خرید تور نوروزی

«باید مخاطرات ‌عدم مشارکت در انتخابات را با مردم بازگو کرد»

دبیرکل جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان در خصوص پیش‌بینی میزان مشارکت مردم در انتخابات گفت: از الان که نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی داشت. مشارکت مردم به مؤلفه‌های فراوانی بستگی دارد. اما آنچه الان مشاهده می‌شود، بی‌انگیزگی جامعه برای شرکت در انتخابات است. البته معتقدیم باید با مردم صحبت کرد و مخاطرات ‌عدم مشارکت را مجدداً بازگو کرد.

گفت‌وگوی روزنامه‌ی هم‌میهن با محمدرضا نژادحیدری را در ادامه می‌خوانید:

‌فضای سیاسی استان کرمان را در ماه‌های منتهی به انتخابات مجلس چگونه ارزیابی می‌کنید؟

فضای سیاسی استان کرمان، مانند سایر نقاط کشور هنوز انتخاباتی نشده است. اگرچه برخی گروه‌ها مانند اصولگرایان و برخی افراد فعالیت‌های انتخاباتی خود را آغاز کرده‌اند اما هنوز نمی‌توان گفت فضای استان انتخاباتی شده است. در پنجمین کنگره جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان تصمیم‌گیری درباره انتخابات به نشست مشترک شورای مرکزی و رؤسای شهرستان‌ها موکول شد. در این نشست هم تصمیم بر این شد که فعلاً از سرآمدان و نیروهای شناخته‌شده برای شرکت دعوت شود و در صورتی‌که امکان ارائه فهرست باشد، در خصوص شرکت در انتخابات تصمیم‌گیری کنیم.

‌آیا از چهره‌های شاخص سیاسی استان در پیش‌ثبت‌نام، نام‌نویسی کرده‌اند؟

از چهره‌های فراوانی برای نام‌نویسی دعوت شد اما بعضاً استنکاف کردند، هرچند که تعدادی از نمایندگان ادوار، برخی مدیران کل سابق و برخی فرمانداران دولت قبل در حوزه‌های مختلف استان در پیش‌ثبت‌نام انتخابات شرکت کردند.

‌فضای انتخابات در بین فعالان سیاسی، به‌ویژه اصلاح‌طلب‌ها همانگونه که در صحبت‌های شما اشاره شد، به نظر می‌رسد که مبهم است، اما در بین مردم، این فضا با ابهامات بیشتری روبه‌رو است، پیش‌بینی شما از مشارکت مردم کرمان در انتخابات مجلس چیست؟

از الان که نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی داشت. مشارکت مردم به مؤلفه‌های فراوانی بستگی دارد. اما آنچه الان مشاهده می‌شود، بی‌انگیزگی جامعه برای شرکت در انتخابات است. البته معتقدیم باید با مردم صحبت کرد و مخاطرات ‌عدم مشارکت را مجدداً بازگو کرد.

‌کمی درباره نوع مشارکت مردم در انتخابات مجلس توضیح دهید. در کدام شهرهای استان مردم بیشتر به نماینده‌های احزاب رای می‌دهند و در کدام شهرها به افراد و فضای قومیتی حاکم است؟

به‌صورت مطلق نمی‌شود دسته‌بندی کرد. در برخی نقاط استان گرایش‌های قومی یا منطقه‌ای سردسیری- گرمسیری بیشتر است مثل کهنوج و شهرستان‌های تابعه یا جیرفت و عنبرآباد.
در برخی شهرستان‌ها رأی سیاسی بیشتر است مثل مرکز استان، یا زرند و رفسنجان. اما نکته‌ای که دوستان ما در جبهه اصلاحات باید به آن توجه کنند، نه رأی سیاسی و نه رأی قومی که رأی اجتماعی است.
هرچه از مرکز کشور فاصله می‌گیریم و به شهرهای کوچک‌تر می‌رسیم، توقعات سیاسی کمتر و انتظارات اجتماعی بیشتر می‌شود.
برای مثال در جیرفت یا کهنوج خیلی کم پیش می‌آید که عامه مردم نگران موضع‌گیری سیاسی نماینده باشند. آن‌ها می‌خواهند نماینده در فروش محصولات کشاورزی و مسائلی که با آن مواجه هستند، پشتیبان آن‌ها باشد. لذا اگر نیروهای اصلاح‌طلب وارد صحنه نشوند، بدنه نیروها و کسانی که سال‌ها طرفدار اصلاح‌طلبان بوده‌اند می‌روند و جذب نامزدهای دیگری می‌شوند که به هر دلیل به آن‌ها احساس نزدیکی می‌کنند.
یک مثال دیگر می‌زنم؛ اصلاح‌طلبان در سال 90 در انتخابات شرکت نکردند، در یکی از حوزه‌های استان، کسانی که در مراکز، بخش‌ها یا روستاها تا ۲۰ سال قبل از آن همراه و طرفدار نامزد ما بودند، جذب ستاد اصولگرایی شدند که از نظرشان مقداری نسبت به رقیب متعادل بود. بعد در سال ۹۴ وقتی که نامزد معرفی کردیم خیلی از اینها گفتند شرمنده شما هستیم و ما از سال ۹۰ در خدمت فلان نفر هستیم. یعنی ما با یک دوره ‌عدم‌مشارکت تعداد قابل‌توجهی از نیروها و طرفداران خود را در برخی از حوزه‌ها از دست دادیم.
در تهران هیچ‌وقت به این نکات ریز دقت نمی‌شود. فعالان سیاسی و دوستان ما در تهران تصور می‌کنند همانگونه که ارکان احزاب از تصمیمات آن‌ها تبعیت می‌کنند، نیروهای اجتماعی و غیرسیاسی طرفدار جبهه در شهری مثل شهداد یا راین یا راور هم مطیع این دستورات هستند؛ در صورتی که انتخابات در بخشی از جامعه جزئی از زندگی افراد است.

‌همانطور که اشاره کردید، حضور مردم در خیلی از شهرها اجتماعی و نه سیاسی است. با توجه به وضعیت معیشتی و اعتراضاتی که از سال گذشته در کشور رخ داد، این اتفاقات چه تاثیری بر مشارکت مردم کرمان خواهد داشت؟ در سال ۹۸ هم ردصلاحیت‌ها و اتفاقات آن سال به کاهش مشارکت منجر شد. آیا این اتفاق در انتخابات آتی هم تکرار خواهد شد یا خیر؟

بله این فرضیه وجود دارد و حتما تاثیرگذار است. بخشی از جامعه از تمام عوامل انسجام‌بخش فاصله گرفته و این وضعیت مخاطره‌آمیز است.

‌تاثیر حضور خانواده آقای رفسنجانی و نگاه سیاسی آن‌ها بر مشارکت مردم کرمان در انتخابات چیست؟

مرحوم آقای هاشمی شخصیت مورد احترامی در میان مردم استان خصوصاً در بخشی از شهرستان‌ها مثل بم به واسطه اقداماتی که صورت‌گرفته هستند. اما اینکه این احترام چقدر منجر به افزایش مشارکت می‌شود جای تأمل دارد.
فرزندان مرحوم آقای هاشمی متاسفانه ارتباط‌شان را با مردم کرمان و رفسنجان حفظ نکرده‌اند و در استان حضور کمی دارند.
این موضوع در مورد فاطمه خانم هاشمی مقدار کمی به واسطه اقداماتی که در بنیاد بیماری‌های خاص در کرمان و برخی شهرستان‌ها انجام داده‌اند، متفاوت است.

‌چهره‌های شاخصی از حزب کارگزاران از این استان هستند. آیا حضور آنها تاثیری بر فضای سیاسی کرمان دارد؟

بیش از حزب کارگزاران آقای مرعشی به واسطه اقداماتی که در دوره جهاد سازندگی، استانداری و مجلس انجام داده، اثرگذار است.
از سوی دیگر، آقای مرعشی همانگونه که در دوره‌ قدرت، پیگیر مسائل بود، در ۱۶ سالی که هیچ مسئولیتی ندارد، به صورت فردی پیگیر مسائل مردم است و ارتباط خودش را با مردم قطع نکرده است. این موضوع سرمایه اجتماعی بزرگی برای ایشان ایجاد کرده است.
آقای مرعشی همچنین، مبتکر تاسیس جمعیت توسعه و آزادی هم بوده و از این طریق هم در فضای سیاسی استان اثربخش هستند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا