خرید تور نوروزی

رویکرد چهره‌های شاخص حامی رئیسی پس از دوسال چگونه تغییر کرد؟

هم میهن نوشت:

موعد انتخابات که فرا می‏رسد، علاوه بر ویژگی‏های شخصی‌ای که یک نامزد انتخاباتی برای رسیدن به کرسی مورد نظر دارد، افراد دیگری هم از طیف‏های مختلف در مسیر رسیدن به سرمنزل مقصود بر سرنوشت او تاثیرگذار هستند. در فضای سیاسی ایران، شخصیت‏های سیاسی‌ای وجود دارند که در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری به دلایل مختلفی چون داشتن جایگاه در بین احزاب و تشکل‏ها یا محبوبیت مردمی، به‌عنوان بازوی کمک‏رسان به کاندیداها برای رسیدن به ریاست دولت عمل می‏کنند.
در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری دوره سیزدهم هم به‌رغم اینکه عدم احراز صلاحیت‏ها به‌صورت گسترده‏ای صورت گرفته بود، نقش تعدادی از بزرگان و شخصیت‏های برجسته اصول‏گرا در اجماع روی ابراهیم رئیسی و رسیدن او به ریاست دولت تاثیرگذار بوده‏اند اما نگاهی به مواضع این روزهای آنها نشان می‏دهد که یا در مقام انتقاد از دولت برآمده‏اند و یا سیاست سکوت را در قبال عملکرد دولت سیزدهم انتخاب کرده‏اند و چند ماه است حرفی درباره دولت نمی‏زنند. البته ذکر این نکته ضروری است که با توجه به اینکه گزارش نوشته‌شده به مسائل روز اختصاص دارد، از دو شخصیت تاثیرگذار در جریان رای‏ آوردن ابراهیم رئیسی به علت اینکه در قید حیات نیستند صرف‏نظر شده است. محسن مجتهدشبستری، نایب‌رئیس جامعه روحانیت مبارز و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام (درگذشت 26 آبان 1400) و رستم قاسمی، وزیر نفت دولت احمدی‏نژاد (درگذشت 17 آذر 1401) دو فردی هستند که در این گزارش مورد بررسی قرار نگرفته‏اند.

محمدرضا باهنر

انتخابات 1400: به‌عنوان دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین او را هم می‏توان در لیست حامیان ابراهیم رئیسی دانست. البته فعالیت باهنر طی زمان برگزاری انتخابات دوره سیزدهم ریاست‌جمهوری در مقایسه با بسیاری از بزرگان اصول‏گرا حامی رئیسی کم بوده و او در زمان انتخابات 1400 فعالیت گسترده‏ای برای تبلیغ کاندیداتوری رئیسی نداشت. تنها برنامه‏هایی که این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در حمایت از رئیسی در آن شرکت کرد و دقایق کوتاهی اظهارنظر داشت، همایش جبهه نیروهای انقلاب در حمایت از رئیسی بود که 26 خرداد 1400 برگزار شد و در آن برنامه، باهنر در حمایت از رئیسی گفت: «رئیسی می‏تواند در شرایط کنونی بهتر از کسان دیگر کشور را اداره کند و باید همه به ایشان کمک کنند.»

دوسالگی دولت سیزدهم: او در اوایل کار دولت سیزدهم 9 آذر 1400 در نشست جامعه اسلامی مهندسین حمایت ضمنی از دولت داشت و گفت: «کسانی که به تبلیغات غلوشده درباره دولت سیزدهم دامن می‏زدند کار نادرستی می‏کنند چراکه ایجاد توقع بی‏جا مضر است» اما با عبور زمان، او نه عبارت صریحی در حمایت از دولت بیان کرده است و نه در نقد عملکرد دولت رئیسی جمله‏ای گفته، البته تک‌جمله‏هایی مانند آنچه اول مرداد 1401 در مصاحبه با ایلنا گفته، از سوی او بیان شده اما این جمله‏ها را نه می‏توان در سبد نقد قرار داد و نه در دایره حمایت گذاشت. او در مصاحبه با ایلنا گفته بود: «اینکه بخواهیم مشکلات را گردن هم بیندازیم و فرافکنی کنیم، در یک حکمرانی مطلوب مسموع نیست و گردن هم انداختن پسندیده نیست. اگر بخواهیم گردن همدیگر بیندازیم که بانیان وضع موجود تورم ۴۴درصدی تحویل دادند؛ حالا شماها می‏خواهید چه کار کنید؟ می‏‏خواهید آن را روی ۷ درصد بیاورید؟ همین هم راه‌حل دارد من نمی‏گویم راه‌حل ندارد اما جراحی خیلی سختی می‏خواهد و همین مسائل پیش می‏آید.» نکته دیگر درباره باهنر این است که او در چند ماه اخیر بیشتر سعی کرده است درباره سیاست کلان معطوف به آینده و انتخابات حرف بزند، به‌عبارتی او هم در قبال عملکرد دولت سکوت پیشه کرده است.

محمدعلی موحدی‌کرمانی

انتخابات 1400: این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، به‌عنوان دبیرکل جامعه روحانیت مبارز نقشی مهم در حمایت از ابراهیم رئیسی داشت. او که فروردین 1400 نامه‏ای برای رئیسی ارسال کرده بود تا از او برای شرکت در انتخابات دعوت کند، پس از برگزاری مناظره اول، در تاریخ 17 مهر مصاحبه‏ای با خبرگزاری مهر انجام داد. او در حمایت از ابراهیم رئیسی گفت: «در صحنه‏ای که دیدیم متاسفانه به شخص ایشان اهانت‏های عجیب و غریبی شد. اینکه ایشان فلان است یا تحصیلاتش فلان قدر است؛ دروغ گفتند و به او اهانت و جسارت کردند. فکر می‏کردند با دروغ گفتن و توسل به توهین می‏توانند رأی مردم را از او را بگیرند و به خودشان صادر کنند؟ خیلی این فکر احمقانه است.» موحدی‌کرمانی همچنین در آخرین روزهای باقی‌مانده تا انتخابات در تاریخ 26 خرداد 1400 بیانیه رسمی حمایت از رئیسی را امضا کرد که در بخشی از آن آورده شده بود: «متاسفانه عملکرد ضعیف و غیرقابل دفاع دولت در هشت سال گذشته در عرصه‏های اقتصادی و معیشتی و دیگر زمینه‏ها باعث گله‏مندی و ناراحتی طیف گسترده‏ای از مردم عزیزمان شده است.»

دوسالگی دولت سیزدهم: «جان مردم به لب رسیده است. نه‌تنها دارو گیرشان نمی‏آید بلکه اگر گیرشان هم بیاید نمی‏توانند آن را بخرند. دولت فکری کند.» این بخشی از خطبه‏ای است که موحدی‌کرمانی در نمازجمعه 22 آذر 98 شهر تهران ایراد کرد. او که طی دوره 8 سال ریاست حسن روحانی بر دولت‏های یازدهم و دوازدهم از منتقدین جدی عملکرد دولت بود و در خطبه‏های نمازجمعه بارها به مشکلات معیشتی جامعه اعتراض داشت، طی دو سالی که دولت ابراهیم رئیسی روی کار بوده، سکوت کرده است. به عبارتی او طی این مدت نه در حمایت از ابراهیم رئیسی کلامی می‏گوید و نه عملکرد دولت را نقد می‏کند و یا لازم می‌بیند درباره شرایط اقتصادی مردم هشدار دهد.

سعید جلیلی

انتخابات 1400: هرچند درباره این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، پیش از انتخابات این موضوع مطرح شده بود که در صورت کاندیداتوری ابراهیم رئیسی، او اقدام به ثبت‌نام نخواهد کرد، ولی کاندیدا شد و با تایید صلاحیت نقش ویژه‏ای در کمک به رئیسی در جریان مناظره‏ها داشت ولی سرانجام همانطور که قابل پیش‏بینی بود در آخرین روزهای باقی‌مانده تا روز انتخابات، در تاریخ 26 خرداد با انتشار بیانیه‏ای اعلام کرد به نفع رئیسی از ادامه حضور کناره‏گیری می‏کند. در بخشی از بیانیه او آمده بود: «در گام دوم انقلاب، اعتماد به سرمایه بزرگ  جوانان انقلاب اسلامی و اتکا به ظرفیت‏های بی‌نظیر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی  کشور؛ برنامه، باور و اراده می‏خواهد تا با جهادی بزرگ، جهش ایران اسلامی را در چهار سال آینده رقم بزند و در این سیر پرشتاب نباید حتی یک روز را از دست داد.»

دوسالگی دولت سیزدهم: نقش سعید جلیلی در دولت ابراهیم رئیسی را می‏توان پررنگ‏تر از سایر حامیان او برای رسیدن به ریاست دولت دید. پس از تشکیل دولت هم سایه تفکرات سعید جلیلی کاملاً بر دولت مشخص است. او طی دو سال گذشته در لیست مدافعان دولت بوده و هرازگاهی اظهارنظرهایی در حمایت از دولت کرده است. برای مثال او 14 آذر سال گذشته در آیین بزرگداشت مقام دانشجو که در دانشگاه گیلان برگزار شد، گفته بود: «ملت ما بعد از سال‏ها رنج مبارزه و فشارهای دشمنان خارجی و مسائل داخلی به نقطه اوج‏گیری رسیده و تمام تلاش دشمن این است که مردم را از این نقطه برگرداند.» او همچنین 12 دی 1401 در جمع استادان دانشگاه تهران گفت: «همه باید به دولت برای رسیدن به سیاست‏های کلی و اهداف نظام کمک کنند، اگر کار درستی انجام شود به یاری دولت بپردازیم و اگر خطایی صورت گیرد، انتقاد سازنده انجام شود تا کارها به ریل صحیح بازگردد.» پس از این سخنرانی او هم وارد روند سکوت شده و خبری از حمایت‏هایش نیست. اما مهمترین موضع‌گیری جلیلی در قبال دولت در مورد مساله هسته‌ای و احیای برجام بود که با آنکه علی باقری، چهره نزدیک به جلیلی سکاندار این مساله شد اما در سخنرانی‌ها و مکاتبات مختلف، نسبت به احیای برجام هشدار داد.

احمد توکلی

انتخابات 1400: هرچند پیش از برگزاری انتخابات دوره سیزدهم ریاست‌جمهوری نشانه‏ای از تایید و یا مخالفت با ابراهیم رئیسی از سوی او دیده نشده بود، اما روز 29 خرداد 1400 پس از اینکه اعلام شد ریاست دولت به ابراهیم رئیسی رسیده است، احمد توکلی در مقام رئیس هیئت‌مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت نامه‏ تبریکی خطاب به رئیسی نوشت که نکات مهمی را در خود داشت. در بخشی از نامه توکلی آمده بود: «یک وجه مهم شکرگزاری جناب آیت‌الله رئیسی ارجمند بر نعمت خدمت، خدمتگزاری برای همه مردم ایران است. از یاوران پروپاقرص‌گرفته تا معترضانی که حتی با صندوق رأی قهر کردند، امروز، روز آشتی است. تنها مفسدان چپاول‌گر و ناموفق به توبه و جبران که از شفافیت و عدالت می‏گریزند، باید با آمدن شما، بر خود بلرزند.»

دوسالگی دولت سیزدهم: این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی تبدیل به یکی از منتقدان دولت شده که بارها انتقاد خود را از طریق نگارش نامه به گوش رئیس دولت سیزدهم رسانده است. برای مثال در بخشی از نامه 9 مرداد 1401 او به رئیسی آمده بود: «جناب آقای رئیسی شما کدام‌یک از این ستمگری‏ها را می‏توانید پاسخ دهید؟ لطفاً به سخنگوی محترم دولت ماموریت دهید اگر پاسخی دارید به مردم اطلاع دهند تا همه این جور و ستم‏ها و مفسده‏ها را به پای دولت ننویسند. جناب آقای رئیس‌جمهور! این وضعیت، تمام مبارزات ضدفقر را در کشور به باد می‏دهد.» او همچنین در نامه‏ای که 3 بهمن سال گذشته ارسال کرد، نوشت: «آسیب به اعتماد عمومی و پایمال‏شدن سرمایه‏ی اجتماعی بزرگترین خسارتی است که به آن توجه نمی‏شود. این حد از اهمال و تفریط در حفظ سرمایه‏ی اجتماعی دولتی، گناهی بزرگ و نابخشودنی است.» توکلی همچنین در آخرین نامه خود که البته به غیر از ابراهیم رئیسی، دو رئیس قوه مقننه و قضائیه را هم خطاب قرار داده بود، درباره مصوبه مولدسازی اینگونه هشدار داد: «در لایحه‏ی برنامه‏ی هفتم، احکامی آورده‏اند که بی‏قانونی شود. دارند قانونی می‏نویسند که بی‏قانونی مجاز باشد و نه رئیس مجلس، نه هیئت تطبیق مقررات، نه مجمع تشخیص مصلحت نظام و نه حتی رئیس قوه‏ قضائیه هم نتوانند به آن ورود کنند.»

سعید محمد

انتخابات 1400: او که از نامزدهای انتخابات بود، پس از اینکه نتوانست از سد شورای نگهبان عبور کند، ابتدا اعلام کرد که ستادهای انتخاباتی‏ خود را در اختیار ستاد ابراهیم رئیسی قرار می‏دهد. پس از دیداری که با رئیسی داشت فعالیت‏های انتخاباتی خود را برای تبلیغات رئیسی شروع کرد. 8 خرداد مصاحبه‏ای با خبرگزاری تسنیم انجام داد و در آن خطاب به اصول‏گرایان گفت: «هنوز در تنگه احد پیروز نشدیم عزیزان جبهه انقلاب تنگه احد را رها نکنید و به‌دنبال غنائم نباشید تا پیروزی راه زیادی است.» از مهمترین سخنرانی‏های سعید محمد در جریان انتخابات می‏توان به دو سخنرانی در شهرهای کرمان و شهرکرد اشاره کرد. او 17 خرداد در کرمان اعلام کرد عامل عدم پیشرفت کشور ناکارآمدی مدیران است. همچنین در سخنرانی‌ای که 24 خرداد در شهرکرد داشت، اینگونه اظهارنظر کرد: «امروز باید به جای مذاکره برای مردم کار کنیم و راه‌حل، گره‏گشایی از مردم در این سوی مرزها است نه در غرب.»

دوسالگی دولت سیزدهم: با آغاز کار دولت سیزدهم، سعید محمد به‌عنوان دبیر شورایعالی مناطق آزاد منصوب شد اما عمر حضور او در سمتی دولتی کوتاه بود و 19 مهر 1401 از کار برکنار شد. بعد از برکناری به نقد عملکرد دولت پرداخت که یکی از مهم‏ترین این نقدها در صفحه توئیترش رقم خورد؛ جایی که اول دی 1401 نوشت: «ناهماهنگی، بی‏برنامگی و کم‏تجربگی از آفت‏های تیم اقتصادی دولت است. مطمئناً ترمیم تیم اقتصادی با نگاه کارآمدسازی از اولویت‏هاست البته سکوت مجلس جای تأمل دارد قطعاً رضایت مردم مهم‏تر از رضایت سهم‏خواهان است، ولی ظاهراً از این تیم همه راضی‏اند به جز مردم.» او 27 فروردین توئیت دیگری زد که به نوعی اخطار به دولت درباره نیروهایی بود که به کار رفته است. او نوشته بود: «سیا برای فروپاشی یکی از کشورهای بلوک شرق در جنگ سرد، یک جاسوس را در بالاترین سطح در سیستم انتصابات آن کشور نفوذ داده بود که ماموریت وی به‌کارگیری افراد ناکارآمد و غیرمتخصص در پست‏های کلیدی بود. جا دارد نهادهای مسئول جهت جلوگیری از این واقعه در کشور مراقبت ویژه نمایند.»

منوچهر متکی

انتخابات 1400: به جهت حضور به‌عنوان سخنگو در شورای وحدت، از اردیبهشت‌ماه 1400 اظهارنظرهایی را انجام می‏داد اما تمام این اظهارنظرها در مقام سخنگوی شورای وحدت بود و موضعی شخصی به شمار نمی‏رفت. تنها اظهارنظر شخصی وزیر خارجه محمود احمدی‏نژاد درباره ابراهیم رئیسی پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری به سخنرانی‏اش در نشست تبیین جایگاه حوزه علم و فناوری در دولت سیزدهم در تاریخ 21 خرداد 1400 برمی‏گردد که مدعی شد: «دیپلماسی علمی در دولت آقای رئیسی در دستورکار جدی قرار می‏گیرد.»

دوسالگی دولت سیزدهم: او از جمله افرادی است که وارد روند انتقاد از دولت شده و به صراحت دولت ابراهیم رئیسی را نقد می‏کند. وزیر خارجه محمود احمدی‏نژاد 12 شهریور 1401 در نشستی که از سوی اندیشکده حکمرانی شریف به مناسبت هفته دولت برگزار شد، گفته بود: «دولت سیزدهم در جهت‏گیری‏ها خوب عمل کرده اما در برنامه‏ریزی و کارآمدی کارگزاران ضعف دارد. پیشنهاد می‏کنم در پایان یک‌سالگی دولت، ارزیابی و ترمیم جدی در سطح مدیران ارشد دولتی انجام گیرد.» او همچنین 26 تیرماه سال جاری در مصاحبه‏ای که با تجارت‏نیوز داشت، ضمن تاکید بر اینکه فعالیت‏های ماه‏های اخیر دولت بارقه ایجاد کرده، گفت: «از مهر سال گذشته ما با ناآرامی‏ها مواجه شدیم، یک بخش از این ناآرامی‏ها اعتراض بود و یک بخش هم اغتشاش بود. اما آیا اعتراضات و انتقادات مردم تمام شده است؟ به نظر من مهم‏ترین حوزه نقد مردم روی مسائل اقتصادی و کمبودها و گرانی‏هاست. مردم عاشق چشم و ابروی هیچ دولت و کسی نیستند. مردم مشکلات را می‏بینند و رفع مشکلات را می‏خواهند. آقای رئیسی به اعتقاد من در ماه‏های آینده اگر تحول ملموسی در حوزه وضعیت اقتصادی مردم ایجاد نکند، حتماً با مشکل جدی مواجه خواهد شد.»

مولوی عبدالحمید

انتخابات 1400: هرچند به صورت فردی اظهارنظری درباره کاندیداتوری ابراهیم رئیسی نکرد، اما صدور یک اطلاعیه از سوی دفتر مولوی عبدالحمید کافی بود تا تکلیف بسیاری از اهالی سنت استان سیستان و بلوچستان درباره انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 روشن شود. در اطلاعیه‏ای که دفتر او منتشر کرد، درباره حمایت از رئیسی آمده بود: «جمع‏بندی و بیانیه شورای هم‏اندیشی که به موافقت و امضای اکثر اعضای این شورا رسیده است، مورد تأیید و حمایت شیخ‏الاسلام مولانا عبدالحمید می‏باشد.»

دوسالگی دولت سیزدهم: هرچند در 1400 حامی رئیسی بود اما در همان سال روند انتقاد از دولت را آغاز کرد و همچنان منتقد عملکرد دولت سیزدهم باقی مانده است. او 6 اسفند 1400 در گفت‌وگویی که با انصاف‌نیوز داشت، گفته بود: «من به جناب آقای رئیسی نامه‏ای نوشتم و گلایه کردم. مشاور اهل سنتی که تعیین کردند اول کار فرموده بود شما نگران نباشید و ما از شایستگان اهل سنت استفاده می‏کنیم. قول دادند و تیم آقای رئیسی گفتند که ما از جانب آقای رئیسی قول می‏دهیم و به افرادی که بودند قول دادند و ما هم امیدوار شدیم و در این صحنه آمدیم و هزینه‏ی گزافی پرداخت کردیم.» او 12 مرداد در نشست مدیران مدارس دینی سیستان ‏و بلوچستان مصاحبه با انصاف‌نیوز را با بیان این جمله تکمیل کرده است: «دولت به هیچ‏کدام از وعده‏هایی که به اهل‏سنت داد عمل نکرده است» علاوه بر مشکلات اهل سنت، طی این دو سال مولوی عبدالحمید بارها درباره مشکلات دیگر اظهارنظر کرده است. برای مثال 12 اردیبهشت سال جاری در دیدار با علمای شهرستان سرباز و راسک گفت: «فشارهای اقتصادی گریبانگیر مردم شده است؛ همه اصناف و اقشار شکایت دارند.»

اسدالله بادامچیان

انتخابات 1400: به‌عنوان دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی یکی از مدافعان جدی ابراهیم رئیسی برای رسیدن به ریاست دولت سیزدهم به شمار می‏رفت. او پیش از انتخابات 28 فروردین 1400 در اجلاس دبیران استان‌ها و شهرستان‏های حزب مؤتلفه اعلام حمایت زودهنگام از رئیسی را بیان کرد و گفت: «اگر آیت‌الله رئیسی برای انتخابات حاضر شود، وحدت جمعی حول محور ایشان حفظ خواهد شد.» او همچنین پس از اعلام نتایج انتخابات دوره سیزدهم، 6 تیر 1400 در پایان نشست دبیران مؤتلفه با ابراز خوشحالی از انتخاب رئیسی گفته بود: «امروز در غرب عزا گرفته‌اند چون قرار است یک دولت انقلابی و جهادی روی کار بیاید.»

دوسالگی دولت سیزدهم: پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، او مواضعی که گرفته است دیگر شکل حمایت تمام‌عیار از دولت سیزدهم را ندارد و انتقاداتی را هم از کار این دولت داشته است. او اول مرداد سال گذشته در مصاحبه با خبرآنلاین گفته بود: «قبل از عید هم برای آقای رئیس‌جمهور به‌طور خصوصی نامه نوشتم و نوشتم که شما در این زمینه‏ها موفق هستید اما در زمینه اقتصادی دچار مشکل هستید چون نابلدها را انتخاب کرده‌اید.» او همچنین در مصاحبه دیگری که 30 مرداد 1401 با قرن نو داشت، اینگونه اظهارنظر کرده بود: «دولت در مسائل اقتصادی نتوانسته موفق عمل کند.»

غلامعلی حدادعادل

انتخابات 1400: به علت ریاست بر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب نقش ویژه‏ای را باید برای حداد عادل قائل شد. اما در کنار فعالیت‏هایی که در ائتلاف انجام می‏داد، او به‌صورت شخصی هم حمایت‏های خوبی از رئیسی انجام داد. در همایش آغاز به کار ستاد کمیته اقتصادی شورای ائتلاف که 10 خرداد 1400 برگزار شد، حدادعادل مدعی شد که «در این برنامه اقتصادی که در کمیته اقتصادی شورای ائتلاف برای آیت‌الله رئیسی آماده شده ذیل 27 عنوان برنامه داده شده و خود این یک راهکار است و می‏تواند یک نقشه راه باشد.» به‌عبارتی او در همان مقطع اعلام کرد برنامه‏های اقتصادی رئیسی را ائتلاف به او داده است. او همچنین در یکی از سخنرانی‏های انتخاباتی خود که 22 خرداد 1400 در همایش زاگرس‏نشینان ساکن تهران برگزار شد، مدیریت دولت حسن روحانی را مدیریتی اتوکشیده خطاب کرد و گفت: «کشوری را که دشمنان زیادی دارد نمی‏توان با «مدیریت اتوکشیده» اداره کرد بلکه باید آن را به شیوه جبهه‏های جنگ اداره کرد؛ آیت‏الله رئیسی می‏تواند کشور را با مدیریت جهادی اداره کند.»

دوسالگی دولت سیزدهم: طی دو سال اخیر، او مدافع تمام‌عیار دولت سیزدهم بوده است اما چند وقتی است موضع حمایت را به سکوت تغییر داده است. برای مثال او 24 اردیبهشت 1401 در مصاحبه‏ای که با خبرگزاری ایلنا داشت، گفت: «اگر مردم به استدلال‏های رئیس‏جمهور، وزرا و مسئولان دقت کنند، می‏بینند که کشور به چنین جراحی اقتصادی‌ای احتیاج دارد. اما مردم توجه دارند که جراحی اقتصادی کار سختی است. هیچ مریضی به‌خاطر سختی جراحی از طبیب روی‌گردان نمی‏شود. اگر کسی به خاطر سختی درمان از جراحی پرهیز کند، معالجه نخواهد شد.» او در یک‌سالگی دولت سیزدهم شهریور سال گذشته در مصاحبه با ایرنا گفت: «به اعتقاد بنده این روش فعلی دولت در اینکه ارتباط با چین و روسیه و برخی از کشورهای دیگر را جدی گرفته کار منطقی و درستی بوده است.» یکی دیگر از جمله‏های طلایی که حدادعادل در حمایت از دولت سیزدهم گفته بود، مربوط به حرفی بود که او 14 اسفند در اجلاس ماهیانه اتاق اصناف تهران، در روزهای رکوردشکنی قیمت دلار بیان کرد. او در این جلسه گفت: «از زمانی که تحریم‌ها شدت گرفت و ۱۰ سال گذشته همیشه شاهد افزایش قیمت ارز بودیم اما این ۲ هفته شدت گرفت. هر چیزی بهایی دارد و استقلال بهای خود را دارد، سختی بهای استقلال است. هر ملتی که بهای استقلال را بدهد در نهایت به جای خوبی می‏رسد‏‏.» اما طی چند ماه اخیر او وارد روند سکوت شده، خبری از حمایت‏های همیشگی‏اش از دولت نیست و تنها یک‌بار درباره انقلابی‏تر شدن مجلس دوازدهم اظهارنظر کرده و از برنامه‏هایش برای این مجلس به‌صورت سربسته حرف زده است.

غلامرضا مصباحی‌مقدم

انتخابات 1400: این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که پیش از انتخابات به‌عنوان سخنگوی جامعه روحانیت مبارز از حضور رئیسی به‌عنوان کاندیدا و حمایت جامعه روحانیت از او خبر داده بود، 22 خرداد مصاحبه‏ای با خبرگزاری تسنیم انجام داد و درباره رئیسی گفت: «ایشان قابلیت حل مشکلات کشور در عرصه اقتصادی را نیز خواهند داشت.» پس از انتخابات و پیش از برگزاری مراسم تحلیف هم او مصاحبه‏ای با خبرآنلاین انجام داد و 21 تیر 1400 درباره دورنمای دولت رئیسی گفت: «طبعاً نه‌تنها برای چهار سال آینده بلکه ما برای دو دوره پیش‌بینی می‏کنیم آقای رئیسی، رئیس‌جمهور کشور باشند؛ جریان اصولگرا هم باید از ایشان حمایت کنند هم در تامین نیروی همکار به او کمک کنند.»

دوسالگی دولت سیزدهم: مصباحی‌مقدم، مواضع پرفرازونشیبی در برابر دولت ابراهیم رئیسی داشته است. ابتدا مدافع دولت به شمار می‏رفت اما دی‌ماه سال گذشته مصاحبه‏ای با خبرآنلاین انجام داد که در آن گلایه مهمی را از رئیسی بیان کرد. او در این مصاحبه گفته بود: «آقای رئیسی قبل از انتخابات برنامه اقتصادی مدونی نداشتند و از برنامه هفت‌هزارصفحه‌ای ایشان هم بنده چیزی ندیدم؛ حتی از ایشان حضوری هم مطالبه کرده‌ام اما ایشان چیزی به من ارائه نکرد، ضمن اینکه شخصاً پیشنهادهایی را به رئیس‌جمهور داده‌ام.» او در آستانه یک‌سالگی دولت و در روز 4 تیر سال جاری مصاحبه‏ای با جماران داشته است که در آن هم به روند دولت اعتراض کرده است. البته هرچند در این مصاحبه او درباره عملکرد دولت گفته که باید منتظر پایان 4 سال بود و به‌عبارتی «جوجه را آخر پاییز می‏شمارند» اما در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «متاسفانه بدنه دولت را همراه با دولت نمی‏بینم. اتفاقاتی در بدنه دستگاه‏های دولتی روی می‏دهد که بسیار دور از انتظار و تدابیر رئیس‏جمهور و هیئت دولت است. نوع باندبازی در برخی ادارات ما شکل گرفته است.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا