خرید تور تابستان

عاشورا در حال ظهور / نعمت الله فاضلی

🔻نعمت الله فاضلی طی یادداشتی در کانال خود نوشت:

✅ سه آیین عاشورا داریم. عاشورای سنتی و رسوب یافته از تاریخ نهصد ساله اجرای عاشورا در ایران. عاشورای مسلط، یعنی آیینی که حکومت مروج آن است. و عاشورای در حال ظهور، آیینی که مردم متناسب زمانه و نیازهای شان آن را برساخت می کنند. عاشورای سنتی تقریبا پایان یافته، و عاشورای مسلط در سراشیبی افول است و عاشورایی جدید در حال ظهور است. 

✅ قصه مراسم عاشورا و سوگواری امام حسین قصه ای بلند و ابدی است. از سال ۳۵۲ قمری که معز الدوله فرمان اجرای عزای حسین را داد تا امروز، این آیین را پایانی نبوده و گمان می کنم هرگز هم نخواهد بود.

🔻حکومت ها مطابق منافع شان گاه اجرای این را منع کرده اند و گاه از آن حمایت نموده اند، اما قصه عاشورا در نهایت قصه مردم است. مردم هم مقابل حکومت منع کننده هم مقابل حکومت های حامی مقاومت کرده اند و در هر زمان و زمانه ای به زبانی این قصه گفته شده و گفته خواهد شد.

✅ گمانم است چند سالی است قصه ای تازه در حال ظهور است، قصه ای که کم تر اسطوره ای، کم تر حکومتی، کم تر ایدیولوژیک، کم تر مناسکی، و کم تر روستایی، و کم تر مردسالار است.

🔻آن را “عاشورای در حال ظهور” می نامم. چه، این شیوه تازه هنوز تثبیت نشده و تعین اجتماعی پیدا نکرده است.

🔻”عاشورای در حال ظهور”، متکثرتر، کلانشهری شده، رسانه ای شده، زنانه تر، فردگراتر و عقلانی تر است.

🔻 حضور زنان در اجرای آیین ها در حوزه عمومی و شهر، سال هاست پررنگ شده است. زنان دیگر پشت صحنه نیستند و روی صحنه حضور پر رنگ دارند. کم کم “زنانه شدن” آیین محرم را شاهدیم.

🔻مشارکت زنان بدون روسری و بدون پوشش شرعی در آیین  رو به گسترش است. در کلانشهرها به ویژه تهران، به صورت امری عادی پذیرفته شده است.

✅ تفسیرها و آگاهی های انتقادی از این آیین گسترش وسیعی یافته و شناخت مردم از عاشورا و تاریخ آن بسوی منابع مکتوب و کتاب ها سوق یافته و “آگاهی شفاهی عاشورایی” در حال انتقال به “آگاهی مکتوب عاشورایی” است. تحول از “عاشورای شفاهی” به “عاشورای مکتوب”، تحول عمیق در شکل آگاهی آن ایجاد می کند.

🔻بحث و گفتگو کم کم جای روضه خوانی و مداحی را خواهد گرفت. روضه خوانی چند سالی است بشدت کاهش یافته است، فرایند کاهش مداحی هم آغاز شده اما بسیار کند. مداحان اعتبار و حیثیت گذشته را ندارند. اگرچه در فضای رسانه های حکومتی حضوری پر رنگ تر از همیشه دارند.

🔻گسترش سواد و آموزش عالی و دسترسی آسان و ارزان به منابع مکتوب و نوشتاری، به ویژه منابع دیجیتال، عوامل مهم تحول از آگاهی شفاهی به آگاهی مکتوب هستند.

🔻آیین عاشورا با فرایند مصرفی شدن جامعه هم آمیخته شده است. انبوه نوشیدنی ها، خوردنی ها، فناوری ها و کالاها در اجرای این آیین، آشکارا نشان دهنده تاثیر گسترده و عمیق مصرف گرایی بر آن است.

🔻 جبار رحمانی و محسن حسام مظاهری و محققان دیگر آیین پژوه عنصر کارنوالی شدن مراسم عاشورا را هم نشان داده اند. لذت گرایی هسته اصلی کارنوالی و مصرفی شدن است. اینها ویژگی هایی است که با هسته اصلی عاشورای سنتی تضاد دارد.

✅ عاشورای در حال ظهور چند سالی است که نشانه هایش را بروز داده و رو به گسترش بوده است. قطعا مراسم عاشورا می ماند اما فاقد گفتمان واحد و متمرکز خواهد بود. بجای روایتی کلان، خرده روایت های متعدد با دلالت ها و تجربه های متکثر را شاهد خواهیم بود.

🔻یکی از آنها عاشورای انتقادی است که مداحان یزدی فعلا راوی اصلی آن هستند. اما راویانی در دیگر شهرها هم کم کم به آن افزوده شده و خواهد شد.

🔻یکی دیگر عاشورای سکولار است، عاشورایی که با حکومت دینی و سیاست پیوند ندارد و در پیوند با تعلقات خانوادگی، محلی، صنفی و گروهی معنادار می شود.

🔻سوم عاشورای مجازی است، مراسمی که در بستر فضای مجازی و رسانه ای تجربه می شود و پیوند ضعیفی با بسترهای عینی و مادی جامعه دارد اما گسیخته از آنها هم نیست.

🔻اینها مجموعه ای موزاییکی هستند که کنار هم عاشورای در حال ظهور را می سازند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا