شاخص بورس در یک قدمی فتح قله تاریخی؟
«جهانصنعت» نوشت: شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم یک میلیون و ۸۲۱ هزار واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل ۱۶۵ هزار و ۱۷۶ واحد بالاتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس مثبت ۱۰ درصد شد که بالاترین نرخ در ۹ هفته اخیر است. حالا اما باید دید این روند در هفته جاری هم ادامه پیدا خواهد کرد؟
بالا رفتن قیمت دلار را اگر تنها عامل رشد بازار ندانیم اما میتوان یکی از سیگنالهای مهم بازار در هفتههای گذشته برای رشد شاخص به حساب آورد. هرچند این پازل زمانی تکمیل شد که بانک مرکزی از سیاست سرکوب نرخ ارز نیمایی عدول کرد. همچنین نقش بازار جدید ارزی را نیز نمیتوان در این بین نادیده گرفت. اما حالا سوال اینجاست که با توجه به کاهش نسبی قیمت دلار در بازار طی روزهای گذشته امکان اصلاح دوباره بازار وجود دارد و یا همانطور که برخی کارشناسان پیشبینی میکنند سقف تاریخی شاخص شکسته خواهد شد؟
پیش از این و در ماههای گذشته برخی کارشناسان معتقد بودند که شاخص بورس از قله تاریخی خود پیش از پایان سال عبور خواهد کرد. از جمله فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه که بارها در گفتوگوهای خود با «جهانصنعت» از رسیدن شاخص به قله تاریخی به عنوان پیشبینی خود خبر داده بود. حالا اما با همه بدرفتارهایی که با بازار سرمایه به واسطه تصمیمهای خلقالساعه به خصوص برای ورود خودرو به بورس گرفته شد اما هفته گذشته، اتفاقهای خوبی برای بازار رقم خورد؛ اتفاقهایی که سهامداران را برای ادامه کار امیدوارتر کرده است.
این موضوع خود را در روند خروج پول حقیقی از بازار نشان داد. در هفته اخیر شاهد توقف روند ورود پول حقیقی از بازار بودیم. در حالی که در روز شنبه هزار و ۴۷۸ میلیارد تومان سرمایه حقیقی به بازار وارد شد در ۴ روز معاملاتی بعدی خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی بود.
روز یکشنبه ۲۸۳ میلیارد تومان و روز دوشنبه ۵۴۷ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.
روز سهشنبه نیز ۱۳۳ میلیارد تومان خارج شد و در روز چهارشنبه و همسو با تعدیل شاخصها، ۸۶۰ میلیارد تومان سرمایه حقیقی خارج شد.
در مجموع کل هفته ۳۴۵ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و میانگین روزانه خروج پول حقیقی ۶۹ میلیارد تومان بود.
رشد با دلار و بیدلار
نرخ دلار که در بازار آزاد تا ۶۰ هزار تومان هم پیش رفته بود با کاهشهای نسبی به محدوده ۵۵ هزار تومانی رسید که خیلی از اهالی این بازار این موضوع را به سفر رییس آژانس انرژی اتمی نسبت میدهند.
خبرگزاری فرانسه اعلام کرده است که هدف از دیدار روز شنبه گروسی با رییسی «آغاز مجدد گفتوگوها» با ایران در خصوص فعالیتهای هستهای این کشور است. این منبع اضافه کرده است که گروسی قصد دارد «روابط (با تهران) را در عالیترین سطوح از نو آغاز کند.»
از آنجا که رشد قیمت دلار طی چند ماه اخیر همواره عامل اصلی رشد قیمتها و بازارهای مختلف بوده است، کارشناسان اعتقاد دارند که با کاهش آن نیز میتوان انتظار ایجاد یک روند نزولی در بازارها و همچنین بورس تهران را داشت. البته برخی کارشناسان و فعالان بازار نیز به این نگاه انتقاداتی را وارد و اشاره میکنند که در رالی صعودی چند ماه گذشته دلار و بازارهای موازی، بورس تهران نتوانست هماندازه آنها رشد کند و این موضوع باعث میشود که بازار سهام با ریزش اندک دلار با چالش جدی مواجه نشود.
به نظر میرسید که بازار بورس تهران با افت و خیزهای آخرین روز کاری خود در هفته گذشته به پیشواز رییس کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی رفته باشد. از سوی دیگر باید گفت که کاهش قیمت دلار لزوما نمیتواند سیگنال منفی برای بازار باشد.
برخی کارشناسان معتقدند بازار بدون افزایش قیمت دلار هم پتانسیل رشد را دارد. نیما غلامرضایی فعال بازار سرمایه در این خصوص به «جهانصنعت» میگوید: ارز دلاری برخی از سهام شرکتها بسیار پایینتر از نرخهای فعلی است پس به لحاظ بنیادی نمیتوان پایین آمدن قیمت دلار را عامل اصلی عدم تقاضا بدانیم هرچند به لحاظ روانی اثرات کوتاهمدتی خواهد داشت.
وی میافزاید: از سوی دیگر اگر به لحاظ سیاسی اتفاقهای مثبتی رخ دهد از جمله حصول توافق، این مساله در سودآوری شرکتها بسیار موثر خواهد بود. بنابراین این یک خبر مسرتبخش خواهد بود حتی اگر قیمت دلار کاهش یابد.
غلامرضایی تاکید میکند: از منظر تکنیکالی هم میتوان افت روز چهارشنبه را اصلاح کوتاه در بازار و پولبک به خط شکستهشده سقف کانال صعودی شاخص کل در تایم بلندمدت دانست. هر چند باید گفت که در هفته جاری احتمالا بازار با نوسانهایی روبهرو خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند بازار در هفته جاری میگوید: به نظر میرسد با توجه به عدم ایجاد تقاضا برای برگشت بازار در انتهای معاملات روز چهارشنبه، روندی منفی اما نهچندان قدرتمند را طی خواهد کرد و به مرور تقاضای جدیدی برای خرید سهام در محدودههای پایین قیمتی ایجاد شود.
وی یادآور میشود: اکنون که چالش دلار نیمای ۲۸۵۰۰ تومانی برطرف شده، میتوان امیدوار بود که بازار به زودی سقف تاریخی را بشکند هرچند که این امر در سال بعد رخ دهد باز هم شدنی است.
شاخص به زودی قله تاریخی خود را فتح میکند
همچنین مجتبی دانشی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با فارس درباره روند آتی بورس گفت: روند بازار سرمایه در این مدت تحت تاثیر دلار بازار آزاد قرار گرفته و بعد از مدتها توانست سقف تاریخی ۷/۱ میلیون واحد را پس بگیرد و حتی به یک کانال بالاتر نیز نفوذ کند.
وی ادامه داد: این اتفاق خبر خوبی برای بورس بود، اما به دلیل تورمپسند بودن آن و رفتار نامشخص دلار شاید به دل کلیت بازار نشیند. معمولاً هم این جنس حرکتها مقطعی تلقی میشود.
این کاشناس بازار سرمایه با اشاره به عوامل بنیادی موثر بر شرکتهای بورس تاکید کرد: روند درست بورس، ناشی از رشد اقتصادی و سوددهی شرکتها از جهت رشد فروش است و این مطلوبترین عملکرد یک بازار سرمایه پویاست.
دانشی تصریح کرد: برای پیشبینی روند بازار سرمایه کشور باید گفت با توجه به میزان حجم رشد نقدینگی که شاهد آن هستیم، سال آینده یا انتهای سال جاری با حفظ روند صعودی ایجادشده، ادامه مییابد و احتمال پس گرفته شدن سقف تاریخی در سال آینده وجود دارد.
وی افزود: البته که اگر بسیاری از فعالان پرتفوی خود را بررسی کنند، مخصوصا ورودیهای سال ۹۹ همچنان در عقب ماندگی معناداری میان پرتفوی خود و شاخص قله فتحشده قرار دارند که این حفره تنها با رشد بیشتر شاخص از سقف تاریخی پر خواهد شد.
انتهای پیام