خرید تور نوروزی

رشد بورس با شوک‌درمانی؟

«جهان‌صنعت» نوشت: بنیامین نجفی- روز گذشته در حالی بازار سرمایه با حرکت مثبت روبه‌رو شد که جلسه مهمی با حضور معاون اول رییس‌جمهوری و وزرای اقتصادی دولت در خصوص نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و گاز صنایع برگزار و همین طور خبری در خصوص حذف سامانه یکپارچه خودرو و آزادسازی قیمت خودرو منتشر شد. این خبرها در کنار یکدیگر سبب شد که روز چهارشنبه بازار با رشد بیش از ۸۰۰۰ واحدی همراه شود که در حدود چند هفته اخیر کم‌سابقه بود. موضوع نرخ خوراک پتروشیمی‌ها در بیش از دو ماه گذشته بیش از هر عامل دیگری به شرکت‌های بورسی و سرمایه‌گذاران خرد آسیب زد و اعلام خبرهای متناقض و بی‌عملی دولت در این رابطه زمینه را برای به محاق رفتن بازار در مرداد ماه بیشتر فراهم کرد. از سوی دیگر تصمیمات یک‌شبه در خصوص عوارض صادراتی محصولات معدنی به نااطمینانی تولیدکنندگان و صادرکنندگان فولادی و صنایع معدنی دامن زد که اثر خود را در بازار سرمایه در ابعاد وسیعی نشان داد، اما حالا با برگزاری جلسه تیم اقتصادی دولت بخشی از سهامداران به وضعیت آینده تا حدودی امیدوار شدند و ریسک‌پذیری خود را در بازار روز چهارشنبه به نمایش گذاشتند، به طوری که سرانجام تابلوی بورس از وضعیت قرمز خارج شد. کارشناسان ابراز امیدواری می‌کنند که جلسه تیم اقتصادی دولت با معاون اول خروجی مشخص و مثبتی داشته باشد، چرا‌که در صورت تکذیب نتایج مثبت در این جلسه، بازار با شوک بزرگ منفی دیگری مواجه خواهد شد که تبعات سنگینی برای سهامداران به دنبال خواهد داشت و اعتماد آنها را به تصمیمات سیاستگذاران بورسی بیش از پیش کمرنگ می‌کند.
ماجرای حذف سامانه یکپارچه خودرویی چه بود؟
بعد از اعلام خبر آزادسازی قیمت خودرو سهم‌های خودرویی و کلیت بازار سهام نسبت به آن واکنش مثبت نشان داد. به نظر می‌رسد وزارت صمت قصد دارد قیمت خودرو را به سمت آزادسازی ببرد که در صورت عملی شدن این برنامه، نحوه فروش خودروها نیز آزاد خواهد شد. در حال حاضر طبق مصوبه سال گذشته شورای رقابت (دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری)، فروش همه خودروهای سواری در کشور باید از مسیر سامانه یکپارچه انجام شود، بنابراین خودروسازان (چه دولتی‌ها و چه خصوصی‌ها) ملزم به عرضه محصولاتشان در سامانه موردنظر هستند. این سیاست در کنار مدل قیمت‌گذاری دستوری اجرا ‌می‌شود و حالا قرار است این مدل حذف شود و نحوه فروش خودروها هم از انحصار «یکپارچه» خارج خواهد شد.
طبیعتا وقتی قیمت در اختیار هیات‌ مدیره خودروسازان قرار بگیرد (طرحی که وزارت صمت دنبال می‌کند)، آنها کاملا مختار هستند روش فروششان را طبق میل خود انتخاب کنند. به گفته منوچهر منطقی با واگذاری قیمت به خودروسازان، آنها می‌توانند محصولات خود را به صورت لیزینگی یا گروهی به فروش برسانند.
واکنش معدنی‌ها به خبر حذف عوارض صادراتی
در کنار موضوع نرخ خوراک پتروشیمی‌ها روز گذشته خبری در خصوص حذف عوارض صادراتی گروه معدنی و فلزی هم شنیده شد که همین کافی بود سهم و نمادهای معدنی بعد از مدت‌ها واکنش مثبت به این خبر نشان دهند. هفته گذشته هم نامه‌ای از طرف دیوان عدالت منتشر شد که به ابطال مصوبه عوارض صادراتی حکم داده بود. در واقع در مورد نمادهای معدنی و فلزی تصمیمات جدید دولت در خصوص تغییر وضعیت عوارض صادراتی سبب بازگشت آنها به مدار سبز شد. در میان سهم‌های مهم معدنی و فولادی نماد فولاد با رشد ۸/۰، فملی با رشد ۶۶/۱ درصدی و ذوب با رشد ۵ درصدی همراه شدند. همچنین فخوز با رشد ۶۳/۱ درصدی، فولاژ با رشد ۰۷/۰ درصدی و فغدیر با رشد ۰۴/۱ درصدی روبه‌رو شدند. در گروه کانه‌های فلزی تاصیکو با ۳۸/۱ و معادن با ۶۷/۰ درصد، کچاد با ۲۱/۱ درصد رشد همراه شدند. همچنین کگهر رشد ۱/۱ درصدی را در بازار پشت‌سر گذاشت.
«جهان‌صنعت» در گفت‌وگو با یک کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی تاثیرات جلسه جدید تیم اقتصادی بر بازار پرداخته است.
ریسک سهامداران با خبر جلسه تیم اقتصادی
علیرضا تاجبر کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» اظهار کرد: پیش از هر چیز امیدوارم این خبر درست باشد و تکذیب نشود، چون اگر تکذیب شود و خروجی مثبتی نداشته باشد می‌تواند در بازار فعلی اثر خیلی بدی بگذارد. او افزود: به طور کلی برای اینکه سرمایه‌گذار جذب بازار سرمایه شود و وارد بازارهای موازی و غیرمولد نشود و به اقتصاد ملی هم کمک شود، نیازمند یک اطمینان‌خاطر از ثبات در پارامترهای تصمیم‌گیری است. سال گذشته یک بسته حمایتی ۱۰بندی توسط وزارت اقتصاد در آبان ماه تصویب شد. بلافاصله بعد از تصویب این بسته شاهد یک صعود تدریجی در شاخص بورس بودیم و تا اردیبهشت ماه امسال نیز نتیجه آن را دیدیم. به طور کلی اگر می‌خواهیم به بازار سرمایه کمک کنیم و جذب سرمایه‌گذار داشته باشیم باید سرمایه‌گذار برای سه تا پنج سال آینده بتواند تصمیم‌گیری کند. این تصمیم‌گیری مستلزم این است که نرخ خوراک، نرخ انرژی، نرخ عوارض صادراتی و بهره مشخص باشد و در عین حال حاصل تصمیمات شبانه و یکباره نباشد.
وی ادامه داد: اینها باید از پیش مشخص شده و ثبات داشته باشد تا بتوانیم در بازار سرمایه تصمیم‌گیری بهتری داشته باشیم. ماحصل این تصمیمات شبانه را هم طی دو ماه اخیر دیدیم که چه اتفاقاتی در بازار سرمایه افتاد که تبعات آن تا مدت‌ها باقی خواهد ماند و امروز هم به راحتی نمی‌توانیم اعتماد مردم را برگردانیم. تاجبر درباره رشد دیروز بازار گفت: رشد دیروز بازار به خاطر این بوده که منفی‌های سنگینی را در روزهای قبل‌تر گذراندیم و قیمت سهم‌ها به کمترین حد خود رسیده بود. دلیل دیگر هم پذیرش ریسک از سوی سهامداران بود که در خصوص موضوع جلسه اقتصادی چهارشنبه حساب باز کردند. امیدوارم از این جلسه ماحصل خوبی بیرون بیاید و افرادی که ریسک کردند از ریسک‌شان منتفع شوند و به سودآوری برسند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا