خرید تور نوروزی

پرونده ایران به شورای امنیت می‌رود؟

اعتماد نوشت:

شهاب شهسواري

دولت‌هاي امريكا و بريتانيا تلاش مي‌كنند با اتهام‌زني به ايران درخصوص ارسال سلاح به يمن و روسيه، براي ايران در شوراي امنيت سازمان ملل متحد پرونده‌سازي كنند. لندن و واشنگتن در تازه‌ترين تلاش‌هاي خود براي افزايش فشارها بر ايران، تصميم گرفته‌اند ايران را متهم به نقض قطعنامه‌هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد، از جمله قطعنامه‌هاي تحريم تسليحاتي يمن و قطعنامه ۲۲۳۱ با ارسال پهپاد به روسيه كنند. روزنامه گاردين، روز سه‌شنبه به نقل از مقام‌هاي اطلاعات دفاعي امريكا نوشته است كه امريكا در حال خارج كردن اسناد از حالت طبقه‌بندي است تا شواهدي واضح از ارسال پهپادهاي ايراني به روسيه ارايه دهد. اين گزارش به نقل از مقام‌هاي امريكايي مدعي مي‌شود كه ايران در حال تبديل شدن به يكي از اصلي‌ترين تامين‌كنندگان پهپادهاي ارزان‌قيمت در جهان است. اين گزارش يك روز بعد از آن منتشر مي‌شود كه مقام‌هاي بريتانيايي اعلام كردند كه قصد دارند در شوراي امنيت سازمان ملل متحد ايران را به نقض قطعنامه‌هاي تحريم تسليحاتي يمن متهم كنند. هم امريكا و هم بريتانيا اعلام كرده‌اند كه قصد دارند حمايت بين‌المللي براي تشديد تحريم‌ها عليه ايران كنند. اين درحالي است كه مقام‌هاي اتحاديه اروپا هم روز گذشته اعلام كردند كه قصد دارند بسته تحريمي جديدي عليه جمهوري اسلامي ايران تدوين كنند.

پرونده‌سازي امريكا عليه ايران در مساله پهپادهاي انتحاري روسيه
روزنامه گاردين در گزارشي از تقلاي لندن و واشنگتن براي پرونده‌سازي عليه ايران به دليل مشاركت نظامي در جنگ اوكراين خبر داد و به نقل از مقام‌هاي امريكايي نوشت كه ايران در حال تبديل شدن به يك كشور پيشرو در زمينه توليد پهپادهاي ارزان‌قيمت و مرگبار است. به گزارش ايرنا، مقام‌هاي امريكايي كه گاردين نامي از آنها نبرده است، ادعا كرده‌اند كه ايران از جنگ اوكراين به عنوان ويتريني براي عرضه فناوري‌هاي خود در زمينه پهپاد استفاده مي‌كند. «يافته‌هاي آژانس اطلاعات دفاعي نشان دادند كه چگونه ايران از يك بازيگر پهپادي در منطقه‌ خاورميانه به مهم‌ترين حامي نظامي مسكو در جنگ تبديل شده است.» اين نشريه انگليسي افزود: يكي از مقامات امريكايي، تهران را به عنوان يك كشور پيشرو در توليد پهپادهاي ارزان‌قيمت و بسيار موثر توصيف كرد. گاردين در ادامه، با تكرار ادعاي بي‌اساس مشاركت نظامي ايران با روسيه در جنگ اوكراين و بازخواني گزارش ادعايي كه اخيرا درباره ارسال محموله جديد پهپادهاي ايراني با قايق و هواپيماي دولتي به روسيه منتشر كرد، نوشت: اگرچه عرضه پهپادهاي ايراني به مسكو براي استفاده در جنگ عليه اوكراين مدت‌هاست كه در بسياري به عنوان واقعيت تلقي مي‌شود، اما مقامات امريكايي تاكيد كردند كه هدف آنها متقاعد كردن افراد بدبين در بين مخاطبان جهاني در مورد عمق اطلاعاتي است كه ايالات‌متحده در مورد محموله‌هاي پهپادهاي ايران جمع‌آوري كرده است. طبق اين گزارش ادعايي، «ايران سه مدل پهپاد به روسيه عرضه كرده است: پهپادهاي كاميكاز يك‌بار مصرف شاهد ۱۳۱ و ۱۳۶ كه توسط مسكو به عنوان جايگزين ارزان‌تر براي موشك‌هاي كروز استفاده مي‌شود و پهپاد چندمنظوره مهاجر-۶ كه مي‌تواند براي جمع‌آوري اطلاعات و حمل محموله موشك عمل كند.» گاردين به نقل از مقام‌هاي امريكايي مدعي شد كه واشنگتن به دنبال حمايت گسترده‌تري براي وضع تحريم‌ها عليه ايران به دليل عرضه پهپادهايش به روسيه است. 

لندن شواهد قاچاق سلاح به يمن را به شوراي امنيت مي‌برد
يك روز قبل از واشنگتن، لندن هم اعلام كرده ‌بود كه قصد دارد ادعاهايي را عليه جمهوري اسلامي ايران در شوراي امنيت سازمان ملل متحد مطرح كند. نشريه ايونينگ استاندارد در گزارشي مدعي شد كه يك بالگرد نيروي دريايي انگليس تسليحاتي را كه ادعا مي‌شود متعلق به سپاه است حين جابه‌جايي به يمن، توقيف كرده و آن را به سازمان ملل متحده ارايه خواهد كرد تا ثابت كند «ايران تحريم‌هاي يمن و اشاعه سلاح‌هاي پيشرفته را نقض مي‌كند.» در اين گزارش ادعا شده است كه هليكوپتر نيروي دريايي انگليس، كنترل يك قايق تندرو حاوي اجزاي موشك و يك پهپاد كوادكوپتر در درياي عمان را به دست گرفته و محتويات آن را توقيف مي‌كند. استاندارد مدعي شد: درايو داخلي كنترل‌كننده‌هاي اين پهپاد داراي اطلاعات ۲۲ پرواز آزمايشي در يكي از مقرهاي شناخته شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران است. اين نشريه انگليسي با طرح اين ادعا كه «مهندسان ايراني تمام تلاش خود را كردند تا هرگونه نشانه‌اي مبني بر ساخت سلاح‌هاي ارسال شده در كشورشان را پنهان كنند» مدعي شد: انگليس اكنون يافته‌ها را به كارشناسان سازمان ملل ارايه مي‌كند تا ثابت كند ايران تحريم‌هاي يمن و تكثير سلاح‌هاي پيشرفته را نقض مي‌كند. ايونينگ استاندارد ادعا كرد كه موشك‌هاي توقيف شده از نوع مورد استفاده انصارالله يمن براي حمله به عربستان سعودي و امارات متحده عربي است. اين درحالي است كه انگليس به عنوان يكي از تامين‌كنندگان اصلي تسليحات ائتلاف متجاوز سعودي عليه يمن، ادعا كرده است كه تسليحات يادشده، تخلف از قطعنامه‌هاي ۲۲۳۱ و ۲۱۴۰ شوراي امنيت سازمان ملل متحد محسوب مي‌شوند. «بن والاس»، وزير دفاع انگليس در همين پيوند مدعي شد كه اين كشور «به حفظ قوانين بين‌المللي متعهد است و مقابله با آن دسته از فعاليت‌هاي ايران را كه با قطعنامه‌هاي شوراي امنيت مغايرند و صلح را در سراسر دنيا به خطر مي‌اندازند، ادامه خواهد داد.» وي اضافه كرد: «به همين دليل است كه ناوگان نيروي دريايي سلطنتي ما به صورت دايمي در منطقه خليج [فارس] حضور دارند و براي حمايت از صلح ماندگار در يمن به انجام عمليات‌هاي امنيتي دريايي مبادرت مي‌ورزند.»

تلاش كاخ سفيد براي فرستادن سلاح‌هاي توقيف شده يمن به اوكراين
مقام‌هاي اروپايي و امريكايي به وال‌استريت ژورنال گفته‌اند، ارتش امريكا، در اقدامي غيرمعمول قصد دارد سلاح‌هايي را كه ادعا مي‌كند ايران براي مبارزان يمني ارسال كرده است، دراختيار اوكراين قرار دهد. امريكا در طول ماه‌هاي گذشته مدعي شده است كه هزاران قبضه سلاح و ميليون‌ها گلوله مهمات از كشتي‌هايي در خليج عمان كه به ادعاي اين كشور از ايران به سمت يمن در حال حركت بوده‌اند، ضبط كرده است. براساس اعلام پنتاگون، واشنگتن قصد دارد ۱۰۰ ميليون گلوله مهمات و ۱۳ هزار نارنجك‌اندازه، تفنگ و اسلحه كمري به اوكراين ارايه دهد. اما اينكه دولت ايالات متحده بخواهد سلاح‌هاي ادعايي ضبط شده از يك درگيري در گوشه‌اي ديگر از جهان را به يك درگيري به گوشه‌اي ديگر در جهان منتقل كند، از لحاظ حقوقي قابل توجيه نيست. براساس قواعد تحريم تسليحاتي شوراي امنيت سازمان ملل متحد عليه يمن، ايالات متحده امريكا و متحدانش بايد سلاح‌هاي ضبط شده را امحا يا انبار كنند. به نوشته وال‌استريت ژورنال، وكلا و حقوقدانان كاخ سفيد دنبال گريزگاه حقوقي در قطعنامه شوراي امنيت مي‌گردند تا بتوانند به آن بهانه سلاح‌هاي ضبط شده را به اوكراين منتقل كنند. حاميان اين اقدام در كاخ سفيد مي‌گويند كه دولت امريكا مي‌تواند يك فرمان اجرايي صادر كند يا اينكه خواستار مصوبه‌اي در كنگره شود تا اين سلاح‌ها به جاي چارچوب سازمان ملل، تحت چارچوب غيرنظامي مصادره شوند و امكان ارسال آنها به اوكراين ايجاد شود. پيش از اين نيز از سوي امريكا قواعد مصادره اموال در مورد سلاح‌هاي ادعايي ايران استفاده شده است. سال ۲۰۲۰ وزارت دادگستري امريكا مجموعه‌اي از سلاح‌ها را كه ادعا مي‌كرد ايراني هستند، از جمله مجموعه‌اي از موشك‌هاي ضدتانك، موشك‌هاي زمين به هوا و قطعات موشك كروز مصادره كرد. نصرالدين امير، معاون وزير اطلاع‌رساني در دولت نجات ملي يمن اين اقدام امريكا را مضحك توصيف مي‌كند. وي مي‌گويد: «چنين اقدامي چه تاثيري مي‌تواند در جنگ داشته‌ باشد؟ امريكايي‌ها سلاح‌هاي به مراتب سنگين‌تري را به اوكراين مي‌فرستند.»

بسته تحريم‌هاي جديد اتحاديه اروپا عليه ايران
اورسلا فون در لاين، رييس كميسيون اروپا با تكرار ادعاي استفاده روسيه از پهپادهاي ايران در جنگ اوكراين، از پيشنهاد براي اعمال محدوديت‌هاي جديد اتحاديه اروپا عليه ايران خبر داد. به گزارش فارس، اين مقام ارشد اروپايي در توييتي مدعي شد: «ما در حال تضعيف توانايي روسيه براي حفظ ماشين جنگي خود هستيم. بسته تحريمي دهم (عليه روسيه) شامل ممنوعيت‌هاي تجاري و كنترل صادرات فناوري به ارزش ۱۱ ميليارد يورو مي‌شود.» وي در ادامه مدعي شد: «روسيه از صدها پهپاد ساخت ايران استفاده مي‌كند. پيشنهاد مي‌كنيم كنترل‌هاي صادرات خود را به نهادهاي ايراني گسترش دهيم.» فون در لاين در توييتي ديگر درباره سخنانش در پارلمان اروپا افزود: «برخي پيش‌بيني مي‌كردند اوكراين طي چند روز سقوط خواهد كرد. اما شجاعت افسانه‌اي اوكرايني‌ها جهان را مبهوت كرد. يك سال بعد، فانتزي‌هاي امپراتوري پوتين، در بيداري به واقعيت مايوس‌كننده تبديل شد، در حالي كه روياهاي اوكراين از هميشه قوي‌تر است. اوكراين پيروز خواهد شد.» به گزارش رويترز، رييس نهاد اجرايي اتحاديه اروپا گفت كه بروكسل براي اولين‌بار تحريم‌هايي را عليه نهادهاي ايراني كه ادعا مي‌شود با جنگ اوكراين مرتبط هستند، پيشنهاد خواهد كرد. طبق اين گزارش، او به قانونگذاران اروپايي گفت كه اقدامات پيشنهادي افرادي را كه با سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران مرتبط هستند، هدف قرار خواهد داد. به گفته وي، اين تحريم‌ها شامل ممنوعيت‌هاي تجاري و كنترل صادرات فناوري از جمله مرتبط با پهپادها، موشك‌ها و بالگردها مي‌شود.
كاترين كولونا، وزير خارجه فرانسه از آماده شدن پنجمين بسته تحريمي اتحاديه اروپا عليه ايران خبر داد. به گزارش ايلنا، وي گفت كه احتمال مي‌رود اين بسته تحريمي جديد در نشست وزراي خارجه اتحاديه اروپا در بروكسل به تصويب برسد. كولونا افزود كه در چهار بسته پيشين تحريمي عليه جمهوري اسلامي، ۷۸ فرد و ۲۳ نهاد ايراني از جمله چند مقام سپاه پاسداران تحريم شدند.


سنت‌كام (فرماندهي ارتش امريكا در منطقه مركزي) مدعي شد يك فروند پهپاد ساخت ايران را هنگام انجام ماموريت شناسايي و بر فراز يكي از پايگاه‌هاي امريكا در شمال شرق سوريه ساقط كرده است. به گزارش فارس، سنت‌كام در بيانيه‌اي تصريح كرد: «روز ۱۴ فوريه، حدود ساعت 30: 2 بعدازظهر به وقت محلي، نيروهاي امريكا در سوريه با يك پهپاد ساخت ايراني كه در تلاش براي انجام ماموريت شناسايي از سايت پشتيباني ماموريت كونوكو در شمال شرق سوريه بود، درگير شده و آن را ساقط كردند.» منابع رسمي سوريه حدود سه هفته پيش گزارش داده بودند كه امريكا در راستاي اشغال خاك سوريه و سرقت منابع اين كشور با همكاري شبه‌نظاميان كرد موسوم به «نيروهاي دموكراتيك سوريه» (اس‌دي‌اف) سلاح و مهمات به پايگاه‌هاي خود در شمال شرق سوريه وارد كرده است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا