یک رسانه: بازاریابی ویژه برای یک اپلیکیشن داخلی، صدای خودیها را هم درآورد؛ جدل میان پیام رسان های داخلی با چاشنی انحصار و فیلترینگ!
کانال امتداد، ارگان رسانه ای حزب اتحاد ملت نوشت:
«روبیکا»، اپلیکیشنی که تا دیروز از تریبون رسانه ملی تبلیغ میشد و حال در بزرگراهها و اتوبانها به صورت انحصاری تبلیغ می شود. این پلتفرم، درست زمانی که سیاستهای فضای مجازی کشور بر جلوگیری از انحصار تأکید داشت با همین انحصار و در دوران فیلترینگ پیامرسان تلگرام آغاز به کار کرد و حال در آستانه ۵ سالگی نیز این توشه را با خود به همراه دارد.
اپلیکیشنی که برای گرفتن سهم از بازار، به نظر می رسد حال چشم به سهم رقبا نیز دوخته و رفته رفته به درگیری میان پیامرسانهای داخلی دامن میزند. اخیرا پیامرسان داخلیِ «سروش پلاس» که طبق آخرین آمار مرکز ملی فضای مجازی، در میان چهار پیامرسان روبیکا، ایتا و بله، مقام چهارمی را از منظر تعداد کاربر دارد، در «توییتر» با هشتگ «ایتا» به تبلیغات محیطی «روبیکا» انتقاد کرده است.
به گواه این پیامرسان، چند ده هزار میلیارد تومان بودجه کشور با توجیه «ما جایگزین نسخه خارجی می شویم» صرف «روبیکا» شده است. این که «سروش» که بسیاری آن را نیز دولتی میدانند، اعتراض خود را در اپلیکیشن فیلتر شده توییتر سابق و ایکس فعلی، بازتاب داده نیز جالب توجه است.
ضمن این که «سروش» در سطری از این توییت خود را «بخش خصوصی نحیف» معرفی کرد که این نیز با دادههای موجود درباره این پیامرسان داخلی و رانتهای موجود در خصوص آن، منافات دارد. با این حال به نظر میرسد، نوع نگاه مدیران بالادست، موجب یک جنگ درونخانوادگی شده است. مشابه رویهای که پیشتر میان دو پلتفرم «فیلیمو» و «نماوا» و دیگر پلتفرمهای داخلی فیلم و سریال شاهد بودیم.
از آمارسازی تا حمایت های مالی
اما به ماجراهای «روبیکا» بازگردیم. پلتفرمی که به نظر میرسد یکی از حامیان راهپیمایی عید غدیر نیز بود.
مساله اما اکنون از بستههای رایگان اینترنت گرفته تا ۱۱۰ کمک هزینه سفر به کربلا، ۱۱۰ ساعت هوشمند، ۱۱۰ کوادکوپتر، دهها دوربین عکاسی، دوچرخه، تبلت و هزاران جایزه دیگر، تنها بخشی از حمایت مالی این اپلیکیشن برای قرعهکشی و دیگر چالشهای ویژه در راهپیمایی ده کیلومتری عید غدیر بود. توان مالی که به نظر می رسد سایر رقیبان این اپ ندارند که بتوانند خود را وارد این گردونه کنند.
تناقض در آمارهای ارائه شده
اما در این میان حاشیه همواره بخشی جدایی ناپذیر از این اپلیکیشن بوده است. چندی پیش در حالی که وزیر ارتباطات مدعی شد که اپلیکیشن «روبیکا» ۴٠ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد، سخنگوی سازمان مالیاتی اظهار کرد که این پلتفرم داخلی کمتر از ۵٠٠ هزار کاربر دارد و هیچکدام از اینفلوئنسرهای شناسایی شده پر درآمد نیز در آن حساب کاربری ندارند. آماری که پیام آن واضح است؛ تیر «فیلترینگ واتساپ و اینستاگرام و تبلیغات و هزینه برای مهاجرت اجباری کاربران به شبکههای اجتماعی داخلی» به سنگ خورده است.
مالک یا مالکان نامرئی
سال ۹۸ و در جریان نود و هشتمین دیدار شهرآورد تهران بود که روی پیراهن بازیکنان تیم استقلال و پرسپولیس، لوگوی دو اپراتور همراه اول و ایرانسل که زیر آن نشان تجاری «روبیکا» نیز قرار گرفته بود، توجه همگان را جلب کرد. نهایتا پس از ابهامات بسیار، واحد عمومی «روبیکا» صراحتا وضعیت سهامداران را مشخص کرد. طبق این گزارش سهامداران اصلی این پلتفرم، همراه اول (۴۰ درصد)، ایرانسل(۴۰ درصد) و بخش خصوصی_سازندگان(۲۰ درصد) اعلام شدند.
طبق اطلاعات مندرج در سایت رسمی «روبیکا»، شرکت طراح این اپلیکیشن به نام شرکت فناوران نوین هوشمند پارسی ثبتشده است که البته هیچ اطلاعات مشخصی از مالکان و سرمایهگذاران آن (خصوصی، دولتی یا عمومی) در دست نیست. کمی بعد بسیاری از رسانهها از جمله سایت جماران، شرکت «توسکا» و متعاقب آن ستاد اجرایی فرمان امام را نیز از مالکان «روبیکا» معرفی کردند تا قدرتمند شدن و رانت اطلاعاتی این اپلیکیشن را توجیه کند. البته این مساله نیز از سوی همراه اول که یکی از سهامداران «روبیکا» است، تکذیب شد. با این حال «روبیکا»، پس از تقریبا ۵ سال، کماکان یک مکعب در بسته است.
انتهای پیام