معنای نامه روحانی به نقض برجام چيست؟
«داوود حشمتی»، روزنامه نگار، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است درباره ی نامه های اخیر رییس جمهور درباره ی برجام [لینک] نوشت:
ظهر روز سه شنبه 23 آذرماه 95 حسن روحاني در دو نامه جداگانه به ظريف و صالحي به موضوع نقض برجام واكنش نشان داد. روحاني گفته بود كه قطعا تمديد تحريمهاي جديد نقض برجام است و ايران در برابر آن واكنش نشان خواهد داد. واكنش روحاني در بخش مربوط به ظريف ميتواند جديتر و سريعتر در دسترس باشد. اما محل اختلاف و نزاع بر سر دستور رئيسجمهور به صالحي پيش خواهد آمد.
در تحليل نامه رئيسجمهور به ظريف و صالحي موارد زير قابل ذكر است:
اول: مواردي كه برعهده ظريف گذاشته شده پيگيريهاي ديپلماسي و حقوقي است.
دوم: به ظريف يك ماه فرصت داده شده تا گزارش خود را از اقداماتش ارائه كند.
سوم: در نامه به صالحي مدت زمان سه ماه تعيين شده است.
چهارم: از صالحي خواسته شده «برنامه ريزي براي طراحي و ساخت پيشران هستهاي را انجام دهد». محل اختلاف ايران با غرب احتمالا بر سر همين موضوع «پيشران هسته اي براي حوزههاي دريايي» به وجود بيايد. چراكه درصد غني سازي را بالاتر از 20 درصد تا 60 درصد بالا مي برد. نامه روحاني در اين بخش به اعتقاد من هوشمندانه نوشته شده تا مورد سوءاستفاده مخالفان خارجي ايران قرار نگيرد. در اين زمينه خصوصا مراقبت شده تا اسرائيل و عربستان نتوانند آن را مورد سوء استفاده قرار دهند.
نامه به صالحي دو بند دارد. هر دو بند به ساخت پيشران هستهاي براي مصارف دريايي اشاره ميكند. در بند اول خواستار «برنامهريزي» براي «طراحي و ساخت» پيشران هستهاي شده. در بند دوم خواستار «مطالعه و طراحي» براي «توليد سوخت» پيشرانهاي هستهاي براي حمل و نقل دريايي شده است. در هيچ كدام از اين دو بند دستوري براي «ساخت سوخت هستهاي» و «غني سازي» بالا وجود ندارد. هرچه هست و در اين مرحله (حداقل براي مدت سه ماه آينده) در حد «مطالعه»، «طراحي» و «برنامه ريزي» براي انجام اين كار است و بر اساس برجام حق طراحی و مطالعه در قالب تحقیق و توسعه قانونا برای ایران به رسميت شناخته شده است و قاعدتا به هیچ وجه نقض برجام نخواهد بود.
مهلت سه ماهه صالحي تا پايان سال ادامه دارد. اين يعني دو ماه مانده به انتخابات سال آينده ايران و همچنين دو ماه ايران فرصت دارد تا آمريكاي پس از ترامپ را تجربه كند. به طور حتم اين تصميم خروجي جلسه شوراي عالي امنيت ملي است و تنها تصميم روحاني نيست و اگر اين را بپذيريم ميتوان گفت: «همچنان از ايران يك صدا خارج مي شود و تلاش براي واكنشهاي منطقي در دستور كار است.»
لازم به يادآوري نيست كه اگر امروز احمدينژاد رئيسجمهور و رئيس شوراي عالي امنيت ملي بود و دبيري آن را سعيد جليلي برعهده داشت، همه ما بايد منتظر واكنشهاي غيرمنطقي، عجولانه و هزينهساز براي كشور بوديم. واكنشهايي كه در دوره قبل كار را به جايي رساند كه حتي رئيس پليس كشور از صداوسيما درخواست كرد كه تصاوير خوردن مرغ را به سبب زمينهسازي براي اغتشاش و هرج مرج از سريالها و برنامههاي خود حذف كند.
دستورهای رییس جمهور «در پی تعلل، اهمال و نقض برجام توسط آمریکا»
انتهای پیام
مرده شور تحلیل تو ببرن
لا روشن لوی! تا روشن لوی! با روشن لوی!