آیت الله نکونام: مسیر استقلال و آزادی به عقب برنمی گردد
آیت الله نکونام گفت: جوان امروز دیگر زیر بار حرف غیر منطقی نمیرود. البته شاید عده ای بگویند، تقید به مذهب هم در برخی موارد کم رنگ شده اما آن هم به نظرم از هوش جامعه است؛مثلا جوان میپرسد، “چرا من باید نماز بخوانم؟”، باید منطقی پاسخ او را داد. به برکت انقلاب و خون شهدا، مردم ما تساعدی در حال رشد هستند.
اعضای تحریریه پایگاه خبری – تحلیلی انصاف نیوز به مناسبت دههی فجر با حضور در دفتر آیت الله نکونام، با این مدرس برجستهی سطوح خارج حوزهی علمیهی قم دیدار کردند. وی که سابقه درخشانی از مبارزات قبل از انقلاب را در کارنامه خود دارد با اشاره به نگاه به زن تا پیش از انقلاب گفت: پدر دختر که او را بیش از همه دوست داشت، به او میگفت با لباس سفید که به خانه بخت رفتی با لباس سفید هم بیرون میآیی؛ یعنی با کفن تو را ببینم. با این شرایط هر بلایی که به سر دختر میآمد ، هیچ حرفی نمیزد؛ اما الان این حرفها مطرح نیست. آمار دختران پذیرفته شده در دانشگاه بیشتر از پسران است. امروز وقتی که منشور حقوق شهروندی تنظیم میشود، جامعه زنان ما آن را نقد میکنند و بیشتر از مردها از حقوق خود دفاع میکنند. این دختر دیگر نمینشیند بار منت مرد را تحمل کند، میگوید اگر رفیق هستی و میخواهی زندگی کنی، هستم؛ و الا مهرم حلال؛ چون میتواند با کار زندگی خود را اداره کند و این نشان دهندهی رشد جامعه است.
آیت الله نکونام با بیان اینکه «جنب و جوش مردم ما در دنیا بی نظیر است»، گفت: سابقها میگفتند «ایران و توران»؛ الان دوباره یک چنین وضعیتی ایجاد شده و «ایران و جهان» مطرح است. کشور، تمتراق عالی پیدا کرده است؛ البته عوارض و کاستیهایی هم وجود دارد؛ ولی روند کلی را که میبینیم با یک جامعهی سرشار از رشد مواجه میشویم. قبل از انقلاب اگر یک عالم شیعه به خارج کشور میرفت، میگفتند که این عرب است، یعنی ما را جزو عربها میشناختند؛ اما زمانی فرا رسیده که همه باید بفهمند ایران یک جهان است. آینده اینگونه نمی ماند. آینده ایران جزو مدرن ترین کشورهای جهان میشود، چه ما باشیم و چه نباشیم؛ مردم را دیگر نمیتوان به عقب برگرداند. مسیر استقلال و آزادی به عقب برنمی گردد.
جوان امروز حرف غیرمنطقی را از پدرش هم نمیپذیرد
فقیه جامعه شناس حوزه علمیه قم ادامه داد: سابقها یک عده جوانهای ما را با عنوانهای سوسول، بچه پارکی و سرکوچهای خطاب میکردند اما الان جوانهای ما از میرزا رضای کرمانی مبارزترند و دنیا جوانهای مبارز و آزاده ای مثل جوانان ایران را کمتر به خود می بیند. این جوان هر رنجی و دردی را تحمل میکند اما زیر بار حرف غیر منطقی و زور نمیرود. گاهی شور آنان را که میبینم در حیرت میمانم و این به برکت اسلام، امام، انقلاب و خون شهداست. الان جوان ما گوش میدهد که ببیند حرف حسابی میزنید یا نه؟ حرف منطقی را میپذیرد و اگر حرف غیر منطقی باشد از پدر، مادر و معلمش هم نمیپذیرد. لذا حرف ما این است که در ظرف انقلاب میوههای 600 سال این کشور به ثمر نشته است. اینقدر این کشور عظمت پیدا کرده که شب و روز دنیا از آن سخن میگوید؛ انقلاب شکوفهی تاریخ است.
