خرید تور نوروزی

متروی اهواز با سرنوشتی نامعلوم

متروی اهواز پس از کش‌وقوس‌های مختلف همچنان جزو پروژه‌هایی است که به تعویق افتاده‌است. علی بهمن در همین رابطه گزارشی را در هورخبر نوشته که متن آن را در ادامه می‌خوانید.

به گزارش هورخبر، هر چند که در حال حاضر اکثر کلانشهرهای ایران نظیر مشهد، تبریز و اصفهان از نعمت مترو برخوردار شده اند، اما شهروندان اهوازی در آرزوی افتتاح یک خط مترو در بزرگترین شهر جنوب غرب کشور مانده اند. علی رغم انتخاب پیمانکار برای پروژه متروی اهواز از سال ۱۳۸۵، انتهای این مسیر پر پیچ و خم نهایتا به خلع ید پیمانکار صاحب نام از پروژه انجامید. خط یک متروی اهواز که ۱۷ سال پیش عملیات ساخت آن شروع شد اکنون به نماد ناکارآمدی مدیریت شهری اهواز بدل شده است.

معرفی متروی اهواز

در افق نهایی، بزرگترین شهر استان خوزستان صاحب چهار خط مترو خواهد شد که طول تقریبی آن ۹۰ کیلومتر و دارای ۸۷ ایستگاه خواهد بود. لازم به ذکر است که کلیه خطوط متروی اهواز نیمه شرقی و غربی رودخانه خروشان کارون را به یکدیگر متصل می کنند. در صورت تکمیل، شبکه متروی اهواز امکان دسترسی شهروندان اهوازی به پهنه های صنعتی و حمل و نقلی نظیر پالایشگاه ها و فرودگاه بین المللی اهواز را ایجاد خواهد کرد.

ماجرا از کجا شروع شد؟

قصه پر غصه متروی اهواز دست کمی از دیگر پروژه های ملی به تعویق افتاده ندارد، چرا که پس از سال ها سردرگمی مردم اهواز پیمانکار پروژه نهایتا خلع ید شده و هیچ دستاوردی مشاهده نمی شود. ماجرای متروی اهواز به سال های ابتدای دهه هشتاد شمسی باز می‌گردد، آنجایی که عملیات ساخت خط یک متروی اهواز به شرکت کیسون واگذار شد.

رسانه های مختلف ضمن اشاره به حکم بدوی خلع ید پیمانکار پروژه متروی اهواز از سوی دادگاه تجدید نظر، به تاریخچه قرارداد این پروژه اشاره می کند و می نویسد: قرارداد متروی اهواز از سال ۸۵ بین شرکت کیسون به عنوان اجرا کننده و شرکت نورینکو چین به عنوان تامین کننده تجهیزات با شهرداری اهواز منعقد شد. این پروژه به طول ۲۳ کیلومتر از نیروگاه زرگان در شمال شرقی اهواز آغاز و تا بیمارستان بقایی امتداد می یابد و ۲۴ ایستگاه در طول مسیر احداث می شود. عملیات اجرایی قطار شهری اهواز که از بهمن سال ۸۵ آغاز شده با گذشت حدود ۱۷ سال تنها حدود ۲۸ درصد پیشرفت داشته است.

این پروژه به دلیل مشکلات مالی و اختلافات بین کارفرما و پیمانکار، از حدود سال ۹۶ در عمل تعطیل شد و سرانجام در سال ۹۹ شهرداری از پیمانکار خلع ید کرد، اما پیمانکار حکم را نپذیرفت و کار به طرح دعوی در محاکم قضایی کشیده شد تا اینکه خرداد ۱۴۰۲، رای بدوی دادگاه مبنی بر خلع ید پیمانکار تایید شد.

در حالی داستان ۱۷ سال تلاش نافرجام خط ۱ متروی اهواز چنین نامطلوب تمام شد که مسئولین ذی ربط در حال پیگیری برای انتخاب پیمانکار جدید برای متروی اهواز هستند. نباید فراموش کنیم که ساخت متروی اهواز در چهار خط بزرگترین پروژه حمل و نقل درون شهری خوزستان به شمار می آید، نکته مهمی که اذهان را به خود مشغول می کند نحوه تامین مالی پروژه است. حسب تجربه، پشتوانه سازی مالی مطلوب برای پروژه هایی از این دست که به مشکلات طولانی مدت برخورده اند، دشوار خواهد بود.

از قرار معلوم اوراق مشارکت برای نجات دادن پیکر بی جان متروی اهواز در نظر گرفته شده است. رسانه دیگری در این رابطه به نقل از حمید دغاغله رئیس کمیسون عمران، شهرسازی و معماری شورای شهر اهواز می نویسد: اوراق مشارکت یکی از مزایایی است که همه شهرها به ویژه کلانشهرها در حال استفاده از آن هستند و هر کدام از شهرها تاکنون چند هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت دریافت کرده اند. شاید دریافت اوراق مشارکت برای خرید اتوبوس صرفه اقتصادی نداشته باشد، اما برای قطار شهری صد در صد اقتصادی است. وی با اشاره به طلب ۱۰ هزار میلیارد تومانی شهرداری اهواز از ارگان های مختلف عنوان کرد: همتی وجود دارد تا پروژه قطار شهری که نماد ناکارآمدی مدیریت شهری اهواز شده است، به پایان برسد. به راحتی می توانیم ۳ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت را از طریق تهاتر با دولت و مطالبه شهرداری از شرکت ها تامین کنیم. بنابراین حتی اگر شهرداری اهواز در دو سه سال آینده هیچ مبلغی برای تسویه این اوراق نداشته باشد می توان آن را از طریق تهاتر با شرکت ها یا دولت تسویه کرد.

وعده ها برای آغاز به کار مجدد پروژه

همزمان با خلع ید شرکت کیسون از پروژه متروی اهواز، خرداد ماه سال جاری تاکنون صحبت هایی در مورد انتخاب پیمانکار جدید پروژه به میان آمده که همچنان به شکل گمانه زنی مطرح می شود. اکنون چهار ماه از اعلام حکم دادگاه در مورد پیمانکار سابق گذشته و مسئولیان ذی ربط همچنان در حال معرفی پیمانکاران احتمالی متروی اهواز هستند.

محمودی رئیس سابق شورای شهر اهواز در این زمینه گفت: مذاکره با برخی از شرکت ها و ارگان ها از جمله قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و برخی شرکت های مطرح برای ادامه پروژه مترو اهواز در حال ارزیابی و انجام است و امیدواریم به زودی در همین دوره شورا، کار این پروژه مهم ملی از سر گرفته شود.

او افزود: قطار شهری و رئیس آن استاندار است و رئیس شورای شهر، شهردار، معاون عمرانی استاندار و مدیر عامل سازمان حمل و نقل قطار شهری عضو هستند و تصمیمات نهایی در این شورا گرفته می شود. پس از صدور رای اخیر، درخواست کردیم که نشست این شورا تشکیل شود تا پس از صدور رای قطعی بر اساس مذاکراتی که با شرکت های مطرح انجام شده، کار آغاز شود.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا