نعمت احمدی: طرح نمایندگان مغایر اصل ۹ قانون اساسی است
فائزه صدر در ستاره صبح نوشت: مجلس یازدهم که با شعار های اقتصادی و با وعده تامین معیشت و رفع مشکلات توانست از مردم رای بگیرد، بعد از سه سال و پس از ناموفق بودن در عمل به وعده هایش با طرحی بحث برانگیز مردم را متعجب کرد. طرح جدید مجلس به محدود کردن آزادی بیان می پردازد. بر اساس این طرح مجازات اظهار نظر غیر مستند افراد و یا اظهار نظر پیش از مقامات و مسئولین، 10 تا 15 سال حبس دارد. این طرح که با اصل 3 قانون اساسی در تضاد است حواشی زیادی به همراه داشت. کامبیز نوروزی، حقوقدان در نقد این طرح گفت: “این طرح آزادی مشروع ملت برای نظر و بیان را به شکلی بی سابقه از بین می برد.” ستاره صبح در گفت و گو با نعمت احمدی، حقوقدان به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می خوانید:
طرح جدید نمایندگان مجلس با حواشی زیادی همراه شده نسبت این طرح با قانون اساسی چگونه است؟
در اصل نهم قانون اساسی آمده که هیچ فرد یا گروه یا مقامی حق ندارد به نام استفاده از آزادی به استقلال سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، نظامی و تمامیت ارضی ایران کمترین خدشه ای را وارد کند. و هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور آزادی های مشروع را هر چند با وضع قوانین و مقررات سلب کند.
نمایندگان مجلس وکلای مردم هستند به آن ها وکالت داده می شود تا در مجلس در چهارچوب قانون اساسی قوانینی را مصوب کنند. نمایندگان برابر قانون اساسی مجاز نیستند با تصویب قوانین آزادی های مشروع مردم را سلب کنند ارائه طرحی این چنینی مغایر صریح اصول متعدد قانون اساسی از جمله اصل نهم است.
وکالت عقدی بین دو طرف است و موضوع و حدود اختیاراتی دارد. وکیل نمی تواند در مورد امر وکالت از حدود اختیارات قانونی خود خارج شود. با تصویب طرح و محدود کردن آزادی بیان و قلم نمایندگان مجلس از حدود اختیارات قانونی خود خارج شده اند و عملا عقد وکالت بین موکل و وکیل خود به خود بلااثر است.
با توجه به نقض آشکار قانون در این طرح، آیا مجلس و شورای نگهبان این طرح را تصویب می کند؟
اگر شورای نگهبان بخواهد به قانون عمل کند، توجه به اصل نهم کافی است تا قبول نکند ولی معلوم نیست شورای نگهبان در این مورد چه نگاهی به ماجرا دارد؟!
با توجه به مغایرت این طرح با قانون اساسی بعید می دانم که این طرح تصویب شود. ولی در صورت تصویب صرف نظر از خروج وکلای ملت از شرح وظایف قانونیشان و بی اعتبار شدن وکالت مردم به نمایندگان، با حذف وجه برجسته ای از جمهوریت نظام به جامعه توهین شده است.
وقتی می خواهید متنی را به این صورت وسیع به قانون تبدیل کنید و اعلام شود که اظهار نظر شخصی خلاف قانون است، آزادی های قانون اساسی از جمله اصل ۲۴ آن را نقض کرده ایم.
اصول متعددی از قانون اساسی از جمله در فصل سوم و در حقوق ملت تصریح شده است که مردم در بیان مطالب آزاد هستند و تفتیش عقاید ممنوع است.
با شیوه ای که نمایندگان در پیش گرفته اند تصویب این طرح چیزی جز انسداد سیاسی و فاصله بین مردم و حاکمیت حاصل نمی شود.
با توجه به شعار های اقتصادی مجلس، چرا شاهد مطرح شدن چنین طرح هایی توسط نمایندگان هستیم؟
این مجلس نسبت به مجالس قبل درصد کمتری از آرای مردم را با خود دارد. در انتخابات میدان برای عده زیادی تنگ شد و مانع از حضور آن ها در انتخابات شدند. به این ترتیب دست عده ای را گرفتند و بالا آوردند. به نظر می رسد این طیف بیشتر خودش و همفکرانش را می بیند و آن ها و خواسته هایشان را در نظر می گیرد، نه توجه به خواسته اکثریت.
نام هر کدام از نمایندگان که جست و جو می کنیم می بینیم با رای پایینی از حوزه انتخابیه خود وارد مجلس شده است. درحالیکه تعداد واجدین شرایط رای در آن حوزه ها بالاتر بوده است.
طبیعی است که مجلس فعلی همه مردم را نمایندگی نمی کند و نماینده اکثریت جامعه نیست. متاسفانه بسیاری از مشاغل و گروه های فکری و فرهنگی نماینده ای در مجلس ندارند. مجلسی که با شعار ایجاد بهبود در اقتصاد کشور آمده بود کاری برای معیشت مردم نکرده است و به روزمرگی افتاده از این جهت ۲۴ نماینده دور هم می نشینند و بدون در نظر گرفتن عواقب تصمیماتشان این طرح محدودیت آزادی بیان و قلم را ارائه می کنند.
این نگاه که کسی جز ما و جز از طیف ما محبوبیتی دارد، تاثیر گذار است و دنبال کنندگانی دارد نباید از فعالیت او جلوگیری شود و یا اظهار نظر وی جرم انگاری شود و به خاطر ابراز عقیده حبس بگیرد.
انتهای پیام