آیت الله نکونام با اشاره به سالگرد پیروزی انقلاب گفت: امام اگر هیچ کاری نکرده باشد، شاخ 4000 سال سلطنت را شکست و این خیلی مهم است. وقتی که میخواهیم با هم غذا درست کنیم یکی آب میآورد و یکی قابلمه و یکی اجاق. ممکن است 50 سال دیگر این غذا آماده شود اما روند یک روند علمی و تاریخی است. این یک روند تدریجی دارد. تفاوت میکند که غذا در آرام پز بپزد یا زودپز. جامعهی ما در آرام پز است، مسیر را طی میکند.شما مسیر را که درست بروی به مقصد میرسی، حالا میتوانی با جت بروی یا میتوانی با دوچرخه. عرض ما این است که این روند یک روند عالی است و لذا اگر ما برای این راه یک میلیون شهید هم داده باشیم میارزد. انقلاب زمینهی مثبتی بود که این کشور را از باتلاق شاهان بیرون آورد.
وظیفهی عالم، روضه خوانی و مداحی نیست
وی در بخشی دیگر از این دیدار در پاسخ به پرسشی دربارهی رواج مداحی و گفت: استکبار حوزههای ما را ضعیف کرده بود. نماز خواندن و مداحی کردن که عالم نمیخواهد اما الان وقتی که میگویید «علما»، مردم امام جماعت یا روضه خوان به ذهنشان میآید. روضه خواندن که نیازی به یک عمر درس خواندن ندارد. الان در 12 جلسه به صورت تضمینی به شما مداحی یاد میدهند.امام جماعت هم که لزوما نباید یک عالم باشد. شما همین قدر که آدم خوبی باشید و قرائتتان صحیح باشد، میتوانید جلو بایستید و دیگران به شما اقتدا کنند. در هر مدرسهای معلم خوب پیدا میشود. در هر ادارهای کارمند خوب پیدا میشود، دیگر نیاز نیست که شما یک روحانی را که باید کارش تحقیق و مطالعه باشد به اداره بکشید. خوب بودن هم یعنی اینکه این شخص از دیوار مردم بالا نرود، مشروب نخورد و همین مسایل.
وی تاکید کرد: شان علماء تضعیف شده است؛ شما وقتی که میگویید «عالم»، باید یاد یک انسانی مثل گالیله و انیشتین بیافتید، نه یک روضه خوان.من همیشه گفتهام که علماء طبیبان بخش آی.سی.یو و سی.سی.یوی جامعهاند.
دین شکوفه ی انصاف است
آیت الله نکونام همچنین دربارهی نام پایگاه اطلاع رسانی انصاف نیوز گفت: در روایات است که “لا دین لمن لا انصاف له”، یعنی کسی که انصاف ندارد قهرا نمیتواند دین هم داشته باشد.یعنی با هرکه بحث میکنی نگاهت یکسویه نباشد، بلکه دو جهت را نگاه کن. امیر المومنین علیه السلام در نهج البلاغه میفرمایند “اجعل نفسک میزانا بینک و بین غیرک” یعنی خودت را ترازو و میزان قرار بده.خیلی سخت است که کسی بگوید من میخواهم منصف باشم. یعنی میخواهم بگویم همهی آدمها یک دل دارند، این مورچه هم یک دل دارد، همسایه من هم یک دل دارد و مخالف من هم یک دل دارد و همه مثل من انسانند.
وی افزود: انصاف یکی از سنگین ترین واژه هاست. واژهها یک مراتبی را دارند. انصاف چیزی بالاتر از دین است. یعنی شما با انصاف میتوانید دین داشته باشید و در واقع دین یک شکوفهای از انصاف است، چون دین یک مسلک و روش است و ممکن است روش و مسلک افراد با هم متفاوت باشد. اما انصاف کافر و مسلمان ندارد؛ درواقع فونداسیون دین انصاف است.
آیت الله نکونام در پایان گفت: انصاف دو چیز میخواهد. اول آگاهی، و دوم شهامت و شجاعت. اگر شما دانستی و نتوانستی بگویی ، این دانستن چه اثری دارد؟ کسی که میخواهد منصف باشد قهرا نمیتواند وامدار کسی باشد. مخصوصا در کار خبرنگاری که اگر یک تخم مرغ به کسی وام بدهند از او یک شتر می خواهند پس بگیرند. لذا قهرا منصف بودن در این عرصه مخاطرات ویژهی خود را دارد.
انتهای پیام