کدام کشورها در جهان با نظام پادشاهی اداره میشوند؟
روزیاتو نوشت:
پس از مرگ ملکه الیزابت دوم، مسئله سلطنت به شدت مورد توجه قرار گرفت. با این حال، هم اکنون تعداد زیادی از کشورها دارای پادشاهان حاکم هستند. در این تصویر، انواع نظام سلطنتی را در ۴۳ کشوری که هنوز بر پایه این شیوه حکمرانی می شوند، بررسی میکنیم.
انواع سلطنت
پادشاه در ساده ترین تعریف آن به معنای شاه، ملکه، امیر یا سلطان یک کشور و غیره است. اما قبل از عمیق شدن در این موضوع، بهتر است ابتدا تفاوتهای بین انواع سلطنتهای امروزی را بشکافیم. به طور کلی، چهار نوع سلطنت وجود دارد:
① سلطنت مشروطه
در نظام سلطنت مشروطه پادشاه قدرت را با یک حکومت بر اساس قانون اساسی تقسیم می کند. در این شرایط، پادشاه در عین داشتن وظایف تشریفاتی و مسئولیت های معین، از هیچ قدرت سیاسی برخوردار نیست. به عنوان مثال، پادشاه بریتانیا باید همه قوانین را امضا کند تا آنها را رسمی کند، اما هیچ قدرتی برای تغییر یا رد قوانین جدید ندارد.
در اینجا چند نمونه از کشورهای دارای سلطنت مشروطه آورده شده است:
- ژاپن
- انگلستان
- دانمارک
② سلطنت مطلقه
پادشاه در نظام سلطنت مطلقه دارای قدرت سیاسی کامل و مطلق است. آنها می توانند قوانین را اصلاح، رد یا ایجاد کنند، منافع کشور را در خارج از کشور نمایندگی کنند، رهبران سیاسی را منصوب کنند و غیره.
در اینجا چند نمونه از کشورهای دارای سلطنت مطلقه آورده شده است:
- اسواتینی
- عربستان سعودی
- واتیکان سیتی
③ سلطنت فدرال
پادشاه یک چهره کلی از فدراسیون ایالت هایی است که دولت های خاص خود را دارند، یا حتی سلطنت هایی که بر آنها حکومت می کنند.
در اینجا، چند نمونه از کشورهای دارای سلطنت فدرال آورده شده است:
- امارات متحده عربی
- مالزی
مالزی شکل منحصر به فرد سلطنت فدرال است. هر پنج سال یکبار، رهبران سلطنتی هر ایالت از بین خود انتخاب می کنند که پادشاه یا یانگ دی-پرتوآن آگونگ مالزی و ایالت های مربوطه باشد. علاوه بر این، سلطنت نیز قانون اساسی است و به یک هیئت منتخب دموکراتیک اجازه می دهد تا حکومت کند.
④ سلطنت ترکیبی
در نظام سلطنت ترکیبی یا مختلط یک پادشاه مطلقه ممکن است قدرتها را به روشهای خاص کشور تقسیم کند.
در اینجا چند نمونه از کشورهای دارای سلطنت مختلط آورده شده است:
- اردن
- لیختن اشتاین
- مراکش
جالب اینجاست که لیختن اشتاین تنها پادشاهی اروپایی است که هنوز از نخستزادگی سختگیرانه آگناتیکی استفاده می کند. در دوران نخستزادگی آگناتیک، درجه خویشاوندی با ردیابی نسب از نزدیکترین جد مشترک از طریق اجداد مذکر تعیین میشود.
پادشاهان، ملکه ها، امپراطوران و سلاطین در سراسر جهان
اکنون بیایید پادشاهی های مختلف را کشور به کشور تجزیه کنیم:
سلطنتهای مشروطه بدون شک محبوبترین شکل نظام سلطنت در عصر مدرن هستند و نزدیک به ۷۰ درصد از کل پادشاهیها را تشکیل میدهند. این وضعیت به دولت های منتخب دموکراتیک اجازه می دهد تا بر کشور حکومت کنند، در حالی که پادشاه وظایف تشریفاتی را انجام می دهد.
بیشتر پادشاهان ارثی به قدرت می رسند و موقعیت خود را از شانس تولدشان به ارث می برند. اما جالب اینجاست که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، به عنوان شاهزاده مشترک آندورا خدمت می کند.
یکی دیگر از موارد منحصر به فرد پاپ فرانسیس واتیکان است که در این شهر کوچک مستقل دارای قدرت مطلق است. او نقش خود را به لطف یک فرآیند انتخاباتی به نام کنفرانس پاپ به دست آورد.
نقش سلطنت ها
یکی از برجستهترین و معروفترین پادشاهیهای حاکم، خاندان مونتباتن در بریتانیا است که به عنوان خاندان ملکه الیزابت دوم نیز شناخته میشود. پادشاه چارلز سوم اکنون بر تاج و تخت این کشور نشسته و در مجموع ۱۵ کشور از جمله کانادا، استرالیا و نیوزلند را به ریاست دولت تبدیل کرده است.
بسیاری مزیت را در داشتن یک شکل پایدار و ثابت از سنت و نزاکت در راس دولت کشور می دانند.
خاندان سلطنتی ژاپن نمونه بارز ثبات بوده است، زیرا بیش از ۲۶۰۰ سال در این کشور تحت یک خط ارثی سلطنت کرده است.
نقدها و آینده سلطنت
برخی ادعا میکنند که سلطنت در عصر مدرن هیچ کارکردی ندارد و شکایت از ثروت و قدرت عظیم سلطنتها بیداد میکند.
به عنوان مثال، طبق گفته دولت هلند، بودجه پادشاه ویلم-الکساندر برای سال ۲۰۲۲ که توسط دولت و در نتیجه مالیات دهندگان تأمین می شود، بیش از ۴۸ میلیون یورو است.
فراتر از دلارهای مالیاتی، در حکومتهای سلطنتی مطلقاً آزادیهای سیاسی و حقوق خاصی وجود ندارد. به عنوان مثال، عربستان سعودی هیچ انتخابات ملی ندارد. بلکه پادشاه آن، سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، مادامالعمر در قدرت باقی میماند، خودش کابینه را تعیین میکند و قوانینی را با فرمان سلطنتی تصویب میکند.
با این حال، مرگ ملکه الیزابت ممکن است برای بسیاری از افراد تحت حاکمیت سلطنتی جهان تغییر ایجاد کند. از زمان برکناری او به عنوان رئیس دولت در سال ۲۰۲۱ توسط باربادوس، شش کشور دیگر حوزه کارائیب تمایل خود را برای انجام همین کار ابراز کرده اند، یعنی:
- بلیز
- باهاما
- جامائیکا
- گرانادا
- آنتیگوا و باربودا
- سنت کیتس و نویس
انتهای پیام