خرید تور نوروزی

نادره خانمِ بی‌تکرار؛ او روزگاری مادر تمام ایران شده بود | نگاهی به زندگی و نقش های حمیده خیرآبادی

ایمان عبدلی در برترینن ها نوشت: حمیده خیرآبادی (نادره) از جمله بازیگران نسل اول سینمای ایران بود، در کنار شهلا ریاحی، مهری ودادیان و دیگرانی از همان نسل. به طور کلی نوعی جذابیت در رفتار او سبب شده بود که عموما ایفاگر نقش های به اصطلاح مثبت باشد، جز در مواردی خاص نظیر (مادر- علی حاتمی)! نادره با خلق تیپ “مادر” در آثار زیادی موفق به جذب مخاطب شد، گویی اصلا انگار مادرانگی با او عجین شده بود.

نادره خانمِ بی‌تکرار؛ او روزگاری مادر تمام ایران شده بود

به مناسبت زادروز حمیده خیرآبادی با نگاهی به کارنامه‌ی او و حضور پرشمارش در آثار سینمایی بهتر درک می‌کنیم که چرا سال‌های سال کارگردانانی از طیف‌های متفاوت با اعتماد به فیزیک او و نوع بازی‌اش نقش (مادر) فیلم‌ها را برای او می‌نوشتند. او نقش مادر را به شدت ملموس و باور پذیر اجرا می‌کرد. خیر آبادی از جمله بازیگرانی بود که بیشتر با اتکا به غریزه نقش‌هایش را جان می‌بخشید، نادره اما و البته مرگ غریبانه‌ای داشت.

در میان بی توجهی صدا و سیما و در تنهایی و عدم توجه کافی از سمت مسئولین، حتی مراسم خاکسپاری او در حالی انجام شد که به علت عدم اطلاع رسانی خیلی از همکاران او حضور نداشتند. این مطلب البته به مناسبت زادروز اوست.

نادره، یک 30 آذرِ 1302 در رشت متولد شد، در دهه ی 40 به اوج دوران حرفه ای خود رسید دهه‌ای که حضور سینمایی نادره، گاه به 11 فیلم در یک سال هم می‌رسید. به نوعی( نادره) در این دهه موقعیت سینمایی خود را تثبیت کرد.

نادره خانمِ بی‌تکرار؛ او روزگاری مادر تمام ایران شده بود

او در سینمای پیش از انقلاب هیچ وقت به اوج نرسید، اما شاید بتوان ایراد را در فیلمنامه های کم کیفیت سینمای فارسی دانست که خیلی مجالی برای حضور متفاوت زن‌ها نداشت. با توجه به شرایط نادره، او کارنامه‌ای پر از نقش‌های مشابه دارد چه در تلویزیون چه در سینما، به ندرت نقش های متفاوت به او سپرده شده بود. نقش‌هایی نظیر: کاراکترش در “مادر” ساخته ی علی حاتمی یا در “ممل آمریکایی” که در هر دو مورد کاراکتر مثبتی نداشت . خیر آبادی در 13 سالگی ازدواج کرد و پس از گذر چند سال طلاق گرفت و تنها یادگار ازدواجش “ثریا قاسمی” است. خودِ ثریا قاسمی همین چند روز پیش به 83 سالگی رسید.

سکانس بازی حمیده خیرآبادی در سریال خانه سبز

نادره پیش‌تر درباره‌ی مادر بودن‌های مداومش گفته بود:(( سال‌ها پیش یک کارگردان که از اقوام من بود از من خواهش کرد در فیلمش نقش یک مادر را بازی کنم و من هم قبول کردم و آن پس این کار شد حرفه من و جالب اینکه از سال‌ها پیش که خیلی جوان بودم تا حالا من در اکثر فیلم‌هایم نقش مادر را بازی می‌کردم ،من بدون استثنا در فیلم‌های مختلف مادر همه هنرپیشه‌های معروف و مشهوری که مردم می‌شناسند، بوده‌ام)).

نادره خانمِ بی‌تکرار؛ او روزگاری مادر تمام ایران شده بود

از نقش‌های شاخص او می‌توان به خانم جون سریال “خانه سبز” یا همان مادر آقا رضا صباحی، مادر عباس آقا سوپر گوشت (عزت انتظامی) که در آپارتمان آشفته‌ی عباس آقا چادر به کمر بسته و کفگیر به دست تلاش در حل و فصل مشکلات همسایه‌ها داشت، اشاره داشت. نقش‌های دیگری مثل زن افاده‌ای و تجمل‌گرا و منفعت‌طلبِ محمد ابراهیم فیلم “مادر” که امان پسر بزرگ داستان را بریده بود یا مادر نگران سریال” پدر سالار” که زیر نگاه مردسالارانه‌ی آقا اسداله و خواسته‌های متفاوت فرزندان همیشه نقش میانجی را داشت و یا مادر قلابی و هوسران نسرین(فائقه ی آتشین) در فیلم “ممل آمریکایی”که با ترفندهای مختلف سعی در جذب مردان دارد، هم از یادگاری‌های اوست.

نادره خانمِ بی‌تکرار؛ او روزگاری مادر تمام ایران شده بود

چند اظهارنظر درباره نادره و آخرین حرف‌هایی که از او منتشر شده: 

شهلا ریاحی: خانم نادره مثل خواهر من بود، واقعا من خواهرم را از دست دادم،واقعا ناراحتم و از خدا می خواهم در آن دنیا روحش شاد وراحت باشد،با خانم نادره بسیار مسافرت های تئاتری رفتیم همدیگر را دوست داشتیم. پوری بنائی:تمام زندگی من با نادره پر ازخاطرات خوب است،بسیار فیلم در کنار ایشان کار کردم و بسیار از ایشان آموختم.

محمود بهرامی: خدا خانم نادره را بیامرزد ،من تئاتر دهقان کار می کردم، ایشان تئاتر جامعه باربد مشغول بود این خانم اینقدر نسبت به همه بازیگرهای که در این دو تئاتر کار می کردند محبت می کرد، که هر روز قبل از اجرایشان می آمدند حتما این بچه ها را دانه دانه می دیدند و می رفتند.

نادره خانمِ بی‌تکرار؛ او روزگاری مادر تمام ایران شده بود

آخرین حرف هایش: “خیر آبادی” در روزهای آخر بابت مطالبی که درباره ی وضعیت نابسامان او منتشر شده بود، شاکی بود حرف‌های زیر که آخرین مصاحبه اش می باشد از میان گفتگوی او با جواد طوسی برداشت شده است(( تنها فرزندم ثریاست با وجود مشغله کاری و گرفتاری اش همیشه به من سر می زند به اصرار ثریا قرار است پرستاری بیاورم اما راضی نیستم چون هنوز روی پای خودم هستم و می توانم کارهایم را انجام بدهم ،مسئولان باید جلوی جوانان کم تجربه را که حرف های ضدو نقیض می زنند را بگیرندو هر مطلب کذبی رامنتشر نکنند آن ها می توانستند قبل از منتشر شدن این اخبار طی تماسی با من صدق و صحت مطلب را دریابند. ))

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا