ازخجالت خانواده خودکشی میکنند.. نمونه هاش زیادن حتما شنیدید
درود بر شما . البته دیکر کار از این حرفها گذشته و عموما مردم ایجاد یک رنسانس را قطعی میدانند
ایشون گویا اخبار رو صرفا از منوتو و بی بی سی نگاه میکنن.
ایشون فراموش کردن که چاقو و قمه و تبر اسلحه هستند؟؟؟
امان از شیعهء انگلیسی و سنی امریکایی
عجب! کم کم دارم شاخ در میارم حاج آقا شما احیانا پول از جایی نگرفتی یا کسی تحریکت نکرده؟ اینهمه انسان بی دفاع و مظلوم توسط اغتشاشگرا یا به گفته شما معترضون ! به خاک و خون کشیده شدن پلیس مملکتو که تو تاریخ دنیا بی سابقه ست آتیش زدن حلقوم جوان بسیجی رو بریدن چه قدر جوان ما به شهادت رسیدن چاقو و قمه به بدن بی دفاع شون وارد شد دریای خون راه انداختن با ماشین مامورین ما رو زیر گرفتن که یکی هم
زیر همون ماشین مظلومانه به درجه شهادت نائل شد. مردم رو تو وسایل نقلیه عمومی سنگباران کردن قمه کشیدن چاقو کشیدن با تیر زدن. چادر و روسری رو از سر زنها و دختر هامون کشیدن آتیش زدن وسیله نقلیه عمومی رو و… و…. عجب! اینها اعتراض بود؟!؟!؟! جنگ نبود؟!؟!؟! عجب!!!!
سایت جماران آیتالله کی از خوب بیدار شده وقتی ارازل اوباش با قمه به پلیس حمله وار میشن جنگ نیست تا امروز ۶۰ تا ۷۰ نفر نیروی انتظامی و امنیتی به دست اوباش و وطن فروشان به شهادت رسیدند شما تازه از خوب بیدار شدیت تندرو های دیروز
چپیها اصلاح طلبان غربگرا امروز شما
معترضین اگر شعار های اقتصادی ندادن به دلیل این است که مطمئن هستن فایده ای ندارد و میدانند که بی عرضه ها نمیتوانن مشکلات آنهارا حل کنند یعنی به این سطح از آگاهی رسیده اند و دیگر هیچ امیدی به ظالمان ندارند
باسلام.
اعتراض مردمی یا روی دواعش را سفید کردن
جناب سید مرز تان را با دواعش میهنی روشن کردید یانه یا نیاز به محکوم کردن واعلام انزجار ندارد
عجب!!! جناب آیت الله افرادی که به اقرار خودشان مواد مخدر مصرف کرده و به بدترین شکل ممکن با شکنجه هموطن خود را به قتل رسانده اند یا روی مامور و پلیس قمه و کارد کشیده اند معترضند؟!!! عجیبه واقعا آن پزشک نالایق با درامد صد میلیون در ماه مشکل اقتصادی داشت واقعا عجیبه!!!! این هم یه شکل جدید از اعتراضه که ما نمی دونسیم (قمه کشی) . احتمالا آیت الله خواب تشریف داشتند تازه از خواب بیدار شدند اخبار را عوضی خوندن
رفتار نامناسب یگان ویژه، علاوه بر مشکلات اقتصادی باعث ایجاد خشونت در جامعه میشود و آیت الله ایازی درست فرمودند. افراط برخی افراد شبیه رفتارهای قرون وسطایی است. از زندگی افراد اعدامی مشخص است در زندگی بسیار با فقر دست و پنجه نرم کرده بودند. امام صادق میفرمایند خدایا از فقر به تو پناه میبرم مبادا فقر به کفر منجر شود.
بنام حق
مردم عادی این اغتشاشات رو نمیپذیرند
آدم کشی بحثش جداست احکام آن هم مشخص
به تنگ آمدی بزنی مردمو بکشی بگی تحت تاثیر این و آن بودم . چه حرفا
حضرت آقا شما کجادرس فقه خوندی انگلیسی تفسیر میکنی ؟!!کدام تین اراذل واباش فریاد نان وکار زدند اینهاعلیه اصل اسلام وقرآن فریاد زدن مسجد وعمامه وقران آتش زدند اف برتو باد که ناحق وحق جلوه میدی توفردای قیامت جواب صاحب عمامه خودتو میتونی بدی توبه کن آقا حیفه مثل بلعم باعورا خرت بهشتی بشه خودت جهنمی . واقعا بیسوادی هم دردی داره ؟!!سواد یاد بگیر مطالعه کن هنوز ذهباذهبو هم بلدنیستی بیخود نظر نده نکنه پول گرفتی ،؟؟؟؟!!!!!!!!
من که نفهمیدم چی گفتی ولی همونی هم که گفتید با این اغتشاش و کشت و کشتاری و دریای خونی که ذشمنا و اغتشاشگرا راه انداختن اسمش اعتراض نیست تو اعتراض مردم بی دفاع رو نمیکشن قمه نمیکشن چاقو نمیکشن قتل عام نمیکنن و…. تو اعتراض با زبان حرف میزنن نه قمه و چاقو!!!
مگه اینا همه قمه بدست بودن که کشته شدن،اون دخترا اون کودکان لطفا شما برید و به گرونی اقتصاد و تورم اعتراض کنید شاید زندانی یا کشته نشید با اون لباستون مگه برا گرفتن حق مردم درس نخوندید و الا چیز دیگه باشه متاسفم که برا جان آدمی ارزشی قائل نیستید