خرید تور نوروزی

روایت نجفی از تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان

پنجشنبه هفته گذشته، همایش همدلی شوراهای هماهنگی‌ تشکل‌های فرهنگیان با حضور محمدعلی نجفی، مشاور رئیس‌جمهور و فخرالدین احمدی‌دانش‌آشتیانی، وزیر پیشنهادی آموزش‌وپرورش به مجلس، برگزار شد؛ همایشی که در آن فرصتی دست داد تا نجفی گریزی به ماجرای صندوق ذخیره فرهنگیان بزند. نجفی در این همایش تأکید کرد که هشت ‌هزار ‌میلیاردتومانی که مطرح می‌شود، عمدتا مربوط به وام‌هایی است که پرداخت شده و برای آن وثیقه‌های مطمئن اخذ نشده است و این‌گونه نیست که این پول را آقای غندالی خورده باشد که باید در این رابطه شفاف‌سازی شود.

به گزارش تسنیم، او ادامه داد: تمام مشکلات مالی صندوق ذخیره فرهنگیان مربوط به این دولت نیست و بخش کمی مربوط به این دولت است، بنده اسامی افرادی را که وام‌های کلان دریافت کرده‌اند می‌دانم که باید اسامی آنها اعلام شود بنابراین هیأت‌مدیره فعلی صندوق ذخیره باید اطلاعات روشنی را به فرهنگیان ارائه دهد.

ماجرای برکناری غندالی

آخر مهرماه بود که خبر بازداشت شهاب‌الدین غندالی، رئیس سابق صندوق ذخیره فرهنگیان، بر خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت. غندالی یک روز پس از آنکه تقاضای تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره در مجلس تصویب شد، با حکم فانی، وزیر آموزش‌وپرورش برکنار و علیرضا ناصری جایگزین او شد. بااین‌حال این تلاش‌ها هیچ‌کدام افاقه نکرد و تنها در مدت چند روز فانی از سمت خود استعفا کرد و غندالی هم بازداشت شد.
او پس از احضار از سوی شعبه اول بازپرسی دادسرای پولی بانکی (ناحیه ۳۶) و تفهیم اتهام درباره پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه، با قرار بازداشت موقت روانه زندان شده است. پیش‌تر، همسر و فرزند همسر غندالی و قائم‌مقام سابق بانک سرمایه که نیمی از سهام آن متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری فرهنگیان است، بازداشت شده بودند.

ماجرای تخلف ٨ هزارمیلیاردی

آن‌طور که اعلام شده، در ماجرای صندوق ذخیره فرهنگیان که با سرمایه‌گذاری فرهنگیان تشکیل شده، هشت‌ هزار ‌میلیارد تومان وام به افرادی داده شده که عودت داده نشده است. این صندوق شامل ٢٧ شرکت تابعه است که البته بخشی از سهام آن هم متعلق به بانک سرمایه است؛ بانکی که بخشی از این تخلفات در آن رخ داده است. شهریورماه سال جاری، مسئولان صندوق و وزارت آموزش‌وپرورش در کمیسیون آموزش حاضر شده و توضیحاتی را درباره تخلفات روی‌داده ارائه کرده بودند. محمود صادقی، با اشاره به سخنان غندالی در آن کمیسیون تأکید کرده بود که بخش عمده تخلفات رخ‌داده در صندوق متعلق به دولت قبل و به سال‌های ٨٦ تا ٩٢ بازمی‌گردد؛ حجم این تخلفات هم چهار ‌هزار ‌میلیارد تومان برآورد شده بود که سه‌هزارو ٢٠٠‌ میلیارد تومان از این مبلغ مربوط به ‌وام‌هایی بوده که در اختیار سه نفر قرار گرفته و هرگز این وام‌ها را بازنگردانده‌اند. همچنین طبق روایت صادقی، تخلف‌ها علاوه بر صندوق ذخیره فرهنگیان، در بانک سرمایه هم رخ داده است. ظاهرا بانک در پروژه‌هایی مثل کاج مشهد و بانک سرمایه، سرمایه‌گذاری‌هایی را انجام داده که در جریان آن شکایت‌هایی هم مطرح شده است. صادقی البته بخشی از تخلفات را هم مربوط به دولت فعلی دانسته بود. به‌این‌ترتیب سهم دولت‌های نهم و دهم و یازدهم احتمالا در این تخلفات برابر بوده است.

سهم دولت‌ها در تخلف صندوق ذخیره چقدر است؟ 

عدد هشت‌هزار میلیارد تومان تخلف در روزهای نخست، اگرچه از سوی خبرگزاری اصولگرا مطرح شد، اما حالا محمدعلی نجفی علاوه بر تأیید هشت‌هزار میلیارد تخلف رخ‌داده در صندوق ذخیره، در عین اینکه تأکید دارد همه این پول را غندالی نخورده، اشاره دارد که عمده این تخلف متعلق به دولت قبل است. اگرچه به سهم دولت قبل اشاره مشخصی نداشته است. ازاین‌رو ممکن است که این سهم چهارهزار ‌میلیاردی در دو دولت درست نباشد.
این‌سو‌تر اما علم‌الهدی، امام‌جمعه مشهد، در خطبه‌های نماز جمعه حرم رضوی، روایت دیگری از این تخلفات را ارائه کرده و سعی کرد تا نشان دهد بخش عمده تخلفات در دولت روحانی رخ داده است. به گزارش انتخاب، علم‌الهدی در بخشی از خطبه‌های خود گفت: مردم و مسئولان قضیه را جدی نگرفتند و امروز شاهد هستیم که می‌گویند هشت‌هزار‌ میلیارد از ثروت این مردم را دزدیده‌اند، آن‌هم از یک قشر ضعیف و خدمتگزار و جامعه‌ساز؛ یعنی معلمان. صندوق ذخیره فرهنگیان تأسیس و پنج درصد از حقوق معلمان به آن واریز شد و این صندوق الان ٢٧ شرکت دارد که یکی از آنها بانک سرمایه است و در این بانک مدیرعاملش اسنادی را جعل کرد و اموال این معلمان را به حساب شخصی خود واریز کردند و در سال ٩٣ بانک سرمایه اعلام ورشکستگی کرد. مگر چشمتان باز نبود که دزدید؟
علم‌الهدی گفت: اعضای این صندوق اکنون ٩٠٠‌هزار نفر هستند. از جیب هر معلم، هشت‌میلیون و ٨٠٠‌هزار تومان دزدیده شد. مسئله باید به همین شکل باشد؟ ٩٠ درصد تسهیلات این بانک در سال ٩٤، فقط به ٣٠ نفر داده شده است و هرکدام چندین‌میلیارد وام بدون وثیقه گرفته‌اند و با یک برگ کاغذ،‌ میلیاردها تومان به یک نفر وام داده‌اند؛ یک معلم اگر می‌خواست چهار‌میلیون وام بگیرد، آخرش پشیمان می‌شد. اگر مسیر اقتصاد مقاومتی طی می‌شد مگر این اتفاق می‌افتاد؟ از سوی دیگر امیر خجسته، نماینده همدان در مجلس، هم عدد دیگری را اعلام کرده است. او در گفت‌وگو با سایت تابناک اعلام کرده: «مدیرعامل این صندوق، سه‌هزارو ٥٠٠‌میلیارد تومان را تأیید کرده و گفته، این مبلغ در دست افرادی است که امکان وصول آن ممکن نیست؛ اما کمیته تحقیق و تفحص صندوق ذخیره فرهنگیان پس از بررسی‌ها و اسناد موجود نظر نهایی را در این خصوص اعلام خواهد کرد».
در اینکه افرادی از این صندوق وام کلان گرفته و عودت نداده‌اند، تریدی وجود ندارد که مشخص شده سه‌هزار و ٢٠٠‌میلیارد آن در دولت قبل اعطا شده است. ولی باید دید این ٣٠ نفری که علم‌الهدی به آن اشاره کرده، تا چه اندازه مستند است. بااین‌حال باوجود تغییر و تحولاتی که در وزارت آموزش و پروش در حال وقوع است، مجلسی‌ها اعلام کرده‌اند پای انجام تحقیق و تفحص ایستاده‌اند. اگرچه بعضی از آنها مثل اسدالله عباسی که وابستگی به جریان پایداری هم دارد، در گفت‌وگو با تابناک اعلام کرده است بنا بود فانی در جلسه استیضاح به سؤالات درباره اختلاس هشت‌هزار‌میلیارد تومانی از صندوق ذخیره فرهنگیان پاسخ گوید، حال که آقای فانی دیگر برای استیضاح به مجلس نمی‌آید، پاسخ‌گوی اختلاس در صندوق ذخیره فرهنگیان، خود رئیس‌جمهور خواهد بود. این اظهارات در شرایطی مطرح می‌شود که مجلس در دو هفته آینده وزیر آموزش‌وپرورش را انتخاب خواهد کرد و چنانچه سؤالی هم دراین‌باره باشد، وزیر جدید می‌تواند پاسخ‌گو باشد.

آشتیانی از ابتدا گزینه آموزش‌وپرورش بود

مجلس در هفته پیش‌رو قرار است صلاحیت وزرای پیشنهادی رئیس‌جمهور ازجمله وزیر پیشنهادی آموزش‌وپرورش را بررسی کند. فخرالدین آشتیانی در حالی به مجلس معرفی شده که به گفته نجفی از ابتدا هم گزینه رئیس‌جمهور بوده، اما خودش امتناع می‌کرده است. نجفی در ابتدا گزینه پیشنهادی رئیس‌جمهور به مجلس بود، اما صبح روز معرفی وزرا به مجلس، انصراف داد و همین موضوع تحلیل‌های متفاوتی را دراین‌باره شکل داد. محمود صادقی روایت کرده بود که یک عامل غیرمنتظره در تغییر گزینه دولت نقش داشته است. نجفی در این همایش در چند کلمه کل فرایند انصراف و انتخاب آشتیانی را به این شکل توضیح داد: بحثی راجع ‌به اینکه بنده رئیس ستاد انتخاباتی شوم، مطرح نبود، از یک ماه گذشته رفتن آقای فانی از نظر رئیس‌جمهور قطعی شده بود که ابتدا با آقای آشتیانی صحبت کردیم اما وی موافقت نکرد و در نهایت نظر موافق او را کسب کردیم. او در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در روزهای اخیر که آقای آشتیانی به‌عنوان وزیر پیشنهادی آموزش‌وپرورش به مجلس معرفی شدند، برخی جریانات نادرستی را پیش بردند؛ تصور نکنید که می‌توان آموزش‌وپرورش را نجات داد اما سایر ارکان را توسعه نداد. وزیر اسبق آموزش‌وپرورش با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر آموزش‌وپرورش سهم خود را از منابع ملی نگرفته است، گفت: هم‌اکنون فرهنگیان از وضع موجود راضی نیستند، البته منکر تلاش‌های آقای فانی نمی‌شویم اما ارزیابی‌ها از اقدامات او مثبت نبود و رئیس‌جمهور با تغییر فانی پاسخ مثبتی به مطالبات فرهنگیان داد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا