خرید تور نوروزی

روز جهانی فلسفه و پیام کلیدی آن

به گزارش انصاف نیوز به نقل از یونسکو، «یونسکو با بزرگداشت روز جهانی فلسفه هر سال، در سومین پنجشنبه نوامبر، بر ارزش ماندگار فلسفه برای توسعه اندیشه بشری، برای هر فرهنگ و برای هر فردی تاکید می کند.»

موضوع روز جهانی فلسفه

موضوع روز جهانی فلسفه در سال 2023 «بازتاب فلسفی در جهان چندفرهنگی» است. این موضوع، اهمیت فلسفه را در ترویج درک و گفتگو بین فرهنگ‌ها و دیدگاه‌های مختلف را برجسته می‌کند. در جامعه‌ای که با تنوع و جهانی شدن مشخص می شود، فلسفه چارچوبی را برای درگیر شدن با جهان‌بینی‌های مختلف، درک تفاوت‌های فرهنگی و یافتن زمینه‌های مشترک ارائه می‌دهد.

روز جهانی فلسفه در سال 2023 فرصتی برای بزرگداشت قدرت فلسفه برای غنی‌سازی زندگی‌مان، گسترش دیدگاه‌هایمان و هدایت ما به سوی جهانی عادلانه‌تر و عادلانه‌تر است. این روز تشویق افراد، جوامع و مؤسسات به شرکت در بحث های فلسفی، کشف ایده های جدید و قدردانی از ارزش ماندگار تحقیق فلسفی است.

تاریخچه روز جهانی فلسفه

تاریخچه‌ی روز جهانی فلسفه به سال 2002 برمی‌گردد. زمانی که سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) این روز را برای ترویج بحث فلسفی، تشویق تفکر انتقادی و تقویت گفتگوی بین فرهنگی تأسیس کرد.

ایده روز جهانی فلسفه از نشست هیئت اجرایی یونسکو در سال 2002 پدیدار شد. این هیئت به اهمیت فلسفه در ترویج تفکر انتقادی، تقویت گفتگو و پرداختن به چالش‌های جهانی پی برد. آنها پیشنهاد کردند که روزی را به بزرگداشت فلسفه و کمک‌های آن به اندیشه و جامعه بشری اختصاص دهد.

روز جهانی فلسفه و پیام کلیدی آن
روز جهانی فلسفه و پیام کلیدی آن

اعلامیه رسمی و اهداف

در نوامبر 2002، کنفرانس عمومی یونسکو قطعنامه ای را تصویب کرد که سومین پنجشنبه نوامبر هر سال را به عنوان روز جهانی فلسفه اعلام کرد. این قطعنامه اهداف زیر را برای این روز برجسته کرد:

ـ تشویق بحث‌ها و مناظره‌های فلسفی در سطوح بین‌المللی، ملی و منطقه‌ای.
ـ ترویج آموزش فلسفه در مؤسسات آموزشی.
ـ افزایش آگاهی عمومی از اهمیت فلسفه در جامعه معاصر.
ـ تقویت گفتگوی بین فرهنگی و ارتقای تفاهم بین فرهنگ‌ها و دیدگاه‌های مختلف.

روز جهانی فلسفه و پیام کلیدی آن
روز جهانی فلسفه و پیام کلیدی آن

بستری برای گفتمان فلسفی

از زمان آغاز، روز جهانی فلسفه به عنوان بستری برای گفتمان فلسفی عمل کرده است و فیلسوفان، مربیان، دانشجویان و عموم مردم را گرد هم می آورد تا در بحث ها و مناظرات در مورد طیف گسترده ای از موضوعات فلسفی شرکت کنند. این روز همچنین در ترویج تدریس فلسفه در مدارس و دانشگاه‌ها، تشخیص اهمیت آن در توسعه مهارت‌های تفکر انتقادی و پرورش کنجکاوی فکری مؤثر بوده است.

روز جهانی فلسفه 2023 و پس از آن

روز جهانی فلسفه همچنان یک رویداد مهم در تقویم جهانی فلسفی است که توجه بین‌المللی را به خود جلب می‌کند و الهام‌‌بخش بحث‌ها و ابتکارات فلسفی در سراسر جهان است. همان‌طور که با چالش‌های پیچیده و تغییرات اجتماعی روبه‌رو هستیم، فلسفه همچنان ابزاری حیاتی برای درک خود، معضلات اخلاقی و شکل‌دهی آینده‌ای عادلانه‌تر و عادلانه‌تر باقی می‌ماند.

اهمیت روز جهانی فلسفه

فلسفه با مطالعه پرسش‌های اساسی درباره هستی، دانش، ارزش‌ها، عقل و ذهن، نقشی محوری در تاریخ بشر داشته است. از فیلسوفان یونان باستان که پایه‌های تفکر غربی را پایه‌گذاری کردند تا متفکران امروزی که همچنان درک ما از جامعه را به چالش می‌کشند و گسترش می‌دهند، فلسفه چارچوبی برای درک خود، جایگاه ما در جهان و رابطه ما با دیگران فراهم کرده است.

در دنیای امروزی که به طور فزاینده‌ای پیچیده و به هم پیوسته است، فلسفه مثل همیشه مرتبط باقی می‌ماند. ابزارهایی را برای بررسی انتقادی مفروضات، زیر سؤال بردن هنجارهای غالب و کشف ایده‌های جدید در اختیار ما قرار می‌دهد. فلسفه به ما کمک می کند تا در مورد معضلات اخلاقی، مسائل سیاسی و اکتشافات علمی انتقادی بیندیشیم. نگرشِ باز را تقویت می‌کند، تحمل دیدگاه‌های گوناگون را تشویق می‌کند، و به دنبال دانش و حقیقت است.

هدف فلسفه

فلسفه هم به‌عنوان رشته‌ای روشنگر و هم به‌عنوان یک کار روزانه، می‌تواند جوامع را شکل دهد واین قدرت را دارد که غنای جریان های فکری را در سطح جهانی آشکار کند و گفت‌و‌گوی بین فرهنگی را تقویت کند. فلسفه از طریق تشویق به تحقیق متفکرانه و گفتمان مستدل، نقش مهمی در ساختن جامعه‌ای بردبارتر و محترمانه ایفا می‌کند. این درک را تسهیل می‌کند و با ایجاد شالوده فکری برای تحول به چالش های مهم مدرن می‌پردازد.

یونسکو نوشت:
«روز جهانی فلسفه متعلق به همه کسانی است که در همه جا به فلسفه اهمیت می‌دهند. یونسکو آن را رهبری می‌کند، اما مالک آن نیست.»

منابع:
World Philosophy Day
World Philosophy Day 2023 Theme

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا