روسوفیلی چیست ؟ روسوفیل کیست؟
/درک چشم انداز چندوجهی احساسات سیاسی نسبت به روسیه/
احترام توکلی، کارشناس علوم سیاسی در یادداشتی با عنوان «روسوفیلی چیست» که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:
روسوفیلیا [Russophilia] یا روسوفیلی به معنی روس دوستی است و به احساس مثبت یا تحسین آمیز نسبت به روسیه و فرهنگ آن اشاره دارد.1 در دنیای سیاست، روسوفیلی می تواند به طرق مختلف از جمله نگرش های مطلوب نسبت به سیاست خارجی روسیه، روابط دیپلماتیک و مبادلات فرهنگی و حتی نظامی تظاهر کند.در نقطه مقابل این اصطلاح [Russophobia] روسوفوبی یا روس هراسی قرار می گیرد.2 توجه به این نکته مهم است که نظرات و نگرش ها نسبت به روسیه می تواند متفاوت باشد و همه افراد روسوفیل یا روس دوست در یک حوزه سیاسی خاص ممکن است نظرات یکسانی نداشته باشند.
پدیده روسوفیلی در سیاست می تواند تحت تأثیر پارامترهای پنجگانه ذیل قرار گیرد:
1.روابط تاریخی : برخی از افراد یا گروه های سیاسی و احزاب ممکن است روابط تاریخی یا فرهنگی با روسیه داشته باشند که منجر به دید مثبت تری نسبت به این کشور شود. این امر می تواند مبتنی بر تجربیات مشترک تاریخی، پیوندهای زبانی یا عناصر فرهنگی مشترک باشد.
2.منافع اقتصادی : روابط اقتصادی و روابط تجاری می تواند نقش مهمی در شکل گیری نگرش های سیاسی داشته باشد. کشورهایی که شراکت اقتصادی قوی با روسیه دارند، ممکن است موضع مثبت تری نسبت به این کشور برای حفاظت و تقویت منافع اقتصادی نشان دهند.
3. ملاحظات ژئوپلیتیکی : در زمینه های ژئوپلیتیکی خاص، نهادهای سیاسی ممکن است حفظ روابط دوستانه با روسیه را از نظر استراتژیک مفید بدانند. این می تواند ناشی از تمایل به ثبات منطقه ای، همکاری در مورد مسائل جهانی یا همسویی منافع در موقعیت های ژئوپلیتیکی خاص باشد.
4.روابط دیپلماتیک : موضع دیپلماتیک یک کشور می تواند بر نگرش کلی آن نسبت به روسیه تأثیر بگذارد. کشورهایی که در مبادلات دیپلماتیک مثبت، گفتگو و همکاری با روسیه شرکت می کنند، یا استراتژی نگاه به شرق را در دستور کار خود قرار داده اند ممکن است دارای جهت گیری روسوفیلی تلقی شوند .
5. تبادلات فرهنگی : تعاملات مثبت و تبادلات فرهنگی بین ملت ها و روسیه می تواند حس قدردانی و درک متقابل را تقویت کند. این امر می تواند به دیدگاه مطلوب تری نسبت به روسیه کمک کند، به خصوص اگر همکاری های موفقی در زمینه هایی مانند هنر، آموزش و ورزش وجود داشته باشد.
مهم است بدانیم روسوفیلی ، مانند هر احساس ژئوپلیتیکی دیگری، می تواند پیچیده و چند وجهی باشد. نگرش های سیاسی نسبت به روسیه می تواند بر اساس تغییر شرایط جهانی، رویدادهای ژئوپلیتیکی و ملاحظات سیاست داخلی متحول شود. علاوه بر این، روسوفیلی نباید با تأیید سیاستها یا اقدامات خاص توسط دولت روسیه اشتباه گرفته شود، زیرا نظرات سیاسی حتی در آنهایی که احساسات مثبت را نسبت به روسیه ابراز میکنند، میتوانند متفاوت و چندوجهی و تابع زمان و شرایط کوتاه مدتی باشند. برای درک عمیق تر موضوع بیایید هر پارامتر را دقیق تر بررسی کنیم:
1.پیوندهای تاریخی :
روسوفیلی می تواند تحت تأثیر ارتباطات تاریخی بین یک کشور ، حزب و یا نهاد سیاسی و روسیه باشد. تجارب مشترک تاریخی، پیوندهای زبانی یا عناصر فرهنگی مشترک می تواند به دیدگاه مثبت روس دوستی کمک کند. برای مثال، کشورهایی که بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند یا دارای روابط تاریخی اسلاو هستند ممکن است احساسات روسوفیلی را حفظ کنند . این پیوندهای تاریخی می تواند حس قرابت و نوستالژی ایجاد کند و نگرش های سیاسی را به نفع روابط نزدیک تر با روسیه شکل دهد.
تأثیر تاریخ بر روسوفیلی یا روسوفوبی بسیار عمیق است، زیرا اغلب برداشتهای سیاسی و فرهنگی کشورها یا نهادهای سیاسی را نسبت به روسیه شکل میدهد. تجربیات تاریخی همچون جنگ ها، اشغال ، تاراج منابع و یا خیانت های تاریخی، نقش مهمی در پرورش دیدگاه منفی نسبت به روسیه دارند.
کشورهایی که زمانی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند، ممکن است به دلیل پیشینه تاریخی مشترک خود، احساسات روسوفیلی قوی تری داشته باشند. دوران اتحاد جماهیر شوروی اثری ماندگار بر این ملتها بر جای گذاشته و به احساس هویت مشترک و پیوند تاریخی کمک شایانی کرده است. علیرغم تغییرات ژئوپلیتیکی که منجر به انحلال اتحاد جماهیر شوروی شد، برخی کشورها ممکن است هنوز نوستالژی تاریخ مشترک و پیوندهای فرهنگی ایجاد شده در آن دوران را داشته باشند .
پیوندهای زبانی نیز به روسوفیلی کمک می کند . کشورهایی که قرابت های زبانی با روسیه دارند، مانند آنهایی که به زبان های اسلاوی صحبت می کنند، ممکن است احساس خویشاوندی زبانی داشته باشند. زبان می تواند عامل قدرتمندی در ایجاد حس وحدت و میراث مشترک باشد و نگرش مثبت نسبت به روسیه را تقویت کند. نمونه مهم این کشورها صربستان است.3
علاوه بر این، عناصر فرهنگی مشترک، از جمله سنت ها، هنر و ادبیات، می توانند پیوندهای تاریخی را بیشتر تقویت کنند. مبادلات و تأثیرات فرهنگی در طول قرن ها می تواند احساس قرابت و درک متقابل ایجاد کند. این ارتباط فرهنگی ممکن است به درک مثبتی از روسیه منجر شود و نهادهای سیاسی ، مشارکت های فرهنگی ناشی از این موضوع را به رسمیت شناخته و آن را ارج نهند.
در حقیقت، پیوندهای تاریخی پیش زمینه و حسی از خویشاوندی و نوستالژی برای بروز و ظهور روسوفیلی ایجاد میکنند که فراتر از ملاحظات سیاسی است. این ارتباطات میتواند علیرغم تغییرات ژئوپلیتیکی پایدار بماند و نقش مهمی در شکلدهی نگرشهای سیاسی به نفع روابط نزدیکتر با روسیه ایفا کند. پیوندهای تاریخی به روایت هویت مشترک کمک می کند و دیدگاه مثبتی را تقویت می کند که فراتر از سیاست های مقطعی است.
2. منافع اقتصادی :
ملاحظات اقتصادی نقش مهمی در شکلدهی دیدگاههای سیاسی دارد. کشورهایی که دارای روابط اقتصادی قوی و روابط تجاری پرحجم با روسیه هستند ممکن است برای محافظت و ارتقای منافع اقتصادی خود، سطوح متفاوتی از روسوفیلی را به نمایش بگذارند. این امر می تواند شامل سرمایه گذاری های متقابل، موافقت نامه های تجاری و پروژه های اقتصادی مشترک باشد. رهبران و نهادهای سیاسی ممکن است حفظ روابط مثبت با روسیه را برای تضمین ثبات و رشد اقتصاد خود از طریق مشارکتهای اقتصادی سودمند در اولویت قرار دهند. همچنین کاهش آثار تحریمی و رویای پایان دادن به هژمونی دلار و صد البته دور زدن تحریم ها، برای کشورهای هم پیمان روسیه بسیار مهم است.4
ملاحظات اقتصادی در تأثیرگذاری بر دیدگاههای سیاسی مؤثر است و ماهیت روابط اقتصادی با روسیه میتواند به طور قابلتوجهی موضع یک کشور را شکل داده و به روسوفیلی منجر شود . کشورهایی که روابط اقتصادی و تجاری قوی با روسیه دارند ، اغلب برای حفظ و پیشبرد منافع اقتصادی خود، دیدگاه مطلوبی نسبت به کشور نشان می دهند. البته در برخی از محافل اقتصادی کشور ما سینوفیلی [sinophilia] یا چین دوستی نیز در چارچوب کلی گفتمان نگاه به شرق به عنوان مکمل اقتصادی روسوفیلی تجویز می شود.
سرمایه گذاری متقابل :
کشورهای درگیر در سرمایه گذاری های متقابل با روسیه، چه از طریق سرمایه گذاری مستقیم و چه از طریق سرمایه گذاری مشترک، ممکن است نگرش های سیاسی مثبتی ایجاد کنند. وابستگی متقابل اقتصادی ایجاد شده توسط سرمایه گذاری ها می تواند به عنوان یک عامل تثبیت کننده عمل کند و نهادهای سیاسی را تشویق به تقویت روابط دوستانه برای محافظت از این منافع مالی کند.
قراردادهای تجاری :
همچنین وجود قراردادهای تجاری قوی بین یک کشور و روسیه می تواند به گرایش روسوفیلی کمک کند . مشارکت های تجاری اغلب شامل مبادله کالاها و خدمات، تقویت رشد اقتصادی و همکاری است. رهبران سیاسی ممکن است حفظ روابط مثبت با روسیه را برای حفظ منافع حاصل از چنین توافقات تجاری در اولویت قرار دهند.
پروژه های اقتصادی مشارکتی :
پروژههای اقتصادی مشترک، مانند توسعه زیرساختها، طرحهای انرژی،خطوط انتقال نفت و گاز، یا مشارکتهای فناورانه، میتواند موضع سیاسی مثبتی را در قبال روسیه ایجاد کند. سرمایه گذاری های مشترک موفقیت آمیز می تواند به عنوان سود متقابل دیده شود، و نهادهای سیاسی را تشویق می کند تا روابط دیپلماتیک مثبت را برای تسهیل ادامه چنین پروژه هایی در اولویت قرار دهند.
ثبات و رشد اقتصادی:
رهبران و نهادهای سیاسی ممکن است روابط مثبت با روسیه را به عنوان ابزاری برای تضمین ثبات و رشد اقتصاد خود در اولویت قرار دهند. ثبات و رشد اقتصادی اغلب از اهداف کلیدی دولت ها هستند و حفظ روابط مثبت با شریک اقتصادی مهمی مانند روسیه می تواند در جهت نیل به این اهداف یاری رسان باشد.
به طور خلاصه، بعد اقتصادی روسوفیلی شامل همسویی استراتژیک منافع سیاسی با ملاحظات اقتصادی است. کشورها ممکن است روابط مثبت با روسیه را در اولویت قرار دهند تا از مشارکت های اقتصادی خود محافظت و یا آن را تقویت کنند و مزایای بالقوه تجارت، سرمایه گذاری و پروژه های مشترک با روسیه را در فضای اقتصاد خویش ترجیح دهند. این وابستگی متقابل اقتصادی به نوبه خود می تواند بر نگرش های سیاسی تأثیر کذاشته و به شکل گیری و تقویت روسوفیلی در حوزه سیاسی کمک کند.
3. ملاحظات ژئوپلیتیکی :
عوامل ژئوپلیتیکی می تواند منجر به شکل گیری روسوفیلی در سیاست شود. کشورها ممکن است حفظ روابط دوستانه با روسیه را برای ارتقای ثبات منطقه ای یا مقابله با چالش های ژئوپلیتیک مشترک از نظر استراتژیک مفید بدانند. همکاری با روسیه در مورد مسائل جهانی مانند مبارزه با تروریسم یا تغییرات آب و هوایی نیز می تواند بر نگرش های سیاسی تأثیر بگذارد. در برخی موارد، موضع روسوفیلی ممکن است به عنوان پاسخی عملگرایانه به موقعیتهای ژئوپلیتیکی خاص ظاهر شود و منافع خاص را برای منافع متقابل همسو کند.
عوامل ژئوپلیتیکی محرک های مهمی هستند که می توانند به جهت گیری روسوفیلی در سیاست منجر شوند و تصمیمات استراتژیک و مواضع سیاست خارجی کشور را شکل دهند. کشورها ممکن است به دلایل مختلف ژئوپلیتیکی حفظ روابط دوستانه با روسیه را از نظر استراتژیک مفید بدانند:
ترویج ثبات منطقه ای :
حفظ روابط مثبت با روسیه می تواند به عنوان ابزاری برای ارتقای ثبات منطقه تلقی شود. به خصوص در مناطقی همچون خاورمیانه ، قفقاز و دریای سیاه که روسیه نقش مهم ژئوپلیتیکی ایفا می کند، کشورهای همسایه ممکن است برای ایجاد یک محیط منطقه ای باثبات و همکاری، موضع روسوفیلی اتخاذ کنند. این رویکرد می تواند به جلوگیری از درگیری ها و کمک به صلح و امنیت کلی منطقه کمک کند.
رفع چالش های ژئوپلیتیکی مشترک :
کشورهایی که با چالشهای ژئوپلیتیکی مشترکی مانند اختلافات مرزی، درگیریهای منطقهای یا تهدیدات امنیتی روبرو هستند، ممکن است همکاری با روسیه را مفید بدانند. روسوفیلی می تواند به عنوان پاسخی به این چالش ها ظاهر شود، با این باور که همکاری با روسیه می تواند به یافتن راه حل های امنیتی دفاعی و دیپلماتیک و کاهش تهدیدهای مشترک کمک کند. نمونه بارز این کشورها اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی [CSTO] هستند.
همکاری در مسائل جهانی :
همکاری با روسیه در مورد مسائل جهانی، مانند مبارزه با تروریسم، تغییرات آب و هوایی،حوزه نفت و انرژی های تجدید پذیر ،یا تلاشهای منع اشاعه سلاح های کشتار جمعی ، میتواند بر نگرشهای سیاسی تأثیر بگذارد. کشورها ممکن است برای تقویت همکاری با روسیه در موضوعات مهم جهانی، موضع روسوفیلی اتخاذ کنند با این باور که پرداختن به چالشهای پیچیده اغلب به همکاری بینالمللی نیاز دارد و مشارکت و همراهی روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت میتواند در یافتن راهحلهای مؤثر بسیار مهم باشد.
پاسخ های عملی به موقعیت های ژئوپلیتیکی :
در موقعیتهای ژئوپلیتیکی خاص، روسوفیلی ممکن است به عنوان پاسخی عملگرایانه یا پراگماتیک به شرایط خاص ظاهر شود. رهبران و نهادهای سیاسی ممکن است چشم انداز ژئوپلیتیکی را ارزیابی کنند و تصمیم بگیرند که همسویی با روسیه یا راهبرد نگاه به شرق در خدمت منافع ملی آنهاست. این عمل گرایی می تواند ناشی از ارزیابی واقع بینانه از توازن قدرت یا نیاز به مشارکت استراتژیک در جهانی به سرعت در حال تغییر یا واکنشی به فشارهای سیاسی غرب باشد.
در اصل، ملاحظات ژئوپلیتیکی میتواند با ترغیب کشورها به همسویی استراتژیک با روسیه برای دستیابی به ثبات منطقهای، رفع چالشهای مشترک یا همکاری در مسائل جهانی، یک جهت گیری روس دوستانه را شکل دهد. این رویکرد اغلب ناشی از درک عملگرایانه از چشم انداز ژئوپلیتیکی و مبتنی بر این باور است که روابط مثبت با روسیه می تواند در خدمت منافع ملی یک کشور در سطح بین المللی باشد.
4.روابط دیپلماتیک :
تعاملات دیپلماتیک بین کشورها می تواند تأثیر قابل توجهی بر نگرش سیاسی نسبت به روسیه داشته باشد. مبادلات مثبت دیپلماتیک، گفتگو و همکاری می تواند به موضع روسوفیلی کمک کند . کشورهایی که تعامل و همکاری سازنده با روسیه را در مجامع بین المللی در اولویت قرار می دهند، ممکن است دارای نگرش مطلوب تری باشند. تلاشهای دیپلماتیک با هدف حل و فصل درگیریها یا برطرف نمودن نگرانیهای مشترک میتواند پذیرش نقش و تاثیر روسیه را در حوزه سیاسی افزایش دهد. بطور خلاصه پویایی مبادلات دیپلماتیک، گفتگو و همکاری بین کشورها بر درک مثبت از روسیه در حوزه سیاسی تأثیر می گذارد:
تبادلات دیپلماتیک مثبت :
کشورهایی که در تبادلات دیپلماتیک مثبت و سازنده با روسیه شرکت می کنند، می توانند سو گیری های روسوفیل را تقویت کنند . گفتوگوهای دیپلماتیک فرصتهایی را برای درک متقابل، اعتمادسازی و تبادل نظر فراهم میکند. تبادلات دیپلماتیک مثبت می تواند فضای مطلوبی ایجاد کند و راهبران سیاسی و نهادها را تحت تأثیر قرار دهد تا روسیه را از دریچه همکاری مشترک ببینند.
همکاری در سازمانهای های بین المللی :
کشورهایی که همکاری با روسیه را در مجامع و سازمانهای بینالمللی در اولویت قرار میدهند، ممکن است نگرش مطلوبتری نسبت به روسیه داشته باشند. مشارکت فعال و همکاری در مورد مسائل جهانی در مجامع و سازمانهای بین المللی مانند سازمان ملل، G20 یا سازمان های منطقه ای همچون شانگهای ، می تواند به تصویر مثبت روسیه به عنوان یک بازیگر بین المللی مسئول و همکار کمک کند.
تعامل سازنده :
اولویت دادن به تعامل سازنده با روسیه در تلاش های دیپلماتیک یک عامل کلیدی در تقویت موضع روسوفیلی است . این امر شامل جستجوی زمینه های مشترک، یافتن زمینه های همکاری و پیگیری ابتکارات دیپلماتیک است که به روابط مثبت دوجانبه کمک می کند. تعامل سازنده می تواند به ویژه در حل و فصل مناقشات دیپلماتیک و پرداختن به موضوعات مورد مناقشه مهم باشد.
حل تعارضات :
تلاشهای دیپلماتیک با هدف حل و فصل مناقشات بین کشورها یا رسیدگی به نگرانیهای مشترک میتواند احساسات مثبت به نفع روسیه را افزایش دهد. قطعنامههای میانجیگری موفقیتآمیز یا ابتکارات دیپلماتیک که به صلح و ثبات کمک میکنند، میتوانند به دیدگاه مطلوبتری نسبت به روسیه در حوزه سیاسی منجر شوند. راه حل های دیپلماتیک برای درگیری ها نقش روسیه را به عنوان یک بازیگر مسئول در صحنه جهانی نشان می دهد. از مهم ترین این ابتکارات در چند سال اخیر به توافقنامه آتش بس قره باغ در سال 2020 می توان اشاره کرد که روسیه در آن نقش کلیدی ایفا کرد.5
به طور خلاصه، تعاملات دیپلماتیک بستری برای ایجاد روابط مثبت با روسیه فراهم می کند. کشورهایی که فعالانه در تلاشهای دیپلماتیک شرکت میکنند، تعامل سازنده را در اولویت قرار میدهند و با روسیه در موضوعات بینالمللی همکاری میکنند، ممکن است تمایل بیشتری به موضع روسوفیلی داشته باشند . عرصه دیپلماتیک و حتی لابی گری سیاسی به عنوان یک کانال حیاتی برای شکل دادن به نگرش های سیاسی از طریق تقویت همکاری، حل و فصل درگیری ها و کمک به درک مثبت روسیه در جامعه بین الملل عمل می کند.
5.مبادلات فرهنگی :
تعاملات و تبادلات فرهنگی بین ملت ها می تواند فهم مشترک فیمابین را تقویت کند. همکاری های موفق در زمینه هایی مانند هنر، آموزش و ورزش می تواند به دیدگاهی مثبت از روسیه کمک کند. ابتکارات دیپلماسی فرهنگی، مانند میزبانی رویدادهای فرهنگی، نمایشگاهها و تبادلات دانشگاهی و دانشجویی، میتواند ارتباطات بین مردم را تقویت کند. این تبادل فرهنگی می تواند فراتر از سیاست گسترش یافته ، بر افکار عمومی تأثیر گذاشته و به برداشت کلی مثبت تر از روسیه در عرصه سیاسی کمک کند.
تعاملات و مبادلات فرهنگی بین ملتها نقش مهمی در شکلگیری نگرشهای سیاسی ایفا میکند و تعاملات فرهنگی مثبت میتواند به یک موضع روسوفیلی کمک کند.
در اینجا خلاصه ای از نحوه تأثیرگذاری تعاملات فرهنگی بر دیدگاه های سیاسی آمده است:
1. همکاری های فرهنگی ، هنری و توریستی :
همکاری های موفق در هنر از جمله موسیقی، ادبیات، سینما و هنرهای تجسمی ، میراث فرهنگی و مرمت می تواند تصویر مثبتی از روسیه ایجاد کند. دستاوردها و داشته های فرهنگی به میراث مشترک جهانی کمک می کند و حس ارتباط را تقویت می کند. شناخت هویت فرهنگی و تاریخی روسیه می تواند بر افکار عمومی تأثیر بگذارد و به دیدگاه مثبت تر نسبت به این کشور کمک کند.
2. تبادلات آموزشی :
تبادلات آکادمیک و آموزشی بین کشورها می تواند ارتباطات مردم به مردم را تقویت کند. پروژه های تحقیقاتی مشترک،اساتید مدعو ، مبادلات دانشجویی، و طرح های مشترک دانشگاهی به درک بینافرهنگی کمک می کند. قرار گرفتن در فضای آکادمیک و فرهنگی روسیه می تواند منجر به درک مطلوب تری از روسیه در بین دانشجویان، دانشگاهیان و عموم مردم شود. البته گزینش بین گرایشات پوشکینی یا دوگینی در فضای آکادمیک همیشه محل منازعه بوده است.6
3. دیپلماسی ورزشی :
شرکت در رویدادهای ورزشی بینالمللی و همکاری در دیپلماسی ورزشی نیز میتواند به دیدگاه مثبت روسیه کمک کند. میزبانی رویدادهای ورزشی بزرگ، دستاوردهای ورزشی موفق، و همکاری های ورزشی بین المللی، بستری مشترک برای تعاملات مثبت ایجاد می کند. دیپلماسی ورزشی می تواند از اختلافات سیاسی فراتر رفته و حس اتحاد و رفاقت را تقویت کند.
4. ابتکارات دیپلماسی فرهنگی :
دیپلماسی فرهنگی، از جمله میزبانی رویدادهای فرهنگی، نمایشگاه ها و جشنواره ها، می تواند نقشی محوری در شکل گیری نگرش های سیاسی ایفا کند. چنین ابتکاراتی فرصت هایی را برای تعامل مستقیم مردم با مردم ایجاد می کند و موانع فرهنگی و کلیشه ها را از بین می برد. رویدادهای فرهنگی بستری را برای نمایش غنای فرهنگ و میراث روسیه فراهم می کند و به درک کلی مثبت کمک می کند.
5. تاثیر افکار عمومی :
تلاشهای تبادل فرهنگی اغلب فراتر از عرصه سیاسی است و مستقیماً بر افکار عمومی تأثیر میگذارد. تجارب مثبت و تعاملات از طریق ابتکارات فرهنگی می تواند نحوه درک افراد از روسیه را شکل دهد. همانطور که افکار عمومی تکامل می یابد، می تواند بر گفتمان سیاسی تأثیر بگذارد و به موضع بازتر و مثبت تر نسبت به روابط دیپلماتیک با روسیه کمک کند.
در اصل، تعاملات و مبادلات فرهنگی به درک ظریف تر و مثبت تر از روسیه کمک می کند. با تقویت درک مشترک از طریق هنر،گردشگری ،آموزش، ورزش و دیپلماسی فرهنگی، کشورها می توانند پل هایی ایجاد کنند که فراتر از اختلافات سیاسی است و در نهایت به شکل گیری روسوفیلی در چشم انداز سیاسی گسترده تر کمک می کند.
به طور خلاصه، روسوفیلی در سیاست یک پدیده ظریف است که توسط عوامل تاریخی، اقتصادی، ژئوپلیتیک، دیپلماتیک و فرهنگی شکل گرفته است. نگرش های سیاسی نسبت به روسیه می تواند تحت تأثیر ترکیبی از این عناصر قرار گیرد و میزان روسوفیلی ممکن است در بین کشورها و نهادهای سیاسی و یا حتی جناح های سیاسی مختلف متفاوت باشد.
در واقع، روسوفیلیا ، مانند هر احساس ژئوپلیتیکی دیگری، پدیده ای پیچیده و چندوجهی است که بر اساس عوامل مختلفی همواره دستخوش تغییر است. بسیار مهم است که ماهیت ظریف نگرش های سیاسی نسبت به روسیه را بپذیریم و بدانیم که این نگرش ها می توانند در طول زمان تکامل یابند. در اینجا چند نکته کلیدی را به عنوان حسن ختام یادآور می شویم:
1. پیچیدگی احساسات ژئوپلیتیک :
احساسات ژئوپلیتیکی، از جمله روسوفیلیا ، تحت تأثیر عوامل بی شماری مانند پیوندهای تاریخی، ملاحظات اقتصادی، شرایط ژئوپلیتیکی و تعاملات فرهنگی است. این عناصر به روش های پیچیده ای با هم تعامل دارند و موضع کلی کشورها یا نهادهای سیاسی را در قبال روسیه شکل می دهند.
2. سیر تحول نگرش های سیاسی :
نگرش های سیاسی نسبت به روسیه ثابت نیست و می تواند در واکنش به شرایط متغیر جهانی و رویدادهای ژئوپلیتیکی تکامل یابد. روسوفیلی امروز با دوران سلطان صاحبقران بسیار متفاوت است.7 تغییر در سیستم حکومتی ، رهبری، تغییرات در روابط بینالملل و تحولات ژئوپلیتیکی و مرزهای جغرافیایی جدید ، و حتی غرب هراسی، همگی میتوانند در نحوه درک و تعامل کشورها با روسیه تاثیر گذار باشند.
3. ماهیت ظریف عقاید سیاسی :
روسوفیلی را باید به عنوان یک احساس گسترده درک کرد و نباید به طور خودکار با تأیید هر سیاست یا اقدام دولت روسیه برابر دانست. نظرات سیاسی غالباً متفاوت هستند و احساسات مثبت نسبت به روسیه ممکن است با انتقاد یا اختلاف نظر در مورد موضوعات خاص همراه باشد، بعنوان مثال موضع گیری اخیر مقامات بلندپایه در خصوص جزایر سه گانه ایرانی موید این امر است.8
4. دیدگاه های چند وجهی :
حتی در درون گروههایی که احساسات مثبت نسبت به روسیه ابراز میکنند، میتواند دیدگاههای گوناگونی وجود داشته باشد. افراد یا نهادهای سیاسی و نظامی مختلف ممکن است دلایل متفاوتی برای گرایش روسوفیلی خود داشته باشند و اولویت ها و نگرانی های آنها ممکن است متفاوت باشد. در نظر گرفتن این تنوع برای جلوگیری از ساده سازی بیش از حد موضوع بسیار مهم است. توجه به هشدارهای کارشناسان و اهل فن در این بین رفتاری عقلانی ارزیابی می گردد.9
5. تمایز و تفاوت ملت ها و سیاست دولت ها :
حساب روسوفیلی را باید از حمایت کورکورانه از سیاست ها یا اقدامات خاص دولت روسیه متمایز کرد. احساسات مثبت ممکن است از منابع مختلفی، از جمله فرهنگ، پیوندهای تاریخی، یا منافع اقتصادی ناشی شود، و لزوماً به معنای تأیید هر تصمیمی که توسط دولت بشدت متکثر روسیه 10 گرفته می شود نبوده و در نتیجه، درک دقیق مفهوم سیاسی روسوفیلی فارغ از منازعات رسانه ای برای دولت ها ضرورتی اجتناب ناپذیر است.11
هرگز نباید فراموش کرد که نگرش های سیاسی نسبت به روسیه توسط عوامل متعددی شکل می گیرد و شناخت پیچیدگی این مفهوم برای یک تحلیل جامع بسیار مهم است. علاوه بر این، تمایز بین این دو موضوع یعنی احساسات مثبت نسبت به روسیه و تأیید همه جانبه سیاست های دولت روسیه به درک ماهیت چندوجهی مفاهیم سیاسی در عرصه بین الملل کمک می کند و ما را از دام افراط و تفریط و انکار می رهاند.12
https://ahdictionary.com/word/search.html?q=Russophilia -1
https://ahdictionary.com/word/search.html?q=Russophobia-2
3-http://repozitorijum.diplomacy.bg.ac.rs/690/1/Zbornik%20Security%20Challenges-197-212.pdf
https://www.mashreghnews.ir/news/1360253/ -4
5- https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Nagorno-Karabakh_ceasefire_agreement
http://www.ensafnews.com/331688/ -6
https://t.me/ahmadzeidabad/3094 -7
https://www.farsnews.ir/news/14021002000888 -8
https://www.entekhab.ir/fa/news/733647/ -9
https://www.armanmeli.ir/fa/tiny/news-1061280 -10
https://www.khabaronline.ir/news/1789495/-11
http://irdiplomacy.ir/fa/news/1976209/ -12
انتهای پیام
این چه پرسشیه آخه!؟ کاملا مشخصه که […] در رأس اینهاست!
ایکاش درباره انگلوفیل ها و غربزده ها هم یک مطلب بنویسید.