خرید تور نوروزی

بهروز گرانپایه: انجام نظرسنجی‌های علمی به نفع نظام است

بهروز گرانپایه، نویسنده و روزنامه‌نگار با بیان اینکه «انجام نظرسنجی‌های علمی و معتبر صد در صد به نفع نظام حکمرانی است»، گفت: اگر منطق حاکم باشد طبیعی است که برای کاهش‌ تنش‌ها و اعتراضات و نارضایتی‌های عمومی دولت‌‌ها باید بدانند که خواسته‌های عمومی چیست. نظرسنجی‌های علمی کمک می‌کند که دولت‌ها بدانند چه میزان از آن خواسته‌ها معقول و منطقی و متعادلی است و از حقوق شهروندان است تا در جهت آنها سیاستگذاری و برنامه‌ریزی کنند.

آقای گرانپایه در گفت‌وگو با انصاف نیوز در توضیح چرایی اهمیت فعالیت موسسات نظرسنجی گفت: فعالیت نظرسنجی برای تنظیم روابط مردم و دولت‌ها امری ضروری و با اهمیت است؛ به خصوص هر چه جوامع به دموکراسی وفاداری و پایبندی بیشتری نشان دهند اهمیت مقوله‌ی نظرسنجی نیز بیشتر می‌شود. زیرا نظرسنجی غیر از ابعاد عمومی و یا استفاده از آن برای سنجش حساسیت‌ها و دغدغه‌ها و نیازهای مردم، در حوزه‌ی اقتصادی هم کارکردهای خاص خودش را داشته و اساس آن بر نوعی مشتری‌مداری استوار است.

او در توضیح بیشتر مفهوم «مشتری‌مداری» در موضوع فعالیت موسسات نظرسنجی گفت: مشتری‌مداری به این معنا که یک روحیه‌ی مردم‌گرایی و مردم‌بنیاد را نشان می‌دهد. در عرصه‌ی سیاسی هم برای اینکه دولت‌ها ببینند که میزان رضایت مردم از اقدامات و فعالیت‌هایی که انجام می‌دهند تا چه حد بوده و نیازهای آنها چیست به کار می‌رود تا سیاست‌ها و برنامه‌ها را بر اساس همان خواسته‌ها و مطالبات اجتماعی و مردمی تنظیم کنند. از این جهت فعالیت موسسات نظرسنجی یک نقش کلیدی و اساسی و راهبردی دارد.

این روزنامه‌نگار در ادامه افزود: به همین دلیل است که در جوامع دموکراتیک می‌بینیم که به ایجاد و تاسیس نهادها و موسسات نظرسنجی خیلی اهمیت می‌دهند و به آن توجه می‌‌کنند ولی در جوامعی مثل جامعه‌ی ما همچون سایر مقوله‌ها، نظرسنجی – حداقل در عرصه‌ی سیاسی – نیز یک بعد سیاسی – امنیتی پیدا کرده است و به دلیل نگرانی‌هایی که دولت از میزان نارضایتی‌های اجتماعی دارد و نمی‌خواهد سیاست‌ها را مطابق خواسته‌های عمومی و مردمی تنظیم کنند از سنجش دقیق خواسته‌های مردم هم ابا و پرهیز دارند.

گرانپایه درباره‌ی عملکرد موسسات نظرسنجی داخل و خارج کشور گفت: من شخصا با توجه به تجربه‌ای که در مورد نظرسنجی‌ها دارم می‌گویم که در حال حاضر با توجه به ملاحظات مختلف یا نظرسنجی‌های صحیح انجام نمی‌شود یا نظرسنجی‌ها روی مسائل اصلی نیست. بنابراین نتایج نظرسنجی‌ها چندان محل اعتنا و توجه نیستند؛ چه آنهایی که به نوعی وابستگی به دولت و سایر نهادها دارند که ملاحظات خودشان را دارند و چه آنهایی که جنبه‌ی خصوصی دارند و یا در بین اپوزیسیون صورت می‌گیرند و رویکردهای خاصی را در نظرسنجی‌های خودشان اعمال می‌کنند. این نکته مستقل از آن است که ممکن است حتی در روش‌ها هم رعایت تمام نکات علمی و فنی را انجام ندهند.

این نویسنده و روزنامه‌نگار در پاسخ به این سوال که «چرا دولت‌ها تمایلی به فعالیت مستقل و علمی مراکز نظرسنجی ندارند؟»، گفت: علت این موضوع به این بازمی‌گردد که بسیاری از خواسته‌های مردم با خواسته‌های دولت انطباق و هماهنگی ندارد و آنها نمی‌خواهند از دل این نظرسنجی‌ها مشخص شود که اکثریت جامعه یا بخش‌های عمده‌‌ای از جامعه از عملکرد دولت و سایر نهادها رضایت ندارند یا با توجه به میزان محبوبیت چهره‌های سیاسی از عملکرد آنها رضایت ندارند و این چهره‌ها محبوب و مقبول اکثریت نیستند. اینها ملاحظاتی است که اجازه نمی‌دهند نظرسنجی درباره‌ی همه‌ی مقوله‌های مجاز و در محدوده‌ای که عموما انجام می‌شود هم صورت بگیرد. یک نوع نگرانی و هراس از آشکار شدن خواسته‌ها و مطالبات مردمی مانع از آن می‌شود که اجازه دهند یک نهاد نظرسنجی معتبر که نتایج و یافته‌هایش مورد استناد قرار باشد شکل بگیرد و همیشه با این مسئله مخالفت شده است.

گرانپایه با بیان اینکه «اگر منطق حاکم باشد طبیعی است که برای کاهش‌ تنش‌ها و اعتراضات و نارضایتی‌های عمومی دولت‌‌ها باید بدانند که خواسته‌های عمومی چیست»، گفت: نظرسنجی‌های علمی کمک می‌کند که دولت‌ها بدانند چه میزان از آن خواسته‌ها معقول و منطقی و متعادل است و از حقوق شهروندان است تا در جهت آنها سیاستگذاری و برنامه‌ریزی کنند. برای مثال در همین مسئله‌ی حجاب، چرا اجازه نمی‌دهند یک نظرسنجی از جانب یک موسسه‌ی معتبر که یافته‌هایش قابل اتکا باشد انجام شود یا اگر چنین نظرسنجی انجام شده است چرا یافته‌هایش آزادانه در اختیار جامعه قرار نمی‌گیرد؟!

این روزنامه‌نگار در ادامه افزود: برای این چنین نظرسنجی انجام نمی‌شود و یا نتایج آن اعلام نشده است که خواسته‌هایی در اکثریت جامعه وجود دارد که ممکن است افرادی در جاهایی با آن نتایج مخالف باشند. به این خاطر است که بهترین راه را در این می‌دانند که صورت مسئله را پاک کنند و نظر مردم افکار عمومی را نداشته باشند که بشود به آن استناد کرد. این نوع نظرسنجی‌ها باعث نگرانی نهادهایی می‌شود که نمی‌خواهند بر اساس خواسته‌های عمومی و مطالبات اجتماعی سیاست‌هایشان را تنظیم کنند و تصمیم بگیرند و یا به منافع‌شان آسیب می‌زند و با این مخالفت‌ها به دنبال تامین آن منافع‌ هستند.

گرانپایه با بیان اینکه «انجام نظرسنجی‌های علمی و معتبر صد درصد به نفع نظام حکمرانی است»، گفت: دولت باید به دنبال این باشد که در یک فضای توام با آرامش و فاقد تنش با جامعه، برنامه‌های اساسی راهبردی برای توسعه‌ی همه‌جانبه‌ی کشور را تدوین و اجرا کند؛ اما برخی چون به دنبال چنین چیزی نیستند و در حال گذران امور هستند و صرفا می‌خواهند مسائلی که هر روزه به وجود می‌آید را حل کنند فرصت اینکه به سمت برنامه‌ریزی‌های اساسی بروند پیدا نمی‌کنند. در حالی که اگر منطقی فکر کنند و مسائل جامعه را بر اساس خواسته‌های عمومی و شکل علمی به معنای دقیق آن شناسایی و چاره‌اندیشی کنند، تنش‌ها را کاهش خواهند داد و یک فضای امن و قابل اعتمادی در جامعه شکل خواهد گرفت و آنها هم می‌توانند در آرامش بیشتر یک حکومت پایدار ایجاد کنند که کم تنش باشد و مسئولیت‌هایی را که در دوره‌های کوتاهی بر عهده دارند به خوبی به انجام برسانند؛ ولی متاسفانه در این مسیر نیستند و عموما درگیر تنش‌ها و نارضایتی‌ها و مسائلی از این قبیل هستند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا