بازتاب حمله به بیمارستانها در جنگ غزه در رسانههای خارجی
بیمارستانها و مراکز درمانی غزه بعد از حمله موشکی به بیمارستان المعمدانی در ۳ حوزه در کنار روایتها از جنگ اسرائیل و غزه، مورد توجه رسانهها و مطبوعات جهان قرار گرفته است.
به گزارش انصاف نیوز، حوزه اول مورد توجه رسانههای جهان ابهامسازی در خصوص فاجعهی بیمارستان المعمدانی است، به طور مثال والاستریت ژورنال صراحتا مطبوعات را برای عامل و مقصر دانستن اسرائیل، «عجول» خطاب میکند یا بیبیسی انگلیسی از روز نخست حمله به المعمدانی از بررسیهای کارشناسانه خبر داد؛ بیبیسی در ۲۶ اکتبر و آخرین گزارش خود در این حوزه مدعی شد:
«علت دقیق انفجار در بیمارستان الاهلی عرب در شهر غزه، هنوز مورد بحث است. انگلیس روز دوشنبه اعلام کرد که احتمالاً موشکی بوده که از داخل غزه شلیک شده است. اطلاعات نظامی فرانسه نیز به این نتیجه رسید؛ ایالات متحده نیز پیش از این گفته بود که اسرائیل مقصر نیست.
ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه شواهدی را که مبنای ارزیابی های خود باشد، منتشر نکرده اند. وزارت بهداشت غزه که توسط حماس اداره می شود، اعلام کرد که حدود 500 نفر کشته شدند. ارتش اسرائیل گفت که این تعداد بسیار کمتر است» [لینک]
حوزهی دوم پرداختن مطبوعات به برخوردها و حملات و تهدیدات نسبت به سایر مراکز درمانی غزه و همچنین شرایط عمومی این مراکز است، بخشی از گزارشات این حوزه در پی میآید.
العربیه در ۲۹ اکتبر مینویسد: «هلال احمر فلسطین روز یکشنبه از هشدارهای اسرائیل مبنی بر بمباران بیمارستان قدس خبر داده و گفته است که تاکنون در فاصله ۵۰ متری بیمارستان حملاتی صورت گرفته است.
رئیس سازمان جهانی بهداشت روز یکشنبه گفت: گزارشهای هلال احمر فلسطین از هشدار هوایی مبنی بر بمباران هوایی و تخلیه فوری بیمارستان قدس در نوار غزه که از مقامات اسرائیلی دریافت کرده است، «عمیقاً نگرانکننده» است.
تخلیه بیمارستانهای پر از بیمار و مجروح، بدون به خطر انداختن جان آن ها غیر ممکن است» [لینک]
عرب نیوز در ۲۶ اکتبر مینویسد:
«بیمارستان اندونزی در شمال غزه از اولین مراکز بهداشتی است که توسط موشکی های اسرائیل مورد هدف قرار گرفته است، سازمان بهداشت جهانی تاکنون ۱۷۱ حمله اسرائیل به مراکز درمانی را ثبت کرده است، این حملات در حالی رخ میدهد که بیمارستانهای غزه مملو از هزاران بیمار و مجروح و دهها هزار نفر است که به دنبال مکانی امن به این نقاط پناه آوردهاند» [لینک]
الجزیره در ۲۷ اکتبر مینویسد: «بیش از ۵۰ هزار آواره فلسطینی به بیمارستان الشفاء غزه پناه بردهاند و در راهروها، اتاقهای انتظار و بیرون در حیاط جمع شدهاند. این بیمارستان مانند بقیه سیستمهای مراقبت بهداشتی در نوار غزه در وضعیت فروپاشی قرار دارد؛ اما به عقیده بسیاری از خانواده ها، ماندن در این بیمارستان، ایمنتر از رفتن به سمت جنوب است. گزارشی توسط الجزیره از وضعیت خانوادهها در این بیمارستان تهیه شده است» [لینک]
گاردین در ۳۰ اکتبر می نویسد: «رئیس سازمان بهداشت جهانی گفته است که گزارش هلال احمر فلسطین مبنی بر دریافت هشدار از سوی مقامات اسرائیلی برای تخلیه فوری بیمارستان قدس در نوار غزه «عمیقاً نگرانکننده» است. ما تکرار می کنیم – تخلیه بیمارستان های پر از بیماران بدون به خطر انداختن جان آنها غیرممکن است» [لینک]
حوزه سوم، پرداختن به بیمارستانها و مراکز درمانی از دیدگاه مقامات اسرائیل و ادعای آنها مبنی بر قرارگرفتن تجهیزات و تونلهای زیرزمینی مورد استفاده حماس در بستر بیمارستانهاست که به اعتقاد فلسطینیها، تلاش اسرائیل برای سفیدسازی حملات گذشته و توجیه حملات احتمالی آینده است.
به طور مثال تایمز آف اسرائیل در ۲۷ اکتبر مینویسد: «ارتش اسرائیل می گوید که پایگاه اصلی عملیات حماس در بیمارستان شفا در شهر غزه است و چندین مجتمع زیرزمینی در زیر بزرگترین بیمارستان غزه دارد و از این مجتمع ها برای هدایت حملات به اسرائیل استفاده میشود.
عضو ارشد دفتر سیاسی حماس: اسرائیل با مطرح کردن این اتهامات، قصد هموار کردن یک جنایت و قتل عام دیگر علیه مردم غزه است» [لینک]
این خبرگزاری همچنین در ۱۳ اکتبر یعنی ۴ روز قبل از حمله بیمارستان المعمدانی نوشته است: «گروه حقوقی پزشکان بدون مرز (MSF) در بیانیه ای اعلام کرد که: ارتش اسرائیل به بیمارستان العوده در شمال نوار غزه هشدار داده است که تا ساعت 6 صبح تخلیه شود.
این هشدار همچنین حاکی از برنامهریزی اسرائیل است برای یک عملیات بزرگ در شمال غزه است. ما به صراحت این اقدام که ادامه خونریزی های بی رویه از طریق حملات به مراکز درمانی در غزه است را محکوم می کنیم.
MSF می گوید: ما در تلاشیم تا از کارکنان و بیماران خود محافظت کنیم. تخلیه بیماران همچنان پیچیده است» [لینک]
انتهای پیام