خرید تور نوروزی

«خشکسالی در کرمان بحرانی و پیچیده است»

تمام پهنه استان دچار خشکسالی خفیف تا بسیار شدید بوده و در واقع خشکسالی اندوخته در بستر طبیعت تجمع یافته است لذا با توجه به افزایش 7/1 درجه ای دما در سال زراعی و افزایش تبخیر و تعرق و کاهش 38 درصدی بارش نسبت به بلند مدت لازم است خشکسالی ها در استان بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.

مهدیه السادات میر مهدی حسینی در روزنامه کرمان امروز نوشت: «براساس اعلام اداره‌کل هواشناسی استان کرمان؛ 99درصد از مساحت استان کرمان درگیر درجات گوناگون خشکسالی است و این استان به علت استمرار شرایط خشکسالی در یک دهه گذشته در یکی از دوران‌های سخت و پیچیده خشکسالی قرار دارد و خارج شدن از چنین بحرانی بسیار زمان‌بر و البته نیازمند مدیریت صحیح است. از این رو لازم است مسئولان و برنامه‌ریزان استان در بخش‌های مختلف با باور قطعی به این مساله، راهکارهای لازم برای کاهش پیامدها و سازگاری با شرایط آب و هوایی جدید را اتخاذ نمایند و…

بر اساس اعلام اداره کل هواشناسی استان کرمان، 99 درصد مساحت استان کرمان درگیر درجات مختلف خشکسالی است و این استان به علت استمرار شرایط خشکسالی در یک دهه گذشته در یکی از دوران های سخت و پیچیده خشکسالی قرار دارد و خارج شدن از این نوع خشکسالی بسیار زمان بر بوده و به سال های تر سالی متمادی نیازمند است. در همین زمینه گزارشی تهیه شده که در ادامه قابل مطالعه است.

خشکسالی پدیده ای طبیعی و پیچیده و از عوامل خسارت زا در حوزه های کشاورزی، اقتصاد، محیط زیست و اجتماع است. این پدیده خزنده، تدریجی و مستمر است و تداوم آن ممکن است از چندین ماه تا چندین سال طول بکشد و علاوه بر آن مساحت یک منطقه تحت تاثیر خشکسالی در طول زمان تغییر می کند.

کشور ایران و به ویژه استان کرمان به سبب موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن بر روی کمربند خشک کره زمین از دیر باز با مشکل خشکسالی مواجه بوده است. کمبود و نوسانات شدید نزولات جوی، رخداد پدیده خشکسالی به ویژه در مناطق دارای اقلیم خشک و نیمه خشک مانند استان کرمان را اجتناب ناپذیر می کند.

روند خشکسالی در استان کرمان و به طور کلی در کشور بسیار نگران کننده است به گونه ای که برخی از صاحب نظران از آن به عنوان یک ابر چالش یاد می کنند که در سال های آینده تبعات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی گسترده ای را برای کشور در پی خواهد داشت.
خشکسالی می تواند باعث تهدید تولید و امنیت غذایی، قحطی، افزایش مهاجرت، ناآرامی و آسیب های اجتماعی و جنگ منطقه ای شود. همچنین با بروز خشکسالی و کاهش جریان آب های سطحی، آلودگی مخازن آب ها، کاهش کیفیت و شوری آب افزایش می یابد.
بررسی و تحلیل خشکسالی در استان کرمان از سوی اداره کل هواشناسی استان کرمان گویای آن است که در تمامی شهرستان های استان خشکسالی با درجات مختلف دیده می شود و در مجموع 8/99درصد مساحت این استان درگیر درجات خشکسالی بوده به نحوی که 2/1 درصد مساحت استان خشکسالی خفیف، 7/6 درصد خشکسالی متوسط 4/24 درصد خشکسالی شدید و 3/69 درصد خشکسالی بسیار شدید و بخش محدودی از مساحت استان شهرستان های جیرفت و شهربابک در حد نرمال است.

کارشناسان می گویند؛ از آنجا که شدت آسیب پذیری مناطق مختلف نسبت به رخداد پدیده خشکسالی متفاوت است و به امکانات و سرمایه یک منطقه و همچنین ویژگی های فرهنگی و اجتماعی مردم منطقه بستگی دارد، از جمله مهم ترین راهکارهای سازگاری با تغییر اقلیم و خشکسالی می توان به تغییر در دانش و نگرش افراد و مسئولان جامعه اشاره کرد.

به عبارتی سیاست ها و راهکارهای مقابله با خشکسالی باید مبتنی بر باور به واقعیت کم آبی در منطقه باشد. این سیاست ها شامل ایجاد صنایع کم آبخواه، مدیریت استفاده صحیح از آب و پساب در صنایع موجود، به کار گیری روش های نوین تامین آب، استفاده از سامانه های نوین آبیاری در بخش کشاورزی و افزایش بهره وری در این بخش، کشت گیاهان مقاوم به خشکی و سازگار با اقلیم منطقه و کشت گیاهان با نیاز کم آبی می باشد.

آنگونه که عراقی زاده، مدیر کل هواشناسی استان کرمان به خبرگزاری مهر گفته است؛ میانگین بارش ها در استان کرمان طی سال زراعی 1402-1401 به میزان 85 میلی متر بوده است که این میزان در مدت مشابه سال گذشته و بلند مدت به ترتیب 108 و 137 میلی متر است.
او همچنین افزود: این میزان بارش نسبت به دوره مشابه سال قبل 21 درصد و نسبت به آمار بلند مدت مشابه به میزان 38 درصد کاهش را نشان می دهد. در این مدت تنها 62 درصد بارش سال کامل آبی تامین شده است.

او گفت: تمام پهنه استان دچار خشکسالی خفیف تا بسیار شدید بوده و در واقع خشکسالی اندوخته در بستر طبیعت تجمع یافته است لذا با توجه به افزایش 7/1 درجه ای دما در سال زراعی و افزایش تبخیر و تعرق و کاهش 38 درصدی بارش نسبت به بلند مدت لازم است خشکسالی ها در استان بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.

سناریوهای اقلیمی آینده حاکی از افزایش فراوانی خشکسالی های شدید، حتی در زیست بوم های مرطوب است. از این رو لازم است مسئولان و برنامه ریزان استان در بخش های مختلف با باور قطعی به این مساله، راهکارهای لازم برای کاهش پیامدها و سازگاری با شرایط آب و هوایی جدید را اتخاذ کند.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا