خرید تور تابستان

پایان سیاست نگاه به شرق

علی صالح آبادی مدیر مسئول ستاره صبح در این روزنامه نوشت:

مردم ایران نسبت به روس‌ها نه‌تنها خوش‌بین نیستند، بلکه به دلیل پیشینه تاریخی روس‌ها مثل اشغال تبریز، گیلان، زنجان و… جداسازی حدود 250 هزار کیلومترمربع از سرزمین ما بدبین هستند. خیانت روس‌ها به ایران و بازی باکارت آن‌یکی دو تا نیست. مسکو برای حل مشکلات فراوان خود و خرج از جیب ایرانی‌ها از رابطه با ایران به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف پیدا و پنهان خود استفاده کرده و می‌کنند. وزیر خارجه پیشین گفته بود روس‌ها هم به ما پهپاد فروختند و هم آن را به غربی‌ها لو دادند. روس‌ها همان کشوری هستند که پیش‌ازاین شش قطعنامه شورای امنیت علیه ایران به‌ویژه قطعنامه 1929 که معروف به قطعنامه فلج‌کننده بود در همراهی با آمریکا تائیدکردند. این قطعنامه‌ها اقتصاد وزندگی مردم را تحت تأثیر قرارداد. روس‌ها مانع احیای برجام شدند و برای موافقت با احیای آن شرط گذاشتند که آمریکا روسیه را از تجارت با ایران معاف و تحریم نکند. روسیه در اجلاس وزرای خارجه کشورهای عربی در مسکو که چند ماه پیش برگزار شد، از موضع امارات درباره جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی حمایت کرد. موضع‌گیری که باعث حیرت و خشم ایرانی‌ها شد. در تازه‌ترین اقدام وزیر خارجه روسیه در اجلاس مراکش از ادعای امارات درباره جزایر سه‌گانه ایرانی و ارجاع آن به دیوان بین‌المللی لاهه حمایت کرد. آیا داشتن رابطه استراتژیک با چنین کشوری سود دارد یا زیان؟

 نویسنده به چند موضوع اشاره می‌کند:1-روسیه و چین روابط استراتژیک با کشورهای عربی به‌ویژه عربستان و امارات دارند. این دو کشور چنین رابطه‌ای با جمهوری اسلامی نداشته و ندارند.2-چین و روسیه روابط نزدیک با اسرائیل دارند و با این کشور روابط اقتصادی و سیاسی خوب دارند.3-شی جین پینگ رئیس‌جمهور چین به عربستان سفر کرد و در آنجا صریح و آشکار از مواضع امارات درباره جزایر سه‌گانه حمایت کرد.4-چین و روسیه وقتی ایرانی‌ها صدایشان درمی‌آید می‌گویند ما به تمامیت ارضی ایران احترام می‌گذاریم. عده‌ای هم در داخل از چنین موضوع گیری خوشحال می‌شوند و از کنار آنچه این دو کشور در عمل درباره ایران انجام داده‌اند می‌گذرند. این درحالی است ‌که معنای سخن چین و روسیه که می‌گویند ما به تمامیت ارضی ایران احترام می‌گذاریم، ایران منهای جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک و ابوموسی است. این موضوع را دیپلمات‌ها و مسئولان یا درک نمی‌کنند یا خودشان را به تجاهل زده اند.5-روس‌ها به لحاظ موقعیت ژئوپلیتیک ایران و نیز منابع سرشار انرژی که در ایران وجود دارد به صورت بالقوه دشمن ایران بوده و هستند. علت این است که آن‌ها ایران را در بازار نفت رقیب خود می‌دانند.6-روسیه و چین دوست ندارند ایران از زیر بار تحریم ها خارج شود، زیرا تداوم تحریم باعث می‌شود تا روسیه نفت بیشتر بفروشد و چین نفت ارزان از ایران بخرد.7-سود و منفعت چین و روسیه این است که تنش و تخاصم بین ایران و آمریکا و اروپا تداوم پیدا کند تا حریف این دو قدرت در منطقه تضعیف شود.8-حمایت روسیه و چین از ادعای امارات و ارجاع پرونده جزایر به دیوان بین‌المللی لاهه اقدام خطرناک و بر ضد تمامیت ارضی ایران ارزیابی می‌شود.9-عده‌ای در کشور هستند که می‌پندارند اگر روسیه و چین به خاطر موضع‌گیری‌های ضد ایرانی عذرخواهی کنند مسئله حل است این در حالی است که در روابط بین‌الملل عذرخواهی چندان معنایی ندارد. زیرا روسیه و چین در عمل و با امضای یک سند از امارات در برابر ایران حمایت کرده اند. بنابراین عذرخواهی آن‌ها اصل موضوع را تغییر نمی‌دهد فریب نخورید.

وقت آن نرسیده که شرق گرایان و غرب ستیزان درباره فایده یا ضرر چنین سیاستی که سال‌هاست در کشور وجود دارد توضیح دهند تا مردم در جریان قرار گیرند. حال که صدای تندروها هم در ارتباط با اقدام روسیه و چین درآمده و برخی مقامات و روزنامه کیهان برای روسیه خط و نشان می کشند. آیا وقت نواختن پایان سیاست نگاه به شرق نرسیده است؟نویسنده نمی گوید که با چین یا روسیه نباید رابطه داشته بلکه بر این نکته تاکید می کند که توافق کاغذی با چین و روسیه تا کنون سودی برای کشور نداشته بلکه ضرر هم داشته است.وقتی چنین است عقل سیاسی و عقل حسابگر ایجاب می کند که همه تخم مرغ ها را نباید در سبد شرق گذاشت.چند تخم مرغ را می توان در سبد اروپا و آمریکا هم گذاشت تا توازن در روابط خارجی به وجود آید.این رویکرد باعث می شود روسیه و چین درباره تمامیت ارضی ایران گستاخی نکرده و از ادعاهای امارات هم حمایت نکنند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا