خرید تور نوروزی

تازه اول بحران انرژی هستیم!

عماد صدر در هم میهن نوشت:

بحران انرژی تازه شروع شده است. این بحران با زیان گسترده صنایع آغاز شده و حالا به گفته رئیس کمسیون انرژی اتاق بازرگانی، حدود دوماه‌ونیم است که اکثر نیروگاه‌های تولید برق مازوت می‌سوزانند. آرش نجفی، رئیس کمسیون انرژی اتاق ایران در رابطه با قطع گاز صنایع در خراسان در گفت‌وگو با هم‌میهن گفت: «بحران انرژی تازه شروع شده است. در روزهای برفی این بحران تشدید می‌شود و ما از قبل برای این روزها هشدار داده بودیم. ما در بهترین حالت حدود 850 میلیون مترمکعب گاز در کشور تولید می‌کنیم. همین حالا بیش از 650 میلیون مترمکعب از این تولید را مردم برای گرمایش مصرف می‌کنند. اگر نیاز مصرفی کشور را از میزان کل تولید گاز کم کنیم، حدود 200 میلیون مترمکعب باقی می‌ماند که اصلا جوابگوی نیاز صنایع کشور نیست. اگر بخواهیم ناترازی گاز را در کشور از بین ببریم به 1250 میلیون مترمکعب گاز نیاز داریم.» او در رابطه با شرایط تولید برق در کشور با توجه به کمبود گاز ادامه داد: «هیچ نیروگاهی در ایران ذخیره گاز ندارد. گاز را نمی‌توان در نیروگاه‌ها ذخیره کرد. نیروگاه‌ها فقط می‌توانند مازوت و گازوئیل ذخیره کنند. از وقتی فصل سرما شروع شده و بخش اعظم گاز تولیدی را مردم مصرف می‌کنند، نیروگاه‌ها مجبور به مازوت‌سوزی شده‌اند. حدود دوماه‌ونیم است که نیروگاه‌های برق دارند از سوخت‌هایی مانند مازوت، گاوزئیل و سوخت مایع استفاده می‌کنند. این موضوع هم یکی از عوامل اصلی آلودگی هوا است. هر روز ناترازی ما در تولید و مصرف گاز تشدید می‌شود. جالب اینجاست که اقتصاد ما در این برهه با رکود و تحریم مواجه است و بسیاری از صنایع ما تولید خود را کاهش داده یا اصلا کار نمی‌کنند. اگر قرار باشد روزی وارد رونق تولید و شکوفایی اقتصادی شویم در کمترین حال به 1500 میلیون مترمکعب گاز نیاز داریم. پیش‌بینی کوتاه‌مدت در مورد قطعی گاز به آب وهوا بستگی دارد. اگر هوا سرد باشد، گاز توسط بخش خانگی مصرف می‌شود اما اگر هوا گرمتر شود می‌توان امیدوار بود که گاز به صنعت هم برسد.»

واردکننده گاز می‌شویم؟

نجفی در رابطه با واردات گاز از کشورهای همسایه گفت: چند سال پیش بخشی از گاز مصرفی استان‌ خراسان از ترکمنستان وارد می‌شد، اما در دوره ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد در پرداخت تعهدات به این کشور بدقولی شد و واردات گاز قطع شد. از طرفی واردات گاز از خارج از کشور صرفه اقتصادی ندارد. هر متر مکعب گاز در کشور به نرخ 100 تومان به مردم فروخته می‌شود، اما قیمت گاز وارداتی حدود 30 سنت برای دولت تمام می‌شود. واردات گاز در شرایط اقتصادی فعلی شوخی‌بردار نیست و دولت نمی‌تواند با قیمت جهانی واردات انجام دهد و با یارانه انرژی به مردم و صنایع عرضه کند.
کدام استان‌ها در معرض قطع گاز هستند؟
چند سال پیش بخشی از گاز مصرفی خراسان از ترکمنستان وارد می‌شد، اما حالا واردات گاز از این کشور متوقف شده است. به نظر می‌رسد کمبود گاز بیشتر، استان‌های خراسان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. از سوی دیگر استان‌های مازندران و گلستان به این دلیل که در انتهای خط گازی کشور قرار دارند هم بیشتر در معرض قطعی گاز قرار دارند.

راهکار گذار از بحران

نجفی در رابطه با راهکار گذار از این بحران ادامه داد: امروز مهم‌ترین استراتژی در کشور ما صرفه‌جویی در مصرف انرژی است. تنها راه دولت برای رفع ناترازی گاز در کشور اصلاح الگوی مصرف و بهینه‌سازی این الگو است چون در شرایط فعلی توان تولید بیشتر نداریم و واردات گاز هم به صرفه نیست. بیش از 300 میلیون مترمکعب از گازی که در کشور تولید می‌شود، در بخش خانگی اتلاف می‌شود. الگوی مصرفی گاز کشور نقش پررنگی در اتلاف گاز تولیدی دارد. باید مصرف گاز وسایل گرمایشی، ادارات، مدارس و واحدهای تجاری کنترل شود اما هیچ‌کس به اصلاح الگوی مصرف توجهی ندارد. تولید منابع انرژی در کشور ما محدود است و در شرایط فعلی بیشتر واحدهای تولیدی انرژی در کشور ما عمر خود را کرده‌اند و به سمت ناکارآمدی و فرسایش می‌روند. برای احیای واحدهای تولید انرژی حدود 80 میلیارد دلار سرمایه نیاز است، اما ما در شرایط تحریم سرمایه‌گذاری خارجی نداریم. منابع داخلی هم در شرایط فعلی در اختیار نیست و در نتیجه صنعت انرژی در کشور رو به فرسایش است.

لگد به بخش خصوصی

بیش از یک ماه است که گاز نیروگاه‌های تولید برق پراکنده قطع است. این درحالی‌ست که این نیروگاه‌ها بیشترین راندمان را در تولید برق دارند و در شرایطی که کشور کمبود گاز دارد، بهتر است نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس برق بیشتری تولید کنند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا