معضلی ادامهدار به نام “کودککار”
گرمای تابستان امانم را بریده است. غم نان اگر نبود من هم شادمانه پرواز میکردم. در دنیای کودکی چقدر سخت است بار سنگین مسئولیت بر شانههای کوچکم!
مادرم میگوید پسرم تو نانآور خانهای، تو مرد شدهای دیگر! پدر اما حرفی نمیزند، من معنی سکوت و بغضی که سالهاست در گلو دارد را خوب میفهمم، چراکه از وقتی خانهنشین شده دیگر حتی به چشمهایم نگاه نمیکند، هر صبح فالهایم را برمیدارم و به امید این که امروز روز بهتری است از خانه خارج میشوم، اما خیابانها همه شبیه هم هستند و مردم شبیهتر!
من یاد گرفتهام برای نان بجنگم، جنگی نابرابر … برخی از کنارم رد میشوند و پچ پچ کنان با هم میگویند چقدر معضل کودکان کار در کرج جدی شده! من معنی معضل را نمیدانم، اما خوب میفهمم کودک کار یعنی چه؟ کودک کار یعنی من! منی که سالها زودتر از سنش بزرگ شده و ناچار است دست از کودکی بردارد و در دنیای بیرحم و خشن، گلیم خود و خانوادهاش را از آب بیرون بکشد.
کودک کار یعنی نگاه خشن، ترحم آمیز و گاه بیتفاوت مردم، کودک کار یعنی اضطراب و استرس از آمدن شهرداری و گرفتن بساطی که 20 هزار تومان نیز نمیارزد، اما همه سرمایه کار من است! کودک کار یعنی صبحهای زود از رختخواب دلکندن و شب دیروقت به خانه برگشتن، کودک کار یعنی خیابان خیابان محنت و آیندهای نامعلوم!
مهدی ایراننژاد، فرماندار کرج در گفتگو با ایسنا، در خصوص وضعیت کودکان کار در کرج گفت: موضوع حمایت و جمع آوری کودکان کار یکی از ماموریتهای اداره کل بهزیستی استان البرز است که تشکیلاتی نیز در این خصوص شکل گرفته است.
وی افزود: اگر کودکانی که در خیابان کار میکنند، مدیریت نشوند، ممکن است در اختیار باندهای قاچاق و موادمخدر قرار گیرند.
ایراننژاد افزود: با وجود جمعآوری کودکان کار در کرج ولی هم اکنون نیز شاهد حضور این کودکان در سطح خیابانها هستیم، بنابراین ضعف در مرحله نخست یعنی جمعآوری کودکان خیابانی است که دستگاه متولی آن باید بیشتر دقت کند.
فرماندار کرج تصریح کرد: بر اساس بررسیهای انجام گرفته، مشخص شده اکثراً کودکانی که در خیابانهای کرج مشغول کار هستند، خیابانی نیستند و خانواده دارند و به دلیل مشکلات مالی اقدام به فروش فال، گل و … میکنند.
وی اظهارکرد: حمایت از این کودکان باید در اولویتهای کاری مسئولین ذیربط قرار گیرد تا کمترین آسیب از لحاظ روانی به این افراد وارد آید.
در بخش دیگری از این گزارش مرتضی مکاریان، مدیرکل بهزیستی استان البرز نیز گفت: ساماندهی کودکان کاری که در خیابانها درآمدزایی میکنند، از اولویتهای اداره کل بهزیستی استان در سال جاری است.
وی افزود: این کودکان که به علت ضعف اقتصادی و ناتوانی سرپرست در تامین احتیاجات مالی خانواده ناچار به فروش فال، آب معدنی، گردو و … میشوند با کودکان خیابانی که به صورت باندهای به هم پیوسته فعالیت میکنند، تفاوت بسیار دارند.
مکاریان خاطرنشان کرد: کودکان خیابانی برای فعالیت در خیابان تربیت میشوند و هر صبح توسط اعضای باند کودکان خیابانی در نواحی مختلف استان پخش شده و غروب مجددا جمع آوری میشوند.
وی افزود: بیشتر مبالغی که کودکان خیابانی در طول روز به دست میآورند، توسط سردسته باند گرفته میشود و پول چندانی برای خود آنها باقی نمیماند.
این مسئول تصریح کرد: اکثر کودکان خیابانی از اتباع خارجی هستند، ولی کودکان کار غالبا ایرانی و اقشار کمدرآمد جامعه هستند.
مکاریان گفت: از آنجایی که کودکان کار اغلب سرپرست دارند و در کانون خانواده زندگی میکنند، بحث ساماندهی آنها از حساسیت بالایی برخوردار است.
مدیرکل بهزیستی البرز افزود: استفاده از لفظ متکدی برای کودکان کار به هیچ وجه مناسب نیست، چرا که این کودکان برای گذراندن زندگی خود و خانواده از آرزوها و کودکی خود دست کشیده و برای کار وارد محیط خشن جامعه شدهاند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: ساماندهی کودکان کار در خیابان نیازمند همکاری دستگاههایی از جمله شهرداری و فرمانداری است.
وی تصریح کرد: مهمترین اقدام را در مرحله اولیه باید شهرداری با جمعآوری این کودکان انجام دهد که متاسفانه در این زمینه مناسب عمل نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: از سال 89 تا کنون سه جلسه موثر برای ساماندهی این کودکان با حضور ذیربطان این امر در کرج برگزار شده، اما متاسفانه نماینده شهرداری در دو جلسه از این جلسات غایب بوده است.
وی اظهار کرد: تا زمانی که شهرداری اقدامات لازم جهت جمع آوری این کودکان را انجام ندهد، بهزیستی قادر به ارائه خدمات لازم به این کودکان و رفع مشکلات آنان نخواهد بود.
وی همچنین در ارتباط اقدامات انجام شده برای ساماندهی وضعیت کودکان خیابانی استان البرز گفت: یک مرکز نگهداری این کودکان با عنوان مرکز حمایتی آموزش کودک و خانواده وابسته به سازمان بهزیستی در استان راهاندازی شده که ظرفیت نگهداری از 30 کودک را دارد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر در حال غربالگری این کودکان هستیم و با شناسایی، این کودکان به مرکز انتقال داده میشوند.
مکاریان ادامه داد: این مرکز امکان نگهداری این کودکان را در فاصله زمانی یک ماه تا یکسال را دارد.
مدیرکل بهزیستی البرز تاکید کرد: در زمینه کودکان کار استان نیز سعی میشود تعدادی از این کودکانی شناسایی و مورد حمایت قرار گیرند.
وی گفت: این مرکز قصد دارد از سن پنج تا 18 سالگی کودکانی را که شرایط لازم برای حمایت را دارند را تحت خدمات حمایتی قرار دهد.
در بخش دیگری از این گزارش علی آقازاده شهردار کرج ضمن تکذیب کم کاری شهرداری کرج در جمع آوری کودکان کار خیابان گفت: شهرداری بارها و بارها نسبت به جمع آوری این کودکان اقدام کرده است و آنان را به بهزیستی تحویل داده، اما فردای آن روز مجددا این کودکان در خیابان مشاهده شدهاند.
وی تصریح کرد: بهزیستی در ابتدا باید امکانات لازم جهت نگهداری این کودکان را فراهم کند، چون تعداد این کودکان کم نیست!
شهردار کرج اظهار کرد: شهرداری این امکان را دارد که ظرف مدت 48 ساعت همه این کودکان را از سطح شهر جمع آوری کند، ولی آیا بهزیستی توان نگهداری همه این کودکان را دارد؟
آقازاده ادامه داد: شهرداری یکی از دستگاههایی است که جمع آوری این کودکان را از اولویتهای خود قرار داده، چرا که وجود این کودکان در سطح شهر علاوه بر ایجاد ناهنجاری اجتماعی، مشکلات زیادی را برای شهرداری ایجاد میکند.
این مسئول گفت: شهرداری در همه جلساتی که مربوط به ساماندهی این کودکان در تمام استان برگزار شده، شرکت کرده و به هیچ وجه در جلسهای غیبت نداشته است.
شهردار کرج در پایان گفت: بهتر است دستگاهها و مسئولین کم کاری و ضعف در سیستم کاری خود را قبول کنند و صرفا دیگران را در اجرای ناموفق طرح یا هدفی مقصر ندانند، چرا که این امر جز آسیب چند جانبه نتیجهای در بر نخواهد داشت.
انتهای پیام