خرید تور تابستان

حریم خصوصی افراد حتی در مورد رضا ثقتی هم محترم است؟

آسیه توحیدنژاد، انصاف نیوز: چند روز پیش فیلمی خصوصی منتسب به رضا ثقتی، مدیرکل ارشاد گیلان، در فضای مجازی منتشر شد که واکنش‌های بسیاری را در پی داشت. عده‌ای از مردم با اشاره به گفته‌های او در فضای مجازی از «تضاد ریاکارانه‌ی گفتار رضا ثقتی و آن فیلم» می‌گفتند و تعدادی از مردم هم دیگران را از دامن زدن به خبر این فیلم انذار می‌دادند و می‌خواستند که بخاطر فرزندان ثقتی هم که شده توئیت کردن در مورد او را ادامه ندهند.

اداره‌ی کل ارشاد گیلان در اطلاعیه‌ی خود بر شائبه‌ها و ابهامات بسیار فیلمی که منتشر شده است تاکید داشته و همچنین گفته است که این فیلم پرشائبه نمی‌تواند وسیله‌ای برای شبکه‌های معاند شود که جبهه‌ی فرهنگی انقلاب اسلامی را تضعیف کنند.

فارغ از موضوع رضا ثقتی سوال انصاف نیوز اینجاست که حریم خصوصی مسئولان چه تعریفی دارد؟ آیا با حریم خصوصی دیگر افراد یکی است؟ چه پاسخی می‌توان به این خشم عمومی داد؟ چه پاسخی شایسته‌ی افکار عمومی است؟ این سوالات را از بامداد لاجوردی، دانش‌آموخته‌ی جامعه‌شناسی پرسیده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

حریم خصوصی و حاشیه‌ی امن مسئولان

انصاف نیوز: به نظر شما اصلا باید حریم خصوصی برای مسئولان قائل باشیم؟ آیا چنین چیزی در جمهوری اسلامی هم به طور خاص تعریف شده است؟

سوالتان بیشتر جنبه‌ی تخصصی حقوقی دارد و من از منظر خودم پاسخ شما را می‌دهم. شخصی که مسئولیت دارد طبیعتا مثل سایر شهروندان یک حریم خصوصی دارد که باید به وسیله‌ی قوه‌ی قضائیه از آن صیانت شود.

اینجا ولی یک «اما»ی بزرگ وجود دارد. یک زمانی هست فرد به دلیل مسئولیتی که دارد یک حاشیه‌ی امن ویژه‌ی سیاسی و نیز از طریق حمایت‌هایی که می‌شود برای خود تصور می‌کند و با همین پشتوانه دست به کارهایی خلاف شئون اجتماعی می‌زند.

در مورد این گروه از آدم‌ها می‌توان جور دیگری به این قضیه نگاه کرد؛ به این ترتیب که آن فرد در حال سواستفاده از موقعیت خود است به این ترتیب که مثلا شخصی را تحت فشار می‌گذارد یا چون اطمینان دارد حمایت سیاسی دارد خلافی را با آسودگی خاطر بیشتری انجام می‌دهد. این در حالی است که در واقعیت فضای سیاسی ایران سایر شهروندان چنین امتیازی ندارند.

حریم خصوصی رضا ثقتی و اعترافات تلویزیونی شهروندان

این روزها می‌بینیم جریان خاصی در حالی داعیه‌ی حریم خصوصی در موضوع رئیس ارشاد استان گیلان پیدا کرده و ژست حریم خصوصی گرفته است که در همین روزها اعترفات تلویزیونی‌ای در صدا و سیما دیده‌ایم که بخشی از این‌ها از لحاظ حقوقی مسئله دارند چرا که هنوز جرم آن فرد اثبات نشده است.

علاوه بر این در گذشته هم به صورت علنی یا غیرعلنی در موضوعات مختلف به مواردی استناد شده است که جزو حریم خصوصی افراد محسوب می‌شود.

انصاف نیوز: با این وجود این رفتار متناقض در برخورد با شهروندان عادی و افراد صاحب منصب نمی‌تواند دلیلی برای رد کردن آن اصل اخلاقی شود. شما با این امر موافقید؟

بله، ببینید حرف من هم همین بود. گاهی اوقات یکسری آدم‌ها هستند که موقعیت‌های ویژه‌ای دارند که داستان را تغییر می‌دهند. برای مثال در مورد پسر بایدن هم وقتی اطلاعاتش افشا شد برای جامعه مهم بود که او در حوزه‌ی خصوصی‌اش چه می‌کند.

تا جایی که من خاطرم است در مورد پسر بایدن جرمی رخ نداده بود اما در مورد آنچه گفته شده چند روز پیش در ایران اتفاق افتاد به نظر می‌آید که جرمی را مرتکب شده است و پافشاری جریانی بر حریم خصوصی بیشتر تلاشی برای تبرئه کردن این شخص به نظر می‌آید تا اینکه باور این اشخاص به حریم خصوصی این افراد باشد.

انصاف نیوز: باتوجه به مثالی که زدید یا سایر موارد مثلا بیل کلینتون یا ترامپ، به نظرتان در سایر کشورها با این قضیه چطور برخورد می‌شود؟ واکنش مردم، دولت و رسانه‌های آمریکایی در این موارد چگونه بوده است؟

آنچه که من از دور در این اتفاقات رصد کرده‌ام و در جریان قرار گرفته‌ام اینطور بود که آن‌جا رسانه‌ها آزادی بیشتری داشتند از جمله اینکه آزادانه‌تر به این وضوع ورود کنند و حتی افکار عمومی هم آزادتر بود.

در ایران هم چنین اتفاقی می‌افتد اما نه در رسانه‌های رسمی بلکه در رسانه‌های غیررسمی که از قضا توسط حاکمیت هم فیلتر شده‌اند! ما در روزنامه‌ها یا در صداوسیما آنچنان واکنشی مثل واکنش جامعه ندیدیم. همه‌ی این دعواها و تِرِندها که موضوع مصاحبه‌ی ما نیز هست در فضای مجازی رخ داده است کهاین هم توسط حاکمیت فیلتر شده است.

انصاف نیوز: بنابراین شما تنها تفاوت را در آزادی رسانه‌ها می‌بینید؟

بله برخلاف ایران که رسانه‌های رسمی عملا به این موضوع نپرداختند و نتوانستند ورود کنند.

انصاف نیوز: یعنی بنظر شما در کشورهای دیگر هم حریم شخصی این افراد نقض می‌شود؟ مثلا در مورد همین مثال‌های که ذکر شد. به طور کلی این را رفتار درستی‌ بینید؟

تک به تک بحث کنیم البته بهتر است ولی به طورکلی بله حتما در خارج از ایران هم اتفاقا افتاده است. اگر چنین نقضی اتفاق نیفتاده بود که اصلا ما قوانین یا مجازات نقض حریم خصوصی نداشتیم. در مسئله‌ای مثل پسر بایدن هم حریم شخصی او نقض شده است و اطلاعات شخصی او به بیرون درز کرده است.

چون به خلوت می‌روند…

انصاف نیوز: چیزی که در همین فضای مجازی بیش از دیگر مسائل به آن اشاره شد ریا و تزویر و تناقض در رفتاری بود که امثال این شخص در گیلان به آن دچارند. به نظر می‌آید که افراد هرچقدر بیشتر روی مسئله‌ای تاکید کنند از درون بیشتر خلاف همان موضوعاتند. به نظر شما این ریشه‌ی جامعه‌شناختی می‌تواند داشته باشد؟

به نظرم بیشتر جنبه‌ی روان‌شناختی می‌تواند داشته باشد و من هم تسلطی در این موضوع ندارم که بگویم این شخص با مکانیزم‌های روانی خود واقعی‌اش را پنهان می‌کرده یا خیر.

با این حال آنچه تا به حال به تجربه دیده‌ایم همین بوده یعنی افرادی که خیلی روی یک موضوعی مانور می‌دهند احتمال اینکه خوشان مرتکب آن اشتباه شوند خیلی زیاد است.

انصاف نیوز: به نظر شما به عنوان کسی که در رشته‌ی جامعه‌شناسی تحصیل کرده است مواجهه‌ی درست با این مسائل که شائبه‌ی ورود به حریم خصوصی را به همراه دارد چگونه است؟ چه از سوی دولت و چه از سوی مردم.

اگر بخواهم به عنوان کسی که جامعه‌شناسی خوانده سوال شما را پاسخ بدهم نمی‌توانم در مورد این هیجان اجتماعی قضاوتی داشته باشم و آنها را امر و نهی کنم؛ اما می‌شود در مورد نهادهایی صحبت کرد که مسئولیت هیجان مردم به آنها سپرده شود، مثلا نهادهای قضائی.

اساسا در جامعه‌ی مدرن چنین نهادهایی متولی اداره‌ی هیجانات مردم می‌شوند و به نوعی این‌ نهادها نماینده‌ی مردم می‌شوند تا مردم خشمشان را کنترل یا استاندارد کنند.

اما زمانی که مردم احساس می‌کنند این نهاد قضائی در حال جانبداری یا پیش‌داوری قبل از بررسی است، فارغ از اینکه احساساتشان درست یا غلط است، دیگر تلاش می‌کنند خودشان خشمشان را بروز دهند. این در همه جای دنیا اتفاقا می‌افتد.

انصاف نیوز: اگر بیرون از این گود بایستیم و از این خشم عمومی قدری کاسته شود چطور به این موضوع و حرمت حریم خصوصی افراد نگاه می‌کنید؟ نمی‌شود یک چارچوب اخلاقی ثابت در این مورد فرض کرد؟ بالاخره این فیلم آقای ثقتی هم حریم خصوصی او بوده!

بله حریم خصوصی بوده ولی اینکه جرمی در حریم خصوصی فرد هم اتفاق افتاده باشد باید به آن رسیدگی شود. اینکه حریم خصوصی او بوده دلیل بر عدم رسیدگی نمی‌شود. از قضا شاید کسی که قربانی این اتفاق بوده به دلیل پست سیاسی چنین شخصیتی نتوانسته حرف بزند بنابراین حتما باید پیگیری شود.

شنیع بودن این عمل در نظر افکار عمومی

انصاف نیوز: از جانب مردم چطور؟ آیا نمی‌شود به چارچوبی پایبند بود؟

ببینید! بالاخره یک عملی اتفاق افتاده که واکنش تند افکار عمومی را پی داشته یعنی این عمل از نظر آنها شنیع بوده است. بنابراین نهادهای قضائی باید ورود کنند.

این متفاوت است با تجربیاتی مثل پخش شدن یک عکس از یک مهمانی خصوصی که یک بازیگر هم در آن حضور داشته است و چند نفر بی‌حجاب هم آن‌جا حضور داشته‌اند. از قضا در چنین مواردی افکار عمومی واکنشی مثل موضوع آقای ثقتی نداشته؛ پذیرفته است و شاید در حوزه‌ی زندگی شخصی‌اش هم در چنان مهمانی‌ای حضور داشته. در این موضوع اتفاقی افتاده است که افکار عمومی اصلا توان پذیرشش را ندارد.

انصاف نیوز: یک زمان در جامعه‌ی ما فیلم خصوصی یک بازیگر هم دست به دست شد.

همانطور که گفتم موضوع کاملا متفاوت است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. ای بابا دست از این آزادی درکشورهای غربی و عدم آزادی مطبوعاتی در کشور بردارید .شما انصاف نیوز هستید باید به این داستان دامن نزنید .شماپی که ادعا دارید در ایران آزادی مطبوعات نیست و بخاطر همین امر نمی توان به این امر شنیع پرداخت با این مصاحبه نه تنها به کل ماجرا اشاره بلکه تا فیها خالدون آن پرداختید . شاید هم بخاطر اینکه نمی توانید فیلم این عمل شنیع را بگذارید ناراحت و آنرا عدم وجود آزادی می پندارید . به بهانه پرداختن به این موضوع گراهای لازم را دادید با توجه به پدیده فضای مجازی همین الان کسانی که از موضوع اطلاعی نداشتند در حال تماشای این ویدیو هستند . بجای پرداختن به معضل پدیده هایی از این دست بوسیله روانشناسان جامعه شناسان که می تواند از وقوغ دوباره چنین معضلاتی پیش گیری کند . معضلی که تیشه به ریشه اعتماد ملی می زند ظاهرا جناب شفعیان و یاران و نفوذی فراماسون خود در دام شگردهای رسانه ای دشمنان ایران زمین افتاده اند و دانسته و یا از روی کم سوادی رسانه ای بعنوان شعبه داخلی سایت های برانداز در داخل عمل میکنند .سری بزنید به برنامه های ساختگی فردی که مدعی کشف این ودیو در فضای مجازی بزنید تا ببنید این فرد چه ادعاهای دروغی را سر هم می کند و دیگران آنرا بعنوان حقیقت در حال بازنشر سراسری می باشند و انصاف نیوز هم مثل یک بجه دبیرستانیها ذوق زده شده و در همان راستا عمل می کند .شما بعنوان یک رسانه که رسالت تنویر افکار عمومی را بر دوش دارد می توانستید با مصاحبه با افراد کارشناس در مورد تبدیل شدن یک کاه به کوه در فضای رسانه ای براندازان عمل کنید تا در راستای اعتماد عمومی و ملی قدمی برداشته باشید نه اینکه …
    یک اصلی است که می گوید ورود به حریم شخصی افراد عادی جرم و خلاف اخلاق انسانی می باشد وهمین اصل می گوید ورد به حریم خصوصی افراد مشهور نه تنها جرم نیست بلکه یک وظیفه و رسالت برای اصحاب رسانه است چرا که این افراد برای نشان دادن هنر و سخن خود به افکار عمومی از رسانه بهرمند هستند پس نشان دادن تضاد گفتار و عمل آنها حتی در حریم خصوصی بوسیله همین رسانه که او را به شهرت رسانده نه تنها عیب نیست بلکه یک ارزش است ..ما که همه زندگیمان تقلید از غرب است تا حال دیده نشده یک سیاست مدار و یا سلیبرتی از اینکه پاپا راسی ها از محیط خصوصی شان پرده برداشته و جزپیات زندگی شخصی آنها به برخلاف ادعایشان به تصویر کشیده شکایتی کند. این امر هم مورد تایید افکار عمومی و هم با اصول رسانه تطبیق دارد .حالا شما یک چیزی از حریم خصوصی شنیده ای که مال 60 سال پیش است را سرمشق قرار داده و قلم فرساپی میکنید در عصر انفجار اطلاعات با وساپل موجود این تعریفها جاپی ندارد

    10
    66
  2. جرم سرپوش گذاشتن بر شنیع ترین گناه که عرش خدا رو به لرزه درمیاره اونهم توسط مسوولی که وظیفه حراست و عفت و حیا و…و امنیت نوامیس ملت رو برعهده داره چی!? طرف اگه اینکار رو نمی کرد که انکار و نشر اکاذیب و بازداشت و فلانی استغفرالله و..پدرش رو درمیاورند ,دشمن اگه مسئولین ما مشکلی نداشته باشند یا اخلاقی یا مالی به گفته امام ,هیچ غلطی نمیتونه بکنه ,اگه طرف مدیرکل ارشاد ! نبود و یه فرد عادی اینکار رو کرده بود و کسی اقدام به نشر آن وقت مصداق نشر فحشا بود که قعطا براش دادگاه گرفته و اشد مجازات میخورد .اما در این موارد که شخصی پشت یه پست و جایگاه ارزشی نظام پنهان و کاملا ضد ارزش نظام عمل میکنه اتفاقا بهترین راه برکناری و توبیخ طرف باتوجه به جایگاه و قدرتش همینکار !تا رسوا شود هر او که در آن غش باشد ! اتفاقا باید برای افراد افشاگر مستند مثل خیلی جاهای دیگر جایزه و تشویق قرار داد ! لاپوشانی از طرف هم جریانی ها و عدم تبری از گناه شخص مذکور به نام مصلحت اندیشی همانطورکه سابقا هم تجربه شده نتیجه عکس میدهد و مردم کل نظام را معادل شخص و شخص و اشخاص مزور جرات ادامه تزویر را بخود میدهد .
    طرف چون همزمان شخص حقوقی و جایگاه ارزشی دارد آنهم با گناه مگو ! اصلا احترامی ندارد و مصداق نفاق است.اگه یه شخص عادی بود یه عمل گناه کرده بود مجازات خودش را داشت و ولی یه کارگزار نظام که مسول عفاف و حیا و..است …!واقعا جای تاسف دارد .

    67
    4
    1. وقتی خلاف از مسوولین سربزند توجیه لاپوشالی حمایت ولی کوچکترین خلاف مردم عادی اشد مجازات یکی نیست بگه چه خبره درمملکت اسلامی ما

  3. تشت رسوایی خیلی وقته که از روی بوم افتاده پایین ، حالا هی به طرق مختلف ماست مالی کنید

    1
    2
  4. سلام
    هنوز واقعا تایید نشده فیلم ، فیلم این بزرگوار بوده ولی اگر واقعیت داشته باشد ببین کی مسئول عفاف و حجاب و فرهنگ بوده ، واقعا آدم شرمسار میشه کاش این با همین سمت این کار در آمریکا انجام میداد رسانه های ما چکار میکردند ؟؟ چند صد کارشناس و ….برای نقد این موضوع به رسانه ها دعوت می‌کردند

    23
    4
  5. حریم خصوصی اشخاص شاخص جامعه محترمه اما اونی که حریم خصوصی نداره طبقه ضعیف جامعه است نه محترم است نه حمایت گری دارد با قل وزنجیر درخیابان گردانده می شود بی هیچ ملاحظه ای فریاد ازاین درویی فغان از این تزویر

    1
    1
  6. این یک دام بوده است. زنی که شوهر دارد هیچگاه تقاضای غیر اخلاقی از فردی ندارد. آقای ثقتی قطعا انسان شایسته ای بوده که برایش چنین دامی پهن کرده اند. مگر می‌شود در حضور شوهر آن زن این اتفاق بیفتد؟ مگر می‌شود زنی به دروغ به فردی بگوید که من مطلقه هستم و بعد با شوهرش و دشمنان سر موعد برسند؟
    مکرو مکرالله

    2
    2
  7. من یادمه دوتا بچه که اصلا فیلم هم نداشتن (چه برسه به اصالت فیلمشون) به این کار محکوم شدند ،کاری که تو اون سن شاید از بی اطلاعی اونا بوده ، با یه آزمایش حکم اعدام گرفتن و بعد چند سال که به سن قانونی رسیدن …. می‌دونی یاد کتاب قلعه حیوانات افتادم ، همه در برابر قانون برابرند ولی بعضی ها برابرترند!!!!

    2
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا