حواشی یک دورهمی دولتی
روزنامه شرق نوشت:
روز جمعه کنگرهای تحت عنوان «زنان تأثیرگذار» به دعوت جمیله علمالهدی، همسر رئیسجمهور و انسیه خزعلی، معاونت زنان و خانواده رئیسجمهوری برگزار شد. کنگرهای حاشیهساز که با واکنش منفی بخشی از افکار عمومی در فضای مجازی و واقعی مواجه شد و سؤالات و شبهههای فراوانی ایجاد کرد. از هزینه بالای برگزاری و جوایز میلیاردی برای برندگان پایان کنگره گرفته تا سؤالاتی درباره فهرست میهمانان، دلیل دعوت این افراد در همایش، نوع تأثیرگذاری آنها، خروجی همایش و دهها سؤال دیگر که نه معاونت زنان ریاستجمهوری تاکنون پاسخی برای آن داده است و نه توضیحی برای ارائه جایزه به سوده غفوریفرد، دختر حسن غفوریفرد که به دلیل میزان بالای مقاله علمی به او جایزه یک میلیارد تومانی تعلق گرفته، توضیحاتی بیان کرده است. موضوعی که کاربران فضای مجازی اصل آن را زیر سؤال برده و ارائه 135 مقاله علمی در یک سال را غیرممکن دانستهاند. روز گذشته بالاخره انسیه خزعلی، معاون رئیسجمهوری در امور زنان و خانواده، در صفحه شخصی خود در توییتر در پاسخ به منتقدانی که گفتهاند میهمانان کنگره بینالمللی زنان تأثیرگذار چند هفته به خرج این معاونت در ایران به گشتوگذار پرداختهاند، نوشته است: «میهمانان کنگره بینالمللی زنان تأثیرگذار را بدرقه کردیم. اکثر آنان یک تا سه روز و تعداد کمی بیش از سه روز در ایران ماندند و با وجود کوتاهی زمان، همگی تحت تأثیر بازدید از پیشرفتها و دستاوردهای بانوان توانمند ایرانی بودند». البته همانطور که گفته شده است، کنگره زنان تأثیرگذار پاسخی به «حذف ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد» بوده است. واکنشی بینالمللی به اعتراضات که در ماههای اخیر در کشور به وقوع پیوست. اما بدسلیقگی در نوع برگزاری این همایش پرهزینه در شرایط بد اقتصادی کنونی و بیتوجهی به حساسیت افکار عمومی و عدم پاسخگویی به دهها شبهه و سؤال و ابهام درباره میزان هزینهکرد، فهرست میهمانان و نوع اثرگذاری میهمانان مدعو و… نهتنها دولت سیزدهم را به هدف مدنظر نرساند، بلکه زمینه چالش جدیدی را برای آن فراهم آورد؛ بهنحویکه مجلسیها خواستار شفافسازی و ارائه گزارش درباره این کنگره و هزینهکرد و خروجی و دستاورد آن شدند. اگرچه در دعوتنامه اولیه رسانهها برای حضور در این کنگره، وعده حضور بانوی اول کشورها، وزرا، نمایندگان مجلس، دانشمندان و کارآفرینان از ۵۸ کشور جهان داده شده بود و انتظار میرفت همسران نزدیکترین دوستان یعنی روسیه، چین و سوریه یا دستکم تعدادی از وزرا یا نمایندگان مجلس این کشورها در نشستی که در رأس آن همسر رئیسجمهور کشورمان قرار دارد حضور یابند، اما ظاهرا دستگاه دیپلماسی دراینباره موفق نبوده و چند روزی است که کیفیت مدعوین کنگره از سوی افکار عمومی و در فضای مجازی بحثبرانگیز شده است.
سازمان برنامه و بودجه درباره کنگره زنان به مجلس گزارش دهد
درخصوص کنگره برگزارشده با برخی نمایندگان موافق و مخالف به گفتوگو نشستیم و برخی از نمایندگان در گفتوگو با «شرق» خواستار ارائه گزارش و شفافسازی دولت درباره این کنگره پرهزینه بحثبرانگیز شدند. صدیف بدری، عضو مجمع نمایندگان استان اردبیل در مجلس، در انتقاد به برگزاری چنین کنگره پرهزینهای به «شرق» گفت: «این همایش کاملا جای شبهه و بحث دارد. مسئولان کشور ما دقیقه نودی هستند. موضوع جایگاه زنان و بررسی چالشهای حوزه زنان در کشور ما وجود دارد، مربوط به دیروز و امروز نیست؛ یعنی باید از شروع دولت معاونت زنان و خانواده ریاستجمهوری برای آن موضوع فعالانه برنامهریزی میکرد؛ نه اینکه بعد از اقدام نابجای مجامع بینالمللی درخصوص حذف ایران از کمیسیون زنان، حالا پدافندی و دفاعی عمل کنند». نماینده اردبیل، سرعین، نیر و نمین در مجلس در ادامه انتقادهای خود افزود: «طبیعی است برنامهای که یکشبه برای آن تصمیمگیری شده باشد، بهتر از این درنمیآید. این کنگره علاوه بر ایرادات زیاد، هزینهبربودنش هم بحثبرانگیز شده است. نوع برنامههایشان جای بحث زیادی دارد و بیانیه آخر کنگره و تصمیم برای معرفی بانوی اول هم جای بحث و انتقاد و شبهه زیادی دارد. این کارها در شأن و جایگاه زنان ایرانی نیست».بدری ادامه داد: «رئیسجمهور خودش آمار داد که چه تعداد فرهیخته و دانشجوی زن داریم و این سؤال از او مطرح است که چرا خودش یک وزیر زن در کابینهاش انتخاب نکرده است تا عملا نشان دهد برای جایگاه زنان ارزش قائل است؟ کدام استانداری معاون اجرائی زن دارد؟ پس دولت باید عملی به جایگاه زنان ارزش قائل شود نه زبانی».او اضافه کرد: «دولت دوازدهم حداقل بخشنامه کرده بود که برای معاون استاندار و معاون بخشدار زنان را در اولویت قرار دهند. آن دولت کارهای اینچنینی دست و پا شکسته انجام داد، اما این دولت دراینباره فقط شعار میدهد».بدری در پاسخ به اینکه گفته میشود برگزاری کنگره زنان تأثیرگذار بیش از 21 میلیارد تومان هزینه داشته است، درحالیکه بودجه سالانه معاونت امور زنان معاول 37 میلیارد تومان است، این نوع هزینهکرد را چطور ارزیابی میکنید؟ گفت: «این اتفاق بههیچعنوان برای جامعه قابل قبول نیست. گاهی تحقیقاتی لازم است، اما این کار را در شأن بانوان نمیدانم و موافق آن نیستم. برگزاری این کنگره را از رسانهها خواندیم و قبل از آن در جریان برگزاری چنین همایشی نبودیم. دولت بودجههایی در اختیار دارد و برای هر کاری نیاز نیست با مجلس هماهنگیهایی انجام دهد؛ اما درباره هزینهکردها و فهرست میهمانان و دلیل تأثیرگذار دانستن این زنان باید برای مجلس و مردم شفافسازی کند».او همچنین گفت: «نحوه هزینهکردها را میتوان از طریق تحقیق و تفحص پیگیری کرد. سؤال از رئیسجمهور پروسه طولانی دارد، اما سازمان برنامه و بودجه باید دراینباره گزارشی به مجلس ارائه دهد».
با اصل همایش موافقم؛ اما دولت باید درخصوص ابهامات کنگره شفافسازی کند
اگرچه جلال رشیدیکوچی، نماینده مردم مرودشت در مجلس، برگزاری چنین کنگرهها و همایشهایی را برای مقابله با تبلیغات منفی علیه جمهوری اسلامی از سوی دشمنان ضروری دانست؛ درعینحال بر شفافیت درباره برگزاری این همایشها تأکید کرد. رشیدیکوچی دراینباره به «شرق» توضیح داد: «در اصل موافق برگزاری همایشهای بزرگ هستم؛ چراکه معتقدم با برگزاری این همایشها با جو رسانهای که علیه ما ایجاد کردهاند، برخورد میکنیم. همین کشورهای کوچک از ما سؤال میکنند که آیا کشور شما دنبال این است که بهترین فوتبالیستتان (علی کریمی) را به خاطر انتقاداتی که کرده است، اعدام کند؟ این نشان میدهد قدرت رسانه دشمن ما تا کجا پیش رفته است. پس باید فرهنگ کشور را به سایر کشورها که اطلاعاتی از ما ندارند، نشان دهیم».او افزود: «باید این همایشها برگزار شود؛ اما با نگاه به وضعیت اقتصادی و متناسب با شرایط».سخنگوی فراکسیون شفافیت مجلس با بیان اینکه «متولی این همایش دولت بوده است و باید دراینباره شفافسازی کند» اظهار کرد: «لیست میهمانان و میزان هزینهکرد و دلیل دعوت آنها به همایش و چگونگی تأثیرگذاری این افراد باید شفاف بیان شود. این چیزی نیست که بخواهند آن را مخفی کنند؛ ولو اینکه شاید از نظر مخالفان دولت این شفافسازی با اهمیت و از نظر موافقان دولت موضوعی بیاهمیت باشد؛ اما برای عموم جامعه شفافیت راهگشا است».او ادامه داد: «اگر این اتفاق نیفتد، برخی با رسانههای خودشان به نحوی موضوع را نشان میدهند که این صرفا یک اقدام تشریفاتی بوده و تأثیرگذار نبوده و صرفا برای خرجکردن بودجهای اتفاق افتاده است. پس دولت باید هرچه سریعتر درباره ابهامات شفافسازی کند».
برخی سخنان در کنگره «زنان تأثیرگذار» ناراحتکننده بود
محمود احمدیبیغش، نماینده شازند در مجلس، اما نظر متفاوتی از همکاران خود دارد. او در گفتوگو با «شرق» اصل این کنگره و همایش را زیر سؤال برد و تأکید کرد: «همایشی که برگزار شد، برای رضای خدا نبود و بیشتر کارکرد سیاسی همراه با سیاسیکاری داشت». احمدیبیغش با اشاره به سخنان حسین امیرعبداللهیان درباره «بانوی اول کشور» به نقل از همسر رئیسجمهور بیان کرد: «چون این کنگره برای رضای خدا نبود، آن مصاحبه نابجا از آن درآمد و رئیس دستگاه دیپلماسی ما شأن خودش را به اندازه یک کارمند جزء پایین آورد و حرفهایی زد که ناراحتکنندهترین رفتار در تاریخ جمهوری اسلامی است. اینکه گفته شد خانم رئیسجمهور الگو است. درحالیکه امام خمینی که ما امروز نانش را میخوریم و از او غیرت را یاد میگیریم، الگوی زنان را حضرت زهرا میداند». او ادامه داد: «به اعتقاد من الگوی امروز ما کسانی هستند که شیربچههایی را در این مملکت تربیت کردهاند؛ اما اینکه این را انحصاری کنیم، کار درستی نیست». احمدیبیغش با انتقاد از برخی اطرافیان رئیسجمهور تأکید کرد: «متأسفانه کسانی که برای شکلدهی اینگونه کارها اثرگذارند، به دور دولت چنبره زده و آن را احاطه کردهاند؛ یعنی دولت تسلطی روی اطرافیانش ندارد تا مانع از هزینهسازی و حاشیهتراشی بیهوده اینچنینی برای انقلاب نشوند».
میهمانان خارجی باید عرف و قانون کشورمان را رعایت کنند
سیدکریم حسینی، نماینده خوزستان در مجلس، نیز در انتقاد به نوع برگزاری کنگره زنان تأثیرگذار و شائبههای منسوب به آن به «شرق» گفت: «البته اصل چنین برنامههایی خوب است؛ اما درباره افرادی که دعوت شدهاند، میزان هزینهکرد برای همایش، مبنای انتخاب افراد و هدایای هنگفتی که به میهمانان برگزیده داده شده است، ابهاماتی وجود دارد که باید رفع شوند».این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با تأکید بر اینکه «مجلس قطعا دراینباره ورود میکند و دولت باید دراینباره شفافسازی کند»، افزود: «اگر این شنیدهها درباره این همایش درست باشد، این اقدام بههیچوجه به مصلحت کشور نیست. لیست میهمانان، میزان هزینهکرد و اینکه بر چه مبنایی میهمانان انتخاب شدهاند، جای سؤال دارد و باید دولت دراینباره پاسخگو باشد و ما نیز موضوع را پیگیری خواهیم کرد».حسینی با اشاره به حیاط خلوت دولتها تصریح کرد: «البته دولتها حیاط خلوتهایی دارند و افرادی در این حیاط خلوت دولتها اقداماتی انجام میدهند که نظارت پیشینی روی آن وجود ندارد. معمولا بعد از گذشت زمان اعلام میشود که فلان شخص در آن حیاط خلوت فلان کارها را انجام داده است. این فضاها هزینه سنگینی بر کشور و برای آن دولت ایجاد میکند. برای اینکه این دولت از این حواشی آسیبی نبیند، هشدار میدهیم قبل از اینکه چنین برنامههایی با سؤالات زیاد ایجاد شود، دولت درباره آن به مردم توضیحاتی بدهد و درباره مسائل آن شفافسازی کند». رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان در مجلس درباره رفتار خارج از عرف میهمان لبنانی همسر رئیسجمهور اظهار کرد: «نکته دیگری که افکار عمومی را جریحهدار کرده است، نوع برخورد یکی از میهمانان این همایش است که با رفتن به کافه و زیر برج میلاد، رفتاری خارج از عرف کشورمان داشته است. وقتی رفتاری خارج از عرف باشد، از سمت و سوی هرکسی که انجام شود، مردود است و مسئولان امر باید از آن هم جلوگیری کنند و هم چارچوبی مشخص کنند».او ادامه داد: «اکنون گردشگران زیادی وارد کشور میشوند و به قوانین کشور ما احترام میگذارند. این موضوع هم مستثنا نیست. این برنامه و میهمانان منسوب به هرکسی هم که باشند، پذیرفتنی نیست که قوانین و عرف کشور ما را نادیده بگیرند؛ بنابراین موضوع فوق هم باید در کنار اصل موضوع برگزاری کنگره زنان شفافسازی و به ابهامات آن پاسخ داده شود».
کمیسیون فرهنگی خواستار گزارشی از خروجی این کنگره است
غلامرضا منتظری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، هم درباره برگزاری این کنگره و ابهامات و سؤالات مطرحشده آن به «شرق» گفت: «باید بپذیریم که آن سوی مرزها تصویر نامناسبی از ایران و مردمش ارائه میشود و ما موظف هستیم با برگزاری همایشهای علمی، هنری، سیاسی و فرهنگی قابلیتهای خودمان را بهدرستی معرفی کنیم. این اصلی پذیرفتهشده و قابل دفاع است؛ اما نکته دوم کیفیت آن است و باید در همه برنامههای خود اصل عدالت و صرفهجویی را سرلوحه کارمان قرار دهیم. درست است که میخواهیم کشورمان را خوب و مثبت نشان دهیم؛ اما با رعایت همه ضوابط و شرایط».
این عضو کمیسیون فرهنگی درباره میزان هزینهکرد این کنگره که گفته میشود بیش از 21 میلیارد تومان هزینه داشته است، گفت: «از میزان هزینهکردها بهدرستی اطلاع ندارم؛ اما در کمیسیون فرهنگی از دولت خواستار ارائه گزارشی درباره خروجی این همایش هستیم». او این همایش را طبق سخنانی که با برخی میهمانان کنگره داشته است، اثربخش دانست و افزود: «آنها این همایش را اثرگذار دانستند و خواستار ادامهداربودن کنگره شدند». این نماینده مجلس یازدهم همچنین گفت: «با توجه به ابهامات افکار عمومی، منتظر دریافت گزارش از دولت و شفافسازی از این موضوع هستیم. ما دنبال شفافسازی مجلس، سپس شفافیت در همه قوا و نهادها شدیم و دراینباره هم باید شفافسازی صورت گیرد. هرچه شفافیت بیشتر شود، ضریب اعتمادسازی بالا میرود. سوءبرداشتها رفع میشود. چیزی از ملت پنهان نداریم. تا جایی که سؤال کردهام، معدل کار را ارزشمند دانستهاند؛ اما درباره هزینهکردها اطلاعی ندارم و از افراد برگزیده و کیفیت کار و جوایز دادهشده اطلاعی ندارم و خواستار توضیحات بیشتر دراینباره هستم».
انتهای پیام
زنان تاثیر گذار !! مریم میرزاخانی دانشمند بی همتای کشور ناچار بمهاجرت شد وتنهی در یک سال یک مقاله علمی کاربردی نوشت حالا چطور خانم غفوری فرد ۱۲۴ مقاله نوشته جای ابهام بسیاردارد ‘البته مقاله ای که نتوان ازان استفاده ای برد چه یکی چه صدتا! دوم خانم بورکینافاسو یی که ایرانیان نمیدانند در کجا قراردارد چه تاثیری درزندگی زنان کشورش داشته ‘البته این نوع همایشهای خلق الساعه فقط باریست بردوش مردم فقیر وخالی شدن بیت المال ‘سوم خود خانم علم الهدی چه تاثیری برزندگی زنان ایران داشته که خانم بی حجاب لبنانی داشته باشد اینکارها توهین بشعورزنان فرهیخته کشوراست که دردولت رییسی جایگاهی ندارند.