خرید تور تابستان

دوئل در غزه | مهدی تدیتی

مهدی تدینی، تاریخ پژوه و نویسنده طی یادداشتی در صفحه اینستاگرامی خود نوشت: آنچه می‌خواهم بگویم داوری اخلاقی و ارزشی نیست. تاریخ منازعۀ فلسطینی‌ـ‌اسرائیل یک قرن قدمت دارد و هر گوشۀ آن کتابی است. فقط می‌خواهم از واقعیت‌های موجود بگویم؛ از اینکه چه شد و چه خواهد شد.

بزرگی رخداد و شمار بالای کشته‌های دو طرف باعث می‌شود صحنۀ اصلی گم شود. کل آنچه رخ داد ــ که احتمالاً در آینده نامش را «جنگ اکتبر ۲۰۲۳» می‌گذارند ــ یک عملیات انتحاری بزرگ بود؛ به قول خود فلسطینیان «عملیات شهادت‌طلبانه»؛ با همان ویژگی‌های این دست عملیات‌ها. صحنه‌ها به جنگ کلاسیک یا جنگ چریکی شبیه شده، اما این ماهیتاً یک عملیات انتحاری بزرگ است که می‌خواهد تا می‌تواند ضربه بزند. اگر نمی‌توانید منطق طرف فلسطینی را درک کنید، به این دلیل است که از منظر جنگ کلاسیک یا جنگ چریکی به قضیه نگاه می‌کنید.

هیچ تناسب جنگ‌افزاری میان غزه و اسرائیل وجود ندارد. اتفاقاً به همین دلیل مسئله عملیاتی انتحاری است، نه جنگ. اما هدف آن چیست؟ مثل همۀ این دست عملیات‌ها هدف زنده نگه داشتن آرمان و زدن ضربۀ جسمی و روحی به دشمن است. اما چرا باید چنین هزینۀ سنگینی داد، وقتی معادلات قرار نیست در نهایت با این عملیات عوض شود. به گمان من، این‌بار یک هدف مهم وجود داشت که به چنین هزینه‌ای نیاز داشت: جلوی روند عادی‌سازی رابطۀ اسرائیل با اعراب باید گرفته می‌شد. این‌بار قضیه متفاوت از گذشته بود. همیشه آمریکا واسطه می‌شد و می‌کوشید عرب‌ها را با اسرائیل آشتی دهد، اما این‌بار خود عرب‌ها مستقلاً دنبال عادی‌سازی روابط بودند. بوی عادی‌شدن رابطۀ عربستان و اسرائیل به مشام می‌رسید و اگر عربستان مستقلاً دست به چنین اقدامی می‌زد، یکی از کارت‌های مهم در دست فلسطینی‌ها می‌سوخت. درست است که بن‌سلمان تأکید می‌کرد منافع فلسطینی‌ها را در نظر داریم؛ اما طرف فلسطینی انتظار دارد هر گونه گفتگو میان عرب‌ها و اسرائیل حول محور فلسطین باشد، نه اینکه فلسطین هم یکی از مفاد آن باشد.

حال اسرائیل چه خواهد کرد؟ اسرائیل تنها در صورتی می‌تواند این ضربۀ سنگین را تلافی‌شده قلمداد کند که توان نظامی حماس را نابود کند و تغییری بنیادی ایجاد کند. پس از چند روز یا چند هفته کوبیدن غزه از هوا، حملۀ زمینی خواهد کرد. اما نقطه ضعف اصلی‌اش دقیقاً روی زمین است. متر به متر باید کشته دهد. اشغال کل نوار غزه هم محال به نظر می‌رسد. در پی اشغال بخش‌های کم‌هزینه‌تر خواهد رفت و پس از تضعیف قدرت حماس، فشاری فرسایشی بر غزه وارد خواهد کرد. بسیار بعید است طرف سومی وارد جنگ شود. هدف نهایی جنگ می‌شود شکست حماس در غزه که احتمالاً چند ماه و حتی سال طول می‌کشد.

«مأموریت ژنرال هایزر» | مهدی تدینی

گمراه کردن و خشکاندن جنبش اجتماعی / مهدی تدینی

«پلنگ فلزی ایران» و حمله متفقین / یادداشت مهدی تدینی

اگر آمریکا به عراق حمله نکرده بود | مهدی تدینی

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. طرف یه جور حرف می زنه که انگار علم غیب داره تحلیلت ارزش نقد نداره گذر زمان مضخرف بودن نقدت را اثبات می کند

  2. میخواستم فقط یک پیغام به آقای تدینی برسانم که طرفداران خودشان را هم از صفحه اینستاگرامشون حذف میکنند خودشون به شوخی کلی چیزها مینویسند بعد وقتی به شوخی چیزی براشون مینویسیم فکر میکنند که مخالفت با ایشان داری …بعد بلاک میکنند اقا دوست و دشمنت را نمیشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا