خرید تور نوروزی

نان، چراغ خاموش گران شد

 امسال تغییر قیمت بخشی از اقلام غذایی به طور رسمی از سوی نهادهای متولی دولتی اعلام نشد اما نرخ‌های جدید بی‌سروصدا، روی کالاها درج شدند. به نظر می‌رسد همین رویه درخصوص نان نیز در حال انجام شدن است و در حالی‌که هیچ نهاد دولتی افزایش قیمت نان را به طور رسمی اعلام نکرده اما به صورت چراغ خاموش، قیمت نان افزایش می‌یابد.
به گزارش جماران، پیشتر «احمدرضا کشتگر» رئیس اتحادیه صنف نانوایان مشهد گفته بود: «قبلا اعلام شد که قیمت آرد تغییر نمی‌کند اما کسی نگفته قیمت نان تغییر نخواهد کرد! برنامه افزایش قیمت نان هم مربوط به خراسان رضوی نیست و به مرور در تمام کشور اجرایی خواهد شد». «سلمان اسحاقی» نماینده مردم خراسان جنوبی در این باره می‌گوید: «در بیش از ۱۵ استان شاهد افزایش بیش از ۴۰درصدی قیمت نان هستیم که این موضوع مردم را بسیار ناراحت کرده و متأسفانه برخی از دولتمردان ما، این موضوعات را تکذیب می‌کنند».
این اظهارات در حالی‌ست که «مسعود امراللهی» مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی، ضمن تاکید بر تشدید نظارت بر نانوایی‌ها عنوان کرد: امسال هیچ‌گونه تغییری نه در وزن چانه نان و نه در قیمت نان نداشته‌ایم. دولت به این صنف یارانه پرداخت می‌کند بنابراین هیچ نوع گران‌فروشی قابل قبول نیست. هیچ مجوزی هم برای افزایش قیمت صادر نشده و با هر گونه گران‌فروشی و کم‌فروشی برخورد خواهد شد.
افزایش 30درصدی در برخی از استان‌ها
وزارت جهادکشاورزی در حالی اعلام می‌کند که هیچ مجوزی برای افزایش قیمت نان صادر نشده که «احمد وحیدی» وزیر کشور در حاشیه نشست دولت گفته بود: دولت قیمت آرد و نان را افزایش نداده است. در برخی استان‌ها برای متناسب‌سازی و حل مشکلات اقتصادی نانواها، تصمیم گرفته شد که ۱۵، ۲۰ تا ۳۰درصد قیمت نان افزایش یابد. شوراهای آرد و نان در استان‌ها این افزایش قیمت را مصوب کردند و آزاد کردن یارانه نان فعلا در دستور کار نیست.
نرخ همیشه استانی تعیین می‌شد
«فاطمه نظری» رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در دفاع از دولت می‌گوید: با اینکه بحث استانی شدن نرخ نان در رسانه‌ها برجسته شده اما اصلا هیچ اتفاق خاص و جدیدی نیافتاده است. تعیین نرخ نان، پیش از این نیز، به این شکل انجام می‌شد که ابتدا در تهران و براساس هزینه‌های تهران، قیمتها بررسی می‌شد و پس از هماهنگیها، به عدد مشخصی می‌رسیدند و نرخ را اعلام می‌کردند. بعد از آن دیگر استان‌ها براساس نرخ تهران و متناسب به هزینه‌های خود، نرخی را محاسبه می‌کردند و براساس هزینه‌های استان خود، نرخ نهایی را اعلام می‌کردند.
نان در حال حاضر سه نرخی است
نظری  افزود: اکنون هم برخی استان‌ها، پیش از اعلام نرخ تهران، در اندازه بررسی‌های که کردند، قیمت خود را اعلام کرده‌اند. نان در حال حاضر 3 نرخی است. آرد یارانه‌ای نوع یک، دو و آرد نوع سه که هر کدام قیمتهای آرد و گندم متفاوتی دارند و بنابراین نرخ نانش هم متفاوت می‌شود. البته نوع 3 نرخ ندارد و آزاد است.
نظری با یادآوری اینکه به طور متوسط، 95 تا 97درصد نان سفره مردم را نان‌های سنتی تامین می‌کنند، گفت: اگر ملاک ما برای تعیین نرخ، سال 1400 باشد، از 1400 به 1401، فقط در یک مورد که آن هم مربوط به هزینه‌های کارگری است، 57درصد افزایش حقوق کارگر داشته‌ایم. این رقم، از سال 1401 به 1402، حدود 30درصد بیشتر شده است. در این شرایط، این 87درصد افزایش، روی هزینه‌های تولید اثرگذار بوده است.
نظری با بیان اینکه آردی که به دست نانوا می‌رسد، تنها 5 تا 8درصد هزینه تولید را شامل می‌شود، ادامه داد: بر این اساس، بین 92 تا 95درصد هزینه تولید، شامل کرایه محل، خوراک کارگر، حقوق و دستمزد، حامل‌های انرژی، خمیرمایه، کرایه حمل و دیگر مقولات می‌شود. با توجه به تورم نزدیک به 140درصدی که در مجموع این سال‌ها بوده، دیگر این تولید برای نانوایان اقتصادی نیست. قرار بود کمک‌هزینه 40درصدی شب به شب، از طریق دستگاه‌های هوشمند نان، برای نانوایان واریز شود. صرف‌نظر از اینکه این میزان، هزینه‌های آنها را پوشش نمی دهد و دخل و خرجشان با یکدیگر نمی‌خواند اما بسیاری از نانوایان در مراجعه به اتحادیه گلایه دارند که این مبلغ برای آنها به طور کامل واریز نمی‌شود.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با اشاره به سه نرخی بودن نان و اینکه دولت باید به صورت پله‌پله، این چند نرخی بودن نان را اصلاح و قیمتها را به یکدیگر نزدیک کند، تصریح کرد: همه این مسائل روی هم در حال انباشته شدن است و ما نسبت به پیامدهای آنها، نگرانی‌هایی داریم. در شرایط فعلی، همه اضلاع مثلث نان، از ادارات دولتی که در تعیین نرخ نان دست‌اندرکار هستند، گرفته تا نانوا و مصرف‌کننده، هیچ‌کدام راضی نیستند. بهتر است برای نظم‌دهی به شرایط فعلی، هر چه زودتر این مسائل مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرند تا مشکلات روی هم انباشته نشوند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا