معماي نوسانات دلار / پیمان مولوی
پیمان مولوی طی یادداشتی در اعتماد نوشت: اقتصاد ايران به نوسانات مرتبط با نرخ دلار پيوند خورده است؛ براي درك اين موضوع كافي است به واكنش بازارها نسبت به خبر آزادسازي داراييهاي مسدودي ايران در ساير كشورها نگاه شود. با هر خبر مثبت درباره مذاكرات و مناسبات ارتباطي ايران با ساير كشورها، بازارها واكنش مثبت نشان ميدهند و هر خبر منفي درباره نوسانات بازارها را وارد دورهاي از بحران و نوسان ميكند.
از پوشاكي كه به تن داريم تا لپتاپ و موبايلي كه در دست داريم و…. همه به بازار ارز و نوسانات مرتبط با آن مرتبط هستند. كافي است شاخص كالايي CRB INDEX را ببينيد كه متوجه شويد از انرژي تا كشاورزي و از فلزات اساسي تا فلزات گرانبها همه و همه مبتني بر دلار جهاني usd index حركت كرده و دچار تغيير ميشوند. امروز در اقتصاد ايران تورم بالاي 40درصد سالانه را از سر ميگذراند، امريكا هم تورم 9درصدي خود را به 3درصد كاهش داده است. تورم در امريكا معادل 3درصد بوده و براي همه فعالان اقتصادي مشخص است كه ريال ميتواند در يك سال 37درصد كاهش ارزش داشته باشد. اين روند در اقتصاد ايران رخ ميدهد و خبر آزادسازي
6 ميليارد دلار داراييهاي مسدودي ايران هم نميتواند خدشهاي به آن وارد سازد. علت اين مشكل هم در نظام تصميمسازيهاي داخلي كشور نهفته است و نبايد ريشه آن را در خارج جستوجو كرد. ازسوي ديگر نوسانات نرخ دلار سرنوشت همه ما را تحتالشعاع قرار داده است. حفظ ارزش ريال دراختيار دولتها و از وظايف بانك مركزي است، ولي وقتي از مهمترين ابزارها در زماني كه بايد بهره ببرد، نميبرد، شما نميتوانيد انتظار معجزه داشته باشيد. براي اينكه ببينيم ريال بيش از اين ارزش از دست خواهد داد یا نه، به سه پرسش زير بايد فكر كرد: آيا نقدينگي با همين شيب صعودي خواهد بود؟ آيا رشد اقتصادي ايران زير ۳درصد خواهد بود؟ آيا تورم در همين سطح پايا خواهد شد؟
انتهای پیام