نتایج نظرسنجی: اسرائيلیها مخالف آتشبس هستند
آنها معتقدند: «این کشتهها بهای قابل قبولی برای امنیت آینده است»
یورونیوز در گزارشی از یک نظرسنجی از اسرائیلیها دربارهی جنگ غزه نوشت:
در حالیکه بیشتر اسرائيلیها خواستار ادامه حملات ارتش خود به نوار غزه و نابودی حماس هستند، در مقابل فلسطینیها حمایت خود از این گروه را افزایش و خواهان استعفای محمود عباس هستند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی مینویسد نتایج یک نظرسنجی از سوی یک مرکز اسرائيلی نشان میدهد که بیشتر اسرائیلیها معتقدند ارتش نباید به درخواستهای جهانی برای آتشبس توجهی کند و تهاجم به نوار غزه باید ادامه یابد. آنها گفتهاند که با وجود درخواست برقراری آتشبس در مجمع عمومی سازمان ملل، فهرست فزاینده تلفات سربازان اسرائيلی و شمار فراوان کشته شدگان غیرنظامی در میان فلسطینیها، ارتش اسرائیل نباید از تهاجم خود به نوار غزه دست بکشد.
همچنین در گفتگویی که رویترز با ۶ نفر انجام داده همگی گفتهاند که نباید توجهی به نگاه جهانی و قطعنامه سازمان ملل و کم شدن همدردیهای جهانی با اسرائيل داشت و حملات به نوار غزه باید ادامه یابد چرا که به باور آنها اکنون زمان عقبنشینی نیست.
ادامه جنگ بدون توجه به درخواستهای آتشبس
تامار هرمان، دانشمند علوم سیاسی از موسسه دموکراسی اسرائيل میگوید: «حمله حماس به اسرائيل در ۷ اکتبر دوباره آن احساس قدیمی بین اسرائيلیها را زنده کرد که در زمان جنگ سال ۱۹۷۳ رخ داده بود؛ احساسی که نگران بود همسایگان و دشمنان بتوانند با هم متحد شده و قوم یهود را نابود کنند.»
هرمان که موسسه او نظرسنجیهای منظمی را درباره جنگ انجام میدهد در ادامه میگوید: «احساس مردم این است که این تهدیدی برای موجودیت اسرائيل به شمار میرود. به همین دلیل مردم برای مرگ بیشتر سربازان خود هم آماده هستند.»
بن زیون لوینگر، کارمند بازنشسته در موسسه فناوری اطلاعات اسرائيل، معتقد است هرگونه کندی در مبارزه با حماس برای دشمنان اسرائيل به معنای ضعف تعبیر خواهد شد. او در ادامه گفت: «اگر ما این مبارزه را به پایان نرسانیم، فردا صبح نبردهایی در شمال و شرق و جنوب و شاید ایران خواهیم داشت. بنابراین ما چاره ای نداریم که این جنگ را ادامه دهیم.»
یولی ادلشتاین، رئیس کمیته امور خارجه و دفاع کنست اسرائیل در گفتگویی با اشاره مسئله نابودی حماس گفت: «اگر هزینه این عملیات وحشتناک بوده اما هدف از عملیات نظامی زمینی به غزه، نابودی کامل زیرساختهای حماس در غزه بوده است.»
حس انتقامجویی اسرائيلیها
بر اساس نظرسنجی که پس از توقف یک هفتهای جنگ در ماه نوامبر توسط موسسه دموکراسی اسرائيل انجام شد، بیش از سه چهارم اسرائيلیها گفتهاند تهاجم ارتش باید بدون در نظر گرفتن کاهش تلفات فلسطینیها و همچنین بدون نگرانی از فشارهای بینالمللی باید از سر گرفته شود.
رسانههای اسرائيلی کمتر از پوشش بینالمللی جنگ به موضوع تلفات بالای غیرنظامیان در غزه میپردازد. هرمان در خصوص نگاه تند مردم اسرائيل در قبال این عملیات میگوید: «هرچند دیدگاهها در مورد تلفات فلسطینیها بسته به گرایشهای سیاسی اسرائيلیها متفاوت است اما برخی از مردم احساس میکنند که این کشتهها بهای قابل قبولی برای تامین امنیت آینده آنها است.»
او همچنین در ادامه میافزاید: «در بین مردم اسرائيل احساس انتقام وجود دارد و آنها نظرشان این است که اول باید انتقام گرفته شود. این گرایش بیشتر در جناح راست وجود دارد و در بین میانهروها و چپها هم این موضوع را به عنوان یکی از دستاوردهای ثانویه جنگ میبینینند.»
کشته شدن غیرنظامیان در جنگ وحشتناک اما عادی است
همچنین بر اساس نظرسنجی دانشگاه تلآویو که اواخر اکتبر و با حضور ۶۰۹ نفر برگزار شده بود تنها ۱۰ درصد از اسرائيلیها نظرشان این بوده که ارتش آن از قدرت آتش خود بیش از اندازه استفاده میکند.
آدام ساویل، ساکن اورشلیم، که در یک مؤسسه دانشگاهی غیرانتفاعی کار میکند گفت: «این وحشتناک است، این افتضاح است که تلفات غیرنظامی زیادی وجود دارد اما این جنگ است و این اتفاقی است که در جنگها رخ میدهد.»
با توجه به وضعیت بیثبات، نظرسنجیها نشان میدهد که اسرائیلیها مطمئن نیستند که راهحل بلندمدت چگونه خواهد بود. با این حال، نظرسنجی موسسه دموکراسی اسرائیل می گوید که بیش از ۴۰ درصد از شهروندان فکر می کنند که اسرائیل باید پس از جنگ به دنبال ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی باشد.
در مقابل اما تقریبا ۶۰ درصد از اسرائيلیها نابودی حماس به هر شکل ممکن را مهمترین هدف در این جنگ معرفی کردهاند.
افزایش حمایت از حماس در میان فلسطینیها
در مقابل نظرسنجیها در میان فلسطینیها نشان میدهد که با ادامه عملیات زمینی ارتش اسرائيل به نوار غزه، حمایتها از حماس افزایش یافته و در مقابل ۹۰ درصد فلسطینیها خواهان استعفای محمود عباس از ریاست تشکیلات خودگردان فلسطینی هستند.
بر اساس نظرسنجی که خبرگزاری فرانسه منتشر کرده اکثریت قاطع فلسطینیها خواستار استعفای محمود عباس که مورد حمایت آمریکا قرار دارند هستند. بر اساس این پژوهش که یک موسسه فلسطینی آنرا انجام داده حمایت از حماس حتی در نوار غزه ویران شده نیز افزایش یافته است.
بر اساس یافتههای این نظرسنجی مشکلات بیشتری در مقابل غزه پس از پایان جنگ خواهد بود و در عین حال پرسشها و تردیدهایی درباره هدف اعلامی اسرائيل برای نابودی حماس وجود دارد.
واشنگتن از تشکیلات خودگردان فلسطینی مستقر در کرانه باختری خواسته تا در نهایت کنترل غزه را به دست گرفته و هر دو منطقه را به عنوان پیشرو برای تشکیل کشور اداره کنند. مقامات ایالات متحده گفتهاند که تشکیلات خودگردان باید احیا شود.
تشکیلات خودگردان، بخشهایی از کرانه باختری تحت اشغال اسرائیل را اداره میکند و غزه را تا زمان تسلط شبهنظامیان حماس در سال ۲۰۰۷ تحت تسلط خود داشت. فلسطینیها در سال ۲۰۰۶ در انتخابات پارلمانی به حماس رای دادند و از آن به بعد دیگر اسرائيل اجازه برگزاری هیچ انتخاباتی را در نوار غزه نداده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که دست راستیترین دولت تاریخ اسرائیل را رهبری میکند، هر گونه نقش تشکیلات خودگردان در غزه را به شدت رد کرده و اصرار دارد که اسرائیل باید کنترل امنیتی بیپایان آنجا را داشته باشد.
انتهای پیام