«حقوقهای میلیونی که برای مداحان نیست، هدیههای میلیونی است»
سیدمهدی میرداماد، مداح: «حقوقهای میلیونی که برای مداحان نیست، منظور شما هدیه یا صلههای میلیونی است. من اساتیدم را خوب میشناسم و مدتی با آنها زندگی کردهام، نخست از آنها رفع تهمت میکنم چون خوب میشناسمشان و از روند کارشان آگاه هستم. هیچ یک از آنان شغلشان و منبع درآمدشان مداحی نیست. دوم اینکه اگر سیره اهلبیت(ع) را پذیرفتهایم باید همه سیرهشان را بپذیریم و این را هم قبول کنیم که اهلبیت(ع) نسبت به روضهخوانها و مرثیهخوانها نگاه ویژهای داشتهاند. امام صادق(ع) به یکی از روضهخوانهای نامدار زمان خود به خاطر خواندن روضهای 400 هزار دینار هدیه داد. بعضی مواقع مبالغی به عنوان هدیه یا صله برای ارج نهادن کسی که مرثیهخوانی کرده است به مداحان داده میشود. حرف من مبلغ هدیه نیست بلکه ارزش نهادن به کسی است که یاد اهلبیت(ع) را احیا میکند و برای آنان وقت میگذارد. من که هدایا را اغلب رد میکنم، من مرجع نیستم و حکم هم نمیدهم ولی به نظرم کار جالبی نیست که کسی بخواهد با این خاندان درآمد کسب کند، نباید با این دید وارد عرصه مداحی شد… »
این بخشی از اظهارات سیدمهدی میرداماد در گفتگو با خبرگزاری فارس است. متن کامل این مصاحبه با مقدمه ی این خبرگزاری در پی می آید:
یکی از مداحان مطرح کشور گفت: به نظرم کار جالبی نیست که کسی بخواهد با خاندان آلالله درآمد کسب کند؛ شرکت بیمه دارم و راه درآمدم مداحی نیست.
یکی از مداحان برتر کشوری است، مرثیهخوانیهایش پرطرفدار است و سعی میکند وقایع تاریخی را مستند بیان کند، صدای خوبی دارد، از سلاله پیغمبر اسلام(ص) است و این مسئله با تأثیر بالای صدایش در جان مخاطبان نمیتواند بیارتباط باشد، صدا و تصویرش را بارها از پشت قاب تلویزیون تماشا کرده و با روضهخوانیهایش گریستهاید.
مدتی در مجالس بیت رهبری مداحی میکرد؛ برای برپایی محافل اهلبیت(ع) در نقاط مختلف کشور حضور مییابد ولی در حال حاضر اغلب برنامههای وی در قم متمرکز است.
به تازگی فرزندش در برخی مجالس پدر را همراهی کرده و با وی مداحی میکند.
آنچه در ادامه میخوانید گفتو گوی فارس با سید مهدی میرداماد، روضهخوان و مداح اهلبیت(ع) است:
فارس: متولد چه سالی هستید؟
میرداماد: متولد سال 1357
فارس: به جز شما چند فرزند دیگر در خانواده است؟
میرداماد: چهار برادر و سه خواهر دارم که با من میشویم هشت فرزند.
فارس: چند فرزند دارید؟
میرداماد: سه فرزند دارم. دو دختر و یک پسر. ریحانه سادات، زینب سادات و سید علیرضا.
فارس:اصالتاً اهل کجایید؟
میرداماد: اصالتاً خوزستانی هستم.
فارس: چند سال است در قم ساکن شدهاید؟
میرداماد: حدوداً سی و پنج سال است که در قم ساکن هستم.
فارس: در چه رشتهای تحصیل کردهاید؟
میرداماد: بعد از دیپلم وارد حوزه علمیه شدم و بعد از گذراندن سطح یک در حوزه علمیه حوزه وارد فضای کار شدم.
فارس: به جز مداحی شغل دیگری هم دارید؟
میرداماد: بله، شرکت بیمه دارم و مشغول کار بیمه هستم.
فارس: برای موفقیت در مداحی وارد حوزه علمیه شدید؟
میرداماد: بله، یکی از اهدافم برای ورود به حوزه این بود که با فضای مداحی بیشتر آشنا شوم ولی علاقه به طلبگی هم داشتم.
فارس: از چند سالگی مداحی را آغاز کردید؟
میرداماد: از دوران ابتدایی یعنی حدوداً از هشت سالگی مداحی میکردم. آن زمان مادرم جلسات آموزش قرآن و تفسیر برای بانوان در منزل برگزار میکرد و من در آن مجالس مداحی میکردم ولی حدوداً از سن 16 سالگی به صورت رسمی به مداحی پرداختم.
فارس: به نظر خودتان چه چیزی موجب شهرتتان در بین سایر مداحان شد؟
میرداماد: حقیقتاً هنوز خودم هم نمیدام چه چیزی عامل این مسئله شد، واقعاً به تنها چیزی که فکر نمیکردم بحث شهرت بود، آن موقع من در فضایی مداحی میکردم که اصلاً فکر نمیکردم کسی مداحی من را ببیند. چیزی که به نظرم موجب شهرتم شد این بود که کار متفاوت انجام دادم، من و حاج مهدی سلحشور در مسیر مداحی هر دو برخلاف رود شنا میکردیم. زمانی که شیوه خواندن بعضیها هنوز سنتی بود من و حاج مهدی سلحشور با هم در حسینیه ثارالله دونفره میخواندیم و از آن موقع به بعد خواندنهای دو نفره شکل گرفت و رواج یافت. آن زمان کمتر کسانی پیدا میشدند که بتوانند هماهنگ به صورت دو نفره با هم بخوانند.
سال 1382 که در برنامههای بیت رهبری میخواندم حدوداً 22 سال داشتم و جوانترین مداح بیت بودم، گمان میکنم این قضیه هم مؤثر بوده است.
فارس: برخوردتان با مردم چگونه است؟
میرداماد: سعی میکنم خیلی صبورانه با مردم رفتار کنم به ویژه با نوجوانان و جوانان چون نوجوانان و جوانان هستند که آینده کشور ما را میسازند. مشکل این است که مردم زمانی با ما کار دارند که خیلی فشار کاری بر روی ما زیاد است یعنی بعد از مراسم؛ آن موقع باید حرفهایشان را بشنویم، با آنها احوالپرسی کنیم، پای درد و دلهایشان بنشینیم و التماس دعاهایشان را گوش کنیم؛ همیشه سعی کردهام همواره بین مردم باشم و خودم را از آنان جدا نبینم ولی بعضی مواقع واقعاً نمیشود، همانطور که ما تلاش میکنیم مردم را درک کنیم، مردم هم باید برای درک متقابل بکوشند و شرایط ما را در زمانهای مختلف در نظر بگیرند.
فارس: کدام سبک مداحی را بیشتر دوست دارید؟
میرداماد: من روضهخوان هستم، سبکهای مختلف مداحی را میخوانم ولی هیچ چیز برایم روضه نمیشود و هیچ چیز مثل روضه من را منقلب نمیکند، تأثیرگذارترین قالب مداحی مرثیه است چون مرثیه ماندگار و سازنده است.
هر سال حدوداً 6 ماه برای تعیین مرثیههایی که قرار است در دهه محرم بخوانم وقت میگذارم.
فارس: با کدام یک از علما ارتباط بیشتری دارید؟
میرداماد: با همه علما ارتباط یکسان دارم.
فارس: بعضیها در مراسم سینهزنی برهنه میشوند، نظرتان در مورد اینگونه محافل چیست؟
میرداماد: توصیه بزرگان و علما این است که سینهزنان در مراسم سینهزنی برهنه نشوند تا از مراسم امام حسین(ع) بشود نهایت استفاده را برد. بعضی جلسات مذهبی با تصویربرداری درست و تبلیغات کافی میتوانند یک رسانه قوی باشند و تمام دنیا را احاطه کنند، وقتی عدهای در مراسم برهنه شوند راه انعکاس مراسم عزاداری بسته میشود، واجب را نباید فدای مستحب کرد. امروزه که جهان دارد علیه شیعه کار میکند، شیعیان باید غوغایی که در شب عاشورا به پا میکنند را به جهانیان نشان دهند، وقتی برهنه شوند محدودیت ایجاد شده و مانع انعکاس جهانی اینگونه مراسمها میشود. کسی که میخواهد وجودش را وقف عزاداری اهلبیت(ع) کند، عزاداری او با پیراهن مؤثرتر و قابل قبولتر است.
فارس: در طول سال چه مدت مشغول مداحی مجالس مذهبی هستید؟
میرداماد: اگر بپرسید چه مدت مشغول این کار نیستم راحتتر میتوانم پاسخ دهم، ماه محرم که تمام میشود میرویم سراغ ایام فاطمیه، فاطمیه که تمام میشود برنامههای ماه رمضان آغاز میشود، رمضان که به اتمام میرسد دوباره محرم از راه میرسد؛ در کنار اینها هر شب جمعه دعای کمیل، هر عصر جمعه زیارت آل یس و تمام ولادتها و تمام عزاداریهای اهلبیت(ع) نیز برنامه دارم.
فارس: روضه کدام یک از ائمه بیشتر به دلتان مینشیند؟
میرداماد: به نظرم این سؤال خوبی نیست چون نمیشود بین روضه اهلبیت(ع) تفاوت قائل شد و آنها را از هم تفکیک کرد.
فارس: بالاخره دل هر کسی با روضه یکی از ائمه(ع) انس بیشتری دارد.
میرداماد: درست است، دل هر کسی به یک جایی تعلق خاطر بیشتری دارد، من به ایام فاطمیه تعلق خاطر بیشتری دارم و با روضه مادرم حضرت زهرا(س) بیشتر مأنوس هستم، با شنیدن یا خواندن روضه فاطمیه احساس میکنم زودتر و بیشتر از بقیه منقلب میشوم.
فارس: اگر مداح نمیشدید چه کاره میشدید؟
میرداماد: اگر مداح نمیشدم مدیر هیأت میشدم، شاید هم میاندار هیأت میشدم، البته الان هم مدیر و میاندار هیأت هستم.
فارس: پسرتان، آقا سید علیرضا را در دهه محرم در هیأت مشاهده کردیم، او هم به مداحی علاقه دارد؟
میرداماد: بله، علیرضا هم مداحی کردن را دوست دارد.
فارس: دوست دارید علیرضا هم مداح شود؟
میرداماد: اگر واقعاً به این کار علاقه داشته باشد و استعدادش را هم داشته باشد کمکش میکنم که مداح شود؛ قطعاً هر پدری دوست دارد که فرزندش راهش را ادامه دهد ولی این بستگی به خودش دارد که به این کار علاقهمند باشد یا نه.
اینکه علیرضا پسر من است صرفاً نمیتواند ملاک اصلی برای مداح شدنش باشد و این قضیه راه را برایش هموار نمیکند بلکه سختتر هم میکند چون همه او را با پدرش مقایسه میکنند.
ضمناً چون علیرضا هنوز کودک است معلوم نیست علاقه او به مداحی واقعی است یا علاقهای بچگانه است، شاید بزرگتر که شود نظرش و علاقهاش تغییر کند.
فارس: تا چه زمانی مداحی را ادامه میدهید؟
میرداماد: به امید خدا تا آخرین نفس مداحی اهلبیت(ع) را ادامه میدهم اگر خداوند توفیق دهد.
فارس: به نظرتان موفق هستید؟
میرداماد: نه خیلی، دلم میخواست بیشتر کار کنم ولی متأسفانه جلسات خیلی وقتم را میگیرد. خودم زیاد راضی نیستم و معتقد هستم که خیلی بیشتر از اینها میشود کار و تلاش کرد.
فارس: سخنانی که درباره حقوقهای میلیونی برخی مداحان میگویند را شنیدهاید؟
میرداماد: حقوقهای میلیونی که برای مداحان نیست، منظور شما هدیه یا صلههای میلیونی است. من اساتیدم را خوب میشناسم و مدتی با آنها زندگی کردهام، نخست از آنها رفع تهمت میکنم چون خوب میشناسمشان و از روند کارشان آگاه هستم. هیچ یک از آنان شغلشان و منبع درآمدشان مداحی نیست. دوم اینکه اگر سیره اهلبیت(ع) را پذیرفتهایم باید همه سیرهشان را بپذیریم و این را هم قبول کنیم که اهلبیت(ع) نسبت به روضهخوانها و مرثیهخوانها نگاه ویژهای داشتهاند. امام صادق(ع) به یکی از روضهخوانهای نامدار زمان خود به خاطر خواندن روضهای 400 هزار دینار هدیه داد. بعضی مواقع مبالغی به عنوان هدیه یا صله برای ارج نهادن کسی که مرثیهخوانی کرده است به مداحان داده میشود. حرف من مبلغ هدیه نیست بلکه ارزش نهادن به کسی است که یاد اهلبیت(ع) را احیا میکند و برای آنان وقت میگذارد.
من که هدایا را اغلب رد میکنم، من مرجع نیستم و حکم هم نمیدهم ولی به نظرم کار جالبی نیست که کسی بخواهد با این خاندان درآمد کسب کند، نباید با این دید وارد عرصه مداحی شد.
چند خط قرمز در مداحی برای خودم قرار دادهام و سعی کردهام که همواره به آنها پایبند باشم، یکی اینکه برای جلسه مداحی با کسی درباره هزینه صحبت نکنم و قبل از جلسه حرف مالی با کسی نزنم، دوم اینکه اگر بعد از جلسه کسی به من هدیه داد آن را رد نکنم؛ یعنی سعی میکنم در این قضیه نه افراط داشته باشم و نه تفریط .
سیره اهلبیت(ع) هرچه که باشد باید با روی باز پذیرفته شود.
با وجود همه غیبتها و تهمتها بارها به صراحت عرض کردهام که من در طول عمرم برای هیچ جلسهای تاکنون حرف مالی با کسی نزدهام، تمام کسانی که مرا دعوت کردهاند گواه این قضیه هستند.
نیمی از جلساتی که مداحی میکنم متعلق به دوستان و آشنایان است، هیأت رزمندگان اسلام هم که باید در طول سال مقداری به آن کمک کنم تا برنامههایش برقرار بماند، چیزی هم به ما داده نمیشود.
هیأت رزمندگان اسلام سایت، آرشیو، دفتر، کلاس فرهنگی و … دارد که همه اینها هزینهبردار است و هر چیزی هم به من داده میشود هزینه همین امور میشود.
به لطف خداوند در شغل خودم فرد موفقی هستم و به اندازه کافی خداوند به من لطف کرده است که دیگر نیازی به هزینه مداحی ندارم.
فارس: حرف آخر؟
میرداماد: مردم ولی نعمت ما هستند و به گردن ما حق دارند، صدای ما عاریه است و چیزی نیست که بشود به آن مغرور شد.
از مردم میخواهم که اگر ناراحتی تاکنون در ارتباط با بنده پیش آمده است من را حلال کنند.
اگر مداحی را در یک جمله بخواهم تعریف کنم میگویم مداحی یعنی «حکومت کردن بر دلهای مردم برای اینکه بتوان مکتب و سیره اهلبیت(ع) را خوب تعریف کرد.»
اخلاق مهمترین رکن مداحی است، مداح اگر اخلاق نیکو داشته باشد حتی یک بیت شعر هم بخواند تأثیر خودش را میگذارد.
انتهای پیام
٤٠٠ هزار دينار ؟!
ياستار العيوب ! اشتباه نكرده ايد حضرت استاد ؟ هيچ ميدانيد معادل امروزى آن يعنى چقدر ؟ هر دينار از ٤/٦ گرم طلا برخوردار بوده كه اگر در عدد چهارصد هزار ! ضرب شود حاصلش ١٨٤٠ كيلو طلا ! بعبارت ديگر يك تن و هشتصد و چهل كيلو طلا !
چرا اينان براى توجيه كارهايشان هر چيزى را به ائمه نسبت ميدهند از فحاشى گرفته تا ثروت اندوزى و امر به معروف به چماق و…..لطفاً داستان هاى جعلى به امام صادق ع نسبت ندهيد . اگر ايشان ٤٠٠٠٠٠ دينار (دينار ان زمان از جنس طلا بود) داشت پس با توجه به خصلت ال رسول الله ص نبايد هيچ فقيرى در ان شهر باشد.چون اولويت با فقرا است و امام با توجه به توصيه قران و رسولش دستگير همه ميشد.همانطور على ع دستگير فقرا بود.
در ضمن لفظ روضه خوان از زمان محتشم كاشانى متداول شد كسانى كا اشعار غم انگيز محتشم را در مورد جريان كربلا از كتاب روضة الشهداى ايشان در مجالس ميخواندند به روضه خوان معروف شدند
این آقا هم از همون قماش هست.به همین دلیل هم توقعی بیشتر از این
ازش نداریم.