خرید تور نوروزی

وزارت ارشاد و دوپاره‌سازی اتحادیه ناشران‌ و‌ کتابفروشان

ابوالقاسم شهلایی مقدم، مدیر مسئول انتشارات نقش‌و‌نگار در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:

بحث تجزیه‌ی اتحادیه ناشران و کتابفروشان به دو اتحادیه، سابقه‌ای بیش از یک دهه دارد. مخالفان و موافقانی دارد، که عمدتاً از منظر صنفی و کسب‌کار و سود و زیان‌های این جداسازی بدان نگریسته‌اند:

مخالفان جداسازی، که بنده یکی از آن‌ها هستم، به برخی از مزایای یکی‌بودن کنونی اشاره کرده‌اند: مانند قدرت چانه‌زنی بیشتر با دوایر دولتی برای استیفای حقوق قانونی و صنفی، متصل‌بودن حلقه‌های کل اقتصاد نشر به هم، از تولید و توزیع و مصرف و ضربه‌خوردن این اتصال در صورت جداسازی، و به برخی کمتر اشاره کرده‌اند: مانند فراگیری کنونی اکثر قوانین در حوزه‌ی کتاب و نشر برای هر دو رسته؛ از قوانین و مصوبات مالیاتی و شهرداری و تخفیف‌ها و معافیت‌های مندرج در قانون گرفته تا تقریباً وحدت رویه‌ و عدم تبعیض در اجرای آن‌ها در دوایر دولتی، که در صورت جداسازی، به مشکلات عدیده‌ای برخورد می‌کنند. البته هنوز در برخی قوانین، مانند بیمه، تفاوت‌هایی بین ناشران و کتابفروشان دیده می‌شود.

موافقان جداسازی نیز به یکی‌نبودن و بلکه تعارض منافع ناشران و کتابفروشان از جهات گوناگون استناد می‌کنند؛ مانند اینکه منفعت ناشران در ارائه‌ی تخفیف کمتر به کتابفروش است یا اینکه فروش مستقیم آنلاین و غیر آنلاین توسط ناشران به میزان فروش و منافع کتابفروشان لطمه می‌زند؛ یا برگزاری نمایشگاه‌های کتاب که به زیان‌ کتابفروشان دانسته می‌شود، همچنین در سوق‌دادن کنونی سمت‌ و سوی یارانه‌های دولتی بیشتر به ناشر و کمتر به کتابفروش. نیز برخی ناشران، که بیشتر فروش مستقیم دارند، شاید با بحث قیمت ثابت کتاب موافق نباشند و امثال آن. این‌ها بحث‌هایی فنی و در جای خود قابل تأمل است که برای تک‌تک‌شان، باید راه‌حل یافت. اما آنچه در اینجا می‌خواهم مطرح کنم نگاهی متفاوت و تقریباً سیاسی است و آن، دخالت وزارت ارشاد است، به ویژه در دولت کنونی، و طرفداری آن از این دوپاره‌سازی، که اخیراً به صورت علنی و رسمی هم اعلام شده است.

یکی از اهداف و اقدامات برخی دولت‌های گذشته، تجزیه‌کردن نهادهای صنفی، ایجاد نهادهای صنفی موازی و حمایت ویژه از برخی در برابر برخی دیگر بوده است، که به نظر می‌رسد بخشی از این پروژه، البته به شیوه‌ی کمی متفاوت، در دولت کنونی و با حمایت وزارت ارشاد در دست اجراست. شاید توجیه وزارت ارشاد در دوپاره‌‌کردن اتحادیه ناشران و کتابفروشان، حمایت بیشتر از هر دو رسته در بسترهایی جداگانه و با سازوکارهایی متفاوت و حل یک‌باره یا تدریجی همه یا برخی مشکلات پیش‌گفته باشد؛ اما به نظرم، حتی از منظر تئوریک، این همه‌ی ماجرا نیست.

دوپاره‌سازی و شاید چندپاره‌سازی‌های آینده (جداکردن رسته‌های دیگر از اتحادیه‌ی فعلی) در  صنف، زمینه‌ی سلطه‌ی دولت را بر هر بخش (از طریق اعطای مجوزهای جدید، پول و امکانات به وابستگان قدیم و جدیدش) فراهم‌تر می‌کند. این روش لزوماً همان روش مشهور «تفرقه بینداز و حکومت کن» نیست؛ گرچه می‌تواند با ایجاد تعارض یا دمیدن‌ در تنور آن، بخشی را که به هر دلیل مایل به تقویت آن است تقویت و بخش دیگر را تضعیف کند که روشی آزموده‌ و بسیار رایج در عملکرد دولت‌های گوناگون است. این روش، روش تجزیه‌کردن یک کل به اجزایی خُرد است که در نتیجه، تسلط به اجزا آسان‌تر از سلطه بر یک کل یکپارچه و منسجم است؛ کلی که در نهایت، با همه‌ی اختلاف‌ها، بهتر می‌تواند منافع کلی و صنفی خودش را صیانت کند تا هنگامی که به اجزا تفریق و تقسیم شود.

یکی از آسیب‌های مهم مترتب بر دخالت دولت و وزارت ارشاد در امور بخش فرهنگ، دولتی‌تر شدن هر چه بیشتر این فعالیت‌هاست که به‌نحو نسبتاً مطلوب و مقبولی در سال‌های پس از انقلاب، با هر روش و به هر درجه‌ای که توانسته، استقلال خود را از نفوذ دولت حفظ کرده است. دولت‌های مختلف، با انگیزه‌ها و به درجات مختلف، هر چقدر کوشیده‌اند، و البته تا حد زیادی هم موفق بوده‌اند، نتوانسته‌اند بخش فرهنگ و نهادهای صنفی آن را به نحو کامل در سیطره و قبضه‌ی علایق و سلایق خود درآورند و این بخش، استقلال نسبی خود را از حکومت‌ حفظ کرده است.

باید اذعان کرد که فعالان صنفی فرهنگی، با وجود همه‌ی اختلاف‌ آرا و منافع، در توفیق حفظ این استقلال مؤثر و سهیمند و باید قدر و ارج همه‌ را دانست و همت‌شان را پاس داشت. البته در این راه، کم متحمل مشقات نشده‌اند؛ چه آن‌ها که دیگر در بین ما نیستند و چه ایشان که فعالند.

خلاصه و نتیجه اینکه، به نظر می‌رسد طرح کنونی حمایت ارشاد از دوپاره‌سازی اتحادیه‌ ناشران و کتابفروشان و شاید پاره‌پاره‌سازی‌های آینده در بخش کتاب و نشر، بیشتر طرحی سیاسی است تا صنفی و به نظر می‌رسد دخالت ارشاد در این امر، استقلال هر دو رسته را خدشه‌دار می‌سازد.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